HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Fiatalok és a korrupció

A fiatalok 80%-a azt gondolja, nem éri meg becsületesnek lenni Magyarországon. Az 1000 fős mintán tavaly év végén végzett kutatásnak vannak pozitívabb megállapításai is, mint például, hogy nagyjából ugyanennyi 19 és 26 év közötti fiatal utasítja el a korrupciót.

 

Mindez a gyakorlatban valószínűleg azt jelenti, hogy ha van rá lehetőség, akkor inkább a tisztességes utat választják, de a pillanatnyi családi érdek úgy kívánja, akkor az "úgyis mindenki ezt teszi" gondolat mögé bújva áthágják a szabályokat.

A vizsgált korosztály befejezte a középiskolát, éppen első éveiket töltik a munkaerőpiacon és lám, máris pontosan tudják, hogy a kerülőutak sokszor versenyelőnyt jelentenek számukra. Hozhatják ezt a tapasztalatot a papa és a mama munkakultúrájából, de az oktatási intézmények rendszere sem mentes mindettől.

Engem épp a bölcsi téma érint, szerencsém van, a kerületben van elég hely. De hallom a történeteket arról, hogy mennyire nem szociális alapon kerülnek önkormányzati bölcsikbe a gyerekek, hanem, ki tudja, milyen rendszer szerint. Ez a homály megmarad aztán később is. Egy barátnőm épp most próbálta beíratni a lányát a körzeti általános iskolába, tizenhetedikként érkezett a beiratkozásra és közölték vele, hogy egyáltalán nem biztos, hogy befér a kislány a kiszemelt két tannyelvű osztályba, mert értse meg, ez egy nagyon bonyolult rendszer. Annyira bonyolult, hogy a körzeten kívül sok mindenki más bekerült abba az osztályba, a helyiek pedig nézhettek másik iskola után. Egy hasonló bejelentés érkezett nemrég a jogsegélyszolgálatunkhoz is. Ott már középiskolai felvételiről volt szó, objektív és ne adj isten nyilvános kritériumoktól teljesen mentes elbírálási rend alapján válogatták a gyerekeket az iskolába, a szülőnek esélye nem volt megtudni, hogy vajon miért utasították el.

A sok ilyen apró homály hamar világos képpé áll össze a gyerek fejében, és mire fiatal felnőtt lesz, megérti, hogy ha nem elég "ügyes", bizony jó eséllyel lemarad. Közben azt is sejtjük, hogy a sok ügyeskedés hosszú távon mindannyiunk lemaradását eredményezi és összességében az ország és a következő generáció jövőjét nehezíti meg. De akkor erre gondolni, amikor épp döntés előtt állunk, nehéz, ha nem része a kultúrának.

Többek között a fenti kutatás eredményei miatt döntöttünk úgy, hogy a TI erősíteni fogja jelenlétét a fiatalok körében. Mert azon túl, hogy igyekszünk megfelelő jogszabályi keretekért lobbizni, célunk, hogy a következő generációk számára ne jelentsen ekkora dilemmát, hogy milyen döntést hoznak.

 

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr974485607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakmacska 2012.05.04. 11:24:39

Megpörgettük a bölcsitémát párszor a Bezzeganyán, kiderült, az emberek vélekedése meredeken eltér egymástól, szerintük mi az igazságos, van aki szerint a dolgozó gyereke legyen előnyben mert dolgozik, más szerint a hátrányos helyzetű, mert nem kap otthon elég fejlesztést, megint más szerint a "gazdagok" menjenek magánbölcsibe (egy átlagfizetés fölött tíz százalékkal kereső már egyesek szerint gazdag....muhaha), megint más szerint a kistestvérrel otthon lévő anya még az ovist is vigye el délben haza, énszerintem meg abszolút igazságosság az nincsen, férőhelyet meg bővíteni kell, ehelyett egymásnak ugrasztják a szülőket. Nehéz amúgy olyan országban szabálytisztelőnek lenni, ahol a szabályok 30 százaléka értelmetlen, betarthatatlan vagy a következmények pusztítóak (sárga lámpa harmincezer....), ez ugyanis a valódi, normális szabályok értékét is erodálja.

méltatlan bulvárkacsa 2012.05.04. 11:40:32

Azért a rokonos-állásos kérdésre adott 21% "helyes", az valami végtelenül ciki. Csak úgy kíváncsiságból: van arról információ, hogy mik ezek a számok más országokban?

Chooselife 2012.05.04. 11:44:32

@Vakmacska: Első körben nem is az az érdekes, hogy mi az igazságos elosztása az igényekhez képest szűkös bölcsöde-helyeknek. Hanem hogy amíg nem transzparens, hogy mi alapján kerülnek be egyesek és mi alapján nem, vagy ezeket a "szabályokat" nem tartják be, addig társadalmi szinten felesleges a kiválasztási rendszer igazságosságáról gondolkodni.

Fatal Error! System Halted! 2012.05.04. 11:55:35

Nagyszerű. Belőlük lesznek a mai mentalitással rendelkező politikusok. Hála a mai politikus bandának.

Tehát soha nem fog csökkenni a korrupció Magyarországon.

dr. Bubó 2012.05.04. 12:06:59

ahol 1 koleszos belügyes kiválasztott MAFIAKORMÁNY túszul tud ejteni egy egész nemzetet... na az egy szerencsétlen nép...

22 éve senki nem gondolta, hogy így átb@szták...

bűnöző, tehetségtelen, gerinctelen bűnszervezet

Chooselife 2012.05.04. 12:09:07

Szerintem a tisztán anyagi alapon történő előnyszerzés 3-4%-os "elfogadottsága" nem olyan rossz, mint ahogy a 20% rokoni kapcsolattal összefüggő előnyszerzés sem olyan vészes. Bár attól tartok, hogy ezek a számok nem takarják a valóságot.

gnme 2012.05.04. 12:14:20

@dr. Bubó: :-)

sőt

vannak olyan megyék, ahol nincsenek munkaadók (hiányoznak a munkaadó cégek) és úgy gondolja a koleszos banda, hogy 28e ft-ból meg lehet élni

magyarország 2012-ben a 28e ft-os ország lett

ezt kellett megélni

kertesz 2012.05.04. 12:35:07

Csak hogy témánál legyünk:
Ki NEM puskázott iskolában a jobb jegyért?
Ki NEM villogott a jobb/drágább/menőbb cipőjével, pólójával az iskolában?

Valahol itt kell elkezdeni a korrupcióellenes harcot.

Amikor ciki lesz puskázni, és a társadalmi különbségeket eltakarja egy egyenruha (NEM iskolaköpeny), akkor várhatjuk, hogy egy hátrányosabb helyzetű tanuló is úgy gondolja, megéri tisztességesen tanulni, és nem kurválkodni egy mobiltelefonért, vagy másegyébért...

Addig bizony minden próbálkozás kárbavész...

dr. Bubó 2012.05.04. 12:45:01

@kertesz: te po:cs ez egy rencer...

pont ezért direkt teljesíthetetlen tantervek, követelmények vannak...

mellesleg én így sem puskáztam... mindenkinek a saját lelkiismerete szerint...

a gerincet el lehet veszteni könnyen és nem nő ki újra...

klorofil 2012.05.04. 13:21:58

Nekem is az a megdöbbentő tapasztalatom, hogy az egyetemről nemrég kikerült és új vállalkozást indító fiatalok a jelen gazdasági valóságot - amiben az előrejutás szinte egyetlen útja a korrupció - úgy fogadják, mint egy szerepjáték szabályait, és villámgyorsan és rendkívül hatékonyan alkalmazkodnak hozzá.

Javíthatatlan idealista lévén, abban hittem, hogy ők lesznek az a nemzedék, amelyik betemeti ez a folyamatosan mélyülő pöcegödröt, de csalódnom kellett. Hozzáidomulnak a rendszerhez, ahelyett, hogy felvennék a harcot.
Akinek nincs gyomra a magyar rögvalósághoz, az pedig egyszerűen elhúz külföldre.

T mint T 2012.05.04. 13:45:39

A tapasztalatom azt mutatja, hogy ezek a számok nem takarják a valóságot.
Jó, ha a fiatalok fele tisztességes a fenti kérdésekben, szerintem.

klorofil 2012.05.04. 13:58:39

@T mint T:
A felmérés azért tűnik jobbnak, mert a megkérdezettek egy része van csak abban abban a helyzetben, hogy haszonélvezője legyen a korrupciónak.
Könnyebb elítélni akkor, ha mi csak szenvedő alanyai lehetünk a jelenségnek.

gombosg 2012.05.04. 14:34:49

@kertesz:
"Ki NEM puskázott iskolában a jobb jegyért?"
A puskázás annyiban rossz, hogy meglesz a képesítésed, de hülye vagy, mégis bekerülsz rokon révén valami állásba. Önmagában a puskázás szerintem nem gond, mert egyrészt te maradsz hülye, másrészt a tanár tegyen róla, hogy ne lehessen puskázni (nem megoldhatatlan feladat), illetve hogy a diákok ne is akarjanak (értelmes tananyag).
A diákok *soha* nem fogják egymást felnyomni.

"Ki NEM villogott a jobb/drágább/menőbb cipőjével, pólójával az iskolában?"
Ez emberi tulajdonság, csordaszellem stb. illetve nagyon-nagyon mélyen rögzült társadalmi igény a hierarchiára. Semmi köze a transzparenciához vagy a korrupcióhoz. Minden gyerekben születésétől fogva, szerintem önkéntelenül is rögzítik szülei, hogy vannak, akik "fölötte" állnak, míg mások "alatta".

"Addig bizony minden próbálkozás kárbavész..."
Ebben egyetértünk itt többen is: a jelenség - a mentalitás - sajnos újratermeli önmagát, generációról generációra.

Egyébként a cikk tetszik...

stabiloboss 2012.05.04. 15:30:19

@Vakmacska: respect az összeszedett gondolatért ;-) nem is olyan egyszerű kijelenteni, hogy mi az "igazságos".

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.05.04. 17:46:18

Szerintem a harc a korrupció ellen ott kezdődik, hogy ki merem nyitni a szám. Amíg mindenki csak otthon a vacsora asztalnál, a sörözőben, vagy éppen az interneten morog miatta, addig minden marad így. Persze ehhez összefogás is kellene, hiszen más hatása van 1-2 hangoskodónak, mint mondjuk 1-2 milliónak. Majd talán, ha nem mindenki csak a saját bajával foglalkozik...
Éppen ezért is örültem ennek a cikknek. :)

Truebaby 2012.05.04. 18:10:47

Amikor először hallottam azt, hogy a korrupció általános elfogadottságának magas szintje az iskolában gyökeredzik, csak fintorogtam rajta. De tényleg: nem gáz a szomszédról másolni, nem gáz puskázni...- nem hogy nem gáz, de az a szemét aki nem hagyja. És innen már csak egy lépés, hogy egy TúróRudiért cserébe a haverom megírja helyettem, vagy pénzért veszem az interneten a házi-dolgozatot.
Ezt is nagyon elölről kell kezdeni...

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 07:50:42

@Fatal Error! System Halted!:

Azt hiszem ez a rendszer lényege, mindenki zsarolható, fogható legyen valamivel és úgy érik el,hogy belekényszerítenek mindenkit a túlélésért a züllöttségbe.

Csak épp ez a 80%os arány azt mutatja, hogy itt már rég nem demokrácia épül, hanem egy szociáldarwinista alapokon álló, szolgalelkű nyaloncokra alapozott sunyi, gerinctelen diktatúra.

Ezt hívják RENDSZERCSŐDNEK!

De ennél még csak rosszabb lesz, mert ha egy társadalom eldobja, felszámolja az erkölcsöt és képmutatásra alapoz, akkor ott az erkölcstelenség lesz a társadalmi norma és a normaszegés folytonos lesz negatív irányba, tehát egyre jobban, egyre nagyobb mértékben fog elzülleni a társadalom.

Ez pedig a civilizáció vége.
süti beállítások módosítása