HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Mégsem kerül szájkosár az oknyomozó újságírókra

Tegnap még azt írtuk, hogy a Btk. módosítására irányuló, Harrach Péter, Rogán Antal, Kósa Lajos és Pálffy István kormánypárti képviselők által benyújtott törvényjavaslat  az „oknyomozó újságírók szempontjából maga lenne a szájkosárszabály.” A kormánypártok azonban ma reggel a szocialisták módosítójával szavazták meg az új büntető tényállásokat.

Mégsem lesz tehát bűncselekmény az, ha valaki tévedésből bizonyítéknak vélt felvételt gondatlanul hoz nyilvánosságra. Örülünk, hogy az előterjesztők egyetértettek Harangozó Tamás és Bárándy Gergely érveivel, akik „felháborítónak tartják, hogy a kormánypártok a politikai ellenfeleik lejáratásának örvén még a médiát is megcenzúráznák, immár nyíltan.”

A módosított módosító hatására a hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú kép- vagy hangfelvételt készítése, hozzáférhetővé tétele és nyilvánosságra hozatala kerül a Btk.-ba. Már a tegnapi közleményünkben rámutattunk, hogy erre semmi szükség. Az ilyen magatartások nagyjából eddig is büntetendőek voltak, például becsületsértésként, rágalmazásként, zaklatásként, hamis vádként vagy mondjuk perben csalásként.

A tegnapi kritikánkból tehát fenntartjuk azt, hogy a Btk. végül elfogadott módosítása szükségtelen. Igaz, legalább nem nagyon káros, hiszen így a bíróságoknak módjukban áll ésszerűen értelmezni az új szabályokat.

Az előterjesztők a végén szerencsére csak saját magukat nullázták le, a szólásszabadságot mégsem.

0 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr245616273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása