HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Jogállam-e még Magyarország?

Ma jelenik meg az Európai Bizottság első jelentése arról, hogy milyen az EU-s tagállamokban a jogállamiság helyzete. Magyarországot Európa-szerte lassan egy évtizede bírálják a jogállam szisztematikus leépítése miatt, és bár a címben megfogalmazott kérdésre nincs egyöntetű válasz, nehezen tagadható, hogy a helyzet folyamatosan romlik.

A friss bizottsági dokumentumnak most két okból lehet különös jelentősége:

  • Az Európai Parlamentnek még 2020-ban döntenie kellene, hogy jóváhagyja-e az Unió 2021–2027-es költségvetését. Az EP azonban elégedetlen a kormányok júliusi alkujával, mely a tagállamok költségvetési támogatásának felhasználását valójában csak a szavak szintjén kötné a jogállami kritériumok teljesüléséhez.
  • Angela Merkel kancellár a magyar kormány szerint még a német EU-elnökség alatt, vagyis az idén lezáratná a Magyarország ellen két éve indított, az EU-s alapértékek megszegését vizsgáló (7. cikk szerinti) uniós eljárást.

Az Európai Bizottság elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció elleni keretrendszert, a médiapluralizmust, és a fékek és ellensúlyok rendszerét vizsgálta. A jogállamiság magyarországi helyzetéről a hazai civil szervezetek is kifejthették az álláspontjukat.

Az alábbiakban az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Romaversitas Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország beadványát mutatjuk be egy válogatás keretében. A Magyar Helsinki Bizottság augusztusban kiegészítést fűzött a beadványhoz, ennek pár pontja az írás legvégén található.

Az igazságszolgáltatás függetlensége

Ahhoz, hogy a szabályokat az állam és a szervei is betartsák, a polgárok pedig bízhassanak benne, hogy a jogvitákban akár az állammal szemben is igazságot szolgáltatnak nekik, független és szabad bíróságokra, bírókra van szükség. Enélkül jogállamról nem lehet beszélni.

A bírói függetlenség korlátozása a legegyszerűbben a bírósági vezetőkön keresztül valósítható meg. A bírósági vezetők a fegyelmi eljárásokkal, az értékelési és jutalmazási rendszerrel, a szakmai előmenetel befolyásolásával nyomás alá helyezhetik a beosztott bírókat. Az ítélkezés befolyásolásának további fontos eszköze lehet a bírósági vezetők kezében az ügyelosztás.

Az ügyelosztási rend a bírói függetlenség egyik fontos záloga. Amikor az egyes ügyek beérkeznek egy bíróságra, azokat különböző automatizmusok szerint szignálják ki a bírókra, hogy ne sérüljön az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való joga. Csakhogy Magyarországon gyakran maga a bíró sem tudja, hogy egy konkrét ügyet a várakozással szemben miért ő (vagy épp nem ő) kapott. Az ügyelosztás kusza szabályozása lehetővé teszi, hogy a bírósági vezetők belepiszkáljanak a rendszerbe, és egy adott ügyet például olyan bíróra szignáljanak, akiről előre feltételezhető az elöljárójához való lojalitás, vagy valamilyen ítélkezési preferencia. Minél több nagy politikai jelentőségű ügyet tárgyal rendszeresen egy bíróság, az Amnesty International Magyarország kutatási tapasztalatai szerint annál valószínűbb, hogy fentről belenyúlhatnak az ügyelosztási rendszerbe.

Az ügyelosztási rend nemcsak egy konkrét ügy elbírálására hat ki, hanem a bírák közötti munkateher megoszlását is szabályozza. A bírósági vezetők ilyen módon az ügyelosztási renden keresztül úgy is nyomást gyakorolhatnak egyes bírákra, hogy aránytalan ügyterhet rónak rájuk.

Mindezek miatt kulcsfontosságú kérdés, hogy kik a bírósági vezetők. Felismerve, hogy a bírói függetlenség korlátozása a legegyszerűbb módon a vezetőkön keresztül valósítható meg, a kormány több lépést is tett annak érdekében, hogy a bírósági vezetői székekbe a kormány bizalmát élvező személyek kerüljenek.

A bírósági vezetői kar cseréjére nagyrészt a 62 évnél idősebb bírák 2012-es kényszernyugdíjazása adott lehetőséget. Az Európai Unió Bírósága által utóbb jogsértőnek talált kényszernyugdíjazás kapcsán összesen 229 bírót küldtek nyugdíjba, köztük 92 idősebb, tapasztaltabb bírósági vezetőt, és ezen belül 37 igazgatási vezetőt. Egy 2013-as törvény szerint azonban utóbbiak csak akkor kaphatták vissza korábbi vezetői pozíciójukat, ha azt időközben még nem töltötték be. Így végül csak négy kényszernyugdíjazott igazgatási vezetőt helyeztek vissza korábbi magas pozíciójába.

Az új bírósági vezetők kinevezésével kapcsolatos rendszerszintű problémára utal, hogy az Amnesty International 2020-as kutatása szerint a bírói álláspályázatokon nem feltétlenül a legjobb jelölt nyer. A bírósági igazgatás csúcsszerve, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke – akit az Országgyűlés választ kétharmados többséggel – emellett külső kontroll nélkül, bármikor eredménytelenné nyilváníthat egy bírói vezetői pályázatot. A gyakorlatban az OBH előző elnöke, Handó Tünde abban az esetben is élt az eredménytelenné nyilvánítás lehetőségével, amikor nem akarta kinevezni a bírák által javasolt jelöltet. Handó Tünde rendszeresen így járt el: 2018-ban már a vezetői pályázatok több mint 55 százalékát eredménytelennek nyilvánította. Ilyenkor többnyire pályázat nélkül, ideiglenes megbízással nevezett ki vezetőt az adott posztra. Így mára gyakorlatilag az összes törvényszéki és ítélőtáblai elnöki posztra az OBH (előző) elnökének bizalmát élvező személy került.

A bírósági vezetők kinevezésével kapcsolatos fenti gyakorlat vezetett el az OBH elnöke és az őt ellenőrizni hivatott önigazgatási szerv, az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktushoz 2018–2019-ben. Az OBT vizsgálatot indított a törvénysértő kinevezési gyakorlat miatt, mire Handó Tünde válaszul törvénytelennek nevezte az OBT működését és megtagadta vele az együttműködést, és például lehazaárulózta a bírósági függetlenséget veszélyeztető lépésekkel szemben kritikát megfogalmazó OBT-tagokat. Az OBT végül, más lehetősége nem lévén, az Országgyűléshez fordult, hogy az mozdítsa el a tisztségéből Handót, de a kormánytöbbség erre nem volt hajlandó.

Az OBH elnöke és az OBT közötti konfliktus egyértelművé tette, hogy az OBH elnöke hatalmának nincs hatékony intézményi ellensúlya. Hasonlóan ahhoz, ahogy 2010 óta csökkent a kormány hatalmát ellenőrző intézmények súlya, a kormánytöbbség a bíróságok igazgatását is központosította. Az OBH elnöke óriási hatalmat kapott, az OBT viszont súlytalanná vált. Az OBH előző elnöke sikeresen tudta akadályozni az OBT munkáját, elsősorban az OBT-vel szembeni túlhatalma miatt, de azért is, mert az OBT tagjai maguk is bírók, akik a személyi függések kialakult rendszerében már nem élveznek teljes függetlenséget az OBH-tól.

Handó Tündét 2019 novemberében alkotmánybíróvá választották, ezzel a személyéhez kötődő igazgatási konfliktus lezárult, ám a bírói önigazgatás rendszerszintű problémái változatlanul fennállnak.

Az elmúlt években nemcsak a bírósági vezetők kiválasztásának, hanem általában a bírák kinevezésének rendje is sokat változott, teret engedve a bíróságok összetétele befolyásolásának. Egy 2017-es igazságügyi miniszteri rendelet hatálybalépése óta a bírói álláspályázatok elbírálásakor a tradicionális bírói életpályáról érkezőkkel szemben előnyt élveznek a központi közigazgatásból, például a minisztériumokból érkező jelöltek. Így nőtt az esélye annak, hogy az állam számára legkényesebb ügyekben az államhoz lojális „hivatalnokbírók” dönthessenek.

A parlament a 2019 decemberében elfogadott salátatörvénnyel közvetlenül is belenyúlt a bírói kinevezések rendszerébe: lehetővé tette, hogy a távozó alkotmánybírák bármiféle bírói szakmai gyakorlat és pályázat nélkül, egyből a bírósági hierarchia csúcsára – a Kúriára – kerülhessenek. A gyakorlati ítélkezési tapasztalat hiánya mellett ez azért is problematikus, mert az alkotmánybírák közül sokan tekinthetők a kormánytöbbséghez hűséges politikai kinevezettnek.

A vezető kormánypárti politikusok időnként meglehetősen konkrét elvárásokat, illetve véleményeket fogalmaznak meg a bíróságokkal és az ítéletekkel kapcsolatban. Kövér László házelnök 2019 áprilisában egy a bírói függetlenséget ünneplő rendezvényen arról beszélt, hogy a jogászoknak el kell dönteniük, az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára állnak. Orbán Viktor idén januárban szerencsétlennek és a Soros-hálózat provokációjának nevezte a gyöngyöspatai roma diákok szegregációja miatt megítélt kártérítést. Az intézményi változások, a politikusok és a kormánypárti sajtó felől érkező támadások dermesztően hatnak a bíróságokra. Az Amnesty jelentése szerint a bírák egyre kevésbé állnak ki magukért, a véleményükért és egymásért, bizalmatlanok egymással, és klikkesednek.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságai az ügyészségre is kiterjednek. A 2010-ben megalkotott új szabályozás értelmében mandátuma lejártakor a (korábbi Fidesz-tag) legfőbb ügyész Polt Péter utódjának parlamenti megválasztását megakadályozhatja egy, a képviselők harmadánál nagyobb csoport, és akár élete végéig is hivatalában tarthatja Poltot. 2010-ben megszűnt a legfőbb ügyész interpellálhatósága, ezzel jelentősen gyengült az ügyészség vezetőjének és az ügyészség tevékenységének parlamenti elszámoltathatósága.

Eközben az ügyészséget sok kritika éri, amiért egyes, politikához közel álló prominens személyek korrupciógyanús ügyeiben rendre elmarad a vádemelés.

A kormányzati nyomásgyakorlás 2020-ban az ügyvédeket is elérte. Februárban a parlament megszavazta a nem megfelelő körülmények között fogva tartott raboknak megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztését. A börtönkártérítések kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök az állam zsebéből milliárdokat kihúzó, jól ismert ügyvédi körökről beszélt, akiknek a személyével majd foglalkozni kell. Egy kormánypárti hírportál január végén közzétett egy listát a börtönkártérítési pereket vivő ügyvédekről és az elnyert kártérítések összegéről. Amikor a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke egy zárt Facebook-csoportban szolidaritási akciót hirdetett a megtámadott ügyvédek mellett, a lap Soros György kamarai befolyásának növekedéséről írt.

 case-law-677940_1920.jpg

Az antikorrupciós keretrendszer

A jogállamiság érvényesülésének elengedhetetlen feltétele, hogy az állampolgárok megbízzanak az állami intézményekben és a képviselőikben. Ha az állami vezetők és intézmények nem lépnek fel hatékonyan a korrupció ellen, az éppen ezt a közbizalmat ássa alá.

Magyarországon nincs kifejezetten a korrupció üldözésére létrehozott rendvédelmi szerv. A korrupció elleni fellépés általános elvárás valamennyi állami intézménnyel szemben, a kapcsolódó konkrét feladat- és hatáskörök a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az Állami Számvevőszék és a Gazdasági Versenyhivatal között oszlanak meg. E szervezetek azonban alkalmatlanok a korrupció elleni küzdelemre, mivel nem biztosított a tényleges függetlenségük: vezetőik az őket kinevező kormányhoz, a parlamenti többség pártjaihoz lojálisak. Bár rendelkeznek a nagy korrupciós ügyek feltárásához szükséges kapacitással, mégis inkább a politikailag súlytalan, kis ügyekre koncentrálnak. Jól működő demokráciában az ügyészség politikai részrehajlástól mentesen emel vádat, és a bíróságok a kormányoktól függetlenül hozzák meg az ítéleteket. Magyarországon azonban 2010-től 2017-ig nem történt vádemelés kormányközeli közszereplők és üzletemberek ellen, és a korrupció üldözése ezután is szelektíven zajlik. (A bírósági rendszer anomáliáiról lásd feljebb.)

A közpénzekről döntő hivatalnokok, tisztviselők vagyona eredetének átláthatósága a korrupció elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze. Magyarországon ennek megfelelően szinte minden közhatalmi döntéshozónak vagyonnyilatkozatot kell tennie. Ez egyaránt vonatkozik a parlamenti képviselőkre, a kormánytagokra, bírákra, ügyészekre, az uniós források felhasználásával kapcsolatos döntésekben részt vevő köztisztviselőkre.

E vagyonnyilatkozatok azonban a képviselőkét és a vezető tisztviselőkét kivéve nem nyilvánosak, nem lehet őket vizsgálni, ellenőrizni, a hamisan vagy hiányosan kitöltött nyilatkozatokért pedig nem jár semmilyen érdemi szankció. A vagyonnyilatkozatok tartalmának valódisága a képviselők esetében sem képezi semmilyen hivatalos ellenőrzés tárgyát, kézzel írott formátumuk miatt pedig a nyilvános kontrollt is megnehezíti. A rendszer alkalmatlan a nyilatkozatot tevők vagyonának ellenőrzésére, a változások követésére, a vagyonosodás eredetének megállapítására.

Hasonlóképp, a lobbitevékenység sincs rendesen szabályozva, ahogy az se tilos, hogy a közszférából az üzleti életbe távozó tisztviselők a birtokukban lévő információkkal egy-egy piaci szereplőt tisztességtelen előnyhöz juttassanak.

A közszférára vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok és korlátozások az oligarchák és a kormány közötti összefonódásokat, a haverok és a klientúra gazdagodását sem tudták megakadályozni.

Ez részben az ellenőrzés lazaságára és a szabályok kijátszására vezethető vissza, részben pedig arra, hogy az összeférhetetlenségi szabályok eleve túl engedékenyek. Mert míg a vezető köztisztviselők és közvetlen hozzátartozóik, valamint a vállalkozásaik nem vehetnek fel állami támogatást, a korlátozás nem vonatkozik a nem közvetlen hozzátartozókra és a cégeikre.

Ezt legjobban az Elios-ügy illusztrálta. A Tiborcz István résztulajdonában álló vállalkozás ügye azért nem esett a közbeszerzési eljárásban való részvétel tilalma alá, mert Tiborcz nem él egy háztartásban apósával, Orbán Viktorral. Szintén hiába volt tulajdonos Tiborcz egyik eliosos üzlettársa az Elios Zrt. és konzorciumi partnerei által elnyert sokmilliárdos közbeszerzéseket előkészítő tanácsadócégben is, nem merült fel az összeférhetetlenség gyanúja. Az ügyet a Közbeszerzési Hatóság nem vizsgálta, a rendőrség pedig az ügyészség asszisztenciája mellett bűncselekmény hiánya miatt zárta le a nyomozást, jóllehet az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF megállapította, hogy az Elios Zrt. és partnerei jogellenesen jutottak 13 milliárd forintnyi közpénzhez, mert a pályázatokat eleve rájuk írták ki.

A hazai közbeszerzési eljárásoknak magas a korrupciós kockázata. Az uniós értékhatár feletti egy ajánlattevős közbeszerzési eljárások aránya pedig az egyik legmagasabb az EU-ban: az Európai Bizottság 2019-es országjelentése szerint 2018-ban ez az arány 39 százalék volt, ami  2019-re 40 százalékra nőtt (ez Lengyelország és Csehország után a 3. legmagasabb arány az EU-ban). A közbeszerzési piac torzulásainak sem a Közbeszerzési Hatóság, sem a Közbeszerzési Döntőbizottság nem képes gátat szabni.

A közbeszerzési piac koncentrációját Mészáros Lőrinc, volt felcsúti polgármester, Orbán Viktor személyes barátja cégeinek példája illusztrálja a legjobban. 2011 és 2018 között sokszorosára nőtt a részesedésük a közbeszerzési piacon, különösen az uniós támogatásból finanszírozott projektek esetében taroltak.

És míg ebben az időszakban a magyar vállalkozók végső szerződéses árai átlagosan hat százalékkal maradtak el az előzetesen becsült értéktől, a Mészárosék által nyert közbeszerzéseknél a végső ár 8,6 százalékkal magasabb volt a becsültnél. A hazai közbeszerzési rendszer szélsőséges eltorzulását mutatja, hogy az elsősorban állami megrendelésekből élő Mészáros és Mészáros Kft. árbevételét 102-szeresére, nettó profitját pedig 58-szorosára növelte 2010 és 2019 között, ami példátlan a magyar gazdaságtörténetben és a világgazdaságban egyaránt.  

A korrupció legrégibb hazai terepe a pártfinanszírozás. A pártok hivatalos bevételi forrásai között messze a költségvetési támogatás a legjelentősebb. A pártok azonban nincsenek tételes elszámolásra kötelezve, így az Állami Számvevőszék nem tudja ellenőrizni a gyakran irreális beszámolókat.

A kampányfinanszírozás alulszabályozottsága és ellenőrizetlensége miatt az országgyűlési választási kampányok a korrupció melegágyainak számítanak, míg az önkormányzati- és EP-választási kampányok teljesen kívül esnek a szabályozás hatáskörén. A részletes elszámolási kötelezettség nélküli bőkezű kampánytámogatási rendszer pedig a kampányidőszakokban a valódi társadalmi támogatás nélküli kamupártok elszaporodásához vezetett. A törvény nem tiltja sem a kormány által szervezett civil szervezetek kampánytevékenységét, sem a kormánypártoknak kedvező kormányzati hirdetések közlését a kampányidőszakban. Az utóbbira, valamint a kormánypárti médiatúlsúlyra tekintettel már a 2014-es országgyűlési választások sem voltak tisztességesnek tekinthetők az Európai  Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint. Az EBESZ szerint a 2018-as országgyűlési választás kapcsán sem lehetett tiszta versenyről beszélni, egyebek mellett a kormányzati információk és a kormánykoalíció kampánya közötti átfedések, az átláthatatlan kampányfinanszírozás és a kormány által uralt média elfogultsága miatt.

 78hj7xx1llj2152mis.jpeg

Médiapluralizmus

Azt, hogy az állampolgárok hiteles információk birtokában, tájékozottan alkothassanak véleményt és dönthessenek a közügyekről, csak a hatalom ellenőrzésére képes sokszínű, szabad médiapiac tudja maradéktalanul biztosítani.

A médiaszabályozás hazai csúcsszerve a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH), melynek felügyeleti jogköre a nyomtatott és az online sajtóra is kiterjed. Az NMHH politikai lojalitásának elsősorban a hatóság parlament által választott vezetőjének személye és a rendkívül bőkezű költségvetési támogatás a biztosítéka. Bár az NMHH a médiaorgánumokra kiróható szankciókkal is veszélyeztethetné a sajtószabadságot, politikai elfogultságát, amit a kizárólag a kormánypárti jelöltekből álló Médiatanács összetétele is jelez, elsősorban a rádiófrekvencia-pályázatokkal és a médiacégek fúziójával kapcsolatos döntései teszik egyértelművé. A frekvenciadöntéseknek köszönhető egy monopolhelyzetű országos kereskedelmi rádiócsatorna és a kormánypárti helyi rádiók dominanciájának megszületése, valamint a kormánykritikus rádiócsatornák szinte teljes eltűnése. 

A média központosításának folyamatát a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozatala tetőzte be. A mintegy 500 orgánumból álló, központi irányítású kormánypárti médiakonglomerátum létrejöttét egy Fidesz-közeli alapítvány égisze alatt a kormány azzal is segítette, hogy a fúziót nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította, mentesítve a versenyhivatali és a médiatanácsi vizsgálat alól.

2010 óta a kormányzat mindinkább a kormányközeli tulajdonban lévő médiacégeknél jelenteti meg a hirdetéseit, rendre elkerülve a független orgánumokat és súlyosan torzítva a piacot. Az Orbán-kormány óriási összegeket költ összeesküvés-elméleteket népszerűsítő propagandakampányokra elsősorban az EU és Soros György ellen, azzal vádolva őket, hogy aláássák Magyarország nemzeti önrendelkezését. Eközben a kormánypárti lapok egy orosz médiahálózat Kreml-párti külpolitikai narratíváját veszik át és terjesztik. A hazai média kiegyensúlyozottságán nem javít a kormányszócsővé silányított közszolgálati média átláthatatlan működése, túlbonyolított szervezetrendszere és a fenntartására fordított óriási összeg sem.

A kormány a független sajtó munkáját nemcsak a piac torzításával hátráltatja. A Társaság a Szabadságjogokért 2019-ben feltárta, hogy az állami intézmények rendszerszinten korlátozzák a független sajtó munkáját: nem reagálnak az újságírók kérdéseire vagy konkrétan elutasítják azokat, távol tartják az újságírókat egyes sajtóeseményektől, korlátozzák a mozgásukat a Parlamentben, nem engedik be őket a menekülttáborokba, lejáratják, megbélyegzik őket, és megfélemlítik a forrásaikat. A sajtó munkáját akadályozza az is, hogy a kényes információk megszerzésére irányuló közérdekű adatigénylések teljesítéséért az állami szervek költségtérítést kérhetnek. Sokszor hivatkoznak az üzleti titok védelmére, és gyakran csak akkor szolgáltatnak adatot, ha arra jogerős bírósági döntés kötelezi őket, sőt, néha még akkor sem.

 pexels-brotin-biswas-518543.jpg

A fékek és ellensúlyok rendszerével összefüggő egyéb ügyek

A civil szervezetek beadványa több, a fenti kategóriákba nem illeszthető, a jogállamiságot érintő észrevételt is tartalmaz. Ezek közül a fontosabbakat kivonatos formában közöljük:

  • A 2020. márciusi, a koronavírus elleni védekezésről szóló “felhatalmazási törvény” határidő nélküli biankó felhatalmazást adott a kormánynak, hogy veszélyhelyzet idején rendeleti úton kormányozzon és függesszen fel törvényeket. A bevezetendő jogkorlátozások kellően gyors alkotmányos felülvizsgálatának lehetőségét azonban nem teremtették meg.
  • A kormánytöbbség rendszeresen megkerüli és olykor meg is szegi a törvénytervezetekkel kapcsolatos társadalmi konzultáció törvényi szabályait. Ugyanakkor a kormány gyakran tart „nemzeti konzultációkat” a számára fontos politikai ügyekről, hogy a manipulatív kérdésekre adott válaszok átláthatatlan feldolgozása után társadalmi támogatást tudjon felmutatni.
  • A 2011-ben az ellenzéki pártok támogatása nélkül elfogadott, és 2012-ben hatályba lépő Alaptörvény mögött nincs nemzeti konszenzus. Elfogadása óta nyolcszor módosították, jelezve, hogy a kormány ahelyett, hogy a munkáját az Alaptörvényre alapozná, inkább az Alaptörvényt igazítja mindenkori politikai céljaihoz. Számos esetben az Alaptörvény módosításának célja nyíltan és egyértelműen az Alkotmánybíróság (AB) döntéseinek felülbírálata és “hatástalanítása” volt. 
  • Az Alkotmánybíróság nem tudja betölteni alkotmányos szerepét, mert a kormánytöbbség a kibővítésével és az alkotmánybírák jelölési szabályainak átalakításával az AB-t egy lojális testületté formálta át, amely politikailag érzékeny ügyekben ritkán megy vele szembe. A 2019-es salátatörvény ráadásul lehetővé tette, hogy ne csak állampolgárok, hanem egyes esetekben közhatalmat gyakorló szervek is alkotmányjogi panaszt nyújthassanak be a döntéseiket érintő bírósági ítéletek ellen.
  • A 2010 óta többször módosított választási törvény tisztességtelen előnyben részesíti a Fideszt. Az országgyűlési egyéni választókerületek határait például úgy rajzolták át 2011-ben, hogy az kifejezetten a Fidesznek kedvezzen. Külföldön csak a hazai lakcímmel nem rendelkező választók szavazhatnak levélben, mindenki másnak fel kell keresnie a nagykövetségeket, konzulátusokat.
  • 2017-ben a parlament törvényt alkotott a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról, külön regisztrációra és külföldi támogatóik megnevezésére kötelezve őket. A törvény a civil szervezetek elleni kormányzati lejáratókampányba illeszkedett, és valójában a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek megbélyegzését szolgálta, hogy külföldi érdekek kiszolgálóiként legyenek feltüntethetők. Idén júniusban az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a szabályozás az uniós jogba ütközik, a kormánytöbbség egyelőre mégsem semmisítette meg a törvényt.

 hungarian-parliament-77610_1920.jpg

A Magyar Helsinki Bizottság augusztusban kiegészítést fűzött a civilek közös beadványához, felhívva az Európai Bizottság figyelmét néhány újabb fejleményre, például az alábbiakra.

  • A köznevelési törvény júliusi módosításával a kormánykoalíció megszüntette a lehetőséget, hogy a gyöngyöspataihoz hasonló iskolai szegregációs ügyekben a bíróságok pénzbeni kártérítést ítéljenek meg. Ehelyett a kártérítést oktatási, képzési szolgáltatásként kell meghatározni, függetlenül attól, hogy a diszkriminált diákoknak ez jelent-e valós segítséget. Mivel minden más olyan személy, aki személyiségi jogi jogsértést szenved el, továbbra is választhatja a pénzbeli kárpótlást, és mivel az oktatási tárgyú személyiségi jogi perek legnagyobb része az etnikai szegregációval kapcsolatban indul, ez a módosítás a civil szervezetek szerint etnikai alapú közvetett diszkriminációnak minősül.
  • Az Európai Unió Bírósága májusban kimondta, hogy jogellenes a menedékkérők tranzitzónás fogvatartása és elzárása a hatékony menekültügyi eljárástól. A kormány válaszul bezárta a tranzitzónákat, és elrendelte, hogy a menedékkérők csak azután léphetnek Magyarország területére és nyújthatnak be menedékkérelmet, hogy vagy a belgrádi, vagy a kijevi magyar külképviseletén befogadták az erről szóló szándéknyilatkozatukat. A kormányrendelet a Magyar Helsinki Bizottság szerint az Alaptörvény mellett a Genfi Egyezménnyel és az Emberi Jogok Európai Egyezményével is ellentétes.
  • Májusban a kormány az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával ellehetetlenítette a nemváltás állami elismerését. A születési nem megváltoztathatatlansága egyebek mellett az Alkotmánybíróság 2018-as, egyhangúlag elfogadott határozatával is ellentétes, mely szerint a nem és azzal összefüggésben a név megváltoztatása alapvető emberi jog.

 

(A blogposztot nyolc civil szervezet jelentése alapján Miklósi Gábor volt indexes újságíró állította össze, aki társaival együtt augusztusban mondott fel az Index függetlenségét veszélyeztető beavatkozások miatt.)

576 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr416220122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.30. 19:14:38

@bazalt: te is Sztálint kérdezted volna meg, hogy diktatúra van-e, meg Hitlert. ÍTe is ilyen mongolFidióta elmebeteg vagy.

2020.09.30. 19:15:09

@törppicur: @törppicur:

1) Nem, Franciaországban és Németországban nem viszi be a rendőrség be embereket, mert facebookon kritizálták a kormányt. HAZUDSZ, te náci fasz! sőt, felhatalmazás sem volt, a német kormány az államoknak adott némi szabadságot, lehetett még tüntetni is az intézkedések ellen, és mégis elég jól kezelték a járványt.

2) Az OLAF bizonyította, hogy Tiborcz csalt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elios-ügy#Az_OLAF-jelentés

3) itt szidta Orbán a romákat, ocsmány módon azt sugallva, hogy munka nélkül kapnak pénzt, holott a kártérítés persze, hogy nem munkáért, jár, hanem elszenvedett kár miatt. az árvízkárosultak sem azért kapnak segélyt, mert dolgoznak, hanem, mert károsultak. a CSOK támogatást azt meg kár és munka nélkül adják.

index.hu/belfold/2020/01/09/orbaninfo_gyongyospata_gyori_gyerekgyilkos_birosagi_iteletek_biralat/

2020.09.30. 19:15:40

@törppicur: @törppicur:

1) Nem, Franciaországban és Németországban nem viszi be a rendőrség be embereket, mert facebookon kritizálták a kormányt. HAZUDSZ, te náci fasz! sőt, felhatalmazás sem volt, a német kormány az államoknak adott némi szabadságot, lehetett még tüntetni is az intézkedések ellen, és mégis elég jól kezelték a járványt.

2) Az OLAF bizonyította, hogy Tiborcz csalt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elios-ügy#Az_OLAF-jelentés

3) itt szidta Orbán a romákat, ocsmány módon azt sugallva, hogy munka nélkül kapnak pénzt, holott a kártérítés persze, hogy nem munkáért, jár, hanem elszenvedett kár miatt. az árvízkárosultak sem azért kapnak segélyt, mert dolgoznak, hanem, mert károsultak. a CSOK támogatást azt meg kár és munka nélkül adják.

index.hu/belfold/2020/01/09/orbaninfo_gyongyospata_gyori_gyerekgyilkos_birosagi_iteletek_biralat/

2020.09.30. 19:16:40

@bazalt: nem, nyuszóka,

1) az nem demokrácia, ahol ártatlan facebook kommentelőket bevisznek, mert valaki hülye felnyomta őket. a demokrácia az, amikor a rendőrség a saját hatáskörében kiszűri a totálisan alaptalan feljelentéseket. és egyébként nem kell ahhoz bevinni senkit, hogy megállapítsuk, hogy mit nem csináltak facebookon semmi törvénytelent.
ehhez csak olyan 90-es IQ kellene, ami neked nincs. remélem, feljelentenek és bevisznek minden nap, te kis selejt, te megérdemled!

2) és az nem demokrácia, ahol nem lehet kilengetni egy EU zászlót a kocsiból, "mert járvány van"

az, hogy törvények vannak, nem zárja ki a diktatúrát. olyan simán lehetnek egy diktatúrában diktatórikus törvények, hogy csak na.

nálad nagyon komoly fogalomzavarok vannak, te kis mongolFidióta!

2020.09.30. 19:17:42

@arthurthedent: "Nagyon zavar a kettős mérce. Nem kéne felhúzni magam rajta,"

pedig felhúzhatnád magad, mert akkora a kettős mércéd, mint a ház.

te 180 milliós vélt korrupció miatt hisztizel, de 15 milliárdos nem számít
te azért hisztizel, hogy én itt beszólok neked, és gyűlölködésről beszélsz, de amikor Orbán teleplakátolja az országot gyűlölködéssel, az neked nem számít.

akkora kettős mércéd van, mint Makó Jeruzsálemtől, te kis mongolFidióta pszichopata!

2020.09.30. 19:18:13

@arthurthedent: 1) Kevés országban olyan aránytalan a választási rendszer, mint Orbanisztánban.

2) Más országokban az államrendszer is más. Tehát nem lehet összehasonlítani.

3) Olyat meg pláne nem tudsz mondani, ahol a jelenlegi kormány megváltoztatta volna a rendszert az aránytalanság irányába, hogy magának győzelmet biztosítson. ilyen diktatórikus faszságot csak a Fidesz csinált.

4) Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. Úgyhogy ne terelj, te patkány!

Egyébként itt van egy egészen jó választási rendszer:

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/01/egy-majdnem-tokeletes-valasztasi-rendszer/

2020.09.30. 19:18:44

@felső határ nincs: az nem jogállam, amikor a Fideszes köcsög azt mondja, hogy civil szervezeteknek, embereknek, állampolgároknak nincs joguk véleményt mondani a politikáról.

EZ DIKTATÚRA.

Elmész a jó édes kurva anyádba, te diktátor fasz!

2020.09.30. 19:19:45

@arthurthedent:
180 millióval jössz igazolás nélkül, de Tiborcz 15 milliárdot lopott, bizonyítottan, a kormány be is ismerte, mert nem hívtuk le az EU-tól.

15 milliárd versus 180 millió, te kis mongolFidióta selejt!

oassasa 2020.09.30. 19:22:19

@Hasdrubal Barcas:

OLAF semmit sem bizonyított be, amit benyújtott arra sem volt elég, hogy az ügyészség nyomozást indítson.

Arra viszont elég volt, hogy az EU-s kifizetéseket felfüggesszék.

Lehetett választani, itt az év vége és semmit nem kapunk az EU-tól, vitatkozhatunk, pereskedhetünk , de egy ideig ebből pénz nem lesz. Egyszerűbb volt kivenni az EU-s csomagból ezeket és másik projekteket betenni helyettük.

2020.09.30. 19:25:27

@arthurthedent: "én nem ismerem az iratokat, "

No látod, én megnéztem az iratokat. Ennyit tudsz, te kis mongolFidiüta, fingod nincs semmiről, de a pofád, az nagy.

2020.09.30. 19:26:29

@arthurthedent: neked az a diktatúra, amikor egy közember megmondja neked, hogy hülye vagy. azzal viszont semmi bajod nincs, ha Orbán tőlünk lopott pénzből teleplakátolja a gyűlöletkeltésével az országot, embereket attrocitások érnek, romákat hátrányok érnek, törvényesen megítélt kártérítést akar elvenni tőlük a csuti geci.

ezzel neked nincs bajod, mert te egy pszichopata selejt vagy.

2020.09.30. 19:27:01

@arthurthedent: @arthurthedent: nem, faszfejke, a romák azért szenvedtek kárt, mert nekik rosszabb tanár jutott, nekik vécé nem jutott, ők nem mehettek osztálykirándulásra, stb.

megint, fingod nincs semmiről, csak hazudozol össze-vissza. aztán hisztizel, hogy megállapítom, jogosan, hogy egy elmebeteg selejt vagy.

hvg.hu/itthon/20121206_Itelet_Gyognyospatarol_szegregal_a_helyi_

a bíróság ítéletet hozott, neked nem az a dolgod, hogy a dologról hazudozz, és Orbánnak sem ez a dolga.

felfogod, te kis selejt?!

kurvára nem érv, hogy te, aki nem olvastad az iratokat mit hazudozol.

2020.09.30. 19:27:32

@arthurthedent: @arthurthedent: nem, faszfejke, a romák azért szenvedtek kárt, mert nekik rosszabb tanár jutott, nekik vécé nem jutott, ők nem mehettek osztálykirándulásra, stb.

megint, fingod nincs semmiről, csak hazudozol össze-vissza. aztán hisztizel, hogy megállapítom, jogosan, hogy egy elmebeteg selejt vagy.

hvg.hu/itthon/20121206_Itelet_Gyognyospatarol_szegregal_a_helyi_

a bíróság ítéletet hozott, neked nem az a dolgod, hogy a dologról hazudozz, és Orbánnak sem ez a dolga.

felfogod, te kis selejt?!

kurvára nem érv, hogy te, aki nem olvastad az iratokat mit hazudozol.

2020.09.30. 19:38:10

@arthurthedent:
180 millióval jössz igazolás nélkül, de Tiborcz 15 milliárdot lopott, bizonyítottan, a kormány be is ismerte, mert nem hívtuk le az EU-tól.

15 milliárd versus 180 millió, te kis mongolFidióta selejt!

2020.09.30. 19:38:41

@törppicur: @törppicur:

1) Nem, Franciaországban és Németországban nem viszi be a rendőrség be embereket, mert facebookon kritizálták a kormányt. HAZUDSZ, te náci fasz! sőt, felhatalmazás sem volt, a német kormány az államoknak adott némi szabadságot, lehetett még tüntetni is az intézkedések ellen, és mégis elég jól kezelték a járványt.

2) Az OLAF bizonyította, hogy Tiborcz csalt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elios-ügy#Az_OLAF-jelentés

3) itt szidta Orbán a romákat, ocsmány módon azt sugallva, hogy munka nélkül kapnak pénzt, holott a kártérítés persze, hogy nem munkáért, jár, hanem elszenvedett kár miatt. az árvízkárosultak sem azért kapnak segélyt, mert dolgoznak, hanem, mert károsultak. a CSOK támogatást azt meg kár és munka nélkül adják.

index.hu/belfold/2020/01/09/orbaninfo_gyongyospata_gyori_gyerekgyilkos_birosagi_iteletek_biralat/

2020.09.30. 19:39:12

@arthurthedent: neked az a diktatúra, amikor egy közember megmondja neked, hogy hülye vagy. azzal viszont semmi bajod nincs, ha Orbán tőlünk lopott pénzből teleplakátolja a gyűlöletkeltésével az országot, embereket attrocitások érnek, romákat hátrányok érnek, törvényesen megítélt kártérítést akar elvenni tőlük a csuti geci.

ezzel neked nincs bajod, mert te egy pszichopata selejt vagy.

2020.09.30. 19:42:15

@bazalt: te is Sztálint kérdezted volna meg, hogy diktatúra van-e, meg Hitlert. ÍTe is ilyen mongolFidióta elmebeteg vagy.

2020.09.30. 19:42:45

@bazalt: te is Sztálint kérdezted volna meg, hogy diktatúra van-e, meg Hitlert. ÍTe is ilyen mongolFidióta elmebeteg vagy.

2020.09.30. 19:46:53

@arthurthedent: te kis selejt:

1) hisztizel, hogy én, akinek semmiféle végrehajtói hatalma nincsen, és nem közszereplő, beszólok konkrétan neked egy blog kommentben. kb. hárman olvassák. ez egyébként ingyen van. ettől neked semmi bajod nem lesz. nem jön a náci hülyegyerek, és nem lő le téged puskával. nem vesznek el pénzt tőled, nem ér hátrány az iskolában, és hasonlók. de hisztizel, mert egy nárcisztikus fasz vagy.

2) de az neked rendben van, hogy Orbán a tőlünk lopott pénzből teleplakátolja az országot gyűlöletkeltéssel, a tranzitzónában méltatlanul bántak a menekültekkel, az országban több külföldit ért attrocitás, a romákat szeggregálták az iskolában, Orbán nyíltan szidta a romákat, és nem akar nekik bíróságilag jogosan megítélt pénzt kifizetni.

szerinted ez a kettő egy szinten van. aztán csodálkozol, hogy megállapítom, hogy elmebeteg vagy.

2020.09.30. 19:49:58

@arthurthedent: "Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az államilag szervezett gyűlöletkampányok európa egyik kedvenc elfoglaltsága. "

Mindenki szembemegy az autópályán, ugye?! Te paranoiás vagy. Egyébként igen, nemcsak te, Orbán betegsége is ez.

"Egyetlen politikai erő sem gyűlölködik annyit, mint a liberális."

1) Nemcsak a liberálisok, a baloldal, a zöldek, de a néppárt nagy része is kritizálta az Orbán kormányt. Megint az van, hogy mindenki szembemegy az autópályán. Ti elmebetegek vagytok.

2) Hogy a faxxxomban tudsz te liberális gyűlölködésről beszélni, amikor ti Gyurcsányoztatok, hangszóróval az egész városban. Ti Sorosoztok, ellopott milliárdokból plakátoltátok tele az egész országot. És ez még semmi, mert Soros és Gyurcsány nem fogja veszélyben érezni magát, de Orbán romázik, és Orbán teleplakátolja az országot az idegengyűlöletével. És a romák, vagy menekültek tényleg olyanok, akik ettől veszélybe kerülnek. Orbánt egyelőre még senki nem húzta lámpavasra, de romákat öltek meg, teljesen ártatlan külföldieket pedig értek atrocitások Magyarországon.

Elmész te a jó édes kurtuta annnyádddba, amikor ti nácik hisztiztek arról, hogy mások gyűlölködnek. Vazzeg, kapjál már magadhoz, te kis méreg!

2020.09.30. 19:52:31

@felső határ nincs: az nem jogállam, amikor a Fideszes köcsög azt mondja, hogy civil szervezeteknek, embereknek, állampolgároknak nincs joguk véleményt mondani a politikáról.

EZ DIKTATÚRA.

Elmész a jó édes kurva anyádba, te diktátor fasz!

2020.09.30. 19:55:36

@arthurthedent: ""Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. "

Dehogynem!"

Értem. Tehát egy geci kis elmebeteg vagy. Szerinted az egyik bűnt menti az, hogy mit képzelegsz arról, hogy máshol más mit követett el. Szeritned, ha azt hiszed, hogy más is lop, akkor te lophatsz.

Szánalom vagy. Ez a Fidióta "színvonal".

oassasa 2020.09.30. 19:56:47

@Hasdrubal Barcas:

"@arthurthedent: @arthurthedent: nem, faszfejke, a romák azért szenvedtek kárt, mert nekik rosszabb tanár jutott, nekik vécé nem jutott, ők nem mehettek osztálykirándulásra, stb."

Ezek csak vádak !

Rosszabb tanár ? Hol vannak a roma értelmiségiek ?

NEM.

Azért kiabálnak szegregációt, mert az iskolába csak romák járnak , oktatás minőségétől függetlenül. lásd.: Kaposvár
Az oktatás eredményessége nem oktatás minőségét tükrözi , inkább az odajáró gyerekek szociális hátterét.

Nem pénzt kell kiharcolni nekik, inkább segíteni kellene őket.

2020.09.30. 19:57:09

@arthurthedent:
180 millióval jössz igazolás nélkül, de Tiborcz 15 milliárdot lopott, bizonyítottan, a kormány be is ismerte, mert nem hívtuk le az EU-tól.

15 milliárd versus 180 millió, te kis mongolFidióta selejt!

2020.09.30. 19:58:10

@arthurthedent: ""Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. "

Dehogynem!"

Értem. Tehát egy geci kis elmebeteg vagy. Szerinted az egyik bűnt menti az, hogy mit képzelegsz arról, hogy máshol más mit követett el. Szeritned, ha azt hiszed, hogy más is lop, akkor te lophatsz.

Szánalom vagy. Ez a Fidióta "színvonal".

2020.09.30. 19:58:41

@törppicur: @törppicur:

1) Nem, Franciaországban és Németországban nem viszi be a rendőrség be embereket, mert facebookon kritizálták a kormányt. HAZUDSZ, te náci fasz! sőt, felhatalmazás sem volt, a német kormány az államoknak adott némi szabadságot, lehetett még tüntetni is az intézkedések ellen, és mégis elég jól kezelték a járványt.

2) Az OLAF bizonyította, hogy Tiborcz csalt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elios-ügy#Az_OLAF-jelentés

3) itt szidta Orbán a romákat, ocsmány módon azt sugallva, hogy munka nélkül kapnak pénzt, holott a kártérítés persze, hogy nem munkáért, jár, hanem elszenvedett kár miatt. az árvízkárosultak sem azért kapnak segélyt, mert dolgoznak, hanem, mert károsultak. a CSOK támogatást azt meg kár és munka nélkül adják.

index.hu/belfold/2020/01/09/orbaninfo_gyongyospata_gyori_gyerekgyilkos_birosagi_iteletek_biralat/

2020.09.30. 20:01:46

@arthurthedent: @arthurthedent: nem, faszfejke, a romák azért szenvedtek kárt, mert nekik rosszabb tanár jutott, nekik vécé nem jutott, ők nem mehettek osztálykirándulásra, stb.

megint, fingod nincs semmiről, csak hazudozol össze-vissza. aztán hisztizel, hogy megállapítom, jogosan, hogy egy elmebeteg selejt vagy.

hvg.hu/itthon/20121206_Itelet_Gyognyospatarol_szegregal_a_helyi_

a bíróság ítéletet hozott, neked nem az a dolgod, hogy a dologról hazudozz, és Orbánnak sem ez a dolga.

felfogod, te kis selejt?!

kurvára nem érv, hogy te, aki nem olvastad az iratokat mit hazudozol.

2020.09.30. 20:04:49

@arthurthedent: "Nagyon zavar a kettős mérce. Nem kéne felhúzni magam rajta,"

pedig felhúzhatnád magad, mert akkora a kettős mércéd, mint a ház.

te 180 milliós vélt korrupció miatt hisztizel, de 15 milliárdos nem számít
te azért hisztizel, hogy én itt beszólok neked, és gyűlölködésről beszélsz, de amikor Orbán teleplakátolja az országot gyűlölködéssel, az neked nem számít.

akkora kettős mércéd van, mint Makó Jeruzsálemtől, te kis mongolFidióta pszichopata!

2020.09.30. 20:05:23

Az nyilván nem jogállam, ahol Facebookos kommentelőket visz be a rendőrség, ahol Pol Pot az Olaf által bizonyított csalásban beszünteti a nyomozást, ahol Orbán a romákat szidja , és a bíróság által megítélt kártérítést nem akarja odaadni.

2020.09.30. 20:07:57

@arthurthedent: "Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az államilag szervezett gyűlöletkampányok európa egyik kedvenc elfoglaltsága. "

Mindenki szembemegy az autópályán, ugye?! Te paranoiás vagy. Egyébként igen, nemcsak te, Orbán betegsége is ez.

"Egyetlen politikai erő sem gyűlölködik annyit, mint a liberális."

1) Nemcsak a liberálisok, a baloldal, a zöldek, de a néppárt nagy része is kritizálta az Orbán kormányt. Megint az van, hogy mindenki szembemegy az autópályán. Ti elmebetegek vagytok.

2) Hogy a faxxxomban tudsz te liberális gyűlölködésről beszélni, amikor ti Gyurcsányoztatok, hangszóróval az egész városban. Ti Sorosoztok, ellopott milliárdokból plakátoltátok tele az egész országot. És ez még semmi, mert Soros és Gyurcsány nem fogja veszélyben érezni magát, de Orbán romázik, és Orbán teleplakátolja az országot az idegengyűlöletével. És a romák, vagy menekültek tényleg olyanok, akik ettől veszélybe kerülnek. Orbánt egyelőre még senki nem húzta lámpavasra, de romákat öltek meg, teljesen ártatlan külföldieket pedig értek atrocitások Magyarországon.

Elmész te a jó édes kurtuta annnyádddba, amikor ti nácik hisztiztek arról, hogy mások gyűlölködnek. Vazzeg, kapjál már magadhoz, te kis méreg!

2020.09.30. 20:23:31

@arthurthedent: neked az a diktatúra, amikor egy közember megmondja neked, hogy hülye vagy. azzal viszont semmi bajod nincs, ha Orbán tőlünk lopott pénzből teleplakátolja a gyűlöletkeltésével az országot, embereket attrocitások érnek, romákat hátrányok érnek, törvényesen megítélt kártérítést akar elvenni tőlük a csuti geci.

ezzel neked nincs bajod, mert te egy pszichopata selejt vagy.

2020.09.30. 20:24:02

@arthurthedent: "Nagyon zavar a kettős mérce. Nem kéne felhúzni magam rajta,"

pedig felhúzhatnád magad, mert akkora a kettős mércéd, mint a ház.

te 180 milliós vélt korrupció miatt hisztizel, de 15 milliárdos nem számít
te azért hisztizel, hogy én itt beszólok neked, és gyűlölködésről beszélsz, de amikor Orbán teleplakátolja az országot gyűlölködéssel, az neked nem számít.

akkora kettős mércéd van, mint Makó Jeruzsálemtől, te kis mongolFidióta pszichopata!

2020.09.30. 20:24:33

@arthurthedent: "én nem ismerem az iratokat, "

No látod, én megnéztem az iratokat. Ennyit tudsz, te kis mongolFidiüta, fingod nincs semmiről, de a pofád, az nagy.

2020.09.30. 20:25:03

@felső határ nincs: az nem jogállam, amikor a Fideszes köcsög azt mondja, hogy civil szervezeteknek, embereknek, állampolgároknak nincs joguk véleményt mondani a politikáról.

EZ DIKTATÚRA.

Elmész a jó édes kurva anyádba, te diktátor fasz!

2020.09.30. 20:30:10

@arthurthedent: neked az a diktatúra, amikor egy közember megmondja neked, hogy hülye vagy. azzal viszont semmi bajod nincs, ha Orbán tőlünk lopott pénzből teleplakátolja a gyűlöletkeltésével az országot, embereket attrocitások érnek, romákat hátrányok érnek, törvényesen megítélt kártérítést akar elvenni tőlük a csuti geci.

ezzel neked nincs bajod, mert te egy pszichopata selejt vagy.

2020.09.30. 20:30:40

@arthurthedent: " "15 milliárd versus 180 millió, te kis mongolFidióta selejt!"

Milyen erkölcs, milyen jogállamiság az, ahol az egyik bűn menti a másikat? :D"

Pontosan. Még ha Medgyessyék csaltak is 180 milliót, az hol menti fel Tiborcz 15 milliárdos csalását, te kis mongolFIdióta köcsög?!

Egyébként a vádemelés mindkét esetben a fideszköcsög Pol Polt feladata lett volna, tehát mindkettő a Fideszes jogállam hiánya. Érted, te kis mongolFidióta?!

2020.09.30. 20:36:20

@arthurthedent: te kis selejt:

1) hisztizel, hogy én, akinek semmiféle végrehajtói hatalma nincsen, és nem közszereplő, beszólok konkrétan neked egy blog kommentben. kb. hárman olvassák. ez egyébként ingyen van. ettől neked semmi bajod nem lesz. nem jön a náci hülyegyerek, és nem lő le téged puskával. nem vesznek el pénzt tőled, nem ér hátrány az iskolában, és hasonlók. de hisztizel, mert egy nárcisztikus fasz vagy.

2) de az neked rendben van, hogy Orbán a tőlünk lopott pénzből teleplakátolja az országot gyűlöletkeltéssel, a tranzitzónában méltatlanul bántak a menekültekkel, az országban több külföldit ért attrocitás, a romákat szeggregálták az iskolában, Orbán nyíltan szidta a romákat, és nem akar nekik bíróságilag jogosan megítélt pénzt kifizetni.

szerinted ez a kettő egy szinten van. aztán csodálkozol, hogy megállapítom, hogy elmebeteg vagy.

2020.09.30. 20:39:25

@arthurthedent: @arthurthedent: nem, faszfejke, a romák azért szenvedtek kárt, mert nekik rosszabb tanár jutott, nekik vécé nem jutott, ők nem mehettek osztálykirándulásra, stb.

megint, fingod nincs semmiről, csak hazudozol össze-vissza. aztán hisztizel, hogy megállapítom, jogosan, hogy egy elmebeteg selejt vagy.

hvg.hu/itthon/20121206_Itelet_Gyognyospatarol_szegregal_a_helyi_

a bíróság ítéletet hozott, neked nem az a dolgod, hogy a dologról hazudozz, és Orbánnak sem ez a dolga.

felfogod, te kis selejt?!

kurvára nem érv, hogy te, aki nem olvastad az iratokat mit hazudozol.

2020.09.30. 20:44:36

@felső határ nincs: az nem jogállam, amikor a Fideszes köcsög azt mondja, hogy civil szervezeteknek, embereknek, állampolgároknak nincs joguk véleményt mondani a politikáról.

EZ DIKTATÚRA.

Elmész a jó édes kurva anyádba, te diktátor fasz!

2020.09.30. 20:45:07

@arthurthedent: @arthurthedent: nem, faszfejke, a romák azért szenvedtek kárt, mert nekik rosszabb tanár jutott, nekik vécé nem jutott, ők nem mehettek osztálykirándulásra, stb.

megint, fingod nincs semmiről, csak hazudozol össze-vissza. aztán hisztizel, hogy megállapítom, jogosan, hogy egy elmebeteg selejt vagy.

hvg.hu/itthon/20121206_Itelet_Gyognyospatarol_szegregal_a_helyi_

a bíróság ítéletet hozott, neked nem az a dolgod, hogy a dologról hazudozz, és Orbánnak sem ez a dolga.

felfogod, te kis selejt?!

kurvára nem érv, hogy te, aki nem olvastad az iratokat mit hazudozol.

2020.09.30. 20:48:12

@bazalt: te is Sztálint kérdezted volna meg, hogy diktatúra van-e, meg Hitlert. ÍTe is ilyen mongolFidióta elmebeteg vagy.

2020.09.30. 20:48:42

@felső határ nincs: te nyilván Sztálint és Hitlert kérdezted volna meg, hogy jogállam van-e, mert te olyan elmebeteg fasz vagy.

2020.09.30. 20:49:44

@arthurthedent: 1) Kevés országban olyan aránytalan a választási rendszer, mint Orbanisztánban.

2) Más országokban az államrendszer is más. Tehát nem lehet összehasonlítani.

3) Olyat meg pláne nem tudsz mondani, ahol a jelenlegi kormány megváltoztatta volna a rendszert az aránytalanság irányába, hogy magának győzelmet biztosítson. ilyen diktatórikus faszságot csak a Fidesz csinált.

4) Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. Úgyhogy ne terelj, te patkány!

Egyébként itt van egy egészen jó választási rendszer:

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/01/egy-majdnem-tokeletes-valasztasi-rendszer/

2020.09.30. 20:50:16

@felső határ nincs: te nyilván Sztálint és Hitlert kérdezted volna meg, hogy jogállam van-e, mert te olyan elmebeteg fasz vagy.

2020.09.30. 20:50:47

@felső határ nincs: te nyilván Sztálint és Hitlert kérdezted volna meg, hogy jogállam van-e, mert te olyan elmebeteg fasz vagy.

2020.09.30. 20:53:22

@arthurthedent: "Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az államilag szervezett gyűlöletkampányok európa egyik kedvenc elfoglaltsága. "

Mindenki szembemegy az autópályán, ugye?! Te paranoiás vagy. Egyébként igen, nemcsak te, Orbán betegsége is ez.

"Egyetlen politikai erő sem gyűlölködik annyit, mint a liberális."

1) Nemcsak a liberálisok, a baloldal, a zöldek, de a néppárt nagy része is kritizálta az Orbán kormányt. Megint az van, hogy mindenki szembemegy az autópályán. Ti elmebetegek vagytok.

2) Hogy a faxxxomban tudsz te liberális gyűlölködésről beszélni, amikor ti Gyurcsányoztatok, hangszóróval az egész városban. Ti Sorosoztok, ellopott milliárdokból plakátoltátok tele az egész országot. És ez még semmi, mert Soros és Gyurcsány nem fogja veszélyben érezni magát, de Orbán romázik, és Orbán teleplakátolja az országot az idegengyűlöletével. És a romák, vagy menekültek tényleg olyanok, akik ettől veszélybe kerülnek. Orbánt egyelőre még senki nem húzta lámpavasra, de romákat öltek meg, teljesen ártatlan külföldieket pedig értek atrocitások Magyarországon.

Elmész te a jó édes kurtuta annnyádddba, amikor ti nácik hisztiztek arról, hogy mások gyűlölködnek. Vazzeg, kapjál már magadhoz, te kis méreg!

2020.09.30. 20:57:59

@arthurthedent:
180 millióval jössz igazolás nélkül, de Tiborcz 15 milliárdot lopott, bizonyítottan, a kormány be is ismerte, mert nem hívtuk le az EU-tól.

15 milliárd versus 180 millió, te kis mongolFidióta selejt!

törppicur 2020.09.30. 21:05:46

A blogposztot nyolc civil szervezet jelentése alapján Miklósi Gábor volt indexes újságíró állította össze, aki társaival együtt augusztusban mondott fel az Index függetlenségét veszélyeztető beavatkozások miatt.

A TI-től és magától Miklósi Gábor volt indexes újságírótól is elvártam volna, hogy a Hasdrubal Barcas néven ámokfutó elvbarátját tudja kezelni. A függetlenség és a blogot esetleg olvasó látogatók nyugalmának védelme érdekében.

Hiba volt részemről, sajnálom. Sokkal kisebb apparátussal (pl. zordijász) is megoldható a blogok összematyizása elleni védelem. A másik a nemkommentelhetőség, amit más jóhírű jogvédők is alkalmaznak. Igaz ők a másvélemény tiltása érdekében.

Reding Roli 2020.09.30. 21:05:50

Magyarországot és Lengyelországot - a populista , szèlsősèges , autoriter allamberendezkedèsű országokat - leszavazták : 20 ország egyetért a nèmet javaslattal, 5 pedig még szigorúbb jogállamisági feltèteleket támaszt ès szigorúbb szankciókat vár el!
Orbanèkat meg fogják rendszabályozni, mert nyugaton már az átlagember töke tele van, hogy az EU belső bomlasztóit kelljen az adóikból támogatni...
A " dalnak vège " - hiszen a magyar költsègvetèsi hiány a GDP 9-10% - át is elèrheti ebben az èvben , az államadóssag pedig a GDP 80% körülire ugorhat- ègető szükség van az európai pènzre ...Most az EU "kezében van a Orban- rendszer , a legjobb pillanat, hogy konszolidációra kènyszerítsèk őket...Közben meg a jarvanykezelès is fèlrement: pocsèk jarvanygóc lett Magyarországól a kormányzati inkompetencia miatt ...

TSandor Toth 2020.09.30. 21:08:23

Figyu Barcas-kám. Olyan harcias vagy mint egy Leopárd tank, de tudnod kell, hogy benned csak egy kis szar Wartburg motor ketyeg. Veb Fabrik. Zwei takt. Pöröm-pöm-pöm. 54 LE. Nagy hang kis teljesítmény.

2020.09.30. 21:10:06

@arthurthedent: ""Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. "

Dehogynem!"

Értem. Tehát egy geci kis elmebeteg vagy. Szerinted az egyik bűnt menti az, hogy mit képzelegsz arról, hogy máshol más mit követett el. Szeritned, ha azt hiszed, hogy más is lop, akkor te lophatsz.

Szánalom vagy. Ez a Fidióta "színvonal".

2020.09.30. 21:35:45

@bazalt: már elismételtük, mongolFidióta barom, hogy:

1) Orbanisztánban bevittek két embert a rendőrök, mert a kormányra nézve kritikus, valós adatokat adtak meg, és egyébként a járvány elleni határozott fellépésért léptek fel. vagy megböntették Habonyt, mert EU zászlót lengetett.

2) Németországban meg lehetett akár tüntetni is a járvány-intézkedések ellen is, mégse vittek be senkit.

tehát hazudsz, elmebeteg mongolFidióta, hazudsz. éktelenül büdös nagyokat hazudsz, te kis pszichopata selejt!

2020.09.30. 21:36:16

@arthurthedent: 1) Kevés országban olyan aránytalan a választási rendszer, mint Orbanisztánban.

2) Más országokban az államrendszer is más. Tehát nem lehet összehasonlítani.

3) Olyat meg pláne nem tudsz mondani, ahol a jelenlegi kormány megváltoztatta volna a rendszert az aránytalanság irányába, hogy magának győzelmet biztosítson. ilyen diktatórikus faszságot csak a Fidesz csinált.

4) Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. Úgyhogy ne terelj, te patkány!

Egyébként itt van egy egészen jó választási rendszer:

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/01/egy-majdnem-tokeletes-valasztasi-rendszer/

2020.09.30. 21:40:55

@bazalt: te is Sztálint kérdezted volna meg, hogy diktatúra van-e, meg Hitlert. ÍTe is ilyen mongolFidióta elmebeteg vagy.

2020.09.30. 21:53:45

@arthurthedent:
180 millióval jössz igazolás nélkül, de Tiborcz 15 milliárdot lopott, bizonyítottan, a kormány be is ismerte, mert nem hívtuk le az EU-tól.

15 milliárd versus 180 millió, te kis mongolFidióta selejt!

2020.09.30. 21:54:16

@arthurthedent: " "15 milliárd versus 180 millió, te kis mongolFidióta selejt!"

Milyen erkölcs, milyen jogállamiság az, ahol az egyik bűn menti a másikat? :D"

Pontosan. Még ha Medgyessyék csaltak is 180 milliót, az hol menti fel Tiborcz 15 milliárdos csalását, te kis mongolFIdióta köcsög?!

Egyébként a vádemelés mindkét esetben a fideszköcsög Pol Polt feladata lett volna, tehát mindkettő a Fideszes jogállam hiánya. Érted, te kis mongolFidióta?!

2020.09.30. 21:58:24

@arthurthedent: "én nem ismerem az iratokat, "

No látod, én megnéztem az iratokat. Ennyit tudsz, te kis mongolFidiüta, fingod nincs semmiről, de a pofád, az nagy.

2020.09.30. 21:58:55

@arthurthedent: neked az a diktatúra, amikor egy közember megmondja neked, hogy hülye vagy. azzal viszont semmi bajod nincs, ha Orbán tőlünk lopott pénzből teleplakátolja a gyűlöletkeltésével az országot, embereket attrocitások érnek, romákat hátrányok érnek, törvényesen megítélt kártérítést akar elvenni tőlük a csuti geci.

ezzel neked nincs bajod, mert te egy pszichopata selejt vagy.

2020.09.30. 21:59:27

@bazalt: te is Sztálint kérdezted volna meg, hogy diktatúra van-e, meg Hitlert. ÍTe is ilyen mongolFidióta elmebeteg vagy.

2020.09.30. 21:59:59

@felső határ nincs: te nyilván Sztálint és Hitlert kérdezted volna meg, hogy jogállam van-e, mert te olyan elmebeteg fasz vagy.

2020.09.30. 22:07:43

@felső határ nincs: te nyilván Sztálint és Hitlert kérdezted volna meg, hogy jogállam van-e, mert te olyan elmebeteg fasz vagy.

2020.09.30. 22:08:14

@felső határ nincs: az nem jogállam, amikor a Fideszes köcsög azt mondja, hogy civil szervezeteknek, embereknek, állampolgároknak nincs joguk véleményt mondani a politikáról.

EZ DIKTATÚRA.

Elmész a jó édes kurva anyádba, te diktátor fasz!

2020.09.30. 22:10:53

@bazalt: te is Sztálint kérdezted volna meg, hogy diktatúra van-e, meg Hitlert. ÍTe is ilyen mongolFidióta elmebeteg vagy.

2020.09.30. 22:13:59

@bazalt: nem, nyuszóka,

1) az nem demokrácia, ahol ártatlan facebook kommentelőket bevisznek, mert valaki hülye felnyomta őket. a demokrácia az, amikor a rendőrség a saját hatáskörében kiszűri a totálisan alaptalan feljelentéseket. és egyébként nem kell ahhoz bevinni senkit, hogy megállapítsuk, hogy mit nem csináltak facebookon semmi törvénytelent.
ehhez csak olyan 90-es IQ kellene, ami neked nincs. remélem, feljelentenek és bevisznek minden nap, te kis selejt, te megérdemled!

2) és az nem demokrácia, ahol nem lehet kilengetni egy EU zászlót a kocsiból, "mert járvány van"

az, hogy törvények vannak, nem zárja ki a diktatúrát. olyan simán lehetnek egy diktatúrában diktatórikus törvények, hogy csak na.

nálad nagyon komoly fogalomzavarok vannak, te kis mongolFidióta!

2020.09.30. 22:33:32

@felső határ nincs: te nyilván Sztálint és Hitlert kérdezted volna meg, hogy jogállam van-e, mert te olyan elmebeteg fasz vagy.

2020.09.30. 22:37:06

@felső határ nincs: az nem jogállam, amikor a Fideszes köcsög azt mondja, hogy civil szervezeteknek, embereknek, állampolgároknak nincs joguk véleményt mondani a politikáról.

EZ DIKTATÚRA.

Elmész a jó édes kurva anyádba, te diktátor fasz!

2020.09.30. 22:40:11

@arthurthedent: 1) Kevés országban olyan aránytalan a választási rendszer, mint Orbanisztánban.

2) Más országokban az államrendszer is más. Tehát nem lehet összehasonlítani.

3) Olyat meg pláne nem tudsz mondani, ahol a jelenlegi kormány megváltoztatta volna a rendszert az aránytalanság irányába, hogy magának győzelmet biztosítson. ilyen diktatórikus faszságot csak a Fidesz csinált.

4) Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. Úgyhogy ne terelj, te patkány!

Egyébként itt van egy egészen jó választási rendszer:

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/01/egy-majdnem-tokeletes-valasztasi-rendszer/

Sir Gombóc 2020.09.30. 22:40:54

B+ Matyi, húzz már el a fenébe, tönkreteszel mindent magad körül!

2020.09.30. 22:51:27

@arthurthedent: te kis selejt:

1) hisztizel, hogy én, akinek semmiféle végrehajtói hatalma nincsen, és nem közszereplő, beszólok konkrétan neked egy blog kommentben. kb. hárman olvassák. ez egyébként ingyen van. ettől neked semmi bajod nem lesz. nem jön a náci hülyegyerek, és nem lő le téged puskával. nem vesznek el pénzt tőled, nem ér hátrány az iskolában, és hasonlók. de hisztizel, mert egy nárcisztikus fasz vagy.

2) de az neked rendben van, hogy Orbán a tőlünk lopott pénzből teleplakátolja az országot gyűlöletkeltéssel, a tranzitzónában méltatlanul bántak a menekültekkel, az országban több külföldit ért attrocitás, a romákat szeggregálták az iskolában, Orbán nyíltan szidta a romákat, és nem akar nekik bíróságilag jogosan megítélt pénzt kifizetni.

szerinted ez a kettő egy szinten van. aztán csodálkozol, hogy megállapítom, hogy elmebeteg vagy.

2020.09.30. 22:54:31

@bazalt: nem, nyuszóka,

1) az nem demokrácia, ahol ártatlan facebook kommentelőket bevisznek, mert valaki hülye felnyomta őket. a demokrácia az, amikor a rendőrség a saját hatáskörében kiszűri a totálisan alaptalan feljelentéseket. és egyébként nem kell ahhoz bevinni senkit, hogy megállapítsuk, hogy mit nem csináltak facebookon semmi törvénytelent.
ehhez csak olyan 90-es IQ kellene, ami neked nincs. remélem, feljelentenek és bevisznek minden nap, te kis selejt, te megérdemled!

2) és az nem demokrácia, ahol nem lehet kilengetni egy EU zászlót a kocsiból, "mert járvány van"

az, hogy törvények vannak, nem zárja ki a diktatúrát. olyan simán lehetnek egy diktatúrában diktatórikus törvények, hogy csak na.

nálad nagyon komoly fogalomzavarok vannak, te kis mongolFidióta!

2020.09.30. 22:57:35

@bazalt: nem, nyuszóka,

1) az nem demokrácia, ahol ártatlan facebook kommentelőket bevisznek, mert valaki hülye felnyomta őket. a demokrácia az, amikor a rendőrség a saját hatáskörében kiszűri a totálisan alaptalan feljelentéseket. és egyébként nem kell ahhoz bevinni senkit, hogy megállapítsuk, hogy mit nem csináltak facebookon semmi törvénytelent.
ehhez csak olyan 90-es IQ kellene, ami neked nincs. remélem, feljelentenek és bevisznek minden nap, te kis selejt, te megérdemled!

2) és az nem demokrácia, ahol nem lehet kilengetni egy EU zászlót a kocsiból, "mert járvány van"

az, hogy törvények vannak, nem zárja ki a diktatúrát. olyan simán lehetnek egy diktatúrában diktatórikus törvények, hogy csak na.

nálad nagyon komoly fogalomzavarok vannak, te kis mongolFidióta!

2020.09.30. 22:58:06

@arthurthedent: "én nem ismerem az iratokat, "

No látod, én megnéztem az iratokat. Ennyit tudsz, te kis mongolFidiüta, fingod nincs semmiről, de a pofád, az nagy.

2020.09.30. 23:00:40

@törppicur: @törppicur:

1) Nem, Franciaországban és Németországban nem viszi be a rendőrség be embereket, mert facebookon kritizálták a kormányt. HAZUDSZ, te náci fasz! sőt, felhatalmazás sem volt, a német kormány az államoknak adott némi szabadságot, lehetett még tüntetni is az intézkedések ellen, és mégis elég jól kezelték a járványt.

2) Az OLAF bizonyította, hogy Tiborcz csalt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elios-ügy#Az_OLAF-jelentés

3) itt szidta Orbán a romákat, ocsmány módon azt sugallva, hogy munka nélkül kapnak pénzt, holott a kártérítés persze, hogy nem munkáért, jár, hanem elszenvedett kár miatt. az árvízkárosultak sem azért kapnak segélyt, mert dolgoznak, hanem, mert károsultak. a CSOK támogatást azt meg kár és munka nélkül adják.

index.hu/belfold/2020/01/09/orbaninfo_gyongyospata_gyori_gyerekgyilkos_birosagi_iteletek_biralat/

2020.09.30. 23:08:50

@arthurthedent: neked az a diktatúra, amikor egy közember megmondja neked, hogy hülye vagy. azzal viszont semmi bajod nincs, ha Orbán tőlünk lopott pénzből teleplakátolja a gyűlöletkeltésével az országot, embereket attrocitások érnek, romákat hátrányok érnek, törvényesen megítélt kártérítést akar elvenni tőlük a csuti geci.

ezzel neked nincs bajod, mert te egy pszichopata selejt vagy.

2020.09.30. 23:09:21

@arthurthedent: "Nagyon zavar a kettős mérce. Nem kéne felhúzni magam rajta,"

pedig felhúzhatnád magad, mert akkora a kettős mércéd, mint a ház.

te 180 milliós vélt korrupció miatt hisztizel, de 15 milliárdos nem számít
te azért hisztizel, hogy én itt beszólok neked, és gyűlölködésről beszélsz, de amikor Orbán teleplakátolja az országot gyűlölködéssel, az neked nem számít.

akkora kettős mércéd van, mint Makó Jeruzsálemtől, te kis mongolFidióta pszichopata!

2020.09.30. 23:12:25

@arthurthedent: 1) Kevés országban olyan aránytalan a választási rendszer, mint Orbanisztánban.

2) Más országokban az államrendszer is más. Tehát nem lehet összehasonlítani.

3) Olyat meg pláne nem tudsz mondani, ahol a jelenlegi kormány megváltoztatta volna a rendszert az aránytalanság irányába, hogy magának győzelmet biztosítson. ilyen diktatórikus faszságot csak a Fidesz csinált.

4) Ahogy mondtad, az, hogy mi van más országokban, nem menti Orbángecit. Úgyhogy ne terelj, te patkány!

Egyébként itt van egy egészen jó választási rendszer:

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/01/egy-majdnem-tokeletes-valasztasi-rendszer/

2020.09.30. 23:13:27

Az nyilván nem jogállam, ahol Facebookos kommentelőket visz be a rendőrség, ahol Pol Pot az Olaf által bizonyított csalásban beszünteti a nyomozást, ahol Orbán a romákat szidja , és a bíróság által megítélt kártérítést nem akarja odaadni.

2020.09.30. 23:13:58

@felső határ nincs: te nyilván Sztálint és Hitlert kérdezted volna meg, hogy jogállam van-e, mert te olyan elmebeteg fasz vagy.

2020.09.30. 23:14:28

@arthurthedent: "én nem ismerem az iratokat, "

No látod, én megnéztem az iratokat. Ennyit tudsz, te kis mongolFidiüta, fingod nincs semmiről, de a pofád, az nagy.

2020.09.30. 23:14:59

@bazalt: nem, nyuszóka,

1) az nem demokrácia, ahol ártatlan facebook kommentelőket bevisznek, mert valaki hülye felnyomta őket. a demokrácia az, amikor a rendőrség a saját hatáskörében kiszűri a totálisan alaptalan feljelentéseket. és egyébként nem kell ahhoz bevinni senkit, hogy megállapítsuk, hogy mit nem csináltak facebookon semmi törvénytelent.
ehhez csak olyan 90-es IQ kellene, ami neked nincs. remélem, feljelentenek és bevisznek minden nap, te kis selejt, te megérdemled!

2) és az nem demokrácia, ahol nem lehet kilengetni egy EU zászlót a kocsiból, "mert járvány van"

az, hogy törvények vannak, nem zárja ki a diktatúrát. olyan simán lehetnek egy diktatúrában diktatórikus törvények, hogy csak na.

nálad nagyon komoly fogalomzavarok vannak, te kis mongolFidióta!

2020.09.30. 23:16:00

@arthurthedent: "Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az államilag szervezett gyűlöletkampányok európa egyik kedvenc elfoglaltsága. "

Mindenki szembemegy az autópályán, ugye?! Te paranoiás vagy. Egyébként igen, nemcsak te, Orbán betegsége is ez.

"Egyetlen politikai erő sem gyűlölködik annyit, mint a liberális."

1) Nemcsak a liberálisok, a baloldal, a zöldek, de a néppárt nagy része is kritizálta az Orbán kormányt. Megint az van, hogy mindenki szembemegy az autópályán. Ti elmebetegek vagytok.

2) Hogy a faxxxomban tudsz te liberális gyűlölködésről beszélni, amikor ti Gyurcsányoztatok, hangszóróval az egész városban. Ti Sorosoztok, ellopott milliárdokból plakátoltátok tele az egész országot. És ez még semmi, mert Soros és Gyurcsány nem fogja veszélyben érezni magát, de Orbán romázik, és Orbán teleplakátolja az országot az idegengyűlöletével. És a romák, vagy menekültek tényleg olyanok, akik ettől veszélybe kerülnek. Orbánt egyelőre még senki nem húzta lámpavasra, de romákat öltek meg, teljesen ártatlan külföldieket pedig értek atrocitások Magyarországon.

Elmész te a jó édes kurtuta annnyádddba, amikor ti nácik hisztiztek arról, hogy mások gyűlölködnek. Vazzeg, kapjál már magadhoz, te kis méreg!

2020.09.30. 23:20:07

@arthurthedent:

1) Egyik oldalon ott a Tiborcz csalás, amiről az OLAF jelentés bizonyítja, hogy csalás volt. Józan ember, ha elolvassa a dokumentumokat, akkor látja, hogy feketén-fehéren ott van, hogy csalás történt. Pol Pot nem emelt vádat. Utána visszavonták az EU pályázatot, és kifizették Tiborczot a mi pénzünkből, ami tök világos elismerése annak, hogy Tiborcz lopott. Itt azt mondod, gyanú nélkül nem szabad vádat emelni. Pedig az OLAF jelentés kurvára sokkal több, mint gyanú.

2) A másik oldalon bevittek 2 Facebook kommentelőt a rendőrök, vegzálták őket, majd kiderült, hogy kurvára semmi alapja nem volt az egésznek. Na látod ez az, amikor gyanú, tényleges alap nélkül visznek be valakit. Az ügyészség ezt is elismerte utólag, mert nem emeltek vádat. NA EZT CSINÁLTÁK A SZOCIALIZMUSBAN.

Orbán egy köcsög diktátor.

2020.09.30. 23:21:08

@bazalt: már elismételtük, mongolFidióta barom, hogy:

1) Orbanisztánban bevittek két embert a rendőrök, mert a kormányra nézve kritikus, valós adatokat adtak meg, és egyébként a járvány elleni határozott fellépésért léptek fel. vagy megböntették Habonyt, mert EU zászlót lengetett.

2) Németországban meg lehetett akár tüntetni is a járvány-intézkedések ellen is, mégse vittek be senkit.

tehát hazudsz, elmebeteg mongolFidióta, hazudsz. éktelenül büdös nagyokat hazudsz, te kis pszichopata selejt!

2020.09.30. 23:25:13

Az nyilván nem jogállam, ahol Facebookos kommentelőket visz be a rendőrség, ahol Pol Pot az Olaf által bizonyított csalásban beszünteti a nyomozást, ahol Orbán a romákat szidja , és a bíróság által megítélt kártérítést nem akarja odaadni.

2020.09.30. 23:25:43

@bazalt: már elismételtük, mongolFidióta barom, hogy:

1) Orbanisztánban bevittek két embert a rendőrök, mert a kormányra nézve kritikus, valós adatokat adtak meg, és egyébként a járvány elleni határozott fellépésért léptek fel. vagy megböntették Habonyt, mert EU zászlót lengetett.

2) Németországban meg lehetett akár tüntetni is a járvány-intézkedések ellen is, mégse vittek be senkit.

tehát hazudsz, elmebeteg mongolFidióta, hazudsz. éktelenül büdös nagyokat hazudsz, te kis pszichopata selejt!

2020.09.30. 23:26:45

@arthurthedent: "én nem ismerem az iratokat, "

No látod, én megnéztem az iratokat. Ennyit tudsz, te kis mongolFidiüta, fingod nincs semmiről, de a pofád, az nagy.

2020.09.30. 23:27:46

@törppicur: @törppicur:

1) Nem, Franciaországban és Németországban nem viszi be a rendőrség be embereket, mert facebookon kritizálták a kormányt. HAZUDSZ, te náci fasz! sőt, felhatalmazás sem volt, a német kormány az államoknak adott némi szabadságot, lehetett még tüntetni is az intézkedések ellen, és mégis elég jól kezelték a járványt.

2) Az OLAF bizonyította, hogy Tiborcz csalt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elios-ügy#Az_OLAF-jelentés

3) itt szidta Orbán a romákat, ocsmány módon azt sugallva, hogy munka nélkül kapnak pénzt, holott a kártérítés persze, hogy nem munkáért, jár, hanem elszenvedett kár miatt. az árvízkárosultak sem azért kapnak segélyt, mert dolgoznak, hanem, mert károsultak. a CSOK támogatást azt meg kár és munka nélkül adják.

index.hu/belfold/2020/01/09/orbaninfo_gyongyospata_gyori_gyerekgyilkos_birosagi_iteletek_biralat/

2020.09.30. 23:29:18

@bazalt: nem, nyuszóka,

1) az nem demokrácia, ahol ártatlan facebook kommentelőket bevisznek, mert valaki hülye felnyomta őket. a demokrácia az, amikor a rendőrség a saját hatáskörében kiszűri a totálisan alaptalan feljelentéseket. és egyébként nem kell ahhoz bevinni senkit, hogy megállapítsuk, hogy mit nem csináltak facebookon semmi törvénytelent.
ehhez csak olyan 90-es IQ kellene, ami neked nincs. remélem, feljelentenek és bevisznek minden nap, te kis selejt, te megérdemled!

2) és az nem demokrácia, ahol nem lehet kilengetni egy EU zászlót a kocsiból, "mert járvány van"

az, hogy törvények vannak, nem zárja ki a diktatúrát. olyan simán lehetnek egy diktatúrában diktatórikus törvények, hogy csak na.

nálad nagyon komoly fogalomzavarok vannak, te kis mongolFidióta!

midnight coder 2020.10.01. 08:16:35

@Sir Gombóc: Ne ettessétek már ezt a szerencsétlen elmeroggyant trollt! Nyilván azért csinálja, mert így figyelmet kap. Valószínűleg már gyerekkorában is csontot kötöttek rá, hogy legalább a kutya játsszon vele. Most az idióta scriptje a csont.

midnight coder 2020.10.01. 08:19:30

@Reding Roli: Ezzel csak az a baj, hogy az EU-nak Orbán nélkül is hamarosan vége. Az USA-Kína hidegháborúban nekünk nemigen osztanak lapot. Ha csak a kínaiak úgy nem döntenek, hogy mi legyünk a legvidámabb barakk. Mert hogy az USA nem fog ilyet csinálni abban biztos lehetsz.

midnight coder 2020.10.01. 08:30:57

@Reding Roli: Az EU mellett nemigen szól semmi. A népessége megosztott mind nyelvileg mint kulturálisan, ráadásul öregszik, a vezetése egy rakás idióta, ahogy az emberek elég nagy része is akik rájuk szavaztak - és itt messze nem csak Orbánra gondolok, de a nyugat-európai politikusokra is. Az egész kontinens gondolkodásban leragadt úgy az 50-es és a 70-es évek között. Ez amúgy Orbánra is igaz... A kultúra dekadens és hanyatlik már sok évtizede. Ráadásul itt van a szomszédban egy olyan kontinens ami tele van írástudatlan nyamnyamokkal akik szaporodnak mint a nyulak, ráadásul jó kis iszlamista a legtöbbje. A nyersanyag erőforrások már rég kimerültek, a bekövetkező globális felmelegedés sem annyira fogja ezt a helyet jól érinteni. A régen volt előny technológiában, tudásban gyorsabban olvad mint az Északi-Sark jege. Ma már egyre kevesebb dolog van, ami indokolja hogy a német Grünt ugyanazért a melóért 5x annyi fizut kap mint a kínai Chang.

Erre mondják, hogy innen szép nyerni...

Minden ballib bérretteg 2020.10.01. 08:35:15

Milyen meglepő, hogy a Soros csapat által szponzorált "civilek" hiányosságokat találnak a jogállamiságban.

Milyen meglepő, hogy 2006-ban mikor tömegesen verettek azonosíthatatlan karhatalmistákkal, tömegoszlatásra alkalmatlan fegyverekkel tüntetőket, akkor semmi probléma nem volt.

Milyen meglepő, hogy mikor nem volt jobboldlai TV, és ezt számonkérték a Medgyessy nevű miniszterelnöktől, akkor azt válaszolta "Akinek TV kell vegyen magának", és ezzel szintén semmi gondja nem volt a fenti civileknek.

Álszent rohadák Soros csicka banda, amelyik pénzügyi zsarolással juttatná a számukra kedves balliberális erőket hatalomhoz az országba.

Hogy közben mélyítik a válságot, büntetik a magyar embereket pénzelvonással, azt magasról leszarják.
Mindenekfelett a hatalom rédekli a tetves Soros csicskákat.

Minden ballib bérretteg 2020.10.01. 08:36:54

@Hasdrubal Barcas:
Én úgy tudom a szocik alatti 4-es metró építésről is kiderítették, hogy az MSZP-SZDSZ kormány potentáljai loptak, mégse lett büntető ügy.
Kettősmérce ?

Minden ballib bérretteg 2020.10.01. 08:38:25

@Hasdrubal Barcas:

Bizonyáéra tudod, hogy a szegregáció amit vizsgáltak, és ami a bírósági döntés alapjául szolgált, az MSZP-SZDSZ kormány idejére dotálható !

Csak ezt elhallgatod te kis selejt !

Minden ballib bérretteg 2020.10.01. 08:39:52

@Hasdrubal Barcas:

Mondj már csak egy darab esetet, mikor facebook kommentért, vagy vélemény közlésért bárkit elítéltek.

Nem fog menni, mert nincs ilyen. Ezerrel megy a bérrettegés, a hazudozás a nagy büdös semmin.

Minden ballib bérretteg 2020.10.01. 08:44:03

@midnight coder:
Persze igazad van. Tudjuk hogy élvezi a hazudozást, és a bérrettegést, és összes tényszerűsége a sértegetés, személyeskedés.

De azért le kell írni, hogy a Matyi alias "Hasdrubal Barcas" egy elmeroggyant barom, hátha idetéved valaki, aki komolyan veszi.

konrada 2020.10.01. 11:14:30

@doggfather:
Ez tényleg így van. Sosem volt az.
De hogyan is lehetett volna, amikor egy diktatórikus állampár (s aki itt párhuzamot akar vonni, annak javaslom tanulmányozni a történelemkönyveket, mert személyes tapasztalata nuku - persze van azért hasonlóság, de egyébként jogállamiság tekintetében ég és föld) alig 4 év után már visszatért a hatalomba egy pufajkással -akinek legitimációért olyan "üzletemberekkel" kellett összefognia, akiknek már a bíróságon is "10 év"-vel kellett volna köszönni,
amely aztán kitermelt magából egy mszmp-s III/2-es miniszterelnökhelyettest, aki aztán a becsületrendet is megkapta alstrom-ozsért,
aztán a fittelinás csodát, akinek aztán voltak elképzelései a jogállamról - többek közt a Nemzeti Ünnepen annak történelmi felidézésével -
majd a libákhoz nem értő "szakemberrel",

...s egy ilyen sorba már lazán beleillik a hajdan szégyellős "ne mi nyerjünk legtöbbet" kiszcserkész…

szóval nemhogy régen nem az, hanem sosem volt az.

bazalt 2020.10.01. 13:14:20

@Hasdrubal Barcas: Én nem ismételek, veleTEK ellentétben. Az hogy kétszázszor beírsz valamit, nem teszi igazzá. Ha szkripttel csinálod, pláne nem. Te egy beteg lelkű, szánalmas selejt vagy, és csak egyetlen célt tudsz elérni ezzel a végnélküli epehányással: az értelmes párbeszéd megszüntetését. Talán majd valaki rákényszerít hogy bevegyed a napi gyógyszered és akkor lenyugszol. Mindenesetre, hogy a hozzászólásodra reagáljak, az 1) és a 2) is tényszerűen cáfolható hazugság. Bővebben nem fejtem ki mert felesleges, túl beteg vagy hozzá.

citrix 2020.10.01. 14:36:42

A korabeli krónikákat olvasva a népi demokráciában (szocializmus korszaka) volt csak igazán jogállam, demokrácia. Aki ezt vitatta az nyugatbérenc, CIA ügynök, felforgató, lázító egyszóval belső ellenségnek számított és felkeltette a hatóságok érdeklődését.
Szerencsére ma már igazán jogállamban élünk (pártunk és kormányunk szerint bizonyosan), aki ezt vitatja az Soros bérenc, Brüsszel ügynöke, álcivil hazaáruló. Felkelti a hatóságok érdeklődését és számíthat vegzálásokra. Csöbörből vödörbe.
süti beállítások módosítása