HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Mit tesz a kormány a korrupció ellen?

A kormany.hu információi szerint folyamatosan történnek intézkedések antikorrupciós intézkedések.

November elején például korrupció ellenes együttműködési és egyetértési nyilatkozatot írt alá Magyarország Kínával, nem mondom, hogy régóta szükségét éreztük volna ennek az intézkedésnek. Jóval hasznosabbnak tűnnek a közérdekű bejelentők védelme érdekében októberben tett lépések, csak az nem világos, hogy mikor lesz eredményük. Augusztusban kiderült, hogy eredményes volt az elszámoltatás, a vizsgált ügyek kb. 5%-ában indult nyomozás. Júliusban a thai delegációval is egyeztetett a kormány a korrupció ellenes intézkedésekről. Ideje lesz felhívnom az ázsiai kollégákat, hátha kiderül, mitől olyan fontos Magyarország számára ez a régió antikorrupciós szempontból.

A nyári szezon sűrű volt, etikai kódex készült a hírek szerint (a mai napig nem nyilvános) és Magyarország bejelentette, hogy csatlakozik a Nyílt Kormányztai Együttműködéshez. Júniusban a TI jelentésére reagált a kormány, idézem: "Az elmúlt húsz évben soha nem tettek összesen annyit magyar kormányok a korrupció megelőzésére, visszaszorítására és számon kérésre, mint a jelenlegi Kormány az elmúlt két évben. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy ez a tény kimaradt a szervezet jelentéséből, így a megállapításai nagy részével sem lehet egyetérteni."

A fenti lista is bizonyítja, hogy rengeteget tesz a kormány a korrupció megfékezéséért, éppen ezért nem értem, hogy épp a kormány által elfogadott antikorrupciós kormányprogram végrehajtása miért csúszik jelentősen. A vállalt feladatokból az elmúlt fél évben egy sem teljesült határidőre.

Rákérdeztünk persze a tárcánál, hogy állnak az ügyek,

Level_elso_resz.jpg

 

Level_masodik_resz.jpg

sajnos négy hét alatt nem érkezett válasz a megkeresésre.

Az ügyek pedig így állnak:

TI_KORRUPCIOS_1.jpg

és csak bízni tudunk abban, hogy kicsit jobban fókuszál majd a kormány a saját vállalásai végrehajtására, mint az ázsiai kapcsolatokra.

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr414821286

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Komoly félelem: lehet-e tovább tömni a lyukakat kohéziós pénzzel? 2012.11.23. 22:03:41

Arányait tekintve Magyarország, pontosabban a magyar állam nagy nyertese volt az előző uniós költségvetési ciklusnak. 25,3 milliárd euró közösségi forrásra volt jogosult, míg befizetése nem érte el az említett összeg ötödét sem. Abban pártállástól függ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2012.11.23. 22:09:33

Azért nem kaptatok választ, mert nem fizettetek eleget az ügyintézőnek. :o)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.23. 22:26:09

Érdemes volt kidobni százmilliókat az IMF elleni hirdetésekre, még lejjebb soroltak bennünket. Még bóvlibbak vagyunk.

"Köszönjük" és nemzeti büszkék vagyunk, Orbán és csürhéje, szép nemzeti magyar munka volt.

Takarodjatok!

P.bubus 2012.11.23. 22:38:19

A korrupciót megszüntetni még sehol nem sikerült.
Ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére !!!

mrZ (törölt) 2012.11.23. 22:54:26

Megszüntették a kötelező 10%-ot.

20% lett az új tarifa.

"Mr. 10 percent has become Mr. 20 percent."
wikileaks.org/cable/2009/12/09BUDAPEST864.html

P.bubus 2012.11.23. 23:14:16

A transzparencia teljesen felesleges, sőt kártékony.

Szeretek kártyázni, de ha nyitott lapokkal játszanék a többiek meg nem akkor biztosan veszitenék.

Egy állam ne legyen transzparensebb mint a magánszféra vagy a multicégek, mert akkor hátrányba kerül.

A multicégek transzparenciáját kellene növelni, nem az államét.

üdv PinaBubus

kvadrillio 2012.11.23. 23:31:10

Újabb kétségbeesett levél a 3-as metróról
BKV
2012.11.23. 15:25 - Index |
Címkék
3-as metró, sín, felújítás

A 3-as metró egyik karbantartójának drámai levele után újabb levél ecseteli a metróvonal katasztrofális állapotát. Ezúttal egy ott dolgozó műegyetemi diák számolt be tapasztalatairól a lapunknak elküldött levelében. A Metróért Egyesület szerint a levél minden szava igaz.

"A Budapesti Műszaki Egyetem diákja vagyok és nemrégiben szakmai gyakorlat keretében volt szerencsém a metró területén huzamosabb ideig dolgozni, így betekintést nyertem a 3-as metró állapotába és a karbantartók munkájába. Ezzel kapcsolatban szeretném megosztani személyes tapasztalatomat:

Egyetemünk tanulmánya fél évvel ezelőtt még arra figyelmeztetett, hogy a pályával nagyon rövid időn belül bajok lesznek, eltörhetnek a sínek. A jóslat beigazolódott, amikor két hete olyan repedést találtak a Klinikák állomás és a Nagyvárad tér között, hogy egy napig csak lépésben haladhattak a vonatok. A BKV/BKK-nál aggódnak, mert ezt a törést semmi nem jelezte előre. Minden éjjel ultrahanggal vizsgálják a pálya egy-egy szakaszát. Így mindeddig előre tudták jelezni a repedésekre utaló jeleket.

Ez a módszer azonban a jelek szerint most csődöt mondott. Az éjszakai ellenőrzésekkel havonta kerül újra sorra ugyanaz a pályaszakasz. A két héttel ezelőtti vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy a pálya romlása felgyorsult. Amíg csak keresztirányban törik a sín, addig nagy baj nincs, a vonat legfeljebb döccen egyet. Ha azonban letörik a sín oldala, fennáll a lehetősége, hogy a jármű kisiklik.

Most új vizsgálati módszereket keres a BKK, hogy addig is kiszűrhessék a rejtett hibákat, amíg nem tudnak új síneket vásárolni. A Határ úttól az Árpád hídig 35 kilométernyi sínt azonnal ki kellene cserélni. Jelenleg olyan terveken gondolkoznak, hogy a MÁV pályarekonstrukciói során kicserélésre kerülő használt, de még jó állapotú sínszálakkal pótolnák az azonnal cserére szoruló szakaszokat. Sajnos ez sem jelent végleges megoldást, sőt a MÁV vonalain is átlag 25-30 évesek a sínszálak. De ha történetesen találnak is használható sínszálakat az alagút amúgy is rossz és elöregedett szigetelése miatt a beszivárgó talajvíz már sok helyen elkorrodálta a sínt rögzítő vasbeton pályalemezeket.

A vonalon dolgozók elmondták, hogy a rossz állapotú pálya a szerelvények forgóvázát is tönkreteszi. Egyre sűrűbben találnak rajtuk repedéseket, még a teljesen újakon is előfordulnak. Ezt a problémát tetézi hogy a szerelvények már jócskán túlfutották élettartalmukat. A döntéshozók ezekkel mind tisztában vannak, de nem tudják elfogadni, nem véletlen, hogy több millióért újabb és újabb szakértői vizsgálatokat rendelnek meg más-más cégektől, akik természetesen ugyanazokat a vizsgálati eredményeket produkálják, mint amelyek már eddig is napvilágra kerültek. Jelen állás szerint a döntéshozók nem képesek bele törődni és elfogadni a jelen helyzetet, amellyel az utazók testi épségét is kockáztatják.

Az kétségtelen, hogy a felújítás jelen költségek szerint 100 milliárdba is bele kerülhet, és az amúgy is öreg, és elégtelen buszpark nem lenne képes pótolni a teljes vonalat, ugyanakkor egy katasztrófa beláthatatlan következményekkel is járhat. Egy hirtelen bekövetkező katasztrófa, akár a teljes várost is közlekedési káoszba sodorhatja. A balesetek utáni vizsgálat ugyanis napokig is eltarthat, amelyre a közlekedési vállalat egyáltalán nincs felkészülve!" - írta a Műegyetem hallgatója.

Megmutattuk a levelet a Metróért Egyesület szakemberének is, aki szerint az érintett levél szakmai megállapitásai korrektek, a valóságot helyesen interpretálják. Az elmaradt sín csiszolások, sín cserék miatt jelentős mennyiségben fordulnak vagy fordulhatnak elő a 3-as vonalon úgynevezett headchecking hibák. Ezeknek előzményeit nem minden esetben lehet akár szabad szemmel, akár ultrahanggal kimutatni. Ennek az oka a sín belsejében keletkező hajszálrepedések, melynek összeadódása, növekedése nem minden esetben modellezhető. A folyamat gyorsulásához nagy mértékben hozzájárulhat a víz illetve az olaj.

Ez mindkettő sajnos túlzott mértékben jelen van az észak-déli vonalon. A víz a rossz alagut szigetelések miatt, az olaj pedig a rossz állapotú motorkocsikból folyik. Sajnos az alapétménnyel kapcsolatos megállapításai a levélírónak szinten valós. Egyesületünk szerint belátható időn belül bekövetkezhet egy olyan hajnal, amikor a pályamester a vonal valamelyik szakaszán nem engedélyezi a vonatforgalom beindítását. Sűrgős beavatkozást tartunk szükségesnek, mondta Bíró Endre, az egyesület vezetője.

Megkerestük a BKK-t, ahol elmondták, hogy az utrahangos vizsgálatot megfelelőnek tartják, de úgy tűnik, nem elég havonta elvégezni, hanem gyakrabban kell. Jövő évre 400 millió forintból kicserélik a 3-as metró sínjeit 35 kilométer hosszúságban, addig a MÁV-tól vásárolnak használt síneket. A BKV szakembereinek becslése szerint a síncserével a 3-as metró kibírja a várhatóan 2014-15-ben kezdődő teljes rekonstrukcióig, az alépítményekhez addig úgy sem lehetne hozzányúlni. A 100 milliárdos rekonstrukciót uniós támogatásból tervezik végrehajtani.

Lapunk legutóbb arról számolt be, hogy egy vizsgálat szerint az orosz metrókocsik 34-féle rosszul teljesítő alkatrésze közül 11 okozhat több áldozatot követelő, halálos kimenetelű katasztrófát, 15 kritikus állapotú pedig legfeljebb egy halálos áldozatot követelő halálos kimenetelű balesetet.

... ERRE FIGYELJ TE ÁLKERESZTÉNY KISPÖCSŰ ORBÁN-VEZÉR, MERT HA SÜRGŐSEN NEM CSINÁLSZ VALAMIT MEGLINCSEL A NÉP !!!!!

NE FUTBALL-AKADÉMIÁKRA KÖLTSD A MILLIÁRDOKAT, AHOL A FIAD DEKÁZGAT, HANEM A METRÓN UTAZÓ NÉP ÉLETVESZÉLYES HELYZETÉT OLD MEG SÜRGŐSEN !!!!!!!!!!!

Link Elek 2012.11.24. 00:01:35

amig simicska szabadlabon van, addig biztos, hogy nem tortent eleg antikorrupcios intezkedes

P.bubus 2012.11.24. 00:03:05

Sokkal több és sokkal gazdagabb oligarchákra lenne szükség.

Nézzük meg például az USÁ-t , ők azért gazdagok és erősek mert náluk élnek a világ leggazdagabb oligarchái.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.24. 00:12:54

@mrZ:

Megszüntették a kötelező 10%-ot.

20% lett az új tarifa.

- Lesz az 27% is, mint az ÁFA.

Tudod, egykulcsos adórendszer.

kvadrillio 2012.11.24. 00:25:14

Augusztusban arról döntött a kormány, hogy nem a szokásos közbeszerzési eljárással terveztetik és építtetik meg a több mint 24 milliárdba kerülő Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a hozzátartozó Campust. Az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetem esetében nem a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat alkalmaznák, szólt az indoklás.

A július 30-i ülésen elfogadott kormányrendelet szerint a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem, valamint a campus két épületére azt a 2011. kormányrendeletet kell alkalmazni, amelyben „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól” rendelkeztek.

Azzal is magyarázták a különleges biztonsági minősítést, hogy az intézményben rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és a fedett állomány leendő tagjait képzik majd, ezért adataik tárolása nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés".

...a FE3DETT ÁLLOMÁNY TAGJAIRÓL KÉRJÜK MAJD AZ ÜGYNÖKLISTA KÖZREADÁSÁT ! :)))

eöeöe 2012.11.24. 00:27:05

Ott a második mondatban az a "nem kondom", jó poén, én nem azt mondom...

kvadrillio 2012.11.24. 00:27:55

@P.bubus: JAHHH.....MADOFFOT..., BUFFETEK....., SOROSOK TÖMKELEGE !

....NU, AZ ALATTVALÓ HITELESEKET OTT IS MOSTANSÁG KÖLTÖZTETIK KI OTTHONAIKBÓL !

DE CSAKIS AZÉÉÉR, HOGY PL. SOROS TOVÁBB ÜLHESSEN A 16 TONNA ARANYÁN !

nu pagagyí 2012.11.24. 06:14:00

A korrupció területén igenis vannak sikerek, bár a nyilvánvaló javulás tényei egyelőre titkosak. Ennek ellenére egy elfogulatlan, érdeklődő polgár naponta tapasztalhatja a meggyőző tényeket.

A verseny kiiktatása a közbeszerzések területéről egyértelműen a javulás irányába hat. Megszűntek a vesztesek feljelentgetései, alaptalan vádaskodásai. Az egyetlen induló nem kényszerül immár pitiáner alkudozásra, későbbi pótmunkázásra.

Az egyre erősödő állami szférában rengeteg, a korrupció napi gyakorlatából jól felkészült gazdasági szakembert sikerült elhelyezni a legsikeresebb magáncégek tulajdonosainak ajánlásával. Megszűntek a dokumentumoknak álcázott pénzkötegek aktatáskában, nokiás dobozban történő átadásával járó méltatlan helyzetek.

Eltűntek a törvényi kiskapuk, mivel a tágra nyitott nagykapu szükségtelenné tette azok fenntartását.

A korrupció ma már óriási veszélyekkel jár, hiszen olyan ember áll a bünüldöző hatóság élén, aki a törvény pörölyeként és milliárdos vállakozóként is bizonyította rátermettségét. Emlékszünk még Pintér tábornok olajszőkítés elleni küzdelmeire, lánya Eclipses ügyére és az ország kedvencévé vált biztonsági szolgálatára, amelynél hatékonyabban semmi sem védte a közpénzeket és a kínai piacot.

Az ország vezetői immár tagyűlésen dönthetik el a milliárdos pályázatok sorsát. Plázák, trafikok, gyógyszertárak, hulladékhasznosítók, biznisz egyházak, játékgépszalonok, sarki kisboltok csak komoly kompetenciavizsgálat után létesülhetnek, működhetnek. Felszámolták a korábbi káoszt, amikor csak úgy belevághatott volna valaki ilyesmibe saját tőkéből, saját kockázatra.

hátmármindennicknévfoglalt 2012.11.24. 08:03:59

Próbaképpen a szicíliai maffiát kellene megbízni egy korrupcióellenes program megtervezésével - természetesen közbeszerzési eljáráson.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.24. 08:22:26

A kormány mindent megtett a korrupció ellen. Megváltoztatta a közbeszerzési törvényt és lex-eket hozott létre, hogy magyarországon ne legyen korrupció. Nincs is, ellenben az elmútnyócév szocálliberálisjudeobérencmelegszingli időszak nokiásdobozaival. Éljen a kormány és annak vezére!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.24. 08:32:47

hogy hogy mit tesz ellene?! legalizálja, meg NER-be építi és rögtön meg is szűnt.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.24. 08:42:17

A nemzeti hazaáruló újabb kudarca, a Vidi vereség után a leminősítés nagy pofon és szégyen a hazának.

El kell már zavarni ezt a simlis, kretén bandát! Mert még van lejjebb...

2012.11.24. 10:01:11

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=131457

2009. március 31.

Szíjjártó Péter nyilatkozata:

"A szóvivő hozzátette: ha egy új kormány és egy új parlament a nemzetközi szervezetek elvárása szerint úgy módosítja a közbeszerzési törvényt, hogy a korrupciót ezáltal vissza lehessen szorítani, akkor további 150-200 milliárd forinttal több marad a költségvetésben."

Azóta is lázasan dolgoznak a korrupció visszaszorításán.

Roy 2012.11.24. 10:31:55

Nem megszüntették a korrupciót, hanem növelték.

vénszivar 2012.11.24. 10:47:34

Úgy küzdenek ellene, hogy CSAK ŐK MŰVELHESSÉK, akkor KORDÁBA VAN TARTVA....!!!

Measurer 2012.11.24. 10:54:12

A TI lekicsinylő véleménye a magyar-kinai korrupcióellenes megállapodásról mintha szembe menne az OLAF-al. A Kina és az EU áruforgalmában egyre-másra merülnek fel termékmárka-, származásigazolási, számlázási gondok.

Hominidae 2012.11.24. 11:49:39

Muhohahahahuhohahaha...Korrpupció ellenes intézkedések? Muhohuhhohohahahohuhahah. :))))

Valahogy úgy van ez, ahogy @nu pagagyí: írta. :D

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.24. 13:24:17

"Mit tesz a kormány a korrupció ellen?"

Semmit! Ahogy a cölöp teknős kifejtette: ő nem a diktatúra, hanem a diktatúrát csinálók ellen lázadt. Eme gondolatkör mentén nem harcolnak, hanem államosítják a korrupciót! :(

P.bubus 2012.11.24. 14:10:29

@kvadrillio: Potosan, ha magyarországon élnének a Buffetek,Sorosok,Bill Gates-ek, Larry Elison-ok,Karl Albrechtek akkor Magyarország is gazdag ország lenne.

Ezért lenne szükségünk minél több szupergazdag oligarchára.

PinaBubus
süti beállítások módosítása