HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Ma este Hackathon!!!!

Amikor Tausz kolléga májusban elment a TI Titkárságához dolgozni, pár hét után lelkesen mondta, hogy részt vett egy Hackathonon, ami olyan, hogy IT fejlesztők 24 órán át összezárva egy problémára keresnek informatikai megoldást. Például amin ő volt, egy facebook applikációt fejlesztettek, amivel bárki könnyen tud fotókat küldeni, ha korrupciós helyzettel találkozik úgy, hogy nem lehet felfedni ki volt a beküldő. Itt mi csak hüledeztünk, milyen fejlettek ott Berlinben, míg bennünk még élénken élt a régebbi informatikusunk mondata, miszerint azért nem működik a wifi, mert lassú az irodában a levegő.

És akkor tessék, ma meg együtt indítunk Hackathont a Kitchen Budapesttel és a berlini Titkársággal. A cél, hogy a fiatalok számára fejlesszünk olyan eszközöket, amelyek segítik őket korrupciós helyzetek felismerésében, megakadályozásában. Az Ifjúság és korrupció című kutatásunk szerint ugyanis a fiatalok nagy része szívesen tenne a visszaélések ellen, de nem tudják, mik a lehetőségeik.

Márpedig, az internet és az ahhoz kapcsolódó technológia aranybánya a korrupció ellen, hiszen a nyilvánosság révén hatalmas a megelőző ereje. Ha például minden közpénzből finanszírozott szerződés megjelenne egy kereshető adatbázisban, és nem pdf dokumentumban az önkormányzat honlapján sok kattintás után, valószínűleg kisebb lenne az esélye annak, hogy a polgármester a saját bt-jével köt szerződést tanácsadásra. Nagy Britanniában a képviselők költségtérítése körül kialakult botrány után jelent meg a költéseket nyomon követő internetes adatbázis, így már kínosabb volt kerti csapra elszámolni a pénzt. A K-monitorral és a TASZ-szal közösen lassan elkészül a sok közbeszerzési, cégbírósági és egyéb adatot összekötő megaadatbázisunk, a Háló.

Az adatbázisokon kívül nagy lehetőség még az internet arra, hogy egy-egy beruházást, fejlesztést vagy kampányok költéseit monitorozzuk, akár a saját lakóhelyünkön. És persze arra, hogy okos kutatások eredményeit szemléletesen bemutassuk. Mint a korrupció érzékelési indexet, ezzel az interaktív térképpel:

cpi kep.jpg

Holnap este megtudjuk, mire jutnak 24 óra alatt a fejlesztőkből, designerekből és korrupcióhoz értő emberekből álló csapatok, és ki nyeri az 1000 eurós díjat. Lehet jönni, nézni, segíteni, részt venni!

 

0 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr704821300

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ma este Hackathon!!!! 2012.10.08. 02:38:14

„Amikor Tausz kolléga májusban elment a TI Titkárságához dolgozni, pár hét után lelkesen mondta, hogy részt vett egy Hackathonon, ami olyan, hogy IT fejlesztők 24 órán át összezárva egy problémára keresnek informatikai megoldást. Például amin ő volt, e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása