HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Kevesebb lesz a korrupció, ha több nő van a törvényhozásban?

A társadalmi nemek és a korrupció közötti kapcsolat, nevezetesen az a feltevés, miszerint a nők eredendően kevésbé korruptak, mint a férfiak, heves viták és egyben a tudományos érdeklődés tárgyát képezi. Ugyanakkor az erről kialakult kép továbbra is gyakran ellentmondásokkal terhelt. Az alábbi posztban ezért három olyan tanulmány eredményeit összegezzük, amelyek a nők törvényhozásbeli képviselete és a korrupció közötti kapcsolatot vizsgálják.

A nők törvényhozásbeli képviseletének növelése mellett számos normatív érv szól, így a demokrácia megfelelő és igazságos működése érdekében önmagában is kívánatos a nők politikai képviseletének növelése, ahogy azt korábban egy ezzel a témával foglalkozó eseményünkön, illetve egy korábbi blogposztunkban is kifejtettük. Ugyanakkor a női képviselet növelésének szükségességét alátámasztó érvek között rendre felmerül az is, hogy a nők törvényhozásbeli arányának növelése csökkentheti a rendszerszintű korrupciós kockázatokat. Az alábbiakban három olyan tanulmányt foglalunk össze, amelyek ezt a feltételezést empirikus adatokon tesztelik. 

Elsőként egy olyan kutatást tárgyalunk, amely megerősíti a feltételezett kapcsolatot. Bauhr és társai 2019-es tanulmányának eredménye szerint 

a nők jelenléte az önkormányzatokban, illetve a helyi képviselő-testületekben negatív összefüggést mutat mind a hétköznapi, mind az intézményi korrupció előfordulásával.  

A tanulmány szerint ez az eredmény a nők aktív politikai részvételének motivációira vezethető vissza. Nevezetesen, a szerzők szerint két elsődleges ok vezérli a nők politikai szerepvállalását: egyrészt a közszolgáltatások minőségének javítása, különösen az egészségügy és az oktatás területén, (amelynek köszönhetően mérséklődnek a hétköznapi korrupciót ösztönző körülmények); másrészt pedig a férfiak által dominált klientilista hálózatok, avagy “öregfiú klubok” felszámolása. 

A helyi önkormányzatok esetében feltárt összefüggés fényében egy erős ok-okozati kapcsolatra számíthatnánk, valamint arra, hogy ez a mintázat a nemzeti kormányok szintjén is jelentkezik, amelyből kifolyólag a nemi kvóták bevezetése különösen előnyös lehetne a korrupcióval küzdő országok számára. Ennek megfelelően, ahogy azt Esarey és Valdes tanulmánya is leszögezi, az államok gyakran éppen a korrupció által rájuk nehezedő nyomás mérséklésére vezetik be a nemi kvótákat. Ugyanakkor a létező kutatások nem igazolják a nemi kvóták bevezetése és a korrupció közötti ok-okozati kapcsolat fennállását. Hogyan lehetséges ez a helyzet? Mi állhat annak hátterében, hogy míg az egyik tanulmány erős ok-okozati kapcsolatot talál, addig egy másik kutatás nem tud ilyen összefüggést demonstrálni 

Az egyik lehetséges válasz a változók összetettségében rejlik. Esarey és Valdes például kimutatja, hogy abban az esetben, ha a nők politikai karrierhez való hozzáférése már a kvóták bevezetése előtt sem ütközött komolyabb korlátokba 

a nemi kvóták bevezetése valóban hozzájárulhat a korrupció csökkentéséhez, de ez annak is függvénye, hogy a megválasztott női képviselők mennyire kapnak érdemi beleszólást a döntéshozásba.  

Ahogy a szerzők megjegyzik, sajnálatos módon a nemi kvóták gyakran éppen olyan országokban kerülnek bevezetésre, amelyek autoriter vezetési stílusukkal megakadályozzák a megválasztott nőket abban, hogy valódi közpolitikai változást érjenek el. Éppen ezért azok az országok, amelyek leginkább segítségre szorulnának e tekintetben, egyben a legkevésbé alkalmasak egy nemi kvótákon alapuló rendszer bevezetésére. 

people-rallying-on-street-1464223.jpg

Szintén érdemes megjegyezni, hogy a kvótarendszer bevezetése a képviselők elszámoltathatóságát is befolyásoljaWaylen és Southern vonatkozó tanulmánya például arra mutatott rá, hogy az Egyesült Királyságban a parlamenti képviselők kiadásaival kapcsolatos 2009-es botrány során nem tártak fel semmilyen szignifikáns különbséget a férfi és a női képviselők korrupt viselkedésmintái között egészen addig, amíg az ilyen gyakorlatokat lazán ellenőrizték. Ugyanakkor a botrány kitörése után jelentős különbségek mutatkoztak: az érintett női képviselők férfi társaikhoz képes sokkal kockázatkerülőbbé váltak, vagyis tartózkodtak minden olyan magatartásformától, amelyet egyesek korruptnak ítélhettek volna meg. Ezt a különbséget a szerzők a nőkkel szemben fennálló kettős mércével magyarázták: nevezetesen azzal, hogy a női képviselőket mind a sajtó, mind a saját választóik szigorúbban büntetik, mint férfi kollégáikat. E kettős mérce működését jól illusztrálja az olyan prominens női vezetők korrupciós ügyeinek nemzetközi megítélése, mint például Imelda Marcos (akire hasonlóan korrupt férjénél lényegesen nagyobb médiafigyelem irányult), vagy Grace Mugabe közelmúltbeli botrányai Zimbabwében, de a volt angolai elnök lánya, Isabel dos Santos meggazdagodásának nemrégiben feltárt története is ebbe a sorba illeszkedik. 

Az elszámoltathatóság növelésére adott eltérő reakciók szintén magyarázhatják Bauhr és társainak eredményeit, akik tanulmányukban a helyi önkormányzatokra koncentráltak, amelyek természetüknél fogva közvetlenebbül elszámoltathatóak a helyi közösségük felé. Természetesen a női képviselők alacsonyabb korrupciós hajlandósága nemcsak az elszámoltathatóságra adott eltérő reakciókkal, hanem a hagyományos “öregfiú hálózatok” megszakadásával is magyarázható. Utóbbi egyértelműen hozzájárul az intézményi korrupció visszaszorulásához, ugyanakkor a hatás tartósságáról egyelőre nem születtek tanulmányok, így egyelőre nem tudjuk, hogy az “öregfiú klubok” idővel adaptálódnak-e, és soraikba fogadják-e a megválasztott női képviselőket. 

Következésképpen, ez a rövid áttekintés arra próbált rámutatni a vonatkozó szakirodalom bemutatásával, hogy a társadalmi nemek és a korrupció kapcsolatának vizsgálatát jelentősen nehezíti, hogy a vizsgált változók kölcsönösen hatnak egymásra. A fent ismertetett eredmények szintén felvetik a kérdést, hogy amennyiben a nők korrupcióval kapcsolatos attitűdjeinek különbségét elsősorban a társadalmi elvárások és a képviselők elszámoltathatósága magyarázza, akkor nem az-e a leghatékonyabb módszer a korrupció megfékezésére, ha férfi társaikkal szemben is ugyanilyen szigort és elvárásokat fogalmazunk meg, ahelyett, hogy önmagában a nők jelenlététől várnánk a korrupció visszaszorulását. 

 

Ez a bejegyzés a Speak up for Women!” című, a társadalmi nemek és a korrupció kapcsolatával foglalkozó projektünk keretében jelent meg. 

 

A poszt szerzője Owen Howells, a Transparency International Magyarország korábbi gyakornoka 

Szerkesztette és fordította: Mikola Bálint, a TI Magyarország projektmenedzsere

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr515525916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.17. 12:35:48

Ha kiderülne, hogy a nőkl kevésbé korruptek, akkor az csak arra utalhat, hogy - ahogy a cikk is említi - kevesebb beleszólásuk van az ügyekbe, és hogy még nem annyira járatosan a korrupció módszereiben.

Tudjuk, hogy rasszista, náci és fasiszta csak a heteroszexuális fehér ember lehet. A családon belüli bántalmazásnak is csak férfiak lehetnek az elkövetői, holott a valóságban a férfiak ugyanolyan arányban elszenvedői a családon belüli erőszaknbak, csak szégyellik bevallani. Nehogy már az legyen az új mantra, hogy csak a férfiak korruptak, a nők pedig tiszta kezű angyalok.

erkölcsi hulla 2020.03.17. 12:47:47

Zakatol a fehèr fèrfi ellenes vonat.

Több előjogot szegèny szenvedö nőknek !

Merthogy 5 hajlèktalanból 2 nő ! Xd
Ès 100 munkahelyi balesetből 10 nőket èrint!

Plusz az erőszakos cselekmènyek 10%nak nők az elszenvedői

Grimbusz Makszimusz 2020.03.17. 13:07:59

A NŐK RUGALMATLAN GONDOLKODÁSÚ EMOCIONÁLIS LÉNYEK, AKIK ALKALMATLANOK A VEZETÉSRE!

Harvey Weinstein 2020.03.17. 13:23:06

"Kevesebb lesz a korrupció, ha több nő van a törvényhozásban?"

Mivel hogy a legtobb no szopassal dugassal jut el a kivant pozicioba, vagyis korrupcioval indit, ezert nem valoszinu.

Mad Marx 2020.03.17. 13:24:11

Ha súlyoznák a döntési pozícióban lévő nők arányával a számokat, elég gyorsan kiderülne, hogy a valóságban a tények pontosan az ellentétei ennek a csúsztatásokon alapuló fércmunkának.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.17. 13:49:33

Azt hiszem, hogy ezeknek a jogvédő álcivil szerveteknek a fejére kellene sújtani az ilyen tanulmányok miatt, ugyanis alapból dehonesztáló a férfitársadalomra, ami ugyebár más csoportok ellen megengedhetetlen, sőt az ilyen transparencyk névleg az ilyen jelenségek elleni harccal indokolják létüket!
Egyébként a nőnap is nevetséges lett, ahogy férfiellenes, bántalmazott nőkre kihegyezett kampánynappá silányították a libsik!

Kampfer 2020.03.17. 13:51:42

"Kevesebb lesz a korrupció, ha több nő van a törvényhozásban?"

Nem, nem lesz kevesebb. Ellenben jó propagálható kamu lesz a nemzetellenes ngo-k kezében a nemzeti kormányok és a fehér, keresztény és hetero férfiak ellen vívott háborújuk során.

"A társadalmi nemek és a korrupció közötti kapcsolat, nevezetesen az a feltevés, miszerint a nők eredendően kevésbé korruptak, mint a férfiak, heves viták és egyben a tudományos érdeklődés tárgyát képezi."

Neeem, ti fűtitek a kályhát, ti gerjesztitek a semmit éppen azért, hogy neki tudjatok menni a nemzeti kormányoknak, reklámozzatok mindenféle 'női kvótákat', hogy mindig legyen aknamunkátok a kormányok ellen. Nincs itt semmi vita. Politikus nem azért lesz valaki, mert nő. Azért lesz valaki politikus, mert rátermett, van érzéke hozzá és meg tud nyerni elég választói bizalmat, legitimációt (tudod poszter: ami nektek sosem volt és nem is lesz).
Korrupt pedig nem azért lesz valaki, mert férfi, hanem azért, mert eredendően az a szocializációja okán, mert sunyi szarember és/vagy mert pénzre váltani a státuszát az egyik célja. Ez utóbbi mellett persze még mindig lehet jó politikus.

"Következésképpen, ez a rövid áttekintés arra próbált rámutatni a vonatkozó szakirodalom bemutatásával, hogy a társadalmi nemek és a korrupció kapcsolatának vizsgálatát jelentősen nehezíti, hogy a vizsgált változók kölcsönösen hatnak egymásra."

Poszter! Tévedésben vagy és/vagy hazudsz! Nem léteznek 'társadalmi nemek'. Férfi és nő létezik. És vannak pszichológiai esettanulmányok, akikből régen börtönlakók és az OPNI lakói lettek. Ma pedig celebek, ngo sztárok és/vagy alkalmazottak. És mindennek szintén semmi köze a korrupcióhoz.

Korrupció volt, van és lesz. Szimbiózisban létezik a politikával már évezredek óta. Sajnálom, ha ez a 'ceu'-n diplomázott kígyófészek-végzettek számára új, Isten hozott titeket a valódi világban!
Kamp.

2020.03.17. 13:55:14

A nok sokkal korruptabbak mint a ferfiak. Es sokkal felelotlenebbek is. Inkabb azert kene harcolni hogy a nok teljesen eltunkjenek a kormanyzatbol.

HaCS 2020.03.17. 14:19:16

"Bauhr és társai 2019-es tanulmányának eredménye szerint...
...egyrészt a közszolgáltatások minőségének javítása, különösen az egészségügy és az oktatás területén, (amelynek köszönhetően mérséklődnek a hétköznapi korrupciót ösztönző körülmények)"

Vö eredeti:

"Research on political representation typically shows that women in elected office are more likely than their male colleagues to seek to improve public service delivery, and in particular the type of services that tend to benefit women. Such improvements in public service delivery can decrease the need for women to engage in corrupt transactions in the first place."

Azért a csillagokat nem kéne lehazudni az égről!

De ne aggódj, ezután elolvasom mind....

BéLóg 2020.03.17. 14:58:27

Ha ha ha. De mindegy.

Természetesen a tanulmány szerint KIZÁRÓLAG az a korrupció, amiben PÉNZ van. Ahogy kizárólag az az erőszak, ahol (férfiak) nőket vernek.
Korrumpálni ugye 3,14nával és szexxel ugye le he tet len, igazából azon is csodálkozom hogy Michael Crichtont nem ölték meg radikális erőszakmentes feministák a Zaklatás című filmjéért...
Egyébként érzelmi zsarolás és verbális agresszió sincsen, az a milliónyi jutúb megosztás ahol (mindenki) hangosan röhög bántalmazott férfiak láttán (különös tekintettel a BBC social experimentjére).

Bár lehet hogy tévedek, és korrupció kizárólag az amiben PÉNZ van, de csak ha férfiakat vesztegetnek meg vele.

Ja, a tanulmány azt is kimutatta gondolom, ha a döntéshozói körbe leszbikus néger nők kerülnek, akkor a korrupció olyannyira eltűnik, hogy igazából a döntéshozók fizetnek a lobbistáknak meg a többinek.

énisfélek 2020.03.17. 15:12:23

"Kevesebb lesz a korrupció, ha több nő van a törvényhozásban?"

A korrupció szempontjából teljesen mindegy, hogy a törvényhozában ülő lefizetett szavazógépek közül hány a stróman és hány a strófrau.

232323 2020.03.17. 15:41:41

Istenem... nőket a menedzsmentbe sorozat következő fizetett hirdetése. El sem olvasom annyira felfordul a gyomrom.

Mindenki érdemei szerint és nem a kvóták alapján kell hogy bejusson akárhova.

Anyámmm

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.17. 16:43:27

@Grimbusz Makszimusz:

Az efféle álcivil jogvédő szervezet egyetlen célja a társadalom bomlasztása, atomizálása. Bűnbakká kiáltják ki a fehér embert, generációkat fordítanak egymás ellen, a mostani meg beleillik a femnáci sodorba, ahol a férfiakat és a nőket fordítják egymás ellen. Alaposan átgondolt stratégia mentén teszik mindezt.

@Kampfer:

+1

@BéLóg:

"a tanulmány azt is kimutatta gondolom, ha a döntéshozói körbe leszbikus néger nők kerülnek, akkor a korrupció olyannyira eltűnik, hogy igazából a döntéshozók fizetnek a lobbistáknak meg a többinek."

:D

@HaCS:

Kib@szottul nem azonos az angol eredeti és a magyar ferdítés.

2020.03.17. 18:47:04

Ugyanolyan szexista faszság a cikk, mint ahogy a kommentelők agymenései ellenkező irányból. Kizárt, hogy a politikus nemén múlna a korrupció esélye, legfeljebb a lehetőségek térhetnek el, a becsület nem az ember nemétől függ.

2020.03.17. 18:49:30

@Kampfer:
"Nem, nem lesz kevesebb. Ellenben jó propagálható kamu lesz a nemzetellenes ngo-k kezében a nemzeti kormányok és a fehér, keresztény és hetero férfiak ellen vívott háborújuk során."

Komolyan kérdezem, te tényleg elhiszed az ilyet, vagy tudod, hogy jól hangzó propaganda, és terjeszted? Mert még írni képes embert nem láttam, aki ezen az értelmi szinten lenne, online viszont nem tudom mindig eldönteni, hogy komoly, irónia vagy propaganda.

Gleccsertetű 2020.03.17. 19:15:27

Miért kell ehhez buzizászlós kép?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.17. 19:36:58

Eszembe jutott, hogy korrigálni kellene egyes műalkotások szégyenteljes rasszizmusát is. Ott van pl. a fekete Monostatos vagy a mór Otello. Ideje lenne a pozitív szereplőket homoszexuális fekete vagy legalább sötét bőrű énekesekkel játszatni, a negatívakat pedig heteroszexuális fehérekkel.

Kampfer 2020.03.17. 20:05:31

@Zabalint: Ezzel teljesen egyetértek. Magam is ezt gondolom.

"Komolyan kérdezem, te tényleg elhiszed az ilyet, vagy tudod, hogy jól hangzó propaganda, és terjeszted?"

Egyrészt elhiszem, mert hétről-hétre látható a ballib oldal és ezeknek az '(ál)civileknek' a kommunikációjában a mögötte meghúzódó ideológia és politikai cél. Másrészt az ugye megvan, hogy 'klasszikust' idéztem a gondolatban. Igen, így hangzott el, ebben a sorrendben! Azért hangzik jól propagandaként, mivel nem igazán cáfolható, bár tényleg demagóg.

"Mert még írni képes embert nem láttam, aki ezen az értelmi szinten lenne..."

Az egyik leggyakoribb tévedés a 'túloldal' értelmi képességeit megkérdőjelezve fröcsögni. Mindkét oldal elköveti ezt a hibát. Igen, a ballibák is.

"...viszont nem tudom mindig eldönteni, hogy komoly, irónia vagy propaganda."

Látod? Ez a legtragikusabb probléma a jelenkori igazsággal. Úgy hangzik, mint egy ironizálás vagy ostoba propaganda. Miközben csak egy közönséges 'idézet' a 'túloldal' egy prominensétől, illetve nagyszerűen illeszkedik az ilyen '(ál)civil' szervezetek célkitűzései és kommunikációja sorába. Szar ügy, de ez van.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hm... Csak várd ki a végét! Talán már dolgoznak is rajta a 'szivárványék' és ezek az '(ál)civil' jogrombolók!
Kamp.

DR. Smit Pal 2020.03.17. 20:43:01

"miszerint a nők eredendően kevésbé korruptak, mint a férfiak, "

FÉRFIGYŰLÖLŐ FASZSÁG !!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.17. 22:01:39

@Kampfer:

"Talán már dolgoznak is rajta a 'szivárványék' és ezek az '(ál)civil' jogrombolók!"

Nem véletlenül tettem a javaslatomat. Operák átírásáról konkrétan még nem olvastam, ám irodalmi művek cenzúrázása már megkezdődött:

"A kultúra számos területén hódít a politikai korrektség: ezúttal egy svéd napköziscsoport került bajba, mert a Harisnyás Pippi-mesékben elhangzott a néger szó. Korábban Mark Twain egy szintén világhírű regényét tisztították meg a sértőnek számító kifejezéstől. "

infostart.hu/kultura/2017/11/07/vilaghiru-mesehost-akarnak-cenzurazni

Transzszexuális főhős szereplővel is jelentek meg gyerekmesék:

demokrata.hu/vilag/sved-gyermekkonyv-a-transznemuekrol-100083/

Drag queen mesedélutánok:

humenonline.hu/a-sved-kormany-finanszirozza-a-drag-queen-mesedelutant/

Megáll az ész!

Kampfer 2020.03.18. 05:57:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Operák átírásáról konkrétan még nem olvastam, ám irodalmi művek cenzúrázása már megkezdődött..."

Majd csak várd ki! Otellót feketére maszkolt fehér énekes játssza el...? Pfff... Volt már ilyen balhé, valami Gershwin mű okán (igaz, ott a 'civilek' csak ráültek a vonatra), de szerintem az csak a lábfej volt a zárni kívánt ajtón! Ha ezeken az '(ál)civileken' múlik, simán rárúgják a világra a 'pc' és gendergyőztes, femináci, 'nyílttársadalmas' és 'szivárványos' őrület ajtaját!
Tudod, a feka 'francia' színésznő, aki sokkal több feka színésznőt szeretne látni a díjazottak között, a másik agyhalott, amelyik szerint a 'Csernobil' sorozatban nincs elég fekete és az 'ajrópéer' idióta, amelyik szerint Székesfehérvár 'túl fehér és keresztény' és nem elég multikulti. És az óvodásokat 'érzékenyítő' transzgender betegbogarak az angoloknál... És köszi a linket a svédekről! Tudtam, hogy mélyen vannak, de hogy ennyire...???
És itt jönnek ezek az '(ál)civilek'. Ha egy társadalom szerintük túl 'homogén', fehér és keresztény (és még nemzetállami is), akkor meg kell találni a fogást. Igen, össze kell ugrasztani a nemeket, a korosztályokat és meg kell indítani a bomlasztást. Ez a recept. Erre már politikai erejük is van, hiszen a belőlük kinevelkedett kis 'szabótimikék' szépen képviselik is a 'nyílt társadalom' minden ocsmány és undorító eszméjét.
Létrejött egy rakat ilyen '(ál)civil' szervezet sok-sok 'pardavimártával', 'ivánjúliával', 'kapronczaystefivel', 'jeneiorsolyával' és még egy sok kis árulóval. Mindent be kívánnak határozni bármiféle legitimáció nélkül és ajvékolnak, ha egy hatalom szépen elzavarja őket a fénytől, mint a lepkét. Van is 'keltetőjük', ilyen a 'ceu' és még néhány hasonló kígyófészek. Ott 'kitermelik' a nézetüket támogató bírákat, jogászokat, közgazdákat, szélballib 'médiamunkásokat', kultúrharcosokat, akik aztán szépen támaszkodnak ezekre az '(ál)civilekre', a szabótimike jellegű 'c' kategóriás, ám mégis jogszerűen a törvényhozásba került hangoskodó kis senkikre és persze a qrvára független (ja, nem az...) 'ajrópai' és egyéb bíróságokra, akikkel egymást kölcsönösen megtámogatják, meghivatkozzák és együttesen támadják a konzervatív és nemzeti politikát és politikusokat. Az a nilsmuznieks (vagymiatököm) nevű kis kitartottjuk el is nevezte ezt a fajt 'homo sorosensusnak'. És így nem is általam került be a képbe az egyik nagy támogatójuk. És a kör be is zárult. Van saját kis agresszív sajtójuk, párszázalékos pártocskáik és annál hangosabb politikusaik, sunyi jogászaik és persze kellően agrsszív, sunyi és alattomos nemzetközi hálózatuk, amolyan 'nyílt társadalom alapíványos' formában. Tehát a pénz is rendelkezésre áll, a közgazdáik révén aztán már a 'gazdaállamok' részéről is. Mi kell még? Tényleg! Mi kellhet még ezeknek...? Csak nem valamiféle globális hatalom?
Most képzeld el, ha ugyanezt valamely nemzeti politikát követő erő nem globálisan, csak egy államon belül meg kívánná valósítani? Na, akkor mi volna...? Oh, wait...! Hiszen vannak ilyen gyenge próbálkozások! Ahol esetleg a nemzeti alapú politikát és közéletet, kultúrát preferálnák. Épp mindent meg is tesznek ellenük ezek a kis 'homo sorosensusok'. Bombázni még nem bombázzák őket, de csak ketyegjen le ez a vírusmizéria! Lehet, jobb lesz kémlelni az eget!
Minden ilyen próbálkozást érdemes figyelni és rávilágítani, megmutatni a tömegeknek, milyen hazug és romboló az a gondolkodás, amit ezek az '(ál)civilek' erőltetnek. Ez a folyamatos 'korrupciózás', a 'wage gap' kérdés (nők bérhátránya), a genderharc és a 'keveredés' beteges erőltetése mind ezt a célt szolgálja és mind a része a nemzeti politizálást lerombolandó ellenségnek tekintő gondolatnak.
Üdv: Kamp.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.18. 07:51:25

@Zabalint: "Ugyanolyan szexista faszság a cikk, mint ahogy a kommentelők agymenései ellenkező irányból."

Vedd már észre, hogy görbe tükörként nyomtuk a poszter képébe az ellenkező előjelű agyatlanságot, hátha észre veszi magát!

Grimbusz Makszimusz 2020.03.18. 08:11:28

@Kampfer: Van egy teóriám a kvóta alapján pozícióba kerülő női politikusokkal kapcsolatban. Lekötelezettjei lesznek az őket helyzetbe hozó erőknek és így korrumpálódnak, pont a korrupció elleni harc ürügye mögé rejtve! Ezek mind liberális trójai falovak, nem liberlis női politikus már egyáltalán nem az a kedvükre való jelenség, köztudott, hogy Morvaival, vagy Le Pennel mit műveltek! Egy agyatlan Kunhalmi, vagy Vadai csinálja amit mondanak neki, ha nagyon eltolja, akkor eltüntetik mint Bangónét, tizenkettő egy tucat, a mögötte állók döntenek!

Kampfer 2020.03.18. 08:55:27

@Grimbusz Makszimusz: Sanszos, hogy ez bőven több, mint teória. Ki lehet jelenteni, hogy az ilyenek esetében a korrupció fizetőeszköze nem a pénz, hanem a politikai befolyás és a képviselt politika célja. De ez ugye nem korrupció, hiszen nem pénz játszik benne, hanem befolyás... De ez persze 'pc' és teljesen legitim. Ja, nem az...
Kamp.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.18. 10:01:39

@Kampfer:

"az ilyenek esetében a korrupció fizetőeszköze nem a pénz, hanem a politikai befolyás..."

Vagyis a (személyes) hatalom. Az meg már régről ismert, hogy az ember bármit megtesz a pénzért, ám minden pénzt feláldoz a hatalomért. Hát ez folyik itt is.

Nzoltan 2020.03.18. 16:30:16

A “nő” az valami elavult gender nem?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.23. 20:12:09

Némá!Sok fideszgeci,hogy ráugrott a témára!
süti beállítások módosítása