HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

ÁSZ kritika, eurozóna - Brüsszelben voltam

Az ÁSZ-nak igaza van. Hack Pétert kevesen tartják függetlennek, mert 2002-ig aktív politikus volt. Akárcsak az ÁSZ elnökét. Eddig a hasonlóság, amire az ÁSZ a kritikáját alapozza. A különbség, hogy az ÁSZ elnöke még utána is politizált. Konkrétan, 1991 óta minden pozícióját a Fidesznek köszönheti, beleértve az ÁSZ elnökséget. Különbség még, hogy sem Hack Péterben, sem a Transparency Internationalben soha nem merült fel az a gondolat, hogy ő a szervezet elnöke legyen. Akármilyen jól végezné a dolgát, hiteltelenné tenné mindannyiunk munkáját.

Hack Péter vezette a TI integritás kutatását, azaz, koordinált egy száz főt számláló kutatói csapatot. Munkáját a magyar TI munkatársán kívül egy tíz főből álló Tanácsadó Testület, egy külső bíráló, valamint a TI berlini Titkársága ellenőrizte.

Az ÁSZ elnökét ezzel szemben (elvileg) nem ellenőrzi senki. Sőt. Ő felel a pártok (beleértve a Fideszt, amelynek megválasztásáig aktív politikusa volt) pénzügyeinek ellenőrzéséért. Remélem, így már érthető, miért látjuk problematikusnak, hogy az ÁSZ-t pártpolitikus vezeti.

Vannak pozíciók, ahova nem való pártpolitikus (vagy annak közeli hozzátartozója). A kutatásvezető nem ilyen, mert van fölötte kontroll. A független intézmények vezetői széke viszont ilyen. Nem olyan bonyolult ez az antikorrupció.

És akkor, amiről valóban írni szeretnék.

Brüsszelben mutattuk be múlt szerdán az összeurópai integritás tanulmányt. Hatalmas projektet zártunk ezzel, 25 tagállamban, nemzetközi módszertan használatával elemeztük az országok integritás rendszerét, és készítettünk egy összehasonlító tanulmányt. A tagszervezeteken kívül a brüsszeli TI iroda és a berlini Titkárság is óriási munkát végzett. Az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón, azon kívül, hogy bemutatta Cobus (de Swardt, TI nemzetközi ügyvezető) az egész EU-ra vonatkozó főbb megállapításokat, pár ország példáján keresztül felhívtuk a figyelmet egy-egy problémára, ami az egész uniót érintheti. Az egyik ilyen ország Magyarország volt, így kerültem én Brüsszelbe. Pusztán azért, hogy sokadik magyarként elmenjek Brüsszelbe elmondani a hazai helyzetet, amitől az egész nemzetközi média amúgy is hangos, egészen biztos, hogy nem fizettek volna nekem egy repülőjegyet.

A beszédem itt letölthető (Attacking public interest c. file), de összefoglalom nagyon röviden.

Akárcsak az EU egészében, Magyarországon is baj van a pártokkal és finanszírozásukkal, nincs lobbiszabályozás és a választások szervezése, akárcsak Európában rendben van nálunk is. Ami számunkra újdonság, a kontrollintézmények függetlenségének megkérdőjelezhetősége, pl. ÁSZ, igazságszolgáltatás, alkotmánybírák, NMHH, illetve a jogalkotás még átláthatatlanabbá válása. Ez pedig azt jelzi, hogy az állam érdekcsoportok fogságába került, ld. még state capture.  Mindemellett vannak pozitív fejlemények, úgymint antikorrupciós kormányprogram, OGP csatlakozás és az ügyészség megerősítése. Magyarországot nagyon súlyosan érintette a válság, már 2008-ban, 2007 és 2013 között pedig 26,4 md euró uniós forrást kapunk, ami a meggyengült intézményrendszer következtében nem biztos, hogy az eredeti cél szerint kerül felhasználásra.

És hogy mit tanulhat az EU a magyar példából? Szerintem, azt, hogy azok az országok, ahol a pénzügyi és gazdasági válság hasonlóan súlyos következményekkel járt, mint nálunk, és politikai változások elé néznek, könnyen lehet, hogy hasonló pályát futnak be. És akkor hiába ad mindenféle mentőcsomagot az EU, a state capture az a modell, ami jó eséllyel magát a mentőcsomagot is elnyeli. Tehát, ha meg akarják menteni az eurozónát, akkor a gazdasági és pénzügyi mutatókon túl, az uniónak az állami intézményrendszer integritási fokát is számon kell kérnie a tagállamain, különben nincs az a német adófizetői eurómennyiség, ami ezeket az országokat és velük együtt az eurót kihúzná a válságból.

Ez szorosabb kontrollt, ha akarjuk, az integráció egy magasabb fokát jelenti. Nem biztos, hogy ezt akarjuk, vagy ez a jó megoldás. De ha nincs ez a fajta uniós szintű számonkérés, akkor nem sok az esély a válságból való kilábalásra. Nos, ez volt a beszéd lényege, sajnos, az MTI számára ez a rész már nem volt érdekes, a kormány pedig az MTI-ből értesült, majd reagált.

Pedig annyival hasznosabb lenne, ha ilyen típusú, szakmai, tartalmi dolgokról vitatkoznánk a nyilvánosság előtt. Például, aki ezt a posztot olvassa, mit gondol? Érdemes bármennyi eurócentet fektetni az eurózóna megmentésébe a jelenlegi uniós intézményi keretek között?

 

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr154577771

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Terrorházas Schmidt Mária olcsó, kisigényű, szorgalmas magyar munkásokat akar 2012.06.11. 11:57:25

Milliárdos Mariskánk szerint ugyanis a magyar dolgozó “elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró”, szemben az olcsó, kisigényű, jól képzett, és szorgalmas ázsiai bérmunkásokkal. Hát ide figyelj, nyuszi...

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.06.11. 11:53:38

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére a “tündérmesés” választ. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Trackback: Magyarországot saját vezetői ítélik halálra 2012.06.11. 11:16:28

Olyan jó, egyszerű és kényelmes mindig és mindent valaki másra fogni. Kinevezni egy megátalkodott ellenséget, akivel saját mulasztásaiért, hibáiért, esetleg az anyagi érdekekből bevállalt tudatos rombolásért majd el lehet vitetni a balhét. Olyan jó, eg...

Trackback: Magyarországot saját vezetői ítélik halálra 2012.06.11. 11:15:55

Olyan jó, egyszerű és kényelmes mindig és mindent valaki másra fogni. Kinevezni egy megátalkodott ellenséget, akivel saját mulasztásaiért, hibáiért, esetleg az anyagi érdekekből bevállalt tudatos rombolásért majd el lehet vitetni a balhét. Olyan jó, eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KG2000 2012.06.11. 10:36:33

"Vannak pozíciók, ahova nem való pártpolitikus (vagy annak közeli hozzátartozója). A kutatásvezető nem ilyen, mert van fölötte kontroll. A független intézmények vezetői széke viszont ilyen. Nem olyan bonyolult ez az antikorrupció."

Ez az érvelés tipikusan sztálinisztikus, mert még azelőtt elítél embereket, hogy azok védekezésképpen akár csak kinyitják a szájukat. A TI valójában jóval nagyobb hatalommal bíró szervezet, mint a magyar kormány vagy az ÁSZ, és valójában a magyar társadalom egyetlen résztvevője sem képes kontrollálni, ez itt a lényeg. Sőt, a TI-nek valójában nagyobb a hatalma, mint a magyar kormánynak. Majd ha Hack Péter mellett mondjuk Bod Péter Ákos lesz a TI másik, Hack Péterrel egyenrangú kutatásvezetője 100 fős csapattal (!!!!!!!!!!!!!), akkor visszatérhetünk a függetlenség kérdésére a TI magyarországi képviseletével kapcsolatban. Addig a TI magyarországi képviseletét SEMMIKÉPPEN nem lehet függetlennek elismerni. SEMMIKÉPPEN.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.06.11. 10:48:41

Megint bukott a fidesz banda pártja Romániában. Az erőltetett megosztással Orbán lerendezte a magyarok esélyeit.
- Hazudnak csalnak a minisztériumai,
- a rendőrség padlón és tehetetlen, rossz a közbiztonság
- óriási a munkanélküliség
- minden gazdasági mutatóban Európa végén kullogunk
- folyamatos gazdasági megszorításokkal nyomorítják a népet
- aljas, embertelen módon bánnak el a rokkantakkal
- stadionokra, festményekre, MOL részvényekre herdálják az ország pénzét....

Ne tűrj tovább magyar, itt az idő.

Orbán banda takarodj!

3dom'f'speech 2012.06.11. 11:03:38

valóban, a transparencyinternationalba nem valók a pártpolitikusok, mint noémialexa, a bukott maszop-szadesz banda fizetett provokatőre

3dom'f'speech 2012.06.11. 11:06:50

@Rokkantgyugdíjas tragédiák jönnek, SEGÍTSÉG nekik!: mekkora egy lelki nyomorék vagy te komcsikám :)

a rendőrségnél most takarítják ki azt a szemetet, amit a kunczeféle balliberális szabotázs-időszakban a belső ellenőrzés hiánya miatt felhalmozódott és az olyan primitív bűnözőket, mint te magad is vagy, te féreg

fikanick 2012.06.11. 11:10:42

@KG2000: Sztalinisztikus?

A TI egy fuggetlen szervezet, fuggetlen finanszirozassal es hatterrel. Ha Hack Peter partszempontok szerint hasznalna a TI-t, akkor a TI kulfoldi es hazai tamogatoi megvonnak a bizalmat. Hasonloan az ASZ elnokehez, allnak mogotte emberek, akik fele elszamol a munkajava. Az ASZ elnoke mogott a Fidesz es az o erdekcsoportjai, a TI mogott a TI-t finanszirozo jogi szemelyek.

Nehez megerteni, hogy a Fidesz hogyan nem birja megerteni azt, hogy a retorikajaban rendszeresen elokerulo "dehat nem csinalt semmit, csak azert, mert Szajer felesege/Fideszes partpolitikus/Caligula lova" erveles mit sejtet a belso mukodesukkel kapcsolatban.

Mashogy mondva, ha nem azert raknak meg egy (a Fideszen kivul) senkit ASZ elnoknek, mert marionett-babunak akarjak hasznalni, akkor miert egy senkit valasztottak erre a posztra?

Pontosan ertik ok, csak tenyleg ilyen cinikusak, ezt veletlenul szemelyesen tudom.

nixe 2012.06.11. 11:30:01

Az, hogy TI független vagy sem, teljesen mindegy, persze lehet ezen nagyokat vitázni, terelve a lényegről, hogy az ÁSZ az elnöke miatt nem független, pedig annak kellene lennie egy demokráciában.
A TI függetlenségének státuszához a kormánynak meg parlamentnek semmi köze, tehát ezen fölös dolog rágódni.
Az ÁSZ függetlenségéhez viszont van köze, és azt szándékosan elvette. Ennyit a Fidesz demokratikus értékeiről.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.11. 11:34:36

@KG2000:
Ki le nem sz*ja, hogy a transparencyinternational nevű, polgárok által létrehozott, és működtetett alakulat független-e vagy sem, mindaddig, amíg nem állami pénzből üzemel.

Arról miért nem énekel a szád, hogy az ASZ nevű képződményt az adózók pénzéből üzemeltetik, tehát nagyon is fontos, hogy attól az államtól független legyen, amelyik pénzügyeit, közigazgatását ellenőrzi.

Gyengébbek kedvéért: a szezon nem azonos a fazonnal.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.06.11. 11:41:05

Megint bukott a fidesz banda pártja Romániában. Az erőltetett megosztással Orbán lerendezte a magyarok esélyeit.
- Hazudnak csalnak a minisztériumai,
- a rendőrség padlón és tehetetlen, rossz a közbiztonság
- óriási a munkanélküliség
- minden gazdasági mutatóban Európa végén kullogunk
- folyamatos gazdasági megszorításokkal nyomorítják a népet
- aljas, embertelen módon bánnak el a rokkantakkal
- stadionokra, festményekre, MOL részvényekre herdálják az ország pénzét....

Ne tűrj tovább magyar, itt az idő.

Orbán banda takarodj!

szanalmas 2012.06.11. 11:50:06

Én mindenképpen örülök, hogy a transzparens intercity ennyire kiáll a magyar emberekért, és hathatós munkájának eredménye nap mint nap szivárványként világít a sötét fellegekkel teli kis hazánk egén!
Képzelem, hol tartanánk, ha nem lennétek!

@A bóvli kormány most már a lottóval is csal!!:

Azt azért elárulhatnád, hogy kinek kampányolsz! Köszi!

Kakimaki0123456789 2012.06.11. 11:51:47

@3dom'f'speech: Uh, felderitik vegre az olajszokitest?
Vagy ha nem a kuncze bande csinalta, akkor nem is kell felderiteni?

Kakimaki0123456789 2012.06.11. 11:52:28

@szanalmas: "Azt azért elárulhatnád, hogy kinek kampányolsz! Köszi! "
Te is :)

szanalmas 2012.06.11. 11:55:10

@Kakimaki0123456789:

Mint láthatod, a felvilágosodás híve vagyok, szóval vissza a Monarchiát!

vladimir964 2012.06.11. 12:10:56

Amíg laza konföderációból Európa nem lép át egy valódi szövetségi, nagyjából USA jellegű föderációba, központi kormányzattal, törvényhozással és legfőképp pénzügyi- és adópolitikával, addig életképtelen gyülekezet marad.

3dom'f'speech 2012.06.11. 12:11:15

@fikanick: te kis butuska, hát még mindig nem jöttél rá, hogy a TI finanszírozói azért nem vonják meg a bizalmat, mert ugyanahhoz a balliberális érdekkörhöz tartoznak, mint a bukott maszop-szadesz banda?!
tehát a TI egy bizonyos szűk hatalmi csoportosulás bunkósbotja, semmi más

fikanick 2012.06.11. 12:20:51

@3dom'f'speech: Szoval ez egy vilagosszeeskuves, vilagos. Utoljara (mmint Orban elott) Hitler emelt ilyen elveket allampolitika szintjere, ez gondolom neked is vilagos.

KG2000 2012.06.11. 12:29:01

Nem mellesleg egy nagyon "érdekes" tény további bizonyíték arra, hogy a TI Hungary valóban egy sztálinista hazug uszító szervezet, amely valóban, ahogy többen leírták a kommentekben, KÜLFÖLDI HATALMI érdekeket szolgál kizárólag, ahhoz gyűjt magyarországi helytartókat:
Warvasovszky Tihamér az ÁSZ alelnöke. Warvasovszky Tihamér pedig szintén nemcsak egy mezei MSZPs képviselő volt, hanem egy jelentős város, Székesfehérvár szoci polgármestere. Nos, ugyan a TI Hungary megemlíti Warvasovszky Tihamért is általánosságban egyik szövegében (de persze nem a propaganda-uszításában), csak éppen "elfelejti" megemlíteni az előéletét.

szanalmas 2012.06.11. 12:29:14

@vladimir964:

Nem tudom nem észrevenni, hogy most meglehetősen erős kritikával illetted a morvai-deutsch alappilérekre épülő európai parlament szinvonalas munkáját!
Azt meg pláne nem, hogy vajh mennyi a garancia arra, hogy igazad lesz-e, és nem egy méghatalmasabb vízfejet vizionálsz!

KG2000 2012.06.11. 12:32:23

@A bóvli kormány most már a lottóval is csal!!: Az gondolom nem zavar téged a "tisztánlátásban", hogy pl. az ÖMV-ben, vagyis az osztrák oljamultiban az osztrák államnak 33%-os része van, míg a MOLban a magyar államnak CSAK (sajnos) 25% körüli részesedése van.

vladimir964 2012.06.11. 12:35:35

Nem csak az övékét illettem kritikával, hanem gyakorlatilag az egész EP ejtőernyős klubként működik, tele önagyonülésező (Majakovszkij kifejezése, de találó) ingyenélő megélhetési politikussal, ráadásul gyakorlatilag döntéshozatali jogkör nélkül. Megfelelő fékekkel és szabályozással, értsd: nyilvános adatokkal, valódi sajtószabadsággal, és persze bevasalt adókkal ragyogóan el tud működni egy soknemzetiségű államalakulat is.

fikanick 2012.06.11. 12:38:48

@KG2000: Nagy Britanniaban hivatalosan allamvallas az anglicizmus (mondjuk vicces modon szekularisabb orszag, mint Orbanisztan), attol meg Magyarorszagon nem az anglicizmus, mint allamvallas felveteletol indulna el a gazdasagi novekedes utjan. Ugynevezett non-sequitur.

fikanick 2012.06.11. 12:41:11

@KG2000: Mondjuk ez a "sztalinista" masodszor hagyja el a szadat, igazan alatamaszthatnad valamivel ezt a jelzot. Gulagokat epit a politikai ellenfeleinek? Csak mert pont a Fidesz hozott munkataborokrol torvenyt egyedikent Europaban. Politikai ellenfeleket bortonoz be? Nem Szajer felesege lett a Kuria elnoke? Istenem, de sokaig lehetne sorolni, hogy a Fidesz mennyivel sztalinistabb a TI-nal.

KG2000 2012.06.11. 12:44:19

Egyébként már az önmagában is színtiszta politika, hogy maga az IT Hungary is elismeri jelentésében, hogy az ÁSZ utóbbi 2 éves működése alatt semmilyen konkrét vagy közvetett bizonyítékot nem találtak arra, hogy a politika (Fidesz vagy MSZP) befolyásolta volna az ÁSZt, mégis, éppen 2012. május-júniusában frontális támadást indítanak az ÁSZ elnöke ellen, vagyis valójában természetesen a Fidesz-kormány ellen. Az én igazi kérdése persze ez: miért éppen most támadnak frontálisan? Az én tippem: az EU bitottság formálisan zöld utat adott az IMF kölcsönnek, vagyis a Magyarország-ellenes erők kezében legalábbis nagyon lecsökkent a zsarolási potenciál. Ezért aktiválták most a TI Hungaryt.

Hohó60 2012.06.11. 12:48:11

Azt azért nem kellene elhallgatni, hogy Hack nem közönséges politikus volt, hanem az ország történetének legnagyobb lopásaiért felelős SZADESZ egyik vezetője, akik ráadásul a kommunista utódpárt Maszop társaságában követték el égbekiáltó köztörvényes és politikai bűncselekményeiket.
Hack, meg a SZADESZMP egyetlen régi vagy mostani embere sem mérvadó.

KG2000 2012.06.11. 12:50:47

@fikanick: mi van, betiltották nálatok a magya billentyűzetet? A sztálinizmus első lépcsője a koncepciós perek vagyis amit a TI éppen most művel. Annyit változott a világpolitika, hogy ma már nem kell hadsereggel megszállni az országot, de azért a titkosszolgálatok (Tóta W. Árpád és Göncz Kinga stb. stb. nyílt kérésére), valamint a diplomácia csatornákon folytatják a háborút. Még egyszer, ez az információ Tóta il.. Göncztől származik, és ebben az esetben nem kételkedem az igazságtartalmukban:(((

Hohó60 2012.06.11. 12:51:32

Az meg egyenesen nevetséges, hogy a TI, amely lényegében semmit sem tett ejnye-bejnyén kívül a Gyurcsány-korszak több tízezer milliárdos lopásai ellen, és ezzel lényegében támogatta azt, ma akarja feltalálni a spanyol viaszt.

dr. trafik nomac 2012.06.11. 13:01:43

KG2000 , Hohó60: Fogalmad sincs mitt tett a gyurcsany korszak alatt, de frocsogni azt tudsz, mert nem tetsztik amit irnak. Elmodnom, hogy a gyurcsany rendszernek sem tetszett amit irtak. De nyilvan neketek megoldas barmire a gyurcsanyozas.

Az megvan, hogy temetik a fidesznyiket. Es az egyik teso, halkan odaszol.: "kicsit tobb gyorcsanyozas kellett volna, ma is velunk lenne..."

Hohó60 2012.06.11. 13:02:14

@KG2000: teljesen igazad van, de az ilyen internacionalista szervezeteket nem MOST aktiválták Magyarország ellen. Az új kormány hivatalba lépése óta ott ártanak, ahol csak tudnak. Megbízóiknak a SZADESZMP-kormány volt a jó, nem kell itt olyan valaki, aki a nemzeti érdekeket kívánja előtérbe helyezni. Nincsenek Magyarországon ehhez hozzászokva...

Külön üdvözlöm, hogy az ellenséges titkosszolgálatok szerepére is rámutattál.
Szerintem például ennek tudhatók be korábban jobboldalinak mondott személyek furcsa nyilatkozatai az utóbbi időben, ahol már az internacionalistáknál is dühödtebben támadják a kormányt. Nyilván azzal lehet a legjobban hitelteleníteni a kormányt, ha renegátokat tudnak felmutatni...

fikanick 2012.06.11. 13:02:39

@KG2000: Hatarozottan emlekszem, hogy Berlusconi (a korrupt, pedofil mediacezar) itt paradezott Orbannak. Logikus folytatasa a magyarorszagi nacionalizmusnak, ami mindenkit ellensegnek tekint, hogy ha valakinek maradtak meg kulfoldi szovetsegesei (ellenben ugye Orbannal, bar o sem gondolta, hogy ez lesz belole, dehat a voluntaristak mindig elszamoljak magukat), az egyenesen hazaarulo.

Barmennyire szeretne is a felhulye Szazadveges bagazs, Magyarorszag nem legures terben mukodik, Orban meg azt nem erti lathatoan, hogy nem eleg szimbolizalni, a tenyek is leteznek.

Mar bocsanat, de olyan hatorszaggal, amit egy Habony iranyithat, akinek sikerult meg egy Angyan fele felhulyen keresztul is megalaznia onmagat es a Fidesz egesz gepezetet, igazan mit varhat az ember?

Az igazi tragedia nem az, hogy cinikus, pszichopata gazemberek kezeben van a kormanyzas (ez altalaban igy van), hanem hogy kifejezetten butak a mi cinikus pszichopata gazembereink.

fikanick 2012.06.11. 13:13:40

@KG2000: Mondjuk az udito oszintesegre vall, ahogy belemondod a vilagba, hogy a Fidesz partintezmennye silanyitotta az ASZ-t, vagy legalabbis fenntartotta a partintezmenyseget. Tenyleg senkinek sem tunik fel, hogy a fideszest es a Fideszt egyaltalan nem erdeklik az elvek, az ellenervei kivetel nelkul ugy kezdodnek, hogy "mert az MSZP alatt".

Mondjuk ez is inkabb tunet es hat abbol mar annyi van, hogy aki a mai napig nem vonta le a diagnozisat, az valoszinuleg igy vagy ugy a zsebet tomi ezen a kognitiv disszonancian keresztul.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.06.11. 13:14:26

Érdemes bármennyi eurócentet fektetni az eurózóna megmentésébe a jelenlegi uniós intézményi keretek között?"

a bankokra teccik gondolni? mert éppen ők nyelik el az adómilliárdokat....

Peterpapo 2012.06.11. 13:30:26

@KG2000:

Minek erőlködsz? Miért védesz egy hazug, tolvaj, korrupt bandát???? Miért hiszi minden fidesznyik azt, hogy ha azt mondják, hogy az mszp is lopott, hazudott és korrupt volt, akkor az minket vigasztalni fog? Jelen pillanatban leszarom az mszp-t, mert nem ők kormányoznak. Te se velük foglalkozz, hanem ezekkel, akik éppúgy szétlopják és tönkre teszik az országot!

Agent Cooper 2012.06.11. 13:40:16

Nevetnem kell, amikor ilyenkor látszik, hogy kik a gyorsreagálású hozzászólók.
FIDESZ pártirodán legyártott, több éve fejlesztett avatar karakterek, akiknek a kiadott feladata a véleményrelativizálás, leginkább a hozzászólót támadó kommunistázó ad hominem érvekkel.

transparency - muhahaha 2012.06.11. 13:43:37

Az átláthatóságot javítaná, ha a Transparency International szócikk a magyarországi Wikipédián nem lenne átirányítva a magyar tagozat szócikkére: hu.wikipedia.org/wiki/Transparency_International

Az is lemaradt a magyar TI oldalról, hogy a nemzetközi TI-t ki alapította: en.wikipedia.org/wiki/Peter_Eigen

Mert az átláthatósághoz hozzátartozik, hogy egy Világbankár, a Ford Alapítvány munkatársa alapította a szervezetet, így máris jobban átlátható, miért az SZDSZ-es, Hit-gyülis, Helsinki Bizottság alapító Hack alapján ítélik meg egyesek a szervezetet.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.11. 13:51:52

@transparency - muhahaha: a leirtakkal erdemben tudsz vitatkozni, fideszes?

tehat tudod-e cafolni a leirtakat? mert nekem ugy tunik, hogy csakis a magatok bunozo ertekrendjebol kiindulva elurtasiktototk minden egyseges, objektiv mercet es arra akarjatok kenni, hogy nyakig ultok a szarban, hogy az mszp is beszart es aki mutogat, annak aki mutogat a szarotokra nincs joga mutogatni.

elcsesztetek, kicsirigo..

barkinek joga van ratok mutatni. nem hitelteleniti a szakmai megallapitasait az sem, ha satanista es orban szentsegtelenit meg fekete kakas verevel minden este az alagsorban egy maceszmorzsa felhasznalasaval rajzolt pentagramma kozepen. egyszeruen irrelevans.

fikanick 2012.06.11. 13:53:57

@transparency - muhahaha: A Fideszeseket elsosorban Soros Gyorgy penzelte oda, ahol most vannak. Akkor a Fidesz Soros fiokszervezete, amit a nemzetkozi bankartoke iranyit?

Azzal, amit a TI mond, lathatoan nincs kedve foglalkozni a kormanynak. Felhaborito, ahogy semmibe veszik azokat, akiknek elvileg elszamolassal tartoznak. Arrogans, pokhendi senkik, akik a magyarorszagi tragikus helyzetu belpolitizalason kivul soha nem ertek el semmi emlitesre meltot.

Ezt kapja az az orszag, ahol a polgarok onbecsulese nem terjed odaig, hogy ne szavazzon ilyen cinikus gengszterekre.

transparency - muhahaha 2012.06.11. 14:22:56

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: fihihihideszehehehes? köszönöm, megtisztelő! Valami céget is kapok? Nem, Sipike, a baj sokkal nagyobb, mint ezek a kis paprikajancsik. Pont a TI ne oktasson ki senkit. Ez a korrupció-téma olyan a belpolitikában, mint a terrorizmus a hadügyben: ok arra, hogy olyanok avatkozzanak be, akiknek amúgy erre semmi joguk. És te azért, mert nem vagy az aktuális pénzosztók kegyeltje, rögtön odaállsz bárki mellé, aki szidja őket. Építed a rendszert. Én inkább koplalok, de akkor se manipulálja a magyar kormány nemzetközi megítélését egy ilyen sehonnai szervezet.

transparency - muhahaha 2012.06.11. 14:36:57

@fikanick: néha kedvem volna összefoglalva, egy nagy táblázatban látni az összes háttéralkut, és az alapján megítélni a drága kormányainkat, és választani az igazi lehetőségek közül. De ahogy minden kíváncsiságom ellenére boncolásra sem mennék el, ezt sem hiszem, hogy bírná a gyomrom. Ahogy azt sem, hogy TI-nek tartozna bárki elszámolással. A választók pedig olyat választanak, amilyet akarnak, vagy talán te jobban tudod? Jobb vagy, mint a demokrácia? Kérsz koronát?

fikanick 2012.06.11. 15:18:34

@transparency - muhahaha: Hogy a demokracianal jobb vagyok-e, arrol fogalmam sincs, de hogy a legtobb magyar szavazonal tobbet latok a politikai folyamatokbol, abban biztos vagyok. Azt is latom peldaul, hogy milyen elkepeszto szinvonaltalansag zajlik a magyar kozelet hatterintezmenyeiben, leven akiknek volt eleg esze, ezert volt mas valasztasuk, mar reg elhuztak kulfoldre ahelyett, hogy napi rendszerben alazzak meg magukat azzal, hogy ezt a nomenklaturat szolgaljak ki.

En csak tudom, hehe.

transparency - muhahaha 2012.06.11. 17:38:19

@fikanick: próbálom megérteni a logikádat a magam egyszerű módján: ami itt van, az rossz. Ezért aki jó, az elmegy innen. Így itt marad a rossz, jó pedig sosem lesz itt. De akkor miért szidod a rosszat, ha úgysem fog változni? Ez fölösleges szócséplés lenne, tehát azt jelentené, hogy rossz vagy. Ez ugyebár nem lehet, tehát akkor biztosan azért szidod, mert szeretnéd, hogy változzon, és legyen jobb, ugye? De csak akkor lesz jobb, ha a jók itt maradnak. Akkor aki elmegy, az a rossz! Te akkor biztos itt maradtál, és szenvedsz, várva, hogy lassan többségbe kerülj, és változtass. Ez igazán nemes küzdelem! Nem vagy egyedül!
süti beállítások módosítása