HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Kollektív önelégültség helyett

Életszerűtlen és indokolatlan egy demokráciában az a közös nyilatkozat, amelyre a nyolc magyar állami intézmény ragadtatta magát szeptember 23-án. A Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben megállapítják, hogy „Magyarországon megerősödött a korrupció elleni fellépés”. Azt is írják, hogy az elmúlt évtizedben a „korrupció büntetőjogi eszközökkel történő leküzdése…jelentős eredményeket ért el”.

Miért nem valószínű, hogy egy jól működő demokráciában egy ilyen nyilatkozat napvilágot lát?

Azért, mert „odaát” működik a fékek és ellensúlyok rendszere, vagyis az autonóm állami intézmények ellenőrzik a központi kormányzatot, és nem pedig az utóbbi eszközeként, meghosszabbított karjaként működnek.

A demokratikus berendezkedések úgy szavatolják a közjót, hogy a végrehajtó hatalom és a szakmai érvekkel ellentartó, szervezetileg is önállóságot élvező intézmények között egyfajta dinamikus feszültség alakul ki. Ezért sem életszerű, hogy a – mondjuk a német vagy a holland – belügyi tárca és az ottani számvevőszék a korrupció elleni fellépést egyformán lássák: ami az egyiknek sok vagy elég, az a másiknak kevés lehet. A kollektív önelégültség persze amúgy is indokolatlan, hiszen a korrupciónak egy része még e legfejlettebb országokban is rejtve marad, vagyis az állami intézményeknek mindig van és mindig lesz dolguk. 

gcb-700x420.jpg

Több szempontból is félrevezető a nyilatkozat. Részben azért, mert összekeveri az „integritáskontrollok kialakítását” a(z állami) korrupcióval. Kétségtelen, hogy a hazai állami intézményeknél az elmúlt években nagy erőkkel zajlott a szervezeten belüli etikai követelmények népszerűsítése, ez azonban sajnos semmit nem változtat azon, hogy az utóbbi időben nem(csak) az „integritásszemlélet” intézményesült, hanem az állami korrupció.

A politikai és az üzleti életet átszövő rendszerszintű visszaélések egyebek mellett az állami pénzosztó mechanizmusok – idetartozik a közbeszerzési rendszer, az uniós pénzek elosztása, de például a letelepedési államkötvény konstrukció is – szélsőséges torzulásában érhetők tetten.

Az egész állami rendszer nem az egyenlő esélyekre és a tisztességes versenyre, hanem az oligarchák, a kormányközeli haverok és a klientúra helyzetbe hozását szolgálja. E torz szemlélet betüremkedik a magángazdaság számos szektorába, így például a médiába, az energetikába, az építőiparba és részben a bankszektorba is.

Az is félrevezető az állami vezetők nyilatkozatában, hogy – miként a nyilatkozat fogalmaz, „a magyar gazdaság elmúlt években megvalósult dinamikus növekedése…alátámasztja a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét”. Ha eltekintünk a koronavírus okozta jelenlegi válsághelyzettől és elismerjük, hogy 2013 és 2019 között a mennyiségi mutatókat tekintve a magyar gazdaság valóban jól teljesített, akkor is azt kell, hogy mondjuk: az összefüggés nem egyértelmű a gazdasági teljesítmény és a korrupció között.

Számos olyan ország létezik, ahol – legalábbis rövidtávon – bőven megfér egymás mellett a korrupció és a növekedés, kiegészítve az autokratikus hatalomgyakorlással, gondoljunk csak például Kínára.

Hogy a fentiek ellenére az állami szervek mégis miért látták szükségesnek közzétenni ezt a nyilatkozatot? Az egyik ok minden bizonnyal a „tematizálás” és a közbeszéd terelése a vírusválság okozta problémákról. A másik valószínűsíthető ok pedig az, hogy e sajátos módon akartak megágyazni az Európai Bizottság első jogállami jelentésének, amely a múlt hét közepén jelent meg. Ebben a Bizottság árnyalt és diplomatikus, de minden eddiginél élesebb kritikával illette a jogállamiság szisztematikus megsértését Magyarországon. A jelentés leszögezi: „a független ellenőrző mechanizmusok hiányosságai (…) növelik a korrupció kockázatát”. Az Európai Bizottság szerint – jóllehet a korrupció elleni fellépés büntetőjogi feltételeit megteremti a Büntető Törvénykönyv – „a magasrangú hivatalnokokat és közvetlen környezetüket érintő korrupciós bűncselekmények esetében a nyomozóhatóságok fellépése rendszerszintű hiányosságokat mutat”.

Értsd: a bűnüldöző szervek az elmúlt évtizedben nagyon sokszor maradtak tétlenek, gondoljunk például az Elios-ügyre vagy a „Híd a munka világába” programra.

Nagyon mást mutat tehát a hazai állami vezetők és az EU által mutatott tükör. A kérdés már csak az, hogy a közvélemény melyiknek ad hitelt.

 

Martin József Péter

A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója és a Corvinus Egyetem Gazdaság- és Közpolitikai Intézetének külsős adjunktusa

Az írás a Pesti Hírlap 2020. október 2-i számában jelent meg.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr916228202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2020.10.07. 06:21:18

"Életszerűtlen és indokolatlan egy demokráciában az a közös nyilatkozat, amelyre a nyolc magyar állami intézmény ragadtatta magát szeptember 23-án."

Szerinted. Poszter! Nem te és a haverjaid fogjátok megmondani, hogy mi lehet életszerű és mi nem, továbbá a 'jól működő demokráciát' sem ti fogjátok meghatározni! Az, hogy szerintetek az a demokrácia, ha ti rángatjátok a kormányt a nektek tetsző agymenések szerint, az nem demokrácia! Az egy liberális őskáosz. Nem a kormányról és az országról szól, hogy ezt nem tudjátok fölfogni.

"...az utóbbi időben nem(csak) az „integritásszemlélet” intézményesült, hanem az állami korrupció."

Tényleg? Mutass már egy államot, ahol ez nem így van! A politika és a korrupció évezredek óta szimbiózisban léteznek. Volt, van és lesz is korrupció. Ahol te a rózsaszín és liberális mennyeket vizionálod, ott is van. Még a ti berkeiteken belül is ott van, ahogy a megfélemlítés, a zaklatás, a fenyegetés és a kirekesztés is! Ott van köztetek is, ha nem is akarod észrevenni, még kevésbé publikálni!

A lényegi különbség az állam és köztetek az, hogy titeket senki az égvilágon nem hatalmazott föl semmire! Nem választott meg senki semmire, felelősségetek sincs, csak a duma és a fröcsögés ezerrel már harminc-x éve.

"Az egész állami rendszer nem az egyenlő esélyekre és a tisztességes versenyre, hanem az oligarchák, a kormányközeli haverok és a klientúra helyzetbe hozását szolgálja."

'Jóreggelt' kívánok! Vagyis most nem a veressjánosok, a kapolyik, a portikok, a leisztingerek és hasonlók 'szaggatnak', hanem egy másik társaság. És ez így is lesz, mert ez a politika természete.

"...a Bizottság árnyalt és diplomatikus, de minden eddiginél élesebb kritikával illette a jogállamiság szisztematikus megsértését Magyarországon."

Egyszer írják már le pontosan, egyértelműen, hogy szerintük mi is a jogállamiság! Ha már 'jogállam', akkor ugye azt a jog nyelvén egyértelműen definiálni kell. És ha ez sikerült is, akkor is hozhat bárki négy jogászt, akik azt hatféleképpen fogják értelmezni. Annyi történt, hogy hoztak négy liboldó 'ajrópéer' taláros majmot, akik hajlandóak voltak a hatféle helyett két egymáshoz közelálló értelmezést találni, majd belekiabálni az 'ajrópai' éterbe, hogy a magyarok nácifasiszták. És most ezt a közröhejt ünneplitek ti és a többi kis '(ál)civil' úttörőbrigádok. Nos, ettől még továbbra sem lesztek hitelesek vagy komolyan vehetők.

"Nagyon mást mutat tehát a hazai állami vezetők és az EU által mutatott tükör. A kérdés már csak az, hogy a közvélemény melyiknek ad hitelt."

Ha egy valóban hiteles, korrekt és elfogulatlan szervezet olvasná a kormányzat fejére a valóságot, akkor azt érdemes volna elfogadni és komolyan venni. De ez az 'ajrópéer' brigád állítja, akikről kőkeményen lehet tudni, hogy színtiszta politika érdekeket szolgál ki. Ahogy ti is...
Kamp.

HaD 2020.10.07. 08:26:35

Ez nem korrupció hanem tudatosan felépített hazaárulás,és gyorsan leszögezem nem a jelenlegi banda kizárólagos büne,de rájuk lett kijátszva. Az amit ellopnak az egyfajta kenöpénz amit azért kapnak hogy hatékonyan le tudják nyomni a magyarok torkán azt hogy nem mások mint 9-10(?)millió fogyasztó és kb4-5 millió cseléd ami ép most a nyugat jólétét hivatott emelni...az anyjuk meg az apjuk ugyanerre voltak kiélezve csak az akkor még ruszki hatalmi szférának megfelelöen.....bár valszeg amiatt hogy az oroszok tudnak legtöbbet a bandáról ezért hosszú távon arra játszanak rá hogy visszavigyék az országot meg akit csak tudnak a régi táborból a ruszkik érdekkörébe.
ezt a jelenlegi bandát még a 80`-as évek közepén kezdék el kiképezni(mikor látszott már a ruszki bukta) és a 2010-ig eltelt 20 év csak egy rövid de hatékony játszma volt a jelenlegi rendszer kiépítésre amiben a beavatottak eljátszották a szerepüket miközben az országot lerombolták kiárúsították és a koncokból kiharapák amit tudtak...a gazdasági "felvirágzás" pedig nem más mint a nyugati elsösorban német rövidtávú fellendülése hozott magával a csicskásoknak(akik még a lehetöségét is lerombolták az elvtársaikkal együtt annak hogy legyen önálló gazdasági stabilitás)...a lehívott támogatások bármely célú elköltése nyílván hozott egyfajta prosperitást de a támogatást arra kapták hogy nehogy véletlenül saját gazdaságot építsenek ki...ezért a sok látszat beruházás. és ezrért a szabad rablás lehetösége. A valódi tragédia az a kereskedelmi banki ipari és mezögazdasági szféra megnyomorítása emelett...ezt hozta el nekünk az antaljózsis hornos gyurcsányos orbános torgyáncsurkavona féle banda...de ök csak a felszín,a frontemberek akiket azért találtak mert mindenre kaphatóak és jól leadják azt a tematikát amit a finkenseinek meg a silbersteinek/birnbaumok írnak számukra. Nota bene...a szisztemetikus sorosozás is csak egyfajta figylem elterelés amin lehet mindeközben rugózni...a vén bibsi a nevét adja a mübalhéhoz miközben a nézelödö tömeg zsbeit kifosztják:):)...lásd még utcai tolvaj trükkök:):)

HaD 2020.10.07. 08:30:25

@Hasdrubal Barcas: bocs,de van olyan szócsö amit ez az orbánc banda müködtet és ahol az agitpropos nyomulást lehet kommentelni??? Szívesen ellátogatnák oda:):)...ha már onnan is ellátogatnak ide ilyen vezértolnokok mint a "kampfer" "barátod"...:):)

HaD 2020.10.07. 08:49:18

a soros féle szerepre lagjobb példa ez a szímüvészetis ügy....ahogy kezd egyre kínosabban elnyúlni a banda számára a dolog elökerül a soros aki "kiáll" az ügy mellett....ezzel be is sározva azt ...merthogy a soros kampájn az kifejezetten arra lett kitalálva hogy legyen egy ilyen tapadó akna akit ha baj van akkor rá lehet tapasztani a problémás kérdésre és ezzel azt mindjárt gyengíteni lehet...tulajdonképpen erre lett gyurcsány is felépítve....amihez hozáér annak annyi...nem túl bonyi ez de müködik,hisz az emberek inger küszöbét szintén sikeresen lenyomták a lenullázott oktatási rendszerrel meg a média segítségével ahol harminc éve elkezdét a friderikusszal és elértek a gyözikés/majkás/észbontós müsorok szintjére...ebben van egy óriási tudatosság...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.07. 08:51:22

Amikor a kisember korrupcióról hall, ásít, hiszen tudja, csupán ismét felébredtek Soros emberei Brüsszelben.

Galerida 2020.10.07. 08:57:22

Elég lenne a legendás "BANKTITOK" felszámolása....
Ezt valahogy Soros, Merkel, de még Gyurcsány sem támogatná, Simon Gábor meg kifejezetten tiltakozna....

nemecsekerno_007 2020.10.07. 09:10:34

@Hasdrubal Barcas: Ott van jogállam, hogy az ügyészség elengedte te barom.

nemecsekerno_007 2020.10.07. 09:12:19

@Kampfer: Amúgy az egész az EU-s költségvetésről szól, a V4-eket akarják bűnbaknak ha nem sikerül elfogadni az EU segílyt. Pofátlan ballib manipuláció.

nemecsekerno_007 2020.10.07. 09:57:33

@Hasdrubal Barcas: Engem nem visz el a rendőr mert nem terjesztek álhíreket. Ennyi.

birkamenet 2020.10.07. 10:12:51

@nemecsekerno_007:

szerencsétlen fidernyák illiberráltak, lépjetek ki az EU-ból, húzzatok vissza a ruszki birodalmatokba és akkor megszünik az összes szenvedésetek, ott vagytok amit akartatok magatoknak. Nem pofázni kell ti aberráltak, hanem megvalósítani a vágyaitokat!

birkamenet 2020.10.07. 10:16:14

@Kampfer:

te vagy még egy díszhülye errefele, hogy fundamentális fidernyák harcosként az orbán felszopó hozzászólásodban másokon követelsz be független véleményt.

chrisred 2020.10.07. 10:23:37

@MAXVAL birсaman közíró: Ahogy a kisember ásított, amikor a koronavírusról hallottt, mert tudta Gődény doktortól, hogy csak egy alaptalan hiszti.

nemecsekerno_007 2020.10.07. 10:28:11

@birkamenet: Inkább nektek megélhetési ballibeknek kéne elhúzni. Tök mindegy hova, csak ne itt rontsátok a levegőt.

nemecsekerno_007 2020.10.07. 10:29:17

@Hasdrubal Barcas: Megint mantrázod a hülyeségeidet DK-s gyökér?

konrada 2020.10.07. 10:35:56

Blogger!
Elkezdődött a blogod összematyiása!

nemecsekerno_007 2020.10.07. 10:40:23

@konrada: Jaja, elég gáz. Bár szerintem nála többet senki nem tesz a Fidesz 2/3-ért :)))))))))

konrada 2020.10.07. 10:47:13

@nemecsekerno_007:
Ez azért hülyeség. olyan véleményburok, amit matyi is elhisz: ti. hogy van jelentősége az index-blogok kommentszekciójának.

Ez pár unatkozó - mások véleményére kíváncsi, vagy a saját véleményét kihirdetni akaró!;) - játéktere, amit egy elmebeteg tönkre akar tenni.
...de jelentősége semmi.

nemecsekerno_007 2020.10.07. 10:53:48

@konrada: Ego és tesztoszteron. Ez a baja a matyinak.
süti beállítások módosítása