HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Tisztelt Államtitkár Úr!

Lázár János
államtitkár
Miniszterelnökség

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Transparency InternationaI Magyarország Alapítvány (TI) átfogó helyzetelemzést készített Magyarországon az állami intézményrendszer átláthatóságáról, elszámoltathatóságáról. Az ún. Nemzeti Integritás Tanulmány (National Integrity System – NIS) célja, hogy a korrupciós helyzetek kialakulását lehetővé tevő jogszabályi hiányosságokat és gyakorlati hibákat azonosítsuk, és orvoslásukra javaslatokat fogalmazzunk meg.

A nemzetközi módszertanon alapuló kutatás kimutatta, hogy a ’Választási szervek’ a hazai intézményrendszer legerősebb pillérei, míg a ’Politikai pártok’ a leggyengébbek közé tartoznak.

A tanulmány megállapítja, hogy a választási testületek tevékenysége és működése nemcsak a jogi előírásoknak felel meg, hanem információt is közvetít az állampolgárok számára a gyakorlatban, ami meghaladja az előzetes várakozásokat. A választási szervek átalakítására vonatkozó törvényjavaslatban tervezett intézkedések felvetik annak lehetőségét, hogy újabb – eddig jól működő – kontrollintézmény függetlensége sérüljön.

A pártfinanszírozás 1989-ben kialakított szabályai és érdemben azóta változatlan gyakorlata mára a politikai rendszer demokratikus és elszámoltatható működésének jelentős akadályává váltak. A jelenlegi párt- és kampányfinanszírozási szabályokat nem lehet tisztességesen és átláthatóan alkalmazni. A pártok nem tudnak a közvélemény számára is elfogadható, hiteles választ adni arra az alapvető kérdésre, hogy honnan származik a választási kampányaik és a működésük finanszírozására fordított pénz, és azt miként használják fel.

A pártfinanszírozás új rendszerére vonatkozó alapelvekben a parlamenti pártok megegyeztek a Transparency International segítségével 2012 áprilisában. Az elvek kialakítását számos, magas színvonalú, nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe vevő szakmai tanulmány, valamint éveken át tartó magas szintű egyeztetések előzték meg. Tekintettel az alapelvek szakmai megalapozottságára és széles körű politikai támogatására, meggyőződésünk, hogy csupán ezen alapelvek mentén, ezek követésével alakítható ki átlátható és számon kérhető szabályozás. Amennyiben a kormány eltér a lefektetett alapelvektől, felmerül a kérdés, vajon valóban az átláthatóság megteremtése-e a célja.

A pártfinanszírozás Magyarországon kulcskérdés a korrupció és a versenyképesség szempontjából, ezért a TI kénytelen megdöbbenését kifejezésre juttatni a kormány ezen a téren tett ellentmondásos kijelentései, valamint az eddig kidolgozott szakmai anyagok figyelmen kívül hagyása miatt.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Transparency International Magyarország nyomatékosan kéri, hogy a kormány a pártfinanszírozás átláthatóvá tételére összpontosítson, és tartsa magát az ezzel összefüggésben idén áprilisban valamennyi parlamenti párt által elfogadott alapelvekhez.

Tájékoztatom arról, hogy jelen levél a www.transparency.hu honlapon is megjelenik.

Budapest, 2012. október 10.

Tisztelettel:

Dr. Alexa Noémi
ügyvezető igazgató

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr404821293

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 47 busznyi erdélyi gyerek lesz az élő kordon Orbán előtt október 23-án? 2012.10.11. 15:00:39

Kétezer határon túli magyar középiskolás utazhat Magyarországra az október 23-ai ünnepségekre – írja az erdely.ma portál. Ez kísérőkkel együtt 47 autóbusznyi tömeget, és számításaim szerint 9.400.000 forint támogatást jelent, mivel a buszozók bus...

Trackback: Az internacionálét éneklő Bajnai lesz a Milla kampányarca? 2012.10.11. 14:57:40

Értem, hogy a Milla végképp el akarja törölni a múltat, de talán nem kellene a szó eredeti értelmében updatelni az aktust. Emlékszel még Bajnai Internacionálés videójára? * * A kínos coming outra 2009 áprilisában került sor, amikor is Havas Szófia egye...

Trackback: 3 Malac építési tanácsai 2. Bárminemű ásás 2012.10.11. 13:31:17

Ne feledd Szakikám, ha ásót fogsz a kezedbe és nem rendelkezel kubikus génekkel, de legalább némi aranyásó gyakorlattal, akkor bizony estére darabos lesz a fürdőkádból a kiszállás, és másnap reggel C3PO simán lenyom ritmikus sport...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krj 2012.10.11. 14:10:33

minek? az nem buli nekik.

Amundsen73 2012.10.11. 15:16:11

Ez a takony államtitkár..... mindent elmond Orbánról.
süti beállítások módosítása