HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Kampányfinanszírozás mindörökké

Szerdán politikai nyilatkozatot írtak alá a parlamenti pártok a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóságáról. Bizonyos értelemben ez hatalmas előrelépés, úgyhogy fel is töltöttük a beszkennelt dokumentumot ide.

2008 óta foglalkozunk a párt- és kampányfinanszírozás kérdésével. Akkor kaptuk meg az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettől a pártfinanszírozási stafétát, és azóta el sem engedtük. Kenesei Ottóval, a Magyar Politikai Párt jelöltjével indítottuk pályafutásunkat,

ami egészen odáig jutott, hogy törvénytervezetet írtunk és kampányköltéseket monitoroztunk. Ez utóbbi nem ártott, mert a pártok nyilvánvalóan megszegték az általuk hozott szabályt 2010-ben is.

De mégsem volt elég ahhoz, hogy a helyzet változzon, hiszen a pártok és kampányok költéseinek átláthatósága komoly önkorlátozást jelentene a pártok számára. Ennek ellenére, a legutóbbi választások előtt több egyeztetést szerveztünk az akkori parlamenti pártokkal. A Chatham House szabályok figyelembe vételével együtt annyit gondolom elmondhatok, hogy ezeken a tárgyalásokon volt némi mellébeszélés. És akkor finoman fogalmaztam. Összességében tehát nekem ebből a témából kicsit elegem lett.

De a TI-nak nem lehet belőle elege, mert az ügy fontos, minden kutatásunk első helyen említi, mint korrupciós kockázatot, teljesen mindegy, hogy a lakosságot kérdezik vagy komplex kvalitatív kutatást végzünk. Így tehát amikor láttuk, hogy törvény készülődik a témában, tudtuk, hogy valamilyen módon részt fogunk venni a folyamatban. Arra viszont nem számítottam, hogy megint egyeztetéseket fogunk koordinálni, hiszen azok nem hoztak eddig átütő eredményt. Mivel azonban a  a kormánypártok és az ellenzék nem voltak hajlandóak leülni egymással ebben a témában, csak ide jutottunk.

Ádám (Földes, jogi igazgató) és Péter (Tausz, az üzleti programok vezetője) optimisták voltak, én inkább fásult, amikor az általunk készített politikai nyilatkozattal megérkeztünk az első egyeztetésre. Így egészen meglepett, hogy néhány technikai módosítás után minden képviselő azt mondta, vállalható számukra a szöveg, és a következő héten alá is írják. És tényleg, aláírták.

Ezzel a nulladik lépés megtörtént egy átláthatóbb szabályozás felé. Nem túl jó jel, hogy ez a nulladik lépés is hatalmas, ahhoz képest, amit az elmúlt években sikerült elérni. Hogy mennyit ér ez a nyilatkozat, meglátjuk, a tavasz folyamán töltik meg a pártok tartalommal. Mégpedig úgy, hogy szerdán a nyilatkozaton kívül elfogadtak egy listát is arról, hogy milyen kérdésekben kellene megegyezésre jutniuk. Májusban újra találkozunk a pártokkal, abban bízva, hogy a közvetítésünkkel sikerül a pontok nagy részében megegyezniük és a legkritikusabbakat értelmes vita során fogják eldönteni.

A mi feladatunk a szakmai minimum biztosítása, azaz, ha azt látjuk, hogy a készülő szabályozás eltér az elfogadott alapelvektől, azt jelezzük. Nem lesz nehéz dolgunk, a családom szerint, ha álmomból felvernek, akkor is simán végigmondom, milyen egy ideális kampányfinanszírozási rendszer. És mondják, hogy ezt a lemezemet cseréljem már ki, mert igencsak unják, annyiszor hallották. Mit ne mondjak, én is. Igazán boldog lennék, ha az őszi ülésszak végén megszabadulhatnék tőle.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr924365385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adolf Hitler szerepében: Orbán Viktor 2012.04.06. 14:46:11

Schmitt Pál: A Bukás. Itt az első Hitler-paródia Schmitt Pál lemondásáról....

Trackback: Orbán feje csúnyán eltorzult az elmúlt 20 év alatt 2012.04.06. 14:42:01

Hogyan lett a huszonéves, a diktatúra ellen lázadó srácból hatalommániás, acsarkodó diktátor? Az ilyen volt – ilyen lett fotó nem tudja a választ, csak a kiinduló állapotot és a végeredményt mutatja. (Kép: esbalogh.typepad.com)...

Trackback: Schmitt Pálnak nyoma veszett, de visszatért a hetivalasz.hu mai címlapjára 2012.04.06. 14:39:05

  Három nappal lemondása után Obama elnökkel pózol a jobboldali hetilap portáljának nyitóoldalán a bukott sportember-politikus, akit az [origo] az olvasóival köröztet. Megkezdődött a Schmitt pozícióba helyezése melletti kampány? A cikk az amerikai...

Trackback: Schmitt Pálnak nyoma veszett, de visszatért a hetivalasz.hu mai címlapjára 2012.04.06. 14:39:04

  Három nappal lemondása után Obama elnökkel pózol a jobboldali hetilap portáljának nyitóoldalán a bukott sportember-politikus, akit az [origo] az olvasóival köröztet. Megkezdődött a Schmitt pozícióba helyezése melletti kampány? A cikk az amerikai...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 12:12:21

az alapvető probléma az, hogy a politikai verseny a totális hatalom megszerzéséért folyik. másodlagos van-e kampányszámla, vagy nincsen. mert itt rég nem arról van szó, hogy a győztes a kampánypénzeket visszautalja. ennyi csalás még akár bele is férhetne egy néhány évtizedes többpárti demokratikus rendszerbe.

a klasszikus liberális demokratikus eszmék irányába kellene elmozdulni. a közhatalom nem azonos az államhatalommal. a közélet nem azonos a pártélettel. tehát valódi (a pártoktól független) önkormányzatok kellenek. az egyéni képviseleten alapuló demokratikusan választott kulturális (regionális) köztestületek. az államapparátustól elkülönülő megyei (uniós) szakigazgatás.

vagyis a közhatalmat (a feladatokat) meg kell osztani az állam, a város, a régió, és az unió között. ennek megfelelően kell megosztani a forrásokat. amíg ez nincs addig semmit sem ér a kampányszámla.

---

ma a kormány a köztévében nyomja a propagandát. ez ellenzék pedig az interneten. a nyomtatott sajtót a párthívek olvassák. hatalmi szempontból érdektelen. legfeljebb az érdekes, amikor széles orbán ellen fordul. vagy a másik oldalon gyurcsány ellen. mivel a politikusok népszerűsége en bloc kevesebb, mint 50%. ezért arcokat tömegesen közterületre kitenni nem túl jó ötlet. aki teleplakátolja a várost az nem nyerni, hanem elveszti a választást. a kampányszámla ma teljesen érdektelen. a közép és a pártok számára is. legyen, de minek.
süti beállítások módosítása