HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

A klientúra kára

Nem, nem és nem. Nem gondolom, hogy bárkinek haszna lenne a mindenkori kormánytöbbség klientúraépítéséből (na jó, a mindenkori kormánynak és klienseinek rövid távon igen). Sőt, meggyőződésem, hogy a klientúra építés átláthatatlansága - akármilyen nemzeti érdek védelmében történik - kiszámíthatatlanná teszi a nem kliensek számára az üzleti környezetet, ezáltal korlátozza a tisztességes versenyt és csökkenti a gazdasági növekedés, valamint a közpénzek hatékony felhasználásának esélyét. És máris annyi a nemzeti érdeknek.

A klientúra építés lényege, hogy a mindenkori kormány a hozzá közel álló üzleti köröknek kedvez. Török Gábor szerint ez hasznos is lehet, hogy ha a célja az, „hogy azok később az állam segítsége (megrendelése) nélkül is” boldoguljanak. Ha jól értem, akkor azért, mert ezáltal kiépül egy jól működő vállalkozói kör, ami fellendítheti a gazdaságot. Akkor Magyarországon két jól működő vállalkozói körnek kellene lennie, mert klientúra építésben aktív mindkét politikai oldal.

A gazdaságot tényleg jól működő vállalkozások tudják fellendíteni, viszont a jól működő cégek versenyképesek, mégpedig a piacon és nem kormányszimpátiában. Abban a pillanatban, hogy a politikai kötődés, és nem egy jól definiált üzleti terv a kedvezményezettek kiválasztási kritériuma, torzul a verseny, ami nem segíti elő a növekedést.

A klientúra építés legnagyobb kockázata viszont nem is a rosszul elköltött adóforintokban rejlik, hanem abban, hogy azon keresztül vezet az út a sokat emlegetett state capture-höz. A gazdasági és politikai elit összefonódásának a state capture a klientúra építésnél valóban magasabb szintje, amit akkor lehet megugrani, ha megvannak az alapok: baráti cégeknek, baráti megrendelések. Így már nem is kell sajnálkoznunk azokon az adatokon, hogy 2010-ben a közbeszerzések 54%-ában, 2011-ben 49%-ában egyetlen ajánlattevő volt, és nyert. Lehet, hogy éppen ezek a cégek fogják fellendíteni a gazdaságot, amikor majd már nem lesz szükségük állami megrendelésekre. És ha hatalomváltás történik, akkor a most másik ötven százalékon osztozó cégek kerülnek az egyetlen ajánlattevős oldalra. Így megy ez.

Abban egyébként egyetértek, hogy ha már klientúra építés zajlik, akkor jobb, ha ezt kimondja a mindenkori kormány, és nem kell babrálni mindenféle trükkökkel a baráti megrendelések elintézéséhez. Félreértés ne essék, nem csak a mostani kormányról beszélek. Az a tény, hogy ez más országokban is előfordul, nem hiszem, hogy igazolná, hogy ez a helyes út a gazdasági növekedés elindítására. Vannak országok, ahol, ha ilyen típusú botrány tör ki, politikai bukás a következménye.

72 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr774515433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mondjátok meg Júliának... 2012.05.16. 23:02:47

 A pécsi Egyetem eredmény nélkül zárta le a vizsgálatot Gyurcsány Ferenc dolgozata ügyében. A DK szerint "megdőlt a plágiumvád". Az MN szerint "Gyurcsányt nem tisztázták".Közben (nem) mellesleg kiderült:nem igaz, hogy Gyurcsány...

Trackback: Száz forint a forró lángos, mihez értesz, Áder János? 2012.05.16. 13:55:51

Áder János életrajza: íme egy újabb nímand, egy elvtelen csinovnyik, aki a Párt iránti elkötelezettsége mellé semmilyen szakmai eredményt nem tud felmutatni. “Áder Jánosnak nincs semmiféle jelentős tudományos, kulturális, üzleti vagy akár sportte...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.05.16. 13:53:26

Unortodox nemzetromboló gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munka...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.05.16. 13:52:00

Egy évnyi szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van, 24 éve megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció t...

Trackback: Már csak egyet kell aludni, aztán felpörög a gazdaság... 2012.05.16. 13:32:24

Ma napvilágra került megint egy csomó lehangoló adat. Nem, hogy a remélt stagnálás nem lesz meg, de már a gazdaságunk zsugorodásának mértékéért is imádkozni kell, hiszen az minden elemzői várakozásnál rosszabbat mutat. Normális körülmények között termé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ringlósztár 2012.05.16. 12:26:01

Kicsit levon Török objektivitásából, hogy főtámogatója a KÉSZ, amely konglomerátum a Közgép kirobbanó karrierjéig meghatározó kedvezményezettje volt a fidesz klientúraépítésének.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 13:16:48

@Ringlósztár:

Török még csak nem is Simicskát vagy a KÉSZ csoportot védi, hanem elsősorban saját magát.

Tavaly november óta közös cége van a Fidesz egyik vidéki kampányemberével Poór Csabával és elég szépen húznak le állami/önkormányzati cégeket pl. Diákhitel központ, Fővárosi Csatornázási művek, a soproni önkormányzat, stb.
www.cmehungary.hu/?q=ref

Tehát Török Gábor magyarul az állam csecsét fejő FIDESZ KLIENTÚRA TAGJA és abszolute nem objektív, hanem fizetett véleményformáló, sőt időnként tudatos manipulátor.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.05.16. 13:32:48

@Ringlósztár:
Török Gábornak az értékéből semmit nem von le semmit. Mivel Török Gábornak nincs értéke. Mára már semmi.
A Századvég meg a Nézőpont nyaloncai legalább felvállalják magukat.

Hertelendi 2012.05.16. 13:39:04

Csak szólok...a cikket Alexa Noémi jegyezte

Jenyei 2012.05.16. 13:52:41

@Putyilov gyári melós: érdekes infó, köszönöm. Árnyalja a képet.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 13:57:26

Vajon van a Transparencynek arról valami adata, hogy hányan lehetnek bekötve különféle módokon az államhoz, önkormikhoz és legalább nagyságrendileg mekkora összegről lehet szó?

Szerintem legalább százezres és a szintén ebből élő családtagokkal együtt több százezres lehet a klientúra létszáma és a rájuk fordított összeg is ezer milliárd feletti.
Ha azt nézem, hogy csak a mezőgazdasági támogatások cirka 600 milliárdos és ez pár tízezer, de ebből is a java pár száz vagy ezer nagybirtokosé, akkor valószínűleg még alul is saccolom.
Csak összehasonlításképpen:
"Családi támogatások, szociális juttatások 628 milliárd 289 millió forint" az ez évi költségvetésben és ez gyakorlatilag több millió ember közt osztódik.
portal.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qse007d.html?15

sas70 2012.05.16. 13:57:34

Egy olyan olimpiai vízilabdadötőt vizionálok, amikor a magyar csapat ellenfél nélkül nyeri meg a játékot. Persze ez kicsit unalmas lenne, esetleg lehetne azzal turbózni, hogy mind a két csapat magyar lenne és akkor nagy küzdelemben, biztosan magyar csapaté lenne az aranyérem. A fanyalgóknak simán mondhatnánk, hogy ez tisztességes verseny, mert két csapat van a vízben. Ja, hogy mind a kettő magyar?! De legalább színvonalas a játék.
Talán tényleg sántít egy kicsit a hasonlat, mert a közbeszerzéseken nem a pólóválogatottnak megfelelő tudású cégek szerepelnek, csak kb annyira, mintha a Moszkva.. ja bocs Széll Kálmán térről szednénk össze, pár úszni alig tudó játékost.

sas70 2012.05.16. 13:58:32

Egy olyan olimpiai vízilabdadötőt vizionálok, amikor a magyar csapat ellenfél nélkül nyeri meg a játékot. Persze ez kicsit unalmas lenne, esetleg lehetne azzal turbózni, hogy mind a két csapat magyar lenne és akkor nagy küzdelemben, biztosan magyar csapaté lenne az aranyérem. A fanyalgóknak simán mondhatnánk, hogy ez tisztességes verseny, mert két csapat van a vízben. Ja, hogy mind a kettő magyar?! De legalább színvonalas a játék.
Talán tényleg sántít egy kicsit a hasonlat, mert a közbeszerzéseken nem a pólóválogatottnak megfelelő tudású cégek szerepelnek, csak kb annyira, mintha a Moszkva.. ja bocs Széll Kálmán térről szednénk össze, pár úszni alig tudó játékost.

MiKeyRuLeS 2012.05.16. 14:06:07

Na ja, akkor nem csak nem tűnik úgy, hogy a "középutas" TG szép lassan átcsúszott a Fideszhez, és látszólag függetlenül, de nagy meggyőződéssel próbálja levakarni a szutykot a kormány piszkos dolgairól.
A tegnapi bejegyzése is hasonló mondanivalójú:
"összességében az ország ma ugyanolyan (messze nem „tökéletes”) demokrácia, mint volt az előző kormányok alatt."

No comment. Csak csendben rádöbbenek, hogy milyen naiv is tudok lenni.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 14:09:05

@sas70:
Ezt a vizilabda mecset gátlástalan szociáldarwinista gondolkodásmódú cápák játszák vagy 9 millió kishal ellen és államkapitalizmus a neve.

Az államkapitalizmus nagyjából ugyanaz, mint a szocializmus, csak az állami újraelosztás ebben a klientúra felé irányul.

dr kíváncsivagyok 2012.05.16. 14:19:44

Török Gábor az egyetlen Fideszpárti "semleges" politológus !

dr kíváncsivagyok 2012.05.16. 14:21:16

" Tehát Török Gábor magyarul az állam csecsét fejő FIDESZ KLIENTÚRA TAGJA és abszolute nem objektív, hanem fizetett véleményformáló, sőt időnként tudatos manipulátor. " ...igen...

balfék 2012.05.16. 14:34:29

@dr kíváncsivagyok: Meddig lesz pofája játszani a semleges elemzőt?

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 14:34:50

@dr kíváncsivagyok:
Nem az orientációs és véleményformáló feladatokkal megbízott Török itt a lényeg, HANEM AZ, AKI AZ EGÉSZET MOZGATJA.
Az, aki összeállítja a több tízezer, százezer Töröknek az épp aktuális médiamanipulációs, tematizációs feladatot, akik kiadja, hogy tiéd ez a társadalmi vagy internetes csoport és aki ezt leosztja, megszervezi, kontrollálja, intézi az állami/önkormi kifizetéseket.

És ha az ember belegondol, hogy ez mekkora logisztikai meló, mekkora apparátus kell hozzá és milyen legális, féllegális, illegális hálózati módszerek, akkor bizony elborzad!
Főleg akkor, ha van ismerete a 89 előtti pártállam működéséről, mert lényegében ugyanazt látja.

török gábor 2012.05.16. 14:38:53

Kedves Noémi, az írás alapvetően arról szólt (szándékaim szerint), hogy miképpen lehet megakadályozni azt a helyzetet, amelyben egy-egy "csókos" üzleti kör szinte kizárólag állami megrendelésekből virágzik. A politikust nem lehet lebeszélni arról, hogy sajátjainak akarjon kedvezni, de lehetnek olyan szabályok, amelyek nehezítik, akadályozzák ebben. Szerintem ezen kellene dolgozni, és nem a napfelkelte (önérdek, haszonszerzés, klientúraépítés szándéka) ellen harcolni.

nu pagagyí 2012.05.16. 14:42:00

Ez egy nagyon idétlen poszt volt. Felesleges a korábbi időszakot szapulni, ez a kormány vezette be, hogy egy pályázó esetében is lehet nyertest hírdetni, sőt közbeszerzés pályázatot sem kell kiírni adott értékhatárig. Titkosították a pályázati döntések (állami földek bérbeadása) indoklását, stb. Nem más ez, mint a köztulajdon szemérmetlen szétlopása. A lopás igényéhez igazították a törvényeket.

Akik ilyen módon vagyonhoz jutnak, nem vállalkozók. Egyszerű strómanok, vagy spekulánsok, nem gazdasági teljesítményük predesztinálta őket a vagyonra, parazitaként fognak élősködni a gazdaságon. Nincs szükség államtól olcsón kapott föld bérbeadásából éldegélőkre és nincs szükséges hivatalos tendernyerőkre, akik alvállalkozókkal végeztetik el munkát, mert mindenki más csak rajtuk keresztül jut lehetőséghez. Becsületes verseny nélkül ez az ország megreked egy latin-amerikai banánköztársaság szintjén.

Azokat szabad és kell is támogatni, akik már felmutattak önerőből valamit. Olyan rendszer kell, amelyben el lehet veszíteni azt a vagyont, amit nem jól forgatnak.

dr. Bubó 2012.05.16. 14:42:05

"Török Gábor szerint..."

ki a f@szt érdekel hogy mit hadovál azt a fides szekértoló ;)

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 14:45:29

@török gábor:
Hehe, itt rendszerszinten van elqrva minden, épp egy politológus ne látná?

Há mondjuk megértem, ha pénzért korpás a haja :O)))

Amúgy ajánlom a "társadalom mérnöke", a politológus figyelmébe, hogy mennyire rendszerszinten van tönkretéve a társadalom!

"A MAGYAR FIATALOK 80%-A SZERINT NEM ÉRI MEG MA BECSÜLETESNEK LENNI"

"A politikusok rendkívül alacsony népszerűségnek örvendenek a magyar fiatalok körében, ugyanis a válaszadók 90%-a gondolja úgy, hogy nem mutatnak jó példát, egyáltalán nem tartják a politikusokat követendő példának."

www.transparency.hu/Fiatalok_es_korrupcio?bind_info=index&bind_id=0

Politológus elvtárs, EZT ÚGY HÍVJÁK, HOGY RENDSZERCSŐD!

dr. Bubó 2012.05.16. 14:47:55

@Putyilov gyári melós:

erkölcsi válság...

amiben nagyon nagy felelőssége van, mint írástudónak...

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 14:51:16

@dr. Bubó:
Bizony, talán ideje lenne neki újraolvasni:
Julien BENDA

AZ ÍRÁSTUDÓK ÁRULÁSA
legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0154
"Benda szerint az történelem során az írástudók, az értelmiségiek nem gyakorlati (értsd: hatalmi) célokat követtek, hanem az absztrakt Igazat és Jót kutatták. Ezért bár az emberiség kétezer esztendőn át a rosszat tette, de a jót becsülte, és ezen a szakadékon keresztül szivároghatott be a civilizáció a világba.

Ám ez a helyzet a XIX. század során megváltozott: az értelmiségiek egyre gyakrabban állították tudásukat, tehetségüket az univerzális igazság keresése helyett valamilyen konkrét ideológia és ezáltal hatalmi csoportok konkrét hatalmi érdekeinek szolgálatába. Természetesen az értelmiséginek is lehetnek politikai preferenciái, de akkor követ el árulást, amikor a cselekvés értékeit elébe helyezi a tudás értékeinek - amikor hallgat arról, hogy mi a Jó, és arról beszél, hogy a jelenlegi pártok, ideológiák, hatalmi csoportok közül melyik a jobb, melyiket kell támogatni és miért. Korábban, bár a hatalmasok mindig hatalmi érdekeik szerint cselekedtek és ezt "realizmusnak" vagy "gyakorlatiasságnak" hívták, szóval bár tették a rosszat, de nem tudták megideologizálni, hogy az valójában jó, mert az írástudóktól ehhez nem kaptak muníciót. Ezért maradhatott fenn minden erőszak és jogtalanság ellenére a civilizáció.
"

Bambano 2012.05.16. 15:03:06

"korlátozza a tisztességes versenyt és csökkenti a gazdasági növekedés, valamint a közpénzek hatékony felhasználásának esélyét" a klientúra építésnek ebben a mondatban foglalt (elméletileg egyébként igaz) veszélye csak abban az esetben gyakorlati veszély, ha egyébként van tisztességes verseny meg gazdasági növekedés, meg ilyenek.

de mivel a közbeszerzésekben a kiinduló peremfeltételekről talán soha sem lehetett beszélni, ezért ez a gyakorlat valódi kárt már nemigen okoz.

kismértékű előnye is van, amikor azok a cégek, akikről mindig mindenki tudta, hogy sosem fognak nyerni, már nem is erőltetik a pályázást.

közösperonos átszállás 2012.05.16. 15:10:51

@Bambano: "kismértékű előnye is van, amikor azok a cégek, akikről mindig mindenki tudta, hogy sosem fognak nyerni, már nem is erőltetik a pályázást."

És ez hátrányt nem okoz, mert ettől a kiszemelt nyertesek még ugyanúgy ügyelnek a látszatra, ügyelnek arra, hogy a pályázatuk győzelme hihető legyen, hogy "ne mi nyerjük a legtöbbet", ugye.

Vagy mégse? :-)

Bambano 2012.05.16. 15:14:04

@közösperonos átszállás: a klasszikus szólást alkalmazva eddig mindenki vizet prédikált és bort ivott a közbeszerzések területén, most legalább eljutottunk oda, hogy aki bort iszik, az bort is prédikál.

nem azt kellene feszegetni, hogy miért jó, ha egy szereplős a pályázat, hanem azt, hogy miért bukott meg a közbeszerzés eszméje.

tudom, mindig minden a központozástól függ. nem mindegy, hogy közbeszerzés vagy közbe szerzés.

Bambano 2012.05.16. 15:17:37

@Bambano: másrészt meg örülhetnénk is ennek az egésznek. ha jól tudom, az alkoholistáknál is a legelső és legnehezebb lépés, hogy az alkoholista beismerje és kimondja, hogy ő alkoholista.

itt most beismerték és kimondták, hogy a közbeszerzés magyar megvalósítása betegség.

közösperonos átszállás 2012.05.16. 15:27:00

@Bambano: "a klasszikus szólást alkalmazva eddig mindenki vizet prédikált és bort ivott a közbeszerzések területén, most legalább eljutottunk oda, hogy aki bort iszik, az bort is prédikál."

Meg nem iszik, hanem vedel.

"nem azt kellene feszegetni, hogy miért jó, ha egy szereplős a pályázat, hanem azt, hogy miért bukott meg a közbeszerzés eszméje."

Mert az emberek két éve áprilisban így akarták, nem ez a válasz mindenre? :-)

Amúgy egyszerű a valós válasz is, úgy nem lehetett eleget lenyúlni. Hát most lehet, csak te még azt is mondod, hogy ennek örülni kéne.

livengood 2012.05.16. 15:28:32

"Abban a pillanatban, hogy a politikai kötődés, és nem egy jól definiált üzleti terv a kedvezményezettek kiválasztási kritériuma, torzul a verseny, ami nem segíti elő a növekedést."

Alexa Noémi kicsit tovább ment mint Török Gábor, de ezzel kapcsolatban ő sem jut el odáig, hogy a klientúra építés kárának tekintené a demokrácia sérülését is. Mi közben talán ez a legnagyobb kár.

Mik a demokrácia kritériumai?

Én úgy látom, hogy fel kell ezt a kérdést tenni, mert az a határvonal, melyet például Török Gábor húzott egy korábbi interjújában (demokrácia van: (1) amíg szabadon elmondható a vélemény, (2) szabadon lehet választani, és (3) versenyben megméretve vállalkozni) - sérült. Ez tény, a kérdés csak az, hogy hol a Rubikon? Már mögöttünk, vagy még előttünk?

Ahogy a szabad szólást sérti, az hogy a média összes területén, már szinte csak a neten lehet jelen az ellenzék, ezért a vélemények nem versenyeznek.

Ahogy a szabad választást sérti az, hogy nem lehet tudni, hogy a most életben lévő szabályok a választásokra hogyan módosulnak, ezért a pártok sem egyenlő feltételekkel versenyeznek.

Így mára világossá vált, hogy a vállalkozások is egyre kevésbé versenyben méretnek meg.

Bambano 2012.05.16. 15:33:32

@közösperonos átszállás: a közbeszerzési problémák nem csak a fideszes kormányok alatt voltak meg, hanem az mszp-sek alatt is.

egyébként meg lehetett, egy jobban képzett beszerző bárhol bármikor megvette legálisan, amit akart.

fegyelmezett névtelen kommentterrorista 2012.05.16. 15:38:35

@török gábor: hazudsz, te tányérnyaló gazember! putyilov nagyon helyesen leírta, hogy neked mi a szereped, te oligarchák csicskája. neked, mint a fidesz ügyeletes "független jófiújának" csak a pénz számít te kollaboráns, hiába mentegetőzöl itt te ribanc!

közösperonos átszállás 2012.05.16. 15:40:08

@Bambano: Ki mondta, hogy ezelőtt nem voltak problémák a közbeszerzéssel? De szerinted a titkosítás kiterjesztése, a meghívásos pályázatok elterjesztése, stb., az a problémák számának növekedése vagy csökkenése irányába hatnak?

És nem, rajtad kívül senki sem a többi pályázót érti problémán.

Adalberto Gellenzeeri 2012.05.16. 15:44:17

Higgadtság, logikus érvek. Kedves Alexa Noémi ! Ön oázis a mi kis szellemi sivatagunkban. Jó lenne ha a kormány kommunikációja, gondolkodása csak megközelítené az Önét. Sajna Török úr írásait átlengi a fideszközeliség.

MEDVE1978 2012.05.16. 15:55:16

A Török Gábor cikket is olvasva az jutott eszembe - és ez tényleg a tárgyához -, hogy két ponton nagyon téved. Az egyik a nosztalgikus elgondolás, miszerint az egyes vállalatok állami pénzből történő megerősítése, kedvezményezése ahhoz vezethet, hogy azok majd kilépnek a piacra és ott önálló, államtól független entitásként léteznek. Ez gyakorlatilag mondjuk a XIX. században, XX. elején volt jellemző a későn induló ipari országokra, amelyeknél az állam támogatta az ipart. A XX. században is van még ilyen, Japánban a zaibacuk (nagyvállalatok) hasonló együttműködésben állnak az állammal.
Sajnos Magyarországon ez nem megy, ahogy Török Gábor is írja, mert a társadalmunk nem ennyire közösségközpontú, hanem individualista.

A másik hatalmas tévedés, hogy csak annyit nyerhessenek egyes cégek, amennyi referenciájuk a piacon is van. Ezzel mondjuk a projektcégeket, konzorciumokat hátrányos helyzetbe hoznák (ezek egy-egy feladat végrehajtására alakulnak), illetve egyszerűen a gazdaság siralmas állapota is akadály lehet (a közvetlen vagy közvetett állami megrendeléseken kívül gyakorlatilag senki sem építtet). Tehát sajnos technikailag ez sem működhet.

A tanulság sajnos az, hogy ha valamelyik kormánynak kétharmada van, az mindent el tud lopni, gyakorlatilag az egyetlen korlátja (a saját etikáján kívül) az EU. Ezen a téren is negatív tendenciák vannak. Az EU pénzeket is lehet "okosan" felhasználni, a politikának ebben rutinja van. Az elmúlt két évben viszont inkább a szemtelen, arrogáns lopást látni ezen a téren is.

trifid 2012.05.16. 16:00:18

@török gábor: Kedves Török Gábor!
Sokáig nagyon szívesen olvastam a cikkeit, de egy ideje kilóg a lóláb. Kérem gondolkodjon el azon, hogy mit ír le, mi a valóság, és mi a kiszolgálás. Nagyon sajnálom Önt, hogy ebben a posványban, mocsárban elmerült. Mielőbbi kilábalást kívánok Önnek!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.05.16. 16:04:10

@trifid: Szerintem is kilóg.
Török mindig is MSZP bérenc volt.

A korrupcióról az MSZP alatt egy szót se írt csak most a Fidesz alatt.

Ahogy a Transparency is.

Pedig akkor 100%-ban kerültek párt közeli emberekhez a pénzek.

Silent Bob 2012.05.16. 16:05:49

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Pedig akkor 100%-ban kerültek párt közeli emberekhez a pénzek."
Szerencsére mára ez megszűnt. :D

dr kíváncsivagyok 2012.05.16. 16:05:50

@török gábor: Kedves T G ! Ön mi ellen harcolt az elmúlt 2 évben ? Mi ellen emelte fel a hangját ? Mit írt meg TÁRGYILAGOSAN ? Elkente a szart !! De azt széles mozdulatokkal !

livengood 2012.05.16. 16:06:55

Véleményem szerint a demokrácia akkor biztosított, ha a közpénzek útja átlátható, ha egyenlő feltételek között jelenhetnek meg a vélemények, valamint egyenlő feltételek között versenyezhetnek a pártok a választók szavazataiért.

Ha ezek közül az egyik csak részben teljesül, az még önmagában nem jelenti a demokrácia végét, de ha mindhárom sérül, akkor a sérülés mértékétől is függően antidemokratikussá válhat a rendszer.

Véleményem szerint, bár jelenleg mindhárom feltétel sérül Magyarországon, ennek ellenére még létezik a demokrácia nálunk. Ugyanakkor ez a betegeskedő demokrácia veszélyben is van.

Innen nézve érdekes, hogy mind Alexa Noémi, mind Török Gábor, kizárólag a klientúra építés gazdasági vonatkozásairól beszélnek, annak kártékonyságát és elkerülhető voltát elemzik. Miközben ez a probléma összefügg a demokrácia gyengülésével, csak egy probléma az összefüggő láncolatban.

dr kíváncsivagyok 2012.05.16. 16:09:13

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ja,...ja ,...mindenki mocskos komcsi , aki nem fekszik le Viktornak ! Az egész világ ! Az usától az unióig ! Csak Kínának tetszik amit művel bölcs vezéretek , meg Iránnak ! A Fidesz negyon kacsingat a szélsőjobb irányába ,már-már egy a zászló , úgy is hívom a Jobbikot : FIDESZ - LIGHT

trifid 2012.05.16. 16:09:40

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ha mi tesszük az jó! Ha Te teszed akkor az árulás. Ez így jó. Nagyon jó.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 16:11:27

@Bambano:
"amikor azok a cégek, akikről mindig mindenki tudta, hogy sosem fognak nyerni, már nem is erőltetik a pályázást."
Most már csak azt kéne tudnunk, hogy kik is azok a "mindenki", akik ezt ennyire jól tudják!
És akkor azt hiszem, hogy meg is találtuk a korrupciós háló működtetőit, és fő haszonélvezőit, az állami források újraelosztóit.
Most már csak nevek kellenének és küldheti Pintér elvtárs a yardot, hogy egy életre bevágják őket sittre.
No meg mehet a HírTV Nokiásdobozokat hurcolászó kamionokat forgatni.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 16:16:11

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Abban igazad van, hogy pl. Simicska Lajos jókat bizniszelt Puchhal, és Török is bedolgozott 2006 végéig Gyurcsánynak, mondjuk nem sunyin mint most, hanem nyíltan.
Azóta viszont a Fidesz pénzeli és az ő érdekükben manipulálja a társadalmat.

Tavaly november óta közös cége van a Fidesz egyik vidéki kampányemberével Poór Csabával és elég szépen húznak le állami/önkormányzati cégeket pl. Diákhitel központ, Fővárosi Csatornázási művek, a soproni önkormányzat, stb.
www.cmehungary.hu/?q=ref

873ujr3rk 2012.05.16. 16:16:51

@török gábor: szerintem ha ennyire kilógna a lóláb én inkább hallgatnék és remélném h legalább a saját blogomon békén hagynak.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 16:22:33

@MEDVE1978:
A XIX. század végi Magyarország iszonyatosan korrupt volt.
A vasútvonalak máig azért és úgy mennek, mert meg lettek vesztegete a tervezői, hogy nagybirtokok útba essenek.
Nem mellesleg a korrupció miatt iszonyatosan el volt adósodva az állam és hatalmas szociális feszültségek voltak.
Tulajdonképpen emiatt vitte bele Tisza az első világháborúba és a trianoni feltrancsírozásba az országot.

Most is eléggé hasonló a helyzet, úgy látszik eldöntötték az elvtársak, hogy még kisebbre amputálják.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 16:29:10

@Bambano:
"itt most beismerték és kimondták, hogy a közbeszerzés magyar megvalósítása betegség."

Maradva az alkoholista hasonlatodnál, én úgy látom, hogy tulajdonképpen az alkoholizmus trónraemelése történt meg és azt mondod, hogy a társadalom örülhet, hogy finanszírozhatja Simicska Lajos és Orbán Viktor alkoholizmusát.
Osztán ha jól látom, ez a dicsőséges alkoholizálás közpénzekből megy, és egyre több és nagyobb mértékű adót fizetünk azért, hogy Simicska és Orbán halálra piálhassa magát.

kvadrillio 2012.05.16. 16:43:29

@Putyilov gyári melós: HÚÚÚÚÚÚ !!!!!

ÉS NEM FÉL, HOGY ECCER ELÁSSÁK A ZERDŐBEN ?????

Bambano 2012.05.16. 16:44:03

@Putyilov gyári melós: ez igaz, de most legalább meg sem próbáljuk azt hazudni erről a szemétdombról, hogy minden rendben van, most legalább kimondják, hogy alkoholisták vagyunk.

@közösperonos átszállás: ha azt érted problémán, hogy például a beszerzett áruk, szolgáltatások ára magasabb, mint amilyen lehetne tisztességes közbeszerzés esetén, akkor ez az új metódus sem több, sem kevesebb problémát nem okoz. ugyanannyit okoz.

kvadrillio 2012.05.16. 16:46:41

" Címlap
Belföld
Parlament|
Szájbarágó|
Budapest|
Képviselő Funky|
Igaz, ami igaz
Külföld
Gazdaság
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
Belföld
Kormányzati szinten összeszámolták a Közgép üzleteit

Szabó András,
Spirk József

2012. május 16., szerda 14:42 | [45 perce frissítve]

|

A Közgép Zrt.-ről a kormány kimutatta, hogy az uniós finanszírozású építési beruházások a legeredményesebb magyar szereplője. Németh Lászlóné május elején készült statisztikája 75 milliárdosra tette a cég jelenlegi szerződésállományát. A számítások máris idejét múltak: a Közgép azóta három új tendert nyert meg konzorciumban több mint 11 milliárd értékben.

TEHÁT A ZÚÚNIÓÓÓS PÉNZEK NAGY RÉSZÉT SIMICSKA ÉS HAVERJAI NYÚLTÁK LE !

miközben a nép éhezik.....pfff....

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 16:47:53

@livengood:
"Miközben ez a probléma összefügg a demokrácia gyengülésével, csak egy probléma az összefüggő láncolatban."

Én úgy látom, hogy talán épp ez az egyik cél, a lopás mellett.
Pártunknak és Ártányunknak Kína a példaképe társadalmi berendezkedés szempontjából is és erre képezték ki a nyolcvanas években.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 16:50:19

@Bambano:

Hol látsz te ilyen kimondást?
Én épp az ellenkezőjét látom.
Tök részeg képmutató alkeszok leokádnak mindenkit és ordibálnak hogy nézzék milyen részeg, tiszta hányadék.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 16:52:21

@kvadrillio:
A nép azért éhezik, mert nemcsak az Uniós lóvét lopják el, hanem annak a sokszorosát.
Ezért vannak hetente új adók bevezetve.

dVn · http://elvarazsoltkastely.blog.hu 2012.05.16. 16:56:09

Úgy látszik, a funkcionális analfabétizmus már nem csak a trollokat, de a Transparency Internacionálé magyarországi főhadiszállását is megfertőzte. Ajánlom mindenkinek, hogy többet olvasson és kevesebbet írjon.

Miközben Török Gábor egyáltalán nem arról írt, amire kedves Alexa Noémi bátorkodott reagálni, óva intenék mindenkit a verseny, urambocsá a szabadverseny misztifikálásától. Ez verseny nem csak tisztességes közbeszerzéseket, de tesco gazdaságos akciós három az egyben virslit is eredményez 130 forintos kilónkénti áron, meg kínai kettőt lépek benne és darabokra szakad tornacipőt, és még sorolhatnám.

Makkasz 2012.05.16. 17:24:40

@MEDVE1978: A piaci-kozbeszerzesi arany meghatarozasa nem azert gaz amit irsz, sokkal egyszerubb. A kedvezmenyezett "vesz" piaci projekteket (veszteseggel vallal), aminek ket arnyoldala van:
- kozbeszerzesek profitjabol fogja fedezni, meg nagyobb aranyu lesz ott a lenyulas,
- tonkreteszi a versenypiacon helytallo vallalkozokat! Ez a legnagyobb gaz benne.

Makkasz 2012.05.16. 17:34:45

Ugy csinalunk mintha valamilyen merteku, valamilyen celu kedvezmenyezetti kor elfogadhato lenne.
Ertem en, hogy vannak tenyek, statisztikak.
A korrupcio, kedvezmenyezettseg, rovidtavon csapas az adofizetonek, csapas a nem kedvezmenyezett vallalkozonak. De gyilkos merge a gazdasagi fejlodesnek, a versenykepessegnek. Ha nem varunk el a vallalkozoktol valos teljesitmenyt, nem fogjak azt majd megtanulni a profitjuk segitsegevel. Ez hulyeseg, magat ujratermelo, tohonya, hatekonytalan szarkupac marad.
A moralis oldala? nNem kell teljesitmeny? Miert ne alibizz ha kozalkalmazott vagy? Miert tanulj ha iskolas vagy?

A kozbeszerzesi szabalyok minel cizellaltabbak, annal inkabb segitik az ugyeskedoket. Racionalisan azzal festetem a szobam aki olcso, es barataim azt mondjak, jol vegzi a dolgat. Nagyban is igy lehetne donteni.

Az egyetlen lehetoseg a minel kevesebb kozbeszerzes (allam visszavonulasa, jelenlegi toredekere, onkormanyzatnak lehet szerepe mert jobban kontrollalt), es a teljes transzparencia.
A dontobizottsagban barki erintett szavazati joggal vehessen reszt. Osszes dokumentum interneten. Nagy ertekeknel a gennyes M2 mutassa az ajanlat bontast es ertekelest.

Azt figyeltetek hogy az MNV es a Kozgep szponzorkodik a mediaban?

Adoforintokat tolnak at korrupcio nelkul sajat celjaikra (MNV monopolium, egy vevot sem szerez reklammal, egy kwtal tobb aramaot nem ad el, csak tv dij helyett aramdijban adozunk a szinvonalas kozmediaert).

dr. Bubó 2012.05.16. 17:39:36

@Makkasz: a korrupció "kedvezményezettjének" is csak rövidtávon hasznos...

hosszú távon ugyanolyan debil alkalamatlan sz@r cég marad... sőőőt... sz@rabb

Makkasz 2012.05.16. 17:40:53

@dr. Bubó: Igen, de nem hiszem hogy ez bennuk vagy a hatterben bujo tulajdonosokban tudatosulna.

Önjáró Talajgyalu 2012.05.16. 17:43:12

Nem az a baj, hogy a haver kapja a pénzt, ez a világon mindenhol így van. A baj az, hogy:

1., a pályázatok nagy része úgy van intézve, hogy más még véletlenül SEM tudna indulni...
2., és végül a pályázat nyertesével szemben semmiféle elszámoltatás nincs.

Vagyis, megnyerek egy pályázatot, nem csinálok semmit (azon kívül h. visszatejelem az előírt százalékot) és semmi sem történik. Na ez a nagy baj.

Makkasz 2012.05.16. 17:52:12

@Önjáró Talajgyalu: Kicsit elnagyolt amit mondasz. Azert van ugy intezve, hogy a kedvezmenyezett nyerjen. Ertem en ha nyernel, te szivesen korrumpalnal, es neked ez normalis.
Nincs elszamoltatas, minosegi hibak vannak (olyan azert nincs hogy nem csinalnak semmit, csak a penzt viszik).
Mast is latok, olyan beruhazasok szuletnek, melyek ertelmetlenek, es beruhazasi koltsegukon tul folyamatosan terhelnek majd minket mukodesi koltsegeikkel.

Strabag alagutak, penzkidobas volt kifurni a dombocskat (azert kellet, mert strabagnak volt alagut referenciaja, csak o nyerhetett, ill. nagyobb beruhazasi osszegbol tobbet lehet lenyulni), eddig sima ugy, de le kell lassitani, balesetveszelyesebb mint a sima ut, es osszehasonlithatatlanul nagyobb a mukodesi koltsege (felugyelet, vilagitas, szelloztetes).

Volgyhid. Magyarorszag egyik legertekesebb panoramajaba uvolt. Miert, ugyanaz mint fenn. Mi meg a baj, ugyanaz mint fenn.

Tele vagyunk ilyen ertelmetlen beruhazassal.

Egyebkent az egesz EU tamogatosdi ezt segiti, hulyeberuhazasok (adminisztrativ uton akarjak a hulyeseget korlatozni), ill. eletkeptelen vallalkozasok, az marad talpon aki palyazni tud, nem aki TUD.

magyar ember teli szájjal 2012.05.16. 18:22:52

Török Gábor nem kifejezetten észkombájn. Híres, elismert és konszolidált. De ezt nem kell összekeverni az okossággal. A "szemüveges=okos" állításhoz hasonlóan kell megközelíteni a kérdést.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 18:27:36

@Makkasz:
Nem csak az állami, önkormi beruházásoknál megy a mi kutyánk kölke elv, az egész állami szektort átszövi a csúcsrapörgetett kontraszelekció és ma már leghülyébbek kerülnek vezetői posztokra és a kiválasztásuk legfőbb szempontja hogy amellett, hogy gátlástalan hazudozó idióta legyen, jól tudjon segget nyalni.
Az önkormányzatok, állami állások mind ilyenekkel vannak tele.
Ugyan hol vennének fel a privát szférában egy Selmeczyt, Matolcsyt, Szíjjártót?
Még takarítónak se.

Makkasz 2012.05.16. 18:45:30

@Putyilov gyári melós: Igazad van.
Mondjuk az hogy jol tudjon segget nyalni az inkabb eltalanos emberi, vagy keleti, esetleg magyar munkakulturabol fakad, mintsem klientura epitesbol.Az hogy bizonyos embereknek megfelel a szervilitas, jol is erzik magukat ha nem kell felelosseget vallalniuk, masoknak meg jol esik az ilyen muelismeres is beosztotak reszerol. Szoval ez klientura nelkul, termeszetes dolognak tunik.

A kontraszelekciot pedig Fidesz huberuri rendszere erositi fel a korabbinal is jobban. Iskolaigazgatonal partallast nezni? Egyfelol nagyon alacsony poszt ahhoz, hogy valos politikai erdek fuzudjon hozza (nevetseges), masfelol pedig tul magas poszt, sok gyermek megfelelo kepzese mulik rajta, a legjobbat kell valasztani, mert felelotlenseg minden erintettel szemben ha nem igy tortenik. Huberurak es talpnyaloik.

PR-küszöb 2012.05.16. 20:57:57

Pozitív végösszegűnek állított, nulla végösszegűként lejátszott és garantáltan negatív végösszegű játszma... HAJRÁ MAGYARORSZÁG, HAJRÁ MAGYAROK

PR-küszöb 2012.05.16. 20:59:59

@magyar ember teli szájjal:

Ne minősíts, BIZONYÍTS. (a kettő nem helyettesíti egymást... :) )

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 07:20:38

@Makkasz:
A nyalásnak, klientúrának mindig egzisztenciális oka van.

Csak épp ilyen emberekből és ilyen vezet posztra emeltekből soha nem lesz polgári társadalom, hanem ahogy írod hűbéri rend.
Orbán hűbéri rendje ráadásul szektás,keleties, sztálinista, amelyben a hűbéri renden és láncolaton kívüliek csak kifosztható jobbágyok.

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 07:28:48

@PR-küszöb:
Egyértelműen negatív összegű a játszma, mivel Orbán klientúrája kiviszi a pénzt az országból.
Tudják,hogy a Gazda bármikor visszaveheti azt amit a kegyenceknek adott és nem bíznak a rendszere hosszútávú fennmaradásában, ezért amit lehet külföldre menekítenek.

Az elmúlt 2 évben a MANYUP pénzekkel és a felvett hitelekkel, extraadókkal együtt olyan 7-8000 milliárd vált köddé, úgy hogy nulla társadalmi-gazdasági haszna keletkezett, sőt a GDP, kiskerforgalom egyértelműen csökken.
Ha csak a felét itt költötték volna el, akkor pörögni kellett volna a gazdaságnak.
A gazdaság leépül, a társadalom nagy többsége szegényedik el, tehát kimegy a pénz az országból.

Igaz, eközben harsog a nemzetinek hazudott propaganda.

Ringlósztár 2012.05.17. 09:11:40

@Putyilov gyári melós:
:DDD, akkor ezek szerint, hasonlóan az MSZMP tagokhoz, belülről bomlasztja a rendszert :DDDD
Nájsz, ahogy a művelt német mondja.

Ringlósztár 2012.05.17. 09:14:33

@Hertelendi:
Amely cikkel Török írását értékeli, mi pedig Török objektivitását értékeltük. Nullára.

blacklord 2012.05.18. 14:47:31

Hááát, én olvasom Török Gábort rendszeresen, és az utóbbi 1 év bejegyzései nagyon nehezen nevezhetőek Fidesz-barátnak, akármilyen szinten. Dehát mindenkinek joga van a saját véleményéhez.
Noémi, ebben a posztban nagyon nem tetszik, hogy a fő felvetésre (mi lenne, ha lenne pl. valami olyan szabály, hogy minimum annyi piaci megrendelést fel kéne tudnia az adott cégnek mutatni, mint amennyit közbeszerzést nyerhet) egyáltalán nem reagáltál érdemben.
Gábor kb. annyit mondott, hogy szerinte a klientúra-építés minden demokráciának része, és ezért végtelen naivitás lenne azt gondolni, hogy ez hipp-hopp meg fog szűnni a magyar viszonyok között. Ő tett egy javaslatot, ami esetleg egy lépést jelenthetne a jó irányba (mert akármennyire is nem bírom a gazdasági szabadságharcozókat, stb, azért azt látni kell, hogy a kapitalista verseny se az a fehér kesztyűs fair-play játszma, és szerintem nem teljesen légbőlkapott a gondolat, hogy felerősítsen egy adott állam egy-egy céget, hogy a nemzetközi versenyben később helyt tudjon állni. Semmilyen szinten nem tartom jónak, ami a Közgép környékén zajlik, félreértés ne essék, de pl. high-tech cégnél létfontosságú lehet, hogy az első időszakon állami segítséggel át tudjanak jutni. Na mindegy, szerintem kár ezért a bejegyzésért, ez így egyszerűen csak szar, bocs.

blacklord 2012.05.18. 15:01:25

@dVn: +1, végre egy értelmes ember itt... Sóhajt. Kb. az itt kommentelők többsége azt rója fel Gábornak, hogy nem bont zászlót már évek óta, hogy a Fidesz a létező legnagyobb rossz az országban. Még ekkora idiótákat...

PR-küszöb 2012.05.18. 20:17:54

@Ringlósztár:

Te is csupán minősítesz, de nem érvelsz. A kettő nem helyettesíti egymást...

Doberdo 2012.05.30. 06:44:16

@Ringlósztár: Török Gábornál csak a csomagolás
történelmien objektív. Egyébként pedig 100 %-ban a Fidesz szekér megy előre.

Trollmagnet 2012.05.31. 01:44:08

@blacklord:

hagyjuk már, az ide kommentelők jó része egyazon személy különböző nickekkel.
A nagy transzparencia a trollok birodalmában, lol.

lüke 2012.06.03. 16:38:02

@kvadrillio:
igen a 27% AFA az államé:)
az uniós támogatásból
ez helyes?

dr. Bubó 2012.06.04. 00:50:00

van egy általános tévhit...

hogy a fides mafia keresztapja drorvbándiktor...

nyiván nem... egy "szerencsétlen" arca a rencernek...

aki ismeri a fides mafia mechanizmusát a városokból, megyékből, 2006 óta !!!! az tudhattya hogy fides "pártpénztárnokok" diktálnak... a polgármesterek azok csupán strómanok...
süti beállítások módosítása