HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

MÓDOSÍTOTT ALAPTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁS – A KORMÁNYTÖBBSÉG BIZTOSRA MEGY

A kormánytöbbség módosította az Alaptörvény módosítását. Támogatták Lázár János módosító javaslatát, amely az Alaptörvénybe betonozná, hogy politikai reklámot csak a közszolgálati médiumokban lehet közzétenni.

A Transparency International Magyarország (TI) az Alaptörvény negyedik módosítása ellen azonnal nyílt levélben tiltakozott. Rámutattunk arra, hogy a módosító indítvány az Alaptörvényben adna lehetőséget az Alkotmánybíróság által megsemmisített kampányszabályok újbóli elfogadására. Azaz, az Alkotmánybíróság többet nem dönthetne a kérdésről.

Emlékeztetőül: az Alkotmánybíróság a kampányeszközökre vonatkozó szabályozást nagyrészt az indokolatlan és önkényes megkülönböztetés tilalma miatt semmisítette meg. Önkényes volt az, hogy a választási eljárási törvény a kereskedelmi hirdetések piacáról kirekesztette az elektronikus médiumokat. Eközben a szintén a kereskedelmi hirdetési felületek közé tartozó óriásplakátok megengedett kampányeszközök maradtak. Az is önkényes volt, hogy az elektronikus médiaeszközök közül csak a közszolgálati eszközökben történő hirdetés lett volna megengedett. Az Alkotmánybíróság szerint mindez együttesen aránytalanul korlátozta volna a választópolgárok tájékozódáshoz való jogát.

Az Alaptörvény negyedik módosítására irányuló indítvány eredeti szövege megengedte volna a közszolgálati médiumokon kívül más eszközökben történő választási hirdetések korlátozását. Az Alaptörvény alapján tehát ki lehetne zárni akár az internetet, akár a kereskedelmi tévéket a kampányfelületek közül, holott az Alkotmánybíróság ezt korábban alkotmányellenesnek minősítette. Mindeközben a tisztességes és átlátható kampányfinanszírozás megteremtésére továbbra sem történik érdemi kísérletet. A TI korábbi közleményében már kifejtette, hogy a jelenleg kormányzó pártoknak kedvező, önkényes kampányszabályok alaptörvényi lehetővé tétele és a szabályozatlan kampányfinanszírozás továbbra is kiugró korrupciós kockázatokat eredményeznek a választási kampányok terén. Azt is hangsúlyoztuk, hogy ilyen kampányszabályok alaptörvényi védelembe vételével a politikai versengés esélyegyenlősége kerül veszélybe.

Bár az Alaptörvény módosítása önmagában gondoskodott volna arról, hogy a következő választási kampányban a jelenlegi kormánytöbbségnek lejtsen a pálya, Lázár Jánosnak ez nem volt elég. Az még kevés, ha sarkalatos törvény korlátozhatja politikai hirdetések közzétételét a kereskedelmi tévékben és az interneten. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár úgy látszik, semmit nem bíz a véletlenre. Kapcsolódó módosító javaslata értelmében maga az Alaptörvény mondaná ki, hogy „kampányidőszakban politikai reklám kizárólag közszolgálati médiaszolgáltatások útján tehető közzé”. Vagyis az Alaptörvény nemcsak lehetőséget adna a kereskedelmi médiumok és a világháló korlátozására, hanem saját maga gondoskodna a tilalomról.

Még örülhetünk, hogy az óriásplakátok ezúttal nem kerültek terítékre. Hiszen akár azt is bemódosíthatták volna az Alaptörvénybe, hogy a köztéri óriásplakátok kampánytarifáit nem kell bejelenteni. Mint tudjuk, a kormányhoz közel álló szereplők meghatározó befolyással bírnak az óriásplakátok piacán (erről bővebben itt és itt). A választási eljárási törvénnyel egyszer már megkísérelték elrejteni a köztéri hirdetések árait. Így nem lehetne ellenőrizni, hogy mennyi közpénzt költenek pártkampányra a választások során, kormány közeli köztéri plakátokon. Az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette ezt a rendelkezést De igazán nem szeretnénk ötleteket adni a honatyáknak, mert a végén még zárószavazás előtti módosító javaslattal éppen a TI felvetésére kerül be ez a szabály az Alaptörvénybe.



13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr65121026

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Siess, Andrásnak Sürgős! 2013.03.08. 09:54:54

Szaros lett a Békemenet molinója: polgári körösöket és békemeneteseket toboroz Facebookon a Fidesz-székház védelmére Bencsik András. Ő maga sajnos nem ér rá, hogy életét és vérét adja a fülkeforradalomért. SAS-behívó Fidesz-módra. A mozgósításhoz felt...

Trackback: Uniós biztos árulja a szent magyar hazát 2013.03.08. 09:50:57

Twitteren tette közzé lesújtó véleményét a Fidesz-kormány uniós joggal és gyakorlattal össze nem egyeztethető lépéseiről a választási kampány szabályozásával kapcsolatban Neelie Kroes. "Széles körben elfogadott az EU-ban, hogy az összes törvényes vála...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2013.03.08. 08:46:34

'Vagyis az Alaptörvény nemcsak lehetőséget adna a kereskedelmi médiumok és a világháló korlátozására, hanem saját maga gondoskodna a tilalomról.'

Az online sajtó a médiatörvény szerint nem médiaszolgáltatás, hanem sajtótermék, így a korlátozás kifejezetten a rádiókra és televíziókra vonatkozna (ez egyébként a linkelt módosító indoklásában is szerepel).
Médiaszolgáltatás vs. sajtótermék:
mediatanacs.hu/dokumentum/1786/1321010932mediaszolgaltatas.pdf

2013.03.08. 09:37:56

Engem régóta irritál, hogy a magyar közizlést ezerrel romboló kereskedelni adók milyen súnyi módon politizálnak a balliberálisok érdekében. Ennek tényleg véget kell vetni. Hajrá FIDESZ!

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.03.08. 09:42:38

@Lindalinda: Majd akkoris így fogsz "hajráni", amikofelfügyetikmayarorság zavaat jgát?
Aaéyntmajd hoyfoga O.V kimagyarázni?

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.03.08. 09:44:48

@Lindalinda: Majd akkor is ígyfosz"haráni,mikor felfüggesztik Magyaroszág
úniós szavazatjogát?Azt majd hogy fogja kimagyarázni O.V?

NIL7 2013.03.08. 09:52:18

A fiúk egészen jó úton vannak afelé, hogy egy esetleges váltópárt (nem tudhatjuk milyen és mikor) még gátlástalanabbul kihasználva pont ezeket a szabályokat, minimum 100 évre mindenkit kirekesszen a politikából - őket is. A másik veszély, ha a lakosság csak úgy lesz képes másféle szándékát kifejezésre huttatni, ha a hatalmon lévőket egészen apró darabokra szedi szét - ez nem példa nélküli a történelemben, sőt napi esemény a világban. Egyelőre ez nem aktuális veszély, de az idő tellik ... A harmadik eshetőség, a gazdasági bedőlés, amely esetén legfeljebb katonai diktatúrával tartható fenn a korábbi hatalom. Tulajdonképpen szép és tanulságos időket élünk - a tanulság annyi, hogy mi a sorsa annak a lakosságnak amely csak ilyen vezető elitet képes kitermelni több évtizedes távon is.

fvipera 2013.03.08. 10:00:24

@NIL7: a fékek és ellensúlyok kiiktatása pofonosztáshoz vezet szükségszerűen

kifordított nagyanyó 2013.03.08. 10:03:08

Szerintem beleírhatnák azt is,hogy minden egyes fideszre leadott szavazat kettőt ér....

DarthVader 2013.03.08. 10:22:19

@kifordított nagyanyó: bonyolult.

Mennyivel egyszerübb,ha beirják az alkotmányba, hogy az Országygűlésben a FIDESZ-t illeti meg a képviselői helyek 68,6 %-a. Oszt jónapot.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 10:27:11

Jó lenne tudni mi van az új javaslatban pontosan, nem a hazudozást hallgatni.

Ha csak a közszolgálatiban van hirdetés, akkor az államhoz folyik vissza a pol. kampány ára, ami jobb mint az adófizetői pénzek elkampányolása. Ebben az esetben nem kell urálni a kampányfinanszírozás miatt ami 20 éve megoldatlan, mert a pártok az állam zsebébe teszik a pénzt.

Ultracivil 2013.03.08. 10:31:05

@Lindalinda:

Egyrészt a Fidesz is vastagon hírdetett az általad közizlés rombolónak aposztrofált médiákban. Úgyhogy légyszíves az álszenteskedést mellőzni.

Másrészt az én adópénzemből fentartott, folyamatos politikai ferdítésekre kényszerített médiák az utóbbi idők agylúgozási tevékenységei okán ugyanarra a szintre küzdötték le magukat mint a kereskedelmi adók.

Amikor afelől kell döntenem, hogy melyiket kapcsolom ki, nincs a kettő között érdemi különbség!

Sírköves Slomó 2013.03.08. 10:32:06

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Még mindig a felfüggesztésről álmodozol? Ennyi erővel az oroszokat vagy az Ufókat is várhatod.

dean23 2013.03.08. 11:11:04

Tehát csak ott lehet hirdetni ahol befolyása van a Fidesznek! Épül a narancsos diktatúra!
süti beállítások módosítása