HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Trafikügy - a jéghegy csúcsa

A trafikügy nem kivételes eset, nem pár kormány közeli vállalkozó helyzetbehozása,  hanem olyan automatikus következménye az átláthatatlanul működő rendszereknek, ami legálissá és nem vizsgálhatóvá teszi a korrupciót.

Rétvári Bence szerint nincs szükség lobbiszabályozásra, a kormány és a cégek között kötött stratégiai megállapodások, valamint a jogszabályok társadalmi egyeztetésének szabályozása lefedi ezt a területet.

A KIM államtitkára ezt a Transparency rendezvényén mondta, tavaly novemberben, és nagy megrökönyödést keltett a hallgatóságban. Az üzleti szektor, már a versenyt igénylő része, szeretné, ha nem háttéralkuk alapján osztódnának fel a piacok, hanem a kormányközeli cégekhez hasonló eséllyel képviselhetnék érdekeiket.

Rétvári Bence szerint erre a jelenlegi szabályozás megfelelő garanciát nyújt. A "hogyan védi ki azt a kockázatot, amikor a frakcióvezető barátja írja a dohánykereskedelmi törvényt, aki történetesen egy dohánygyárat vezet?” kérdésre az államtitkár annyit válaszolt, hogy politikai indíttatású kérdéseket nem kommentál.

A trafikos történet elég egyértelmű bizonyítéka az ún. state capture-nek, amikor is egyes befolyásos érdekcsoportok beleszólnak a jogalkotásba, a maguk malmára hajtva a vizet. Mostanra egyértelmű, hogy a jogszabály az azokat megalkotók rokonainak és barátainak kedvez, közérdek fel sem merült a jogszabályt megszavazó parlamenti képviselőkben. Minek is, ha a parlamenti tisztség arra is használható, hogy a környezetemnek megélhetést biztosítsak.

A dohánykereskedelmi törvény mégis egy szerencsés eset. Maga Lázár János ismerte el, hogy Sánta János, a Continental vezérigazgatója írta a törvényt, aki az ő barátja. Mivel Sánta dohányipari szakember, Lázár nem is értette, mi volt a gond az eljárással. Sajnos az esetek többségében nem derül ki, ki írja a törvényt, csak azt látjuk, nem adottak az egyenlő verseny feltételei. Épp ezért lenne fontos egy olyan lobbiszabályozás, ami az ilyen eseteket megelőzi, és amikor kiderülnek, szigorúan bünteti.

Normális jogszabályi környezetben Lázár Jánosnak a botrány kirobbanásának napján kellett volna lemondania. Persze nem ez történt. Hanem átszervezések következtében ma is az uniós pénzek elosztásáért felel. No comment.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr915246031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clegane 2013.04.25. 14:44:00

ugyan mi olyasmit lehetne erre mondani ami nem jár azzal hogy másnap rám rúgja a TEK az ajtót!

2llkedő 2013.04.25. 19:30:17

""""Az államnak pártatlannak kell lennie . Nem ügyeskedhet, nem változtathatja
kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat. Ha az állam részrehajló, és magánérdekek kiszolgálójává alacsonyodik, magánérdekek foglyává teszi a
törvényhozást, akkor saját működésének értelmét számolja fel. Ha az állam azt akarja, hogy tiszteljék, akkor tiszteletre méltónak is kell lennie.""""""

2llkedő 2013.04.25. 19:33:13

""""""Magát az államot sem övezi erkölcsi megbecsülés, mert maga sem viselkedett erkölcsös módon. Miközben folyamatos áldozatvállalást várt el polgáraitól, egyre kevesebbet adott cserébe . Az államon sokak szerint valójában nincs már mit tisztelni, maradék tekintélye pedig a korrupciós botrányok sorozatával tovább porladt . Az állam a magánérdekek kiszolgálójává vált, a törvényalkotás lobbicsoportok áldozatául esett .""""""

titkosgyilkos 2013.04.25. 19:49:29

@clegane

"ugyan mi olyasmit lehetne erre mondani ami nem jár azzal hogy másnap rám rúgja a TEK az ajtót!"

Szerintem kb. bármit, ugyanis lesz.rják. Morogjanak csak, majd megunják, hazamennek.
Lásd földbérlet-pályázatok, pedig ott még Ángyán is fontoskodik. És? Max. annyi a kommentár, hogy a pályázati elbírálással minden rendben, különben is csak politikai haszonlesők hánytorgatják a témát.
Itt is ugyanaz az algoritmus: fapofa, vastagbőr fel, 1-2 tőmondatos cinikus válasz, oszt jónapot. Következmény semmi. Illetve mégis, újból meg fogják választani őket, és szerintem sanszos, hogy megint kétharmaddal.

ob.szerver 2013.04.25. 20:10:55

@titkosgyilkos:

"Itt is ugyanaz az algoritmus"

És miért ne? Magasan vezet a fidesz. Azt hiszed, ha 5%-on állnának meg merték volna csinálni a trafikmutyit? Réges-régen megtanulták, hogy egyszerűen nem tudnak olyasmit elkövetni, amitől a másfél millió fidesztudatú hívő elfordulna tőlük. Remélem, hogy a most tönkretett, egzisztenciájuktól megfosztott trafikosok többsége belőlük kerül ki. És már lehet fogadni a következő szakmára, amit tönkretesznek, aminek átrendezik a tulajdonviszonyait, hogy odaadhassák a haveroknak. Előbb-utóbb mindenki sorra kerül.

kvadrillio 2013.04.25. 20:12:19

ghmm.....egyértelmű, hogy "VELEJÉIG ROHADT EMBEREK" kerültek be a magyar Parla mentbe.

Moin Moin 2013.04.25. 20:28:54

Egy 245 éves szöveg, egy másmillyen világból, egy másik politikai-közéleti kultúrából:

"„Minden jó állampolgár kötelessége szolgálni a hazáját és tudatában lenni annak, hogy ő nem egyedül önmagáért van a világon, hanem, hogy hozzájáruljon annak társadalomnak a jólétéhez, amelybe őt a természet helyezte.”
[II. (Nagy) Frigyes porosz király – 1768]

Sajnos a mai magyar politika és politikusok "önmagukért vannak" - és mindaddig így is maradnak, amíg eszközt nem teremtünk a magunk számára ahhoz, hogy másmilyen politikusok választódhassanak ki közülünk és azok másmilyen rendszerben legyenek kénytelenek dolgozni.

tintamin 2013.04.25. 20:42:15

Hihetetlen, hogy azt a mutyirendszert, amit ekéztek a szocik alatt abszolút tökélyre fejlesztik. Bámulatos gyorsasággal és hatékonysággal stafírozzák ki az összes havert, akik bármilyen szinten a Főnök ánuszába dugták a nyelvüket.

Gerincből nincs túlkínálat ebben az országban.

És amíg ijesztően buta emberek választanak ijesztően pofátlan tolvajokat, addig nincs min csodálkozni.

Netuddki. 2013.04.25. 21:13:33

Elképesztő mi folyik itt:
index.hu/video/2013/04/25/hallo_kell_a_trafikom/
Ha ebbe nem bukik bele az orbán rezsim akkor Magyarországnak harangoztak...

[megmondoember] 2013.04.25. 21:25:03

@tintamin: Nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy a következő választáson is lesz legalább egymillió balfasz, aki a Fideszre szavaz majd.

cukorrépa 2013.04.25. 21:45:24

bármit is higgyen most a fidesznyik rablóbanda, jön még kutyára dér.
lehet, hogy tíz év múlva, de a legtöbb sz*rt rájuk fogja tudni kenni egy majdani tisztességes kormány és egy alapos tényfeltáró lendület.

addig meg örvendezzünk annak (ha ez öröm), hogy ilyen férgeket még a pokolból is kirugdossák!

Lajos ghr 2013.04.25. 21:54:59

ez azért már nagyon durva (a videó). ez ilyen...albánia vagy bulgária vagy......tadzsikisztán, 20éve...?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.25. 22:03:25

@clegane:
"ugyan mi olyasmit lehetne erre mondani ami nem jár azzal hogy másnap rám rúgja a TEK az ajtót!"

- Például: Magyarország jobban tejel!! Izé teljesít!!!

ob.szerver 2013.04.25. 22:06:19

Ezt már két napja, a botrány kirobbanásakor megjósolták:

index.hu/gazdasag/2013/04/25/ket_es_felszeresere_novelik_a_trafikok_hasznat/

Lemutyizták maguknak és a haveroknak a dohánybizniszt, majd aranybányává változtatták.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.04.25. 22:09:47

@kovi1970: "Ha ebbe nem bukik bele az orbán rezsim akkor Magyarországnak harangoztak... "

Már harangoztak. A kétharmaddal...

becike4 2013.04.25. 22:12:14

@cukorrépa: És honnan lesz nekünk tisztességes kormányunk.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.04.25. 22:12:37

Ez egy kulcsfonrosságú szópáros az elmúlt 20-23 évre: legalizált korrupció.

ob.szerver 2013.04.25. 22:25:07

@cukorrépa:

"bármit is higgyen most a fidesznyik rablóbanda, jön még kutyára dér. "

Tévedés. A fideszmaffia 3 év óta módszeresen rabolja ki az államot és az állampolgárokat több ezermilliárdos tételben. Már a 4 év is elegendő a számukra ahhoz, hogy kialakuljon egy új gazdasági arisztokrácia, körbevéve egy pár tízezres hűbéresi holdudvarral, amelynek a tagjai generációkra biztosítják a jólétüket, nem beszélve 8 vagy még több évről. Az összeharácsolt vagyonokat pedig már senki sem veszi vissza tőlük, amely olyan gazdasági erőfölényt biztosít a számukra, amelyet könnyedén konvertálnak át politikaira. Még abban az esetben is, ha véletlenül néha el is veszítenek egy-egy választást.

Ennek az országnak további pusztulását semmi sem akadályozhatja meg. És ez így van rendjén. Ezt érdemeljük.

dr Smittpálelnökúr 2013.04.25. 22:31:32

Rohadjon meg fideszes mocsok tolvaj banda és az agyhalott rajongói is!
Mocskos hazaáruló mind!

2013.04.25. 22:56:00

Hát, ha hozzászólhatok ehhez a témához. Szóval én már a rendszerváltás után pár hónappal rájöttem, hogy a magyar liberálisnál hazugabb, mocskosabb, hazaárulóbb emberfaj nem létezik. Most már mások is kezdenek erre rájönni. Na ezért nő a FIDESZ népszerűsége. Tudják az emberek, hogy amit a mocsok liberálisok mondanak és leírnak az szemen szedett hazugság. Minden hazugság visszahullik rájuk!

2llkedő 2013.04.26. 05:40:20

@...elmúlik...: "A Nemzeti Együttműködés Programja"-ból, azaz a Kormányprogramból.

2llkedő 2013.04.26. 05:46:09

@Lindalinda: A fidesz mióta liberális?

2llkedő 2013.04.26. 05:50:50

Tisztelt Blogíró!

Márai idézetet miért nem enged elküldeni?

2013.04.26. 08:05:56

@félázsiai 2llkedő: Ez igen:D Nem is kell más, mindent elmond.

Márait miért nem? Megmondom: Márai a balosoknak jobbos, a jobbosoknak balos volt. Egyszerűen nem tudták hova tenni. Többek között ezért is ment el.
A vicc az, hogy ma sem tudják hova tenni. Nem lehet kategorizálni, és ez a maiaknak is problémát okoz. Több intelligencia kellene hozzá.

2llkedő 2013.04.26. 09:07:38

@...elmúlik...: "Megmondom: Márai a balosoknak jobbos, a jobbosoknak balos volt."

Nem ezért. Azt írja ki. hogy olyan kifejezést, vagy linket használok, ami nem megengedett. De mi olyan van egy Márai idézetben, ami nem megengedett?

2013.04.26. 10:07:45

@félázsiai 2llkedő: Ezt nem tudom. Pedig szinte az élet minden területére lehet idézni tőle. Bár és mostanában a Rokonok-ból találok sok idézni valót. Ah, ha Móricz tudta volna, mennyire naprakész lesz a XXI. században...

2llkedő 2013.04.26. 10:35:39

@...elmúlik...: Eljő még Arany János walesi bárdjainak is az ideje.

Amit Lindácskának linkeltem, azt nem engedte beidéznem.

2013.04.26. 10:39:49

@félázsiai 2llkedő: Éreztem, hogy ez az idézet lesz. Vajon miből? :D

2llkedő 2013.04.26. 10:53:08

@...elmúlik...: Nem tudom. Talán Galyatető miatt.
süti beállítások módosítása