HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Antikorrupciós egyeztetés - legalább a látszatra adnak

Szloboda Alíz, a Transparency International Magyaroszág közszektor programok vezetőjének bejegyzése:

Az antikorrupciós kormányprogram néhány intézkedésének előkészítésébe a kormány bevonja a civileket. Úgy és annyira, ahogyan és amennyire kedve tartja, és szüksége kívánja. Formai szempontból kifogástalanul, jól kommunikálhatóan. Persze a tartalom a lényeg. És nem is az egyeztetés tartalmáé, hanem a végeredményé. Bár a kettő összefügg.

Péntek délutánra újra egyeztetni hívták a kormánytisztviselők a civileket. A beszélgetés témája a Korrupció-megelőzési Program végrehajtásáról szóló tájékoztatás, illetve a program keretében megvalósuló kommunikációs kampány kreatív stratégiájának bemutatása.

Mi, civil szakértők pedig nagy számban, lelkesen jelentünk meg az egyeztetésen, ahogy az összes eddigin. A kormány az antikorrupciós kormányprogram áprilisi, illetve az OGP-hez történő csatlakozási szándék júliusi deklarálását követően igen döcögött a vállalások megvalósításával. Ha nagy erőkkel dolgoztak is, látszatja nem sok volt. Decemberben úgy tűnt, magasabb fordulatszámra kapcsolt az apparátus: bejelentették, hogy minden hónapban leülnek velünk, megkérdeznek, beavatnak, tájékoztatnak, komolyan vesznek, szóval bevonnak, együttműködnek. Mi civilek pedig elmegyünk, válaszolunk, részt veszünk, átgondoljuk, érvelünk, megírjuk, kidolgozzuk, elküldjük.

Legutóbb az etikai kódexekben célszerűen szabályozandó területekről a KIM által készített Zöld Könyv tervezetére, illetve a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) akciótervére adott a TI észrevételeket. Az OGP 2011-ben alakult nyolc ország részvételével, azóta számos ország csatlakozott. Célja átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megvalósítása, és a kormányzatok részéről olyan, a korrupció elleni fellépést elősegítő kötelezettségvállalások kezdeményezésének elérése, amelyeket akciótervbe foglalnak.

Ambivalensek az érzéseim. Havonta össze vagyunk ültetve, kérdezhetünk, együtt gondolkodhatunk, ötletelhetünk, tájékoztatnak minket. De arra, hogy melyik vállalás hogy halad, nincs sok ráhatásunk. Időnként fel-feltűnik egy-egy koncepció, tervezet, vitaanyag, ám a közigazgatási egyeztetések útvesztőiben (vagy ki tudja hol?) gyakran megakadnak a kormány egyes konkrét vállalásai.

Azért van eredmény is, hiszen például az OGP akciótervet a Kormány a szerdai ülésén elfogadta. (Bár az akciótervnek már október 15-én készen kellett volna lennie.) A társadalmi egyeztetésre bocsátott anyag a civilek által tett javaslatcsomagból zsugorodott össze, ám hogy milyen észrevételek érkeztek a társadalmi egyeztetés során, és azokból, illetve az akciótervre a TI, a TASZ és a K-Monitor által legutóbb tett észrevételeiből mi lett figyelembe véve és mi nem (és miért nem), majd a Közlönyből kiderül vagy onnan sem.

Többször szóvá tettük, hogy az egyes témákhoz, anyagokhoz kapcsolódó javaslatokra, észrevételekre miért nem kapunk olyan írásbeli választ, amelyből kiderül, melyik javaslat miért nem lett elfogadva. A pénteki egyeztetésen hosszan és kimerítően kaptunk reagálást a Zöld Könyvre tett észrevételeinkre. Igaz, csak szóban. De a lényeg, hogy végre elkészült a várva-várt Zöld Könyv, és láthattuk, és véleményezhettük. És még reagáltak is az észrevételeinkre. Igaz, a Zöld Könyvnek már 2012. július 31-re el kellett volna készülnie. Igaz, talán hatékonyabb lett volna, ha már a tervezet elkészítésének fázisában be lettünk volna vonva.

De ne legyünk telhetetlenek. Örüljünk inkább együtt, hogy szakmai fórum jellegű, a korrupció-megelőzési programhoz kapcsolódó új honlap készül, vagy annak, hogy a Kormánynak több mint 100 millió forint áll rendelkezésére egy ütős, a korrupció szerteágazó problémáit valóban megvilágító kampány létrehozására. Bár a hozzászólók között akadt olyan is, aki úgy érezte, inkább egy óvodát kell építeni ebből a pénzből, hisszük, hogy a figyelemfelhívó kampánynak is legalább annyi haszna lesz. Csak jól kell csinálni. Nemcsak jól kommunikálható, kipipálható, hangzatos látszat-megoldásokkal, hanem valós eredmények felmutatásával. Mi ebben vagyunk partnerek.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr915094082

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan készítsünk gumicsontot 2013.02.21. 11:43:59

Szereti Ön a gumicsontot? Ha igen, most itt az egyedülálló alkalom. Megtanítjuk, hogyan készítheti el kedvenc gumicsontját otthonában, házi alapanyagokból. Ha kipróbálja, sosem vesz többé boltit! A négyszögletű kerek erdőben nagy keletje van a gum...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.21. 12:25:01

Milyen végzettség és tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki civil antikorrupciós szakértő legyen?
Aki szakértőnek tartja magát, az vett-e részt korrupcióban mindkét oldalon?

mrZ (törölt) 2013.02.21. 12:56:22

Újratárgyalják a fidesz/mszp 80-20 arányú leosztást. A szocik jönnek fel, legalább harminc százalékot kialkudnak.
Antikorrupció = TE nem kapsz semmit.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.21. 13:22:24

@roli101: legalább 3-4x vesztegessen ez a minimum. :)

kvadrillio 2013.02.21. 13:22:56

:O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))ezmijez ?????????????

Menő vagy nem Menő 2013.02.21. 14:31:20

1.: Nem akarok senkit megbántani de szerintem TI antikorrupciós szakértője még az életben nem látott testközelből korrupciót, legfeljebb sokat olvasott és halott a jelenségről..

2.: a 100 millió forintos kampány a korrupció ellen Magyarországon annyit ér mint szarnak a pofon,majdhogynem kidobott pénz egészében. Ellenben jó pár embernek,civil szervezetnek fix bevételt (jó fizetést) biztosít és működésüket legitimálja.
A korrupció a legmagasabb (politikai-gazdasági)szinteken van jelen a leginkább,ott pedig semmiféle hatást nem fog elérni ez a kampány. Annyira jó lesz maximum,hogy "Mari néni/Pista bácsi.." figyelmét felhívják,hogy a hálapénz csúnya dolog,meg a rendőrnek ne akarjon egy ötöst kínálni ha lemeszelte mert áthajtott a piroson..

deruyter 2013.02.21. 14:44:03

Ez az egész mennyire nevetséges már. Jelenleg teljesn bevett gyakorlat, hogy maga a jogszabály tartalmazza a korrupciót.
Amíg pl. a közbeszerzési szabályok csak azért készülnek, hogy tele lehessen rakni szubjektív kivételekkel, addig beszélni sem érdemes az alsóbb szinteken megvalósuló korrupcióról. Ezt pedig csak akkor lehet visszaszorítani, ha a választók nem hajlandók olyan politikusokat támogatni, akik ezt teszik. Nyilván nagyon nehéz összeszedni egy tucatnál több ilyen politikust, de valahol el kell kezdeni.
Addig amíg ez nem történik meg, a következmény csak annyi lesz, hogy a polgárok egymás közt korrektül fognak eljárni, kicsivel talán nagyobb lesz a GDP és ebből a nagyobb GDP-ből majd többet lophatnak el a politikusok. Na ezért igazán nem érdemes.

deruyter 2013.02.21. 14:46:14

@deruyter: Csak, hogy egy életszerű példát mondjak. Ha azt mondja nekem egy szerelő, vagy kofa, hogy oldjuk meg okosba én is jól járok meg ő is. Ha nem fogadom el, akkor meg megy az áfa stb. a költségvetésbe, amit aztán odaadnak a Simicskának, meg a Nyergesnek stb. ne má...

Netuddki. 2013.02.21. 14:56:07

"Többször szóvá tettük, hogy az egyes témákhoz, anyagokhoz kapcsolódó javaslatokra, észrevételekre miért nem kapunk olyan írásbeli választ, amelyből kiderül, melyik javaslat miért nem lett elfogadva."

Azért mert gyakorlatilag csak kirakatbabának vagytok ott. Hogy pár hónap múlva a vitya kiállhasson és elmondhassa, hogy a témában széleskörű egyeztetés folyt.
A fidesz megszünteti a korrupciót, ja. Minden olyan korrupciót aminek nincsen fideszes kötődése. Nem ez a párt az amelyiknek a soraiból valaki azt mondta az útdíjtenderrel kapcsolatban, hogy majd 30 évre titkosítják aztán nem kell rá közbeszerzés. Ugyan már...
süti beállítások módosítása