HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

VIDEÓ PÁLYÁZAT

 

A Transparency International Magyarország (TI), a DocuArt és az Indavideó pályázatot hirdet rövid dokumentumfilmek készítésére.

A korrupció mindenkinek kárt okoz. Merj tenni ellene! Nézz utána, nyomozz, kérdezz és csinálj egy néhány perces kisfilmet egy korrupciógyanús esetről. A film lehet interjú, oknyomozó riport, játszódhat az iskoládban, lakókörnyezetedben, bárhol: a lényeg, hogy mutass be egy szerinted korrupciós ügyet, vagy egyszerűen kérdezd meg a polgármesteredet, iskolaigazgatódat, egy járókelőt, hogy szerintük mi a korrupció. 

Mi a korrupció?

Korrupció, amikor valaki ráruházott hatalmával visszaél saját haszonszerzése céljából.

Korrupció például, ha ipari katasztrófa következik be, mert a hatósági ellenőr kenőpénzért cserébe félrenézett.

Korrupció például, ha egyszerűbbnek tartod, hogy a forgalmi vizsgán a személyibe 10.000 Ft-ot tegyél.

Korrupció például, ha egy politikus nem a választó érdekei szerint szavaz, hanem az őt lefizető cég akaratát teljesíti.

Korrupció vagy sem?

Ha bizonytalan vagy, hogy valóban korrupciós esettel találkoztál-e, látogass el az alábbi honlapra: http://merjtenni.hu/bevezeto/jo-helyen-jarok-az-en-ugyemmel/?/

Meddig kell leadni a kész pályázati anyagot?

2011. december 1-ig

Mik a pályázás feltételei?

Bárki pályázhat, bármilyen technikával készített maximum 10 perces filmmel.

Hova tölthetem fel a videómat?

A pályaművek digitális formában tölthetők fel az Indavideó pályázati csatornájára: http://palyazat.indavideo.hu/

A „pályázok” gombra kattintva a pályázó eljut a feltöltési felületre, melyen el kell fogadni a pályázati feltételeket, és – ha már korábban regisztráltál az indavideóhoz – megkezdheted a film feltöltését.

A díjak:

Első helyezés: 500.000 Ft

Második helyezés: 200.000 Ft

Harmadik helyezés: 100.000 Ft

A díjátadásra és a nyertes filmek bemutatására 2011. december 9-én, az antikorrupciós világnap alkalmából megrendezésre kerülő „Átláccó” fesztiválon kerül sor. Egy pályázó több filmmel is pályázhat.

Adatkezelés, szerzői- személyiségi jogok:

A feltöltött képeket, filmeket, videókat és a megadott adatokat az Indavideó, a Transparency International Magyarország és a Palantír Film Alapítvány (DocuArt) a saját adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki. A pályázó a regisztrációval hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevének a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához.

Pályázni kizárólag olyan művekkel lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait (Az alkotóközösség is egy pályázónak számít.) Amennyiben a beadott művek mégis más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait megsértik, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik, és köteles a kiírót mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.

Mindenki csak a saját maga által készített művekkel pályázhat. Automatikusan, indoklás nélkül kizárjuk a pályázatból azokat a pályázókat, akik a közerkölcs megsértésére alkalmas, megbotránkoztató, vagy faji, etnikai, vallási, világnézeti szempontból gyűlöletkeltésre alkalmas műveket küldenek be és az ilyen tartalmú videókat figyelmeztetés nélkül töröljük.

 A Pályázó a művek elküldésével automatikusan és ingyenesen engedélyezi, hogy

 - pályázatát a Transparency International Magyarország honlapján, facebook oldalán, publikációkban, kiadványokban közzétegye (ideértve az érintett weboldalakat, egyéb online felületeket, illetve a közönség számára banner formájában való hozzáférhetőséget);

- a műveket és a rájuk vonatkozó, a pályázathoz kapcsolódó adatokat, a pályázat lezárta után a DocuArt gyűjteményében elhelyezi, és időbeli korlát nélkül biztosítja, hogy a film egyéni érdeklődők számára a Videókönyvtárban ingyenesen megtekinthető legyen;

- a pályaművek a Transparency International Magyarország rendezvényein a nyilvánosság számára megtekinthetők legyenek;

- a nyertes pályaműveket a Transparency International Magyarország megjelentesse;

- a Transparency International Magyarország a mű bemutatása során biztosítja, hogy a pályázó neve fel legyen tüntetve

- a nyertes filmekre a Transparency International Magyarország nem kizárólagos használati jogot szerez.

Minden pályázó elfogadja az Indavideó általános felhasználási feltételeit.

Ha bármilyen kérdésed van a pályázattal kapcsolatban, keresd Salgó Ellát az ella.salgo@transparency.hu email címen.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr743334950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

povistudio 2011.11.15. 16:42:18

Van egy alapvető probléma. Mégpediglen az, hogy valamikor - nemzetközi meghőkölést okozó,- akkori OIT elnöki megnyilatkozás Lomniczi Zoltán szájából:
" Ma Magyarországon nem igazság, hanem jogszolgáltatás folyik..."
Ha valaki érzékeli a két jogi fogalom különbözőségét, akkor rájöhet arra is, hogy alapvetően a politikai zavarosban halászó ügyészi, bírói tevékenységek sora zajlik napjainkban. Amelyet az Alkotmányunk tönkretételével, az Alaptörvény létrejöttével még fokozhatnak is a törvényalkotó politikusaink.
Most nem akarok politizálni, maradjunk kimondottan szakmai síkon. Él és létezik még egy AB állásfoglalás:

"Az alkotmányos büntetőjogból fakadó tartalmi követelmény, hogy a törvényhozó a büntetendő magatartások körének meghatározásakor nem járhat el önkényesen. Valamely magatartás büntetendővé nyilvánításának szükségességét szigorú mércével kell megítélni: a különböző életviszonyok, erkölcsi és jogi normák védelmében az emberi jogokat és szabadságokat szükségképpen korlátozó büntetőjogi eszközrendszert csak a feltétlenül szükséges esetben és arányos mértékben indokolt igénybe venni, akkor, ha az alkotmányos vagy az Alkotmányra visszavezethető állami, társadalmi, gazdasági célok, értékek megóvása más módon nem lehetséges.” – 30/1992. (V. 26.) AB határozat."

Nos, ezen állásfoglalással szemben hirdette ki az ítéletét 2010. június 1-én a Pest Megyei Bíróság, mint elsőfokú eljáró bíróság az un. Diósdi kettős gyilkosság és egyéb ügyekben.Ahol is a 41 vádlottból öt fő - a nyomozati anyagok manipulálásával, ügyészi segédlettel lett első fokon elítélve!
Azt nem is említve, hogy ráadásul két embert közölük még a személyiségi jogaikban is törvénytelenül megsértettek. Ők a Koszi klán. És itt a jelzőn van a hangsúly! A magyar nyelvben e jelzőnek igen erős pejoratív tartalma van. A jogsértés már a nyomozati szakban elkezdődött, amikor az illetékes főkapitányság így adta ki az első kommunikéjét az MTI-nek. Innen kezdve nem lehet a köztudatba átment klán jelzőt ki irtani! Az illetők családtagjai azóta is szenvedik ezt a felelőtlen hivatali hozzáállást, hiába kérve a jelző eltörlését!
A jogi anomáliák miatt a Kosziéknak már saját honlapjuk is van, ahol bővebben olvashatnak az érdeklődők.
Összegezve: volt igazságszolgáltatás, van jogszolgáltatás, lesz anarchia!

povistudio 2011.11.17. 16:34:49

Vajon ki érti ezt??? Kis magyar nonszensz

Több mint félévtizede mega hír, -amikor a hatalom gyakorlói úgy akarják,- a magyar igazságszolgáltatás eddigi monstre ügye. Amelyben a 41 vádlottból 35 főt el is ítéltek. Öten a csekélyke tettük miatt mentesültek, egy főt pedig felmentett az elsőfokú bíróság.

E 35 főből öt fő a tárgyalási, nyomozati anyagokból jól kivehetően valamiféle összejátszás eredményeként kapott ítéletet. Az öt főből kettő rendvédelmi szolgálatot látott el. Magyarán rendőrök voltak. A nyomozóhatóságok, két igencsak fajsúlyos bűnöző önmentő akciójának bedőlve, le is fogták őket, majd amikor kiderült, hogy az akció idején egyikük szolgálatban volt, tehát nem lehetett a lopás helyszínén, így kénytelenek voltak az előzetesből kiengedni őket. Ám, a vádat továbbra is fenntartották ellenük. A tények ellenére mégis kaptak 3 és fél év fegyházbüntetést! Természetesen fellebbeztek az ítélet ellen.

Az ítélethirdetés után az egyik ex-rendőr, időt és fáradtságot nem kímélve, betűről betűre átrágta magát az irdatlan mennyiségű nyomozati, ügyészi és tárgyalási jegyzőkönyveken. Azok a sejtései, amelyek már régóta motoszkáltak benne, megerősítést nyertek. Áldozati báránynak akarták, akarják őket beáldozni. Ráadásul nem csak a két ex-rendőrt, hanem a kreált „klán” vezéreket, és a magányosas árválkodó egyszemélyes orgazdát is. Azt, aki állítólag egymaga képes volt átlagosan havi 700 ezer liternyi krakkbenzint eladni! Ez a mennyiség egy közepes forgalmú üzemanyagkút becsületére is válhatott volna.(Igaz, más orgazdát nem is igen kerestek, ha már a két "hősnek" köszönhetően, ez az egy már adott volt.)

Ezek után főhősünk, vállalva tette minden ódiumát, a maga nevében feljelentést írt az illetékes ügyészségnek ismeretlen tettes ellen.Hamis vád, hatalommal való visszaélés, kötelezettségszegés és még pár a Btk.-ba ütköző, üldözendő bűncselekmények tárgyában. Negyven oldalon tény és tárgyszerűen rávilágítva azokra a tényekre, hogy egy bonyolult szövevényes ügyben két vádlott miként manipulálta a nyomozó és ügyészi hatóságokat. Ráadásul bizonyította, hogy az ügyben tényleg szerepeltek rendőrök./De ezek nem ők voltak! / Akik közül ketten már a jól „megérdemelt” nyugdíjukat élvezik. Rávilágított a törvényszegésekre – tényekkel.

E feljelentését már több mint két hónapja elküldte az ügyészségre. Azóta várt. Várt, mert tudta, hogy a törvényeink szerint, az ügyészségnek három napon belül döntenie kell arról, hogy vagy megindítja a nyomozást, vagy megtagadja azt. Ez a kötelessége az ügyészségnek, ám eddig hivatalos válasz nem érkezett a feljelentőhöz. Tegnapelőttig bírta is a várakozást.

Telefonált az ügyészségre, ahová benyújtotta a feljelentését. Ott közölték vele, tovább küldték a másodfokon eljáró bíróság megyei ügyészségére a beadványát. Újabb telefon, de most már a megyéhez. Szerencséjére, hamar felvették a telefont. Majd rövid keresgélés után sztoikusan csak annyit közöltek vele:
„- Mit kezdjünk vele? –"
Nem szeretnék most jogtudorként tetszelegni, de annyit már az átlagpolgár is tud, amennyiben a vádhatóság tudomására jut bármilyen bűncselekményre utaló tény, adat, azt kötelező kivizsgálnia!

Vagy netalán azért szeretnék elsumákolni a bejelentést, hogy védjék az igencsak foltossá váló mundér becsületét? Ami, a közvélemény elő kerülő esetek nagy számában már igencsak foltos. Az ilyenfajta elsikálások miatt.Netalán szeretnének már túllenni az igencsak nem szakszerűnek nevezhető nyomozati, ügyészi munkáik kisértésein?
Már csak egykérdés marad hátra:- vajon mi lesz, ha az új büntetőeljárási kódex alapján korlátlan hatalmat ka majd az ügyészség? Akkor Justiciának nem csak a szeme lesz bekötve, hanem......
süti beállítások módosítása