HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Jogállamiság és uniós költségvetés: akkor most összekötötték vagy nem?

Aki követte az Európai Tanács 2020. július 17-21-i rendkívüli ülésével kapcsolatos híreket, az nehezen igazodik ki azon, hogy végül is miben állapodtak meg az uniós állam- és kormányfők, valamint hogy bekerültek-e a jogállamisági feltételek az uniós költségvetésbe. Az alábbi posztban segítünk eligazodni az egymásnak ellentmondó értelmezések között.

 

„Törölték a jogállamiság kifejezést az új mechanizmus leírásából az EU-csúcson”1

„Magyar diplomáciai siker az uniós csúcson, Orbán Viktor győzelmet aratott”2

„Maradt a jogállamisági feltételrendszer az uniós költségvetésben”3

„Az EP jelenlegi formájában megvétózza a tagállamok alkuját, az egyik ok a jogállamiság”4

„Megvétózná az EP az EU-költségvetést a jogállamiság elkenése miatt”5

 

Szalagcímek az elmúlt pár napból. Aki követte az Európai Tanács 2020. július 17-21-i rendkívüli ülésével kapcsolatos híreket, az nehezen igazodik ki azon, hogy végül is miben állapodtak meg az uniós állam- és kormányfők. Az ülésen az alku tárgya a 2021-27. időszakra szóló hétéves költségvetés fő számai voltak, amihez társul egy gazdasági helyreállítási alap is. Az egyik fő kérdés pedig az, hogy az uniós pénzek felhasználásának feltétele lesz-e a jogállamiság tiszteletben tartása.

Mindenekelőtt érdemes megnézni, hogy miről határozott az Európai Tanács. Ez az úgynevezett tanácsi következtetésekből állapítható meg, amelyek szövege bárki számára hozzáférhető és magyarul is elérhető. A tanácsi következtetés 22 – 24. pontjairól beszélünk, amelyekben a következőket fektetik le az uniós állam- és kormányfők:

  • az Unió pénzügyi érdekeit az uniós szerződések általános alapelveivel, különösen az EU Szerződés 2. cikkében foglalt értékekkel összhangban kell védelmezni;
  • hangsúlyozzák a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát;
  • a költségvetés védelmére – az előző pontokra tekintettel – egy feltételrendszert fognak bevezetni (erről nem mond semmilyen további részletet az uniós dokumentum);
  • ha megsértik a majd bevezetendő rezsimet, akkor az Európai Bizottság fog javasolni intézkedéseket a Tanácsnak, amit az minősített többséggel fog elfogadni
  • valamint, és erről kevesebb szó esik, a Bizottságot felhívják, hogy új intézkedésekre tegyen javaslatot a csalások és szabálytalanságok ellen – és ehhez nincs semmilyen további feltétel szabva.

Fontos leszögezni, hogy a tanácsi következtetések elnevezésű uniós dokumentum lényegében egy politikai deklaráció, ami alapján később az Európai Bizottság – mint végrehajtó szerv – majd el tud járni, és aminek a tartalmát majd jogszabályokra kell lefordítani. Sokkal részletesebben vagy világosabban máskor se szoktak az ilyen jellegű dokumentumokban fogalmazni, hiszen akkor nehéz dolga lenne huszonhét állam- és kormányfőnek, hogy megállapodjanak egy kompromisszumos szövegben. Ugyanakkor ez nem is baj, hiszen így

az Európai Bizottság sincs beszorítva szoros keretek közé.

Mindezek fényében, álláspontom szerint,

ez egy olyan politikai nyilatkozat, amely sok mindenre lehetőséget ad és megteremti a jogalapját egy keményebb ellenőrzési mechanizmusnak is.

Habár most leginkább csak az új jogállami mechanizmusról beszélünk, fontos lehetőségeket tartogat az utolsó pont is, amely

felhatalmazza a Bizottságot arra, hogy új intézkedéseket kezdeményezzenek a csalások és a szabálytalanságok terén, amely – mivel sokkal egzaktabb, mint a sokszor vitatott tartalmú jogállamiság – akár hasznosabb eszköz is lehet a Bizottság kezében, ha tud élni ezzel a felhatalmazással.

A végére hagytam azt a pontot, ami miatt az Európai Parlament leginkább elégedetlen, miszerint, ha valamelyik tagállam megsérti a majd bevezetendő jogállamisági feltételrendszert, akkor az Európai Bizottság fog javasolni intézkedéseket a Tanácsnak, amit az minősített többséggel fog elfogadni. A Bizottság eredeti terve szerint, ugyanis, a Tanács csak az intézkedés vétójáról dönthetett volna minősített többséggel („fordított minősített többség”). Ugyanakkor gondoljunk bele, hogy van egy minisztérium – a mi esetünkben ez most az Európai Bizottság – ami beterjeszt egy intézkedési javaslatot a kormánynak – ez lenne a Tanács – és a kormánynak nem elfogadnia kellene az intézkedést, hanem csak arról dönthetne, hogy megvétózza-e. Természetesen, ha a magyar helyzetet és viszonyokat nézzük, akkor kedvezőbb lett volna a fordított minősített többség alkalmazása, de ha ettől elvonatkoztatunk, akkor beláthatjuk, hogy ez egy elég vitatható megoldás lett volna. A minősített többség pedig egy ekkora horderejű döntésnél szintén teljesen indokolt.

Összességében, tehát, ez a most elfogadott dokumentum egy politikai nyilatkozat, amitől sokkal több konkrétum nem igazán várható, ugyanakkor olyan lehetőséget tartalmaz, ami jogalapot nyújthat az Európai Bizottságnak arra, hogy a jövőben sokkal keményebb lépéseket tegyen az uniós forrásokkal szembeni visszaélések ellen – feltéve, hogy élni akar ezzel a lehetőséggel.

 

A poszt szerzője Nagy Gabriella, a Transparency Ineternational Magyarország közpénzügyi programvezetője

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr3616047886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.07.25. 11:00:20

Kérdés, hogy ki mit ért, és főleg érthet még a jövőben jogállamiság alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.25. 11:11:36

A balllibbantak csúnyán belezavarodtak ebbe a kérdésbe.

n3spr3ss0 2020.07.25. 11:28:47

@MAXVAL bircaman közíró: Ti meg ősszel csúnyán pofára estek.

ulpius66 2020.07.25. 11:36:29

Hétfő: "A ballibsik óriási győzelmet arattak, Orbánt a földbe döngöltük! A jogállamisághoz kötik az EU-pénzek kifizetését!"

Kedd: "Össze kell hívni az EU Parlamentet, mert magyar-lengyel nyomásra a jogállamiság kérdése kikerült a végső szövegből"

Szerda: "Az EU Parlament NEM FOGJA MEGSZAVAZNI A KÖLTSÉGVETÉST, HA NEM KERÜL VISSZA A SZÖVEGBE A JOGÁLLAMISÁG KÉRDÉSE!"

Kérdem én, Ulpius Tamás: ÉRTI VALAKI A BALLIBSIKET?
(azt mondjuk értem, hogy állandóan össze-vissza hazudoznak.....)

flydomi 2020.07.25. 12:00:54

@MAXVAL bircaman közíró:

Az elmerottyant grazi beteg vigyora nektek szolt,a hiveinek,akiket atqrt. :D
A holland jol bexopatta elmerottyant apadat,aki elo adasban hazudozott. :D
Mellesleg ez egy nagyon rossz dolog orbancnak es csapatanak,nemhiaba sivalkodot es orjongott miss Goebbels jutka masnap,a targyalasok utan. :D
Az elmerottyant akkora xarba vitte sajat magat es fidess fasiszta nacista juden csapatat,hogy mast nagyon nem tudott tenni,kenyszeredetten hazudott es mosolygott. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.25. 12:35:23

@roli101:

Mi egyszerű frontha.rcosok vagyunk. Mi lenne a jobb egy nyertes csatánál?

ulpius66 2020.07.25. 12:56:36

Az index-nek annyi.......

Felkészül: hvg.hu

chrisred 2020.07.25. 12:59:27

@midnightcoder2: Polgári demokráciában egyértelmű.

ben2 2020.07.25. 13:50:22

@chrisred:

"Polgári demokráciában egyértelmű. "

Annál könnyebb lenne egzakt módon definiálni, mégis pontosan mit értenek egyesek jogállamiság alatt, mégis csak általánosító politikai lózungokat hallunk.

Arra a kérdésre, hogy mondjuk Magyarország vagy Lengyelország esetében egysesek milyen konkért események, törvények, cselekmények alapján gondolják úgy, hogy sérült a jogállamiság csak általánosító poltitikai lózungokat hallunk.

Ha pedig egyes magyar vagy lengyel törvényeket, kormányzati intézkedéseket kritizálnak a jogállamiságért aggódva, majd azt összehasonlítjuk más országok hasonló törvényeivel és kormányzati intézkedéseivel, hogy mégis miért fér össze ott ugyanaz a döntés a jogállamisággal és máshol miért nem, akkor csak általánosító politikai lózungokat hallunk.

Ezért sem fogják soha az EU gazdasági döntéseit a gyakorlatban is homályos jogállamisági kritériumokhoz kötni, mert minden konkrétum nélkül, általánosító politikai lózungok alapján országokat megbüntetni bezony nem fér össze a jogállamiság egyetlen definíciójával sem.
És míg az EP zöl-anarchista-balliberális képviselői megtehetik, hogy magukból kikelve, öklüket rázva gazdasági megtorló intézkedésekkel fenyegetnek mindenkit, aki nem az ő politikai agendájukat mantrázza, addig az EU _valódi_ döntéshozó szervei kénytelenek komolyan venni a jogszabályokat.
Pont a jogállamiság védelme érdekében.

chrisred 2020.07.25. 14:44:37

@ben2: Ebből tényszerűen csak annyi felel meg a valóságnak, hogy az Európai Tanácsban ülő állam- és kormámnyfőknek azért állt érdekükben a jogállamisággal kapcsolatos konkrét feltételek elkenése, hogy adott esetben ők is át tudjanak lépni az aurópai jogrenden anélkül, hogy szankcióktól kellene tartaniuk. Erre mondják azt, hogy kecskére a káposztát.

illaim 2020.07.25. 15:16:23

Már az is katasztrófát jelent a NER maffiának, ha az EU-s pénzek felhasználásának ellenőrzését kötelezően az Uniós Ügyészség alá rendelik! LOL

Emmett Brown 2020.07.25. 15:23:18

@ben2: hol a nagy keresztény magyar kormány heves tiltakozása a Hagia Szophia miatt?

ben2 2020.07.25. 16:14:56

@chrisred:

Ebből tényszerűen az összes mondatom megfelel a valóságnak.
Az EU-ban megvannak a megfelelő jogi fórumok arra az esetre ha bármelyik tagállam EU jogot sértene, az Európai Bíróság minden ítéletét annak rendje és módja szerint eddig minden tagállam betartotta (akkor is, ha a politikai véleménye eltért attól). Tehát egyetlen EU tagállam sem lépett át soha az európai jogrenden.

" a jogállamisággal kapcsolatos konkrét feltételek elkenése"

A konkrét feltételekhez szükség lenne a jogállamiság precíz, _mindenkin_ számonkérhető definíciójára.
Jelenleg a jogállamisági vita arról szól, hogy egyes zöld-anarchista-balliberális pártoknak negatív a _véleménye_ a magyar és a lengyel kormányról és a véleményüktől akarják függővé tenni az EU költségvetési támogatások kifizetését. Mindezt ráadásul kettős mérce alapján, mert ami egy jobboldali kormány esetén szúrja a szemüket, az 100%-ig jogállaminak számít ha egy ballib kormány műveli.

A jogállam viszont nem úgy működik, hogy valaki kifejti a _véleményét_ és onnantól annak jogi kényszerítő ereje van. Még akkor sem, ha ezzel a véleménnyel mondjuk az EP képviselők többsége egyetért.

Vagy lefektetnek egy egzakt feltételrendszert, amit - konkrét ügyek mentén - következetesen mindenkin számonkérnek, majd jogerős ítéletet követően lehet egyes tagállamokat szankcionálni, vagy meg kell hagyni az egész kérdést a politikai véleményalkotás szintjén és majd a választók eldöntik, hogy melyik állásponttal értenek egyet.

@Emmett Brown:
Áruld már el mi köze van a Hagia Sophia-nak az EU költségvetéséhez?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.25. 16:31:07

Ha jól értelmezem a híradásokat és a posztot, akkor a magyar kormánynak a "fordított minősített többség" a posztban írtakkal ellentétben rosszabb lett volna. Aktívan megszavazni egy vétót határozottabb kiállást jelent, mint sunnyogva, pl. tartózkodással nem megszavazni egy Magyarországnak kellemetlen határozatot.

Vagy rosszul értek valamit?

Ami a csalások, lopások megakadályozására tervezett intézkedéseket illeti, azokat maximálisan támogatni tudom. Ám ezeket elég gázos lenne összekötni holmi homályos "jogállami kritériumokkal".

Egybként szeretném egyszer elolvasni a "jogállami kritériumok" szabatos, pontos jogi nyelven megfogalmazott szövegét. De kétlem, hogy ilyen létezik.

arthurthedent 2020.07.25. 16:32:44

@ben2: "Jelenleg a jogállamisági vita arról szól, hogy egyes zöld-anarchista-balliberális pártoknak negatív a _véleménye_ a magyar és a lengyel kormányról és a véleményüktől akarják függővé tenni az EU költségvetési támogatások kifizetését. Mindezt ráadásul kettős mérce alapján, mert ami egy jobboldali kormány esetén szúrja a szemüket, az 100%-ig jogállaminak számít ha egy ballib kormány műveli."

Pontosan. Nem kellett leírnom, mert te már leírtad. ;)

arthurthedent 2020.07.25. 16:41:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egybként szeretném egyszer elolvasni a "jogállami kritériumok" szabatos, pontos jogi nyelven megfogalmazott szövegét. De kétlem, hogy ilyen létezik."

Lehetne ilyet csinálni, csak nem fognak, mert azon elsőként a ballibbantak buknának meg. Mint amikor a gyűlöletbűncselekményre csináltak törvényt, aztán elsőre cig@nyokat ítéltek el magyarok veréséért.

Aztán pislogtak, hogy "de nem ezért csináltuk". Na, ez a jogállam, aki azt mondja, hogy "nem ezért csináltuk a törvényt" az nem tudja mi az a jogállam.

Mint amikot az ádár azt mondta, hogy "de az volt a szándékuk a katás törvénnyel, hogy a lakosságot ellátó kisvállalkozóknak kedvezzenek, a többiek csak visszaélnek vele".

arthurthedent 2020.07.25. 16:47:13

A cig@ny szót meg tilos használni a blogon. Milyen gáz ez már. :D

ulpius66 2020.07.25. 17:16:19

A "jogállímisággal" (hahahaaaaa....) kapcsolatos kritériumok el vannak kenve!

Ez teljesen nyilvánvaló.

Hiszen, ha teszem azt, leírnák 17 pontban, hogy mik a "jogállami" (hahaaahhhhaaaaaa....) kritériumok a sajtótól az NGO-k támogatásán keresztül a hatalmi ágak szétválasztásáig, akkor bármelyik államot meg lehetne így fingatni.

Ha pl. Svédországban megnézzük a sajtószabadságot akkor megállapíthatjuk, sok sokkal, de sokkal rosszab a sajtószabadság helyzete, mint kelet-európában.......

Az NGO-k támogatása.

Addig minden rendben, amíg az ilyen kormány-ellenes szervezkedéseket a Soro és bandája támogatja, DE AMIKOR TESZEM AZT PUTYIN VAGY ERDOGAN TÁMOGATNA ILYEN SZERVEZETEKET, AKKOR AZ MÁN FASIZMUS!!!!!

NA, A LIBSIK AZÉRT FÉLNEK EZEKET A KRITÉRIUMOKAT LEÍRNI......

Emmett Brown 2020.07.25. 17:18:02

@ben2: miért kellene köze legyen? Aktuális téma, ráadásul tökéletesen bemutatja, hogy mennyire keresztény a kormány.

A jogállamiságról teljesen felesleges elmélkedni, onnan hogy saját magukra szabott és az ellenfeleket szopató törvényeket hoznak, papíron nem lehet belekötni a dologba a te definíciód szerint.

Macska12 2020.07.25. 17:20:30

@ulpius66: leírták elég részletesen a jogállami kritériumokat, a Velencei Bizottság: www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-AD(2016)007-e

arthurthedent 2020.07.25. 17:31:32

@Macska12: Ahh, 46 oldal. Azért ha valakinek 46 oldal kell arra, hogy leírja mi a jogállamiság, akkor abban mennyi a kamu már! :D

De azért azt is gondolom, hogy a velencia bizottságnak valahogyan sikerült kihoznia, hogy a velencei bizottság a jogállam bajnoka, aki meg bármi rosszat mond rájuk az a jogállamiság ellensége. A 46 oldalba sok minden belefér. :D

arthurthedent 2020.07.25. 17:37:47

@Emmett Brown: "A jogállamiságról teljesen felesleges elmélkedni, onnan hogy saját magukra szabott és az ellenfeleket szopató törvényeket hoznak, papíron nem lehet belekötni a dologba a te definíciód szerint."

Igen, nem lehet belekötni. Mint ahogyan abba sem lehet belekötni, hogy a józanul vezető sofőröknek kedvező és az ittas vezetőket szopató törényeket hoznak. Egyszerűen nem lehet papíron belekötni.

Egy hibát követ el a liberális politika: ha egy törvény nem tetszik, akkor azt kellene mondani, nem azt, hogy "ez már nem jogállam". Nyugodtan mondhatnák, hogy "nem tetszik az a törvény, hogy..." nem kellene olyanokat mondani, hogy "de hát ez már nácista-diktatúra-nemjogállam-elnyomás-szörnyűség".

ben2 2020.07.25. 17:50:28

@Macska12:

Ezen jogi kritériumrendszer szerint a 7-es cikkely szerinti eljárást el se szabadott volna indítani, mivel a Sargentini jelentés egyetlen ponton sem tudta konkrétumokkal bizonyítani, hogy Magyarország a Velencei Bizottság bármely pontját megsértette volna.
Mivel azonban az EP egy politikai testület megteheti, hogy politikai döntést hozzon. Ezért nonszensz előre borítékolható politikai döntésekhez kötni bármilyen tagállamokkal szembeni szankciót. Ez gyakorlatilag a hatalmi ágak (esetünkben a törvényalkotás és az igazságszolgáltatás) szétválasztásának durva megsértése lenne.

A 7-es cikkely szerinti eljárás is azért húzódik, mert nyilvánvalóan abszurd, teljesen megalapozatlan vádaskodásokról van szó és egyetlen soros EU elnökség sem tud mit kezdeni vele, mert jogilag a triviális lépés az eljárás azonnali beszüntetése lenne, de a politikai szarcunamit, amit erre a nyugati médiától kapna egyeten politikus sem akarja bevállalni, így inkább áttolják az egészet a következő elnökségre.

ben2 2020.07.25. 18:02:40

"A jogállamiságról teljesen felesleges elmélkedni, onnan hogy saját magukra szabott és az ellenfeleket szopató törvényeket hoznak, papíron nem lehet belekötni a dologba a te definíciód szerint. "

A jogállam pontosan arról szól, hogy ha "papíron nem lehet belekötni a dologba", akkor nem lehet szankcionálni sem.
Azért van nyomozóhatóság, ügyészség és igazságszolgáltatás, hogy mindenkit a törvényhozástól és a végrehajtó hatalomtól függetlenül csakis konkrét esetekben, a tények alapján ítéljenek meg, ne pedig szubjektív vélemények alapján.
Ettől mér erkölcsileg, politikailag el lehet ítélni valamit vagy valakit, de jogi kényszerítő intézkedéseket nem lehet velük szemben alkalmazni.

Azt pedig, hogy egy adott parlamenti többség jó törvényeket hoz-e nem EU bürokratáknak, hanem a magyar választóknak kell eldönteniük. Különben külföldről olyan döntéseket erőltethetnének az országra, amivel a választók többsége nem ért egyet, ez pedig egy jogállamban ugyebár nem fordulhat elő.

Emmett Brown 2020.07.25. 18:25:23

@arthurthedent: a kulákokat is hatályos törvények alapján baszogatták anno, oszt azért csak nem minősítenéd a Rákosi korszakot jogállamnak.

arthurthedent 2020.07.25. 19:08:29

@Emmett Brown: "a kulákokat is hatályos törvények alapján baszogatták anno, oszt azért csak nem minősítenéd a Rákosi korszakot jogállamnak."

Nem hiszem, hogy a kulákokat hatályos jogszabályok alapján cseszegették volna, sőt, szinte egészen biztos vagyok benne, hogy nem volt a törvényben olyan, hogy "cseszegethetők" vagy mondjuk "megverhetők" lettek volna.

De igen, a lényeg az, hogy attól, hogy "jogállam" valami még korántsem biztos, hogy jók azok a törvények, hogy boldgokat és szabadok az emberek. Ahogy azt írtam, ilyenkor azt kell mondani, hogy "nem értek egyet az X törvénnyel" és nem azt, hogy "ez nem jogállam".

A szocializmusban rengeteg törvény van, amivel nem értek egyet, de attól még akár jogállam is lehetett volna. A másik dolog meg az, hogy a szocializmusban a hatalom nem tartotta be a saját maga által alkotott jogszabályokat. Ezért a szocializmus nem volt jogállam.

ulpius66 2020.07.25. 19:28:20

Jogállami kritérium a sajtó szabadsága.

Kérdem én, mit nem lehet ma Magyarországon leírni????????????

A "bajszos szar" a köztársasági elnök, a "csuti geci" a miniszterelnök, és így tovább, minden téma olvasható........legyen az bármilyen gyűlölködő és bármekkora hazugság is!

ezzel szemben Svédországban csak vadliberális és még vadabb liberális lapok jelenhetnek meg, mert az "illiberális" lapokra ráfogják, hogy fasiszta és betilcsák!!!!!

Svédország jogállam?

ben2 2020.07.25. 19:38:19

@Emmett Brown:

A Rákosi korszak azért nem volt jogállam, mert a bíróságok nem a jog, hanem pártutasítások alapján hoztak ítéletet.
Tehát valójában tök mindegy, hogy milyen törvényeket hozott az Országgyűlés, ha a gyakorlatban már a tényállás megállapítása is hazugság volt.
Pl. a Rákosi rendszerben egy csomó olyan embert ítéltek el kémkedésért, aki nem volt kém. Az ő esetükben nem a kémkedést büntető törvénnyel volt a baj, hanem hogy a bíróság politikai megrendelésre állapította meg a kémkedés tényét olyan esetekben, amikor az teljesen nyilvánvalóan nem állt meg.

A jelenlegi vitában pont az a gyomorforgató, hogy a jogállamiság megítélésében hasonló módon a politikai megrendelést akarják az EU ballib politikusai intézményesíteni.
Azaz hogy magát a tényállást ne egzakt jogszabályok alapján, konkrét esetek kapcsán, a törvényhozástól független bírói testület mondja ki, hanem politikai intézmények.
Ráadásul az eljárási rendben azt erőltetik, hogy előbb szülessen meg az ítélet és lépjenek életbe a szankciók, majd csak annak a hatályon kívül helyezéséről lehessen utólag szavazást tartani.
Azaz ha valamelyik tagállamot az EP vagy a Bizottság megvádolja, hogy megsérti a jogállamiság elveit, akkor azzal szemben azonnal érvényesíteni lehessen a gazdasági szankciókat, amit aztán az Európai Únió Tanácsa visszavonhat.
Az egész egy vicc, jogi nonszensz, amiről az EU ballibek is pontosan tudják, hogy sosem fog életbe lépni, egyszerűen csak provokálnak, hogy a vita során médiafelületet biztosíthassanak az agyament hazugságaiknak.

Emmett Brown 2020.07.25. 19:46:20

@arthurthedent: most sem tartja be a hatalom meg a slepp a saját szabályait.

A Kesma (és hasonló koncentráció bármilyen szektorban) létrehozásának a megakadályozása a GVH dolga. Hopp, nemzetgazdaságilag kiemelt ügy, szevasztok, nekünk kell, úgy lesz.

Vagy említhetem a Neres nagyvállalkozók építkezéseit, szintén nemzetgazdaságilag kiemelt ügyek, nehogymár a műemlékvédelem vagy a lakók gondot jelentsenek.

Emmett Brown 2020.07.25. 19:54:20

@ben2: akkor ez alapján neked logikusan el kellene utasítanod, ha a hatalom politikai alapon veszi ki az ellenőrzést az erre hivatott szervek kezéből egyes ügyekben, vagy politikai befolyás alá vonja.

Erre klasszikus példák a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások, aztán mindenkinek kuss van.

ulpius66 2020.07.25. 20:40:30

@Emmett Brown:

Barna Emerett!

Figyusz!

Jogállamban élünk, ha nem tetszik az a törvény, amelyik lehetővé teszi egyes beruházások nemzetgazdaságilag kiemeltté történő minősítését, akkor szépen ezügyben az Alkotmánybírósághoz fordulhatsz, illetve ezügyben elmehetsz az EU Bíróságig....
(vagy a pofád lapos!!!!!)

Gyurbán Vikrenc 2020.07.25. 20:49:58

@ben2: csak az a gond, hogy a lopásokat, túlárazásokat, közpénz közpénz jellegét elvesztését, mutyikat amit pl a fidesz csinál, azt nem lehet egzakt módon meghatározni, mert mindig máshogy csinálják, és egyszerre is sokféleképpen csinálják.

De nyilvánvaló, hogy mit csinálnak, ha egy ember átgondolja, és vagy összehasonlítja hasonló dolgokkal. Ez olyan, mint a mesterséges intelligencia. Sokmindent rá lehet bízni, és tudja, de nagyon sok mindent belátható időn belül nem lehet rábízni, azt embernek kell csinálnia.

Ne a fideszből indulj ki, ahol az államigazgatás nagyobb dolgai mindig politikai megrendelésre/döntésre történik, mert az EU nem ilyen, ott megvannak a fékek, ellensúlyok, lásd még az orbán szerű minidiktátor is tudja trollkodni, 1-2 kollégájával, és putyin papájuk támogatásával.

Gyurbán Vikrenc 2020.07.25. 20:51:41

@ulpius66: figyusz! az alkotmánybíróság (is) fideszes irányítás alatt áll, úgy döntenek, ahogy a fidesz, vagyis orbán kívánja, és nyilván nem fognak a párt ellen dönteni.

ulpius66 2020.07.25. 20:55:47

@Gyurbán Vikrenc:

Ja!

Az EU Bírósága is Orbán irányítása alatt van!

ulpius66 2020.07.25. 21:00:33

@Gyurbán Vikrenc:

Olvasgass utána, hány kötelezettszegési eljárás van Magyarországgal szemben, mert a magyar törvények az EU-s jogba ütköznek!

Ezek szerint a beruházások kiemeltté tétele NEM ÜTKÖZIK EU-S JOGBA!

ben2 2020.07.25. 21:10:58

@Gyurbán Vikrenc:

"csak az a gond, hogy a lopásokat, túlárazásokat, közpénz közpénz jellegét elvesztését, mutyikat amit pl a fidesz csinál, azt nem lehet egzakt módon meghatározni, mert mindig máshogy csinálják, és egyszerre is sokféleképpen csinálják"

Ahogy Fletóék is máshogy csinálták, akkor mégsem merült fel jogállamisági eljárás Magyarország ellen. Pedig ugye a miniszterelnök előbb szűk körben besmerte, hogy hazudott az országnak, átverte az EU-t és hogy kesztyűsbábként irányítja a sajtót, majd amikor emiatt a nép utcára vonult, akkor közéjük lövettek és ellenzéki képviselőket verettek eszméletlenre.
Az akkoriban valahogy mégsem számított jogállami szempontból aggályosnak.

Egyébként a "lopások, túlárazások, közpénz mutyi", stb. mind politikai kérdések (vádak), amelyekben a magyar választóknak négy évente lehetőségük van dönteni.

"ahol az államigazgatás nagyobb dolgai mindig politikai megrendelésre/döntésre történik, mert az EU nem ilyen"

De, különben a Sargentini jelentést röhögve dobta volna vissza az EP.

"ott megvannak a fékek, ellensúlyok"

A jelenlegi jogállamisági kritérium vita pont arról szól, hogy az EU ballib politikusai a fékeket és az ellensúlyokat akarják lebontani, hogy a politikai agendájukat gazdasági szankciókkal rá tudják erőltetni egyes tagállamokra akkor is, ha az adott tagállam választói másként döntöttek.

ben2 2020.07.25. 21:17:37

@Emmett Brown:

Kevered a hatalmi ágak szétválasztását az államigazgatás (azaz a végrehajtó hatalom) intézményeivel.

A kormány megteheti, hogy az alá rendelt államigazgatási intézményeket egyes ügyekben megkerüli, miniszteri biztost nevez ki, átalakításokat vagy személycseréket végez, stb. Ettől még nem sérül a hatalmi ágak szétválasztásának elve.
A kormány ugyanakkor nem utasít egyetlen bíróságot sem, hogy konkrét ügyekben milyen ítéletet hozzon. (Ha így lenne, akkor pl. a gyöngyöspatai romáknak most tutira nem fizetnének.)

arthurthedent 2020.07.25. 21:23:39

@Emmett Brown: "Vagy említhetem a Neres nagyvállalkozók építkezéseit, szintén nemzetgazdaságilag kiemelt ügyek, nehogymár a műemlékvédelem vagy a lakók gondot jelentsenek."

Ha a törvény lehetővé teszi, hogy kiemelt nemzetgazdasági akárminek nyilvánítsák és akkor már szabályok vonatkoznak rá, akkor mi is az, amit nem tartottak be?

arthurthedent 2020.07.25. 21:29:24

@ben2: "A jelenlegi jogállamisági kritérium vita pont arról szól, hogy az EU ballib politikusai a fékeket és az ellensúlyokat akarják lebontani, hogy a politikai agendájukat gazdasági szankciókkal rá tudják erőltetni egyes tagállamokra akkor is, ha az adott tagállam választói másként döntöttek."

Igen, pontosan! Gumiszabályokat akarnak hozni, amik alapján a jogi döntéseket politikai döntésekkel tudják felülírni, azaz a jog hatalmát akarják megnyirbálni. Ez pont a jogállam ellen megy.

kvp 2020.07.25. 21:34:43

Nem olyan bonyolult az EU-s dontes. Az lett a vege, hogy ha csalast vagy lopast talalnak, akkor amiatt buntethetik a tagallamokat. Na ilyet a magyar kormany nem kovetne el (a gorogok es a spanyolok mar csinaltak ilyet is). A politikai velemenykulonbseg miatt viszont nem buntetheto egyetlen allam sem. Ez azt jelenti, hogy a jogallamisaghoz nincs kotve a penz, de a torvenyes felhasznalashoz igen. Na most tisztan jogilag nezve biztosan helyes lesz akarmire is koltik, megis csak jogaszokbol all a magyar vezetes. Innentol a magyarokat nem tudjak jogi modszerekkel megfogni, a poltiaikaiak meg nem jarhatnak penzugyi elvonassal. Ez utobbi egyebkent az europai (foleg nemet) cegek elvarasa lehetett a befekteteseik biztositasa erdekeben.

Kerdes csak az, hogy az europai parlament mit fog kezdeni a fejuk folott megkotott, tisztan gazdasagi megallapodassal?

ulpius66 2020.07.25. 21:35:34

JOGÁLLAM = TÖRVÉNYEK BETARTÁSA

Gyurbán Vikrenc 2020.07.25. 22:11:47

@ulpius66: sajnos nem ütközik, ez a gond, a kiskapuk.

@ben2: fletóék azért rejtettebben, kevésbé pofátlanul, és jóval kisebb összegeket loptak szét, ezért nem merült fel semmi, mert az ingerküszöb alatt volt. fletóék kispályások voltak orbánékhoz képest, ráadásul akkoriban még nem is volt annyi eu támogatás ellopásra, mint manapság.
fletó nem irányította kesztyusbábként a sajtót, csak a sajátját. De ott a fideszes, és a független sajtó is, ez utóbbit a fidesz lassan pedig bekebelezi mostanság.
Magánbeszélgetés bevallás (öszödi beszéd), nem elég egy ügy indításához az EU-ban, oda bizonyítékok kellenek.

A magyar választók egyrészt hihetetlenül buták, másik része pedig tudja, hogy nincs lehetoségük dönteni, hisz az MSZMP-KISZ alapú maffia kisajátítja a magyar politikát, és eltapos mindent, ami valami új, vagy legalább is a médiagépezettel, és az állami eszközökkel nem hagyja, hogy megerosödjenek, érvényesüljenek, tartva az esetleges elszámoltatástól.

Miért dobta volna vissza az eu a sargentini jelentést? Teljesen korrekt dolgok voltak benne, olyanok, amikkel a magyar emberek többsége tisztában is van.

Az EU "ballib" politikusai nem akarják a fékeket, ellensúlyokat lebontani, sem pedig ráeroltetni a politikai agendájukat tagállamokra, csak azt akarják megakadályozni, hogy az általuk fizetett pénzeket bunözok, lenyúlják, ahelyett, hogy felzárkóztatásra használnák, és azt, hogy ne tehessenek meg ezek a szervezett bunözoi körök bármit, bárkivel az adott tagállamban.

Ez jogos, én se szeretem, ha a pénzemet nem arra költik, amire adom.

nincs1itt 2020.07.25. 22:13:46

@ben2: ez nagyon (fehérvári) huszárosra sikeredett. nézzük, gy.f. 12 éve _nincs_ politikai döntéshozói helyzetben, viszont 10 éve o.v. magyarkodik és forradalmaskodik és nyeri a "csatákat" nyakra-főre. a kormány azért teheti meg, mert olyan törvényeket alkot a 2/3-os (8 milliónak mióta a kétharmada 2,5 millió?) felhatalmazással - tudom, tudom ilyen választási rendszer, de azért ilyen mert o.v. kormánya ilyenre szabta -, amilyen csak jól esik. ha az elválasztott hatalmi ágak nem kívánnak együttműködni a kormánnyal, akkor a hatályos törvények szerint megkerülhetők/kényszeríthetők. ha a kormány egyik kegyeltjének az üzletét úgy lehet támogatni, hogy nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítja a kormány, akkor a hatályos törvények szerint megteheti, mert ezt a törvényt is magának alkotta. de ettől ez még nem jogállamiság, csak annak a látszata.
persze, persze "nyugaton" is ez megy... öööö... nem. pl. a bmw-nek durvára önmagának kell megoldania, hogy kilábaljon a korona-válságból, "csak" annyiban járul hozzá a bajor állam és a szövetségi költségvetés, hogy megkapja azokat a támogatásokat, amiket mások is. nem olvasni olyan "barátokról", vejekről akik nemzetgazdaságilag fontossá válnak... de biztosan csak azért nem, mert a sorosistalibsibolsituggyukki sajtósok elhallgatják...
és itt érhető tetten, mennyire átszőtte mo.-ot a korrupció, uram-bátyám viszonyok, amihez a kormánypárti polgárok még terjengős magyarázatokat is kanyarítanak, legfőbb végkövetkeztetés: "mindenhol ez van, akkor miért csak mo.-on gond ez!?"

Gyurbán Vikrenc 2020.07.25. 22:20:34

@nincs1itt: na igen, az ilyen rendszerek egyik alapköve az, hogy az embereknek folyamatosan azt sugallják, hogy máshol is ilyen, vagy még rosszabb, és törődjön bele az ürülékbe. Észak koreában is tényleg elhiszik, hogy a világ többi része nyomorog, és csak ők élhetnek ilyen luxusban.

nincs1itt 2020.07.25. 22:41:31

@Gyurbán Vikrenc: meggyőződésem, hogy o.v. nem oka, hanem következménye az őt megelőző kormányoknak. akik megválasztják, az általad leírt ok miatt is teszik, illetve azért, mert "nincs jobb", a "többi is lop(o.v. propagandája szerint még többet is), világos, hogy akkor inkább o.v. lopjon, hazudjon... mert o.v. legalább megvédi mo.-ot! meg a zembereket is! éppen azoktól, akiket o.v. súlykolt a fejekbe, hogy bántják és az eu-csúcs óta tudjuk, hogy érthetetlen okból "gyűlölnek minket". de o.v. "sok ilyen libernyákot elvisz a hátán". ezzel a mondattal rögtön meg is határozta, hogy kikhez kíván szólni: a 304-es számú italbolt kupolatermének törzsközönségét célozta meg. ez ma a mai magyar valóság, rozsdatemető

birkamenet 2020.07.26. 04:21:12

A lényeg az, hogy akárhogy támad az a mocskos EU, itt ILLIBERÁLIS JOGÁLLAMISÂG VAN!

Na meg LIBERÁLIS ILIBERALIZMUS, ahol a magyar embernek sokkal több szabadsága és joga van mint az EU-ban bárkinek.

Igy a vezér megint megnyert egy csatát a liberális világ összeesküvés ellen.

chrisred 2020.07.26. 06:14:52

@ben2: "Az EU-ban megvannak a megfelelő jogi fórumok arra az esetre ha bármelyik tagállam EU jogot sértene, az Európai Bíróság minden ítéletét annak rendje és módja szerint eddig minden tagállam betartotta (akkor is, ha a politikai véleménye eltért attól). "

És ez nem is fog változni, csak lenne egy köztes intézkedési lehetőség, hogy az európai adófizetők érdekeit védjék. Úgy, mintha valaki bedrogozva balesetet okoz, akkor nem kell megvárni a jogerős ítéletét, hogy elvegyék tőle a jogosítványt.

chrisred 2020.07.26. 06:22:23

@ulpius66: "Kérdem én, mit nem lehet ma Magyarországon leírni????????????"

Az ötvenes években is bármit le lehetett írni, csak utána jöttek a következmények.

"1953-ban fejtágító falugyűlést tartanak. A beszéd után a szónok így szól:
- Elvtársak, várom a kérdéseiket!
- Nekem volna három kérdésem - jelentkezik Kohn bácsi. - Hová lett a hús, hová lett a kenyér és hová lett a bor?
Egy hét múlva ismét falugyűlés, a szónok ismét kérdésekre vár. Jelentkezik Grün bácsi.
- Nekem csak egy kérdésem volna: hová lett a Kohn?..."

leponex 2020.07.26. 06:53:58

@ben2: "Ez gyakorlatilag a hatalmi ágak (esetünkben a törvényalkotás és az igazságszolgáltatás) szétválasztásának durva megsértése lenne."
Pontos!
Pedig ez történik az EU-ban.
A 'jogállamiság' elvének legdurvább megcsúfolása, amikor többségi szavazással akarja a törvényhozó ( az EP) akarja eldönteni, megsértettte-e valaki az EU jogrendjét.
Amiről az EU Bírósága van hivatva érvényes jogi döntést hozni.

Abszurd, hogy a mai európai 'liberálisok' ezt a kommunista 'igazságszolgáltatási' technikát erőltetik, rendületlenül.
Szavazással dönteni jogi kérdésben!

oassasa 2020.07.26. 08:07:40

@leponex:

Ez egy hatalmas melléfogás volt. Sargentini jelentés alapján EP felszólította a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy mivel Magyarországon az uniós alapértékek rendszerszintű veszélynek vannak kitéve, ezért a tagállamok folytassák le a 7-es cikkely szerinti eljárást.

Valójában csak arról szabadott volna szavazniuk, hogy felállítanak egy szakértőkből álló bizottságot, akik a magyar kormánnyal egyeztetve pontról-pontra kivizsgálják azt.
2 éve folyik a Magyarország elleni eljárás eredménytelenül, még a három bölcs sem tudott dönteni, de ez nem is ő dolguk lett volna.

"AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

a tagállamokban a jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén az Unió költségvetésének védelméről"

Na, ezt nem akarja megszavazni Orbán.

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:52018PC0324

bloggys 2020.07.26. 08:12:50

@MAXVAL bircaman közíró:

te, liberálisból lett nácik (vagy ahogy mandani szokás: liberálnácik) kutyája kénytelen vagy ezt felöklendezni. :)

bloggys 2020.07.26. 08:16:41

@MAXVAL bircaman közíró:

Most jön majd a tolvajokkal való leszámolás.
Még a végén a fasiszta hajcsáraidnak nem marad pénze arra, hogy mit "gondolj" :)

Kezeld majd ezt felüdítőként, nem a fizetett gondolatokat kell továbbadnod.

bloggys 2020.07.26. 08:19:15

@ulpius66:

az index eddig erős fidesz kontroll alatt volt, fideszes cégnél landolt a bevétele, fideszesé volt az alapítványt alapító cég.
Most kiszerveződnek, levetik magukról a piócákat. És végre elkezdhetnek a fideszről olyanokat is megírni, amitől eddig elzárultak volna a pénzcsapok.

bloggys 2020.07.26. 08:23:19

@ben2:

A jogállamiság megkövetelésének egyik élharcosa a néppárt.
Bár a fideszes maffiózók szerit már mindenki balos, aki nem a nácikkal tart.

midnightcoder2 2020.07.26. 09:02:02

@bloggys: Ezzel együtt még mindig az a baj, hogy ez a "jogállamiság" dolog egy finoman szólva nem annyira egzakt szabály.

bloggys 2020.07.26. 09:15:09

@midnightcoder2:

A fideszes maffiánál a lopás, költségvetési csalás, bűnszervezet egzakt fogalmak?
Igen, Tiborcz esetére gondoltam.
Jogállamban Tiborcz, és a büntetőügyét elsikálók mind évtizedekre sittre kerülnének.

A maffiát nem kell pénzelni.

midnightcoder2 2020.07.26. 09:17:31

@oassasa: Kérdés, mi a jogállamiság. Kellenének olyan egzakt szabályok, hogy ennek és ennek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy ország jogállam legyen. Másrészt, ki dönti el hogy ez teljesül-e vagy nem ? Valami erre felhatalmazott bíróság, vagy pár hazai "civil" akinek jó kapcsolata van a kinti balfék politikusokkal, mert ők gurították a dollárokat a béketáborból a kinti balfék politikusok apukájának segíteni a kapitalizmus elleni harcukat ?

midnightcoder2 2020.07.26. 09:19:45

@bloggys: Na most, bár alapvetően igazságod van, de ebbe az EU-nak max. akkor lenne joga beleszólni, ha EU pénzeket lopnak el. Arra pedig elvben létezik apparátus jelenleg is, ha ez nem elég erős akkor talán ezt kellene picit megerősíteni.

bloggys 2020.07.26. 10:08:57

@midnightcoder2:

Tiborcz esetében 17 milliárd forint, EU-s pályázatokon elnyert pénzekből "megvalósított" beruházások tekintetében tárta fel az olaf a bűnszervezet tevékenységét. Olyan mélységben, hogy a legapróbb mozzanatokig végig lehetett követni a bűnszervezet tevékenységét.

Orbánék ezt látva UTÓLAG a Tiborcz féle kifizetéseket a magyar adófizetőkre terhelték, hogy az olaf vizsgálat megállapításait figyelmen kívül tudják hagyni.
Ezzel eltusolni az ügyet.

A bűnszervezet tagjai, az ügyüket eltusoló ügyészek, az eltusolást elrendelő fideszes politikusok, köztük Orbán mint börtönben kell eltöltsön 10-15 évet. Jogállamban.

Az EU könnyű helyzetben van a magyarországi jogállamiság megítélésében, hiszen a fideszes maffiát vezető börtöntöltelék hantázik a tárgyalásoknál az asztal túloldalán, elég csak Orbánra nézniük hogy tudják, még nem állt helyre a jogállam, hiszen nem egy börtönben rohad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.26. 11:11:02

@bloggys:

Ha leszámolunk a tolvajokkal, az a nyugat vége lesz. Én benne vagyok, utálom a kapitalizmust, ami a szervezett lopás rendje, de hát mi lesz akkor a mai nyugati nagyurak és csicskásaik szemét világával?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.26. 11:44:28

Nem ide tartozik, de nem tudom megállni szó nélkül:

index.hu/gazdasag/2020/07/25/tallai_andras_bankkartya_bankkartyas_fizetes_ertekhatar_nelkul/

Mindez nagyon szép, tavaly egyszer próbáltam is készpénz nélkül bevásárolni. A dolog ott bukott meg, hogy a bevásárlókocsiba azért készpénzt kellett (volna) bedobni.

kvp 2020.07.26. 15:25:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A dolog ott bukott meg, hogy a bevásárlókocsiba azért készpénzt kellett (volna) bedobni."

Erre valok a kis muanyag token-ek. Penzerme meretuek, de kb. ket fillert se ernek. Kapni keszen is, meg van olyan lyukaszto amivel sorozatgyarthato haztartasi hulladekbol. Ez foleg akkor jo, ha az ember lusta visszavinni a kocsit, de nem akarja bennehagyni a penzt. Egyebkent nallam sokkal okosabb emberek mar a bankszamla es keszpenz nelkuli bevasarlast is feltalaltak. :-D

bloggys 2020.07.26. 16:27:52

@MAXVAL bircaman közíró:

Persze, hogyne...
Liberálfasiszta, liberálnáci, vagy ami elnevezést Orbán kitalált nektek ezek helyett: illiber.

bloggys 2020.07.26. 16:29:05

@MAXVAL bircaman közíró:

Tolvajokkal leszámolás során egyből megszűntök létezni.
Mit érdekel téged a tolvajok utáni világ, ha sitten rohadnál?

chrisred 2020.07.26. 17:42:26

@ulpius66: A jogállam napjainkban általánosan elfogadott elveit, követelményeit a következőkben foglalhatjuk össze:

1. a törvények uralma, alkotmányossága és elsőbbsége;

2. az alapvető emberi jogok elismerése és garantálása;

3. a hatalmi ágak megosztásának elve;

4. a közigazgatás törvényhez kötöttsége, a törvényi fönntartás és fölhatalmazáshoz kötöttség elve;

5. a törvényhozás és a közigazgatás döntéseinek bírói fölülvizsgálhatósága (alkotmány- és közigazgatási bíráskodás);

6. a bírói függetlenség elve;

7. a jogbiztonság elve, az állami cselekvés kiszámíthatósága;

8. a bírák törvényhez kötöttsége;

9. az ügyészi tevékenység legalitásának elve;

10. a törvényes bíróhoz, a jogi meghallgatáshoz és ügyvédi védelemhez való jog;

11. a jogorvoslati jogosultság elve;

12. visszaható hatály tilalma, nullum crimen, nulla poena sine lege elve (csak az bűncselekmény, amit a törvény annak nyilvánít és csak a törvényben meghatározott büntetés szabható ki);

13. a jogkorlátozások indokoltságának és arányosságának elve.

Gyurbán Vikrenc 2020.07.26. 23:23:09

@bloggys: ne nácizzátok már a fideszt. A fidesz egy komcsi, kádárista párt, horthysta marketinggel.
Hiszen így az államosításokat, állami árszabást, állami propagandát, haverok-mutyi-hantát, "örök szovjet-magyar barátságot", és a többi kádári, rákosi, sztálini időkből visszaköszönő ügymenetet, úgy tapsolhatják a "boldog békeidők"-re áhítozó, cukorgyársirató nagyonnemkomcsikádáristadetényleg szavazóik, hogy ők bizony nagyon jobboldaliak ám!

Na meg így nem annyira feltűnő a fidesz pártot alkotó "elvtársak" MSZMP, KISZ, és hasonló sötét szervezetekbeli múltja, na meg az ügynökakták nyilvánosságánal számtalan leszavazása...

bloggys 2020.07.27. 08:52:54

@MAXVAL bircaman közíró:

Populista egy nagyobb gyűjtőfogalom.
Orbán talált rátok egy elnevezést, miután a liberálnáci és a liberálfasiszta nett jött be neki, helyettük az illibert kell most használjátok.

bloggys 2020.07.27. 08:54:56

@Gyurbán Vikrenc:

A náci, komcsi, iszlamista mind egy tőről fakad.
Csak máshogy hívják a szektájukat.
Elveik ugyanazok.
A fidesz ezekhez tartozik.

bloggys 2020.07.27. 09:02:30

@MAXVAL bircaman közíró:

Orbán eldöntötte, hogy így kell magatokat hívjátok.
Ettől még a liberálnáci jobban bemutatja a valótokat. a liberálisból lett fasiszta szektát.

bloggys 2020.07.27. 09:03:26

@MAXVAL bircaman közíró:

"A náci, komcsi, iszlamista mind egy tőről fakad. "
Ahogy azt előbb írtam.
Mind illiberálisok.

chrisred 2020.07.27. 09:11:36

@MAXVAL bircaman közíró: Azt csak akkor teheted meg, ha politikus vagy, aki hatalomra törekszik. A populizmus nem világnézet, hanem hatalomszerzési/hatalomgyakorlási technika.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.27. 09:44:14

@chrisred:

Légy szíves, szabatosan és jogilag pontosan definiáld a felsorolt 13 pontodat. :D Mert ebben a formában ugyanolyan gumiszabályok, mint a "jogállamiság kritériuma". Esetleg az sem ártana, ha a pontos kifejtésük mellé prioritás-szinteket is rendelnél, amelyek ütközés esetén meghatározzák, melyiknek van elsőbbsége.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.27. 10:15:10

@chrisred:

Szokásodhoz híven a lényegtelenre reagálsz, a lényegest meg elsunnyogod.

Mindegy, honnan való, attól még homályos, definiálatlan gumiszabályok halmaza.

chrisred 2020.07.27. 10:22:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Neked az, mert nem ismered a leírt szavak mögötti fogalomrendszert. Aki nem ismeri a KRESZ-t, az a közlekedési táblákban érthetetlen, homályos jelentésű ábrákat lát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.27. 10:27:00

@chrisred:

Mely fogalomrendszer önmaga sincs szabatosan definiálva.

"2. az alapvető emberi jogok elismerése és garantálása;"

Melyek azok az alapvető emberi jogok és mit jelent azok garantálása?

"3. a hatalmi ágak megosztásának elve;"

Kérlek, ezt is pontosan definiáld. Meg fogsz lepődni.

chrisred 2020.07.27. 10:48:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem áll szándékomban jogi gyorstalpaló tanfolyamot indítani laikusok számára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.27. 11:34:40

@bloggys:

Orbán a "kereszténydemokrácia" szó mellett döntött, amit én sose használok, mert egy foglalt név, s az általa elfoglalt jelentés számomra negatív.

bloggys 2020.07.27. 11:36:56

@MAXVAL bircaman közíró:

Orbán a liberálnáci és liberálfasiszta helyett az illiber elnevezést aggatta rátok.
További illiber berendezkedések: iszlamisták, komcsik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.27. 11:55:40

@chrisred:

Ezek jelszavak. Most nincs időm mindet végig venni, de az egyik ponton bemutatom, "a hatalmi ágak megosztásának elve" ponton miért gumiszabály is, mely bárhogy értelmezhető.

Az összes modern jogelmélet kiáll a a hatalmi ágak megosztásának elve mellett, kivéve a marxistát és a fasisztát, minden más vallja ezt, csak sokszor egész mást ért alatta.

Lássuk, a hatalmi ágak megosztásának elve eredetileg azt jelenti, a törvényhozó, végrehajtó, ítélkező hatalom független egymástól. Ez azonban csak az elnöki köztársaságokban van ténylegesen megcsinálva. Ott is csak a törvényhozó és a végrehajtó hatalom között. Lásd, az USA-ban a törvényhozó és a végrehajtó hatalom teljesen független egymástól, mindkettőre külön-külön szavaznak az állampolgárok. A törvényhozó hatalom nem tudja se kinevezni, se leváltani a végrehajtó hatalmat, s fordtíva se lehetséges (nem számítva nyilván az extrém, ritka eseteket). Annyira így van, hogy az USA-ban nem szükséges, hogy a végrehajtó hatalomnak többsége legyen a törvényhozó hatalomban.

Na, ezzel szemben a parlamenti köztársasági modellben ez sehogy sincs így: ott a törvénthozó hatalom a végrehajtó hatalom ura, lásd pl. Mo-on is ez van: a kormány fel se tud állni, ha nincs törvényhozó többsége, s ha meg elveszti, simán bukik.

De ami az ítélkező hatalmat illeti, az még az USA-ban se független. A törvényhozó és a végrehajtó hatalom választja meg közösen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.27. 11:56:46

@bloggys:

A liberálisok antikommunisták. A fasiszták is. Tehát azonosak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.27. 11:58:26

@chrisred:

A populizmus egyik jelentése szerint igazad van. A másik szerint nincs.

bloggys 2020.07.27. 12:02:50

@MAXVAL bircaman közíró:

A liberálisok antikommunisták, antifasiszták, antiiszlamisták.

Ahogy írtam, a komcsik, nácik, iszlamisták egy tőről fakadnak, a szektájukat hívják máshogy, Illiber a gyűjtőnevük.

bloggys 2020.07.27. 12:04:06

@MAXVAL bircaman közíró:

Orbán liberálisból lett náci, a szektájával egyetemben.
Liberálnáci.

bloggys 2020.07.27. 12:05:32

@MAXVAL bircaman közíró:

Na és arról még nem is beszéltünk, hogy orbán és csürhéje gyakorlatilag kezdetektől egy bűnszervezet.
Lehet nem az volt a cél a fidesz megalapításakor, de hamar erre az útra tértek.

bloggys 2020.07.27. 12:11:47

@MAXVAL bircaman közíró:

Egy tőről fakadnak.
Náci, komcsi, iszlamista, egykutya.
Ahogy nem különböztetjük meg a szerint se a tolvajokat, hogy az egyik biciklit lop, a másik meg a maffiózó veje.

chrisred 2020.07.27. 12:49:37

@MAXVAL bircaman közíró: Ott tévedsz el, hogy a hatalommegosztási módszerek közül a Locke által föderatívnak nevezett hatalmi ágat összekevered a végrehajtó hatalommal. Az amerikai elnök nem a végrehajtó hatalom feje, csupán a szövetségi kormányzaté. És akkor itt el is értünk oda, hogy mik azok az elvek. amik alapján a végrehajtó/közigazgatási hatalom elkülöníthető egy parlamentáris rendszerben is a törvényhozástól (amit egyébként szintén meg kell osztani alkotmányozó és abból származtatott törvényhozói hatalomra, mivel az előzőben a hatalomgyakorlása csupán alkotmánybíráskodási kontroll mellett lehetséges): önkormányzatiság és szubszidiaritás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.27. 15:08:34

@chrisred:

"Nem áll szándékomban jogi gyorstalpaló tanfolyamot indítani laikusok számára."

Vagyis nem tudod szabatosan definiálni az adott feltételeket.

chrisred 2020.07.27. 15:24:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezeknek a definícióit alapszintű jogi tankönyvekben megtalálod, ha érdekel. Ha nem nézel utána, az a te ismeretbeli hiányosságod lesz, nem az enyém.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.27. 18:50:09

@chrisred:

Az amerikai elnök a végrehajtó hatalom feje.

"The executive Power shall be vested in a President of the United States of America." (USA alkotmánya, 2. cikk, 1. rész, 1. pont)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.27. 21:29:48

@chrisred:

Melyek szintén gumidefiníciók. :D
süti beállítások módosítása