HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

GYŐZÖTT A JOG. EZÉRT GYŐZÖTT A KLUBRÁDIÓ

A Transparency International Magyarország üdvözli a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnapi döntését, amely jogerősen kimondja, hogy a médiahatóságnak új eljárás keretében, érdemben el kell bírálnia a Klubrádió frekvenciapályázatát.

A Transparency International Magyarország (TI) a korrupció ellen küzd. Pontosabban: a korrupció minden fajtája ellen küzd.

Többször jeleztük már, hogy Magyarországon a korrupció új minősége alakult ki. Az elmúlt években nőtt az állami kontroll, a fékek és ellensúlyok rendszere gyakorlatilag leépült. A kormány személyzeti vagy politikai eszközökkel a befolyása alá vonja azokat az intézményeket, amelyeknek tőle függetlennek kellene lennie. Így könnyebb az aktuális kormány érdekeit inkább figyelembe vevő döntéseket hozni, kevésbé átlátható a rendszer.

Ez történt a médiahatósággal is. Az eredeti rendeltetése szerint pártsemleges és a kormánytól független szervezet működését „hatékonyabbá tették”. Ennek eredményeképpen a Médiatanács valamennyi tagját és a médiahatóság elnökét ugyanaz a politikai párt választotta meg, ráadásul az elnök korábban ennek a pártnak volt az országgyűlési képviselője.

A Klubrádió frekvenciapályázata az egyik legjobb példája ennek az újfajta korrupciós veszélynek. A médiahatóság következetesen, mindent megtett azért, hogy a kormánnyal szemben kritikus Klubrádiót elhallgattassa. A Klubrádió pedig szintén következetesen, a bíróságon támadta meg ezeket a lépéseket, és győzött. Azért győzött, mert a bíróság többször, egymás után hozott szakmailag kifogástalan döntést. A legutolsó, tegnapi ítélet ellen már nincsen apelláta: azt a Médiatanácsnak végre kell hajtania.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bátor döntése nem hagy széles mozgásteret a Médiatanácsnak. A korábbi pályázat érvényes és eredményes, az egyedüli, még lábon álló pályázó pedig a Klubrádió. A bíróság arra kötelezte a médiahatóságot, hogy ezt a pályázatot érdemben elbírálva hirdessen győztest.

Ezt másként nagyon nem lehet értelmezni, mint úgy, hogy a 95.3 MHz-s frekvenciát továbbra is a Klubrádió használhatja, mégpedig nem a kéthavonta meghosszabbításra szoruló engedély alapján.

Szükség volt a bíróság döntésére, de nagy kár, hogy ilyen ügyekben kell dönteni a bíróságnak. Ennek a pernek ugyanis a médiatanács részrehajló, rosszhiszemű jogalkalmazása volt az alapja. Ez tipikus példa a már korábban említett újfajta korrupcióra.

A Transparency International véleménye szerint a Klubrádió frekvenciapályázatának jogi megítélése a bíróság döntése nyomán egyértelmű. A helyzet tiszta és átlátható. Ezért arra kérjük a médiahatóságot, hogy most már ennek megfelelően járjon el. Ne keresse a kiskapukat, ne keresse a kibúvókat, ne támadja meg újra a bíróság döntését.

0 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr325119785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása