HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Még mindig nagyon megengedőek a magyarok a korrupcióval szemben

2017-ben még másodikok voltunk, az Eurobarometer legújabb felmérése szerint viszont mostanra a magyarok a leginkább hajlandóak elfogadni a korrupciót az Európai Unió polgárai közül. A friss európai felmérés a Transparency International Magyarország egyidőben bemutatott jelentésével hasonló eredményekre jutott, ezért az alábbiakban összevetjük a két kutatás legfontosabb megállapításait.

Amikor 2017-ben megjelent az Eurobarometer felmérés első korrupcióval kapcsolatos kiadása, sokakat meglepetésként ért, hogy mindössze a magyarok 35 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupció különböző formáit (pénz, ajándék vagy szívesség felajánlását közszolgáltatásért vagy közhatalmi szerv intézkedéséért cserébe). Ugyanebben a felmérésben az európai polgárok átlagosan 70 százaléka utasította el a korrupciót; az elutasítottság aránya a magyar adatnál egyedül Lettországban volt alacsonyabb (34 százalék).

A múlt héten nyilvánosságra hozott (2019 decemberi adatfelvételen alapuló) újabb korrupciós Eurobarometer jelentés rávilágít, hogy míg a korrupcióval szembeni intolerancia kis mértékben nőtt Magyarországon (35-ről 38 százalékra), az Európai Unión belüli relatív helyzetünk e tekintetben nem változott, sőt: míg 2017-ben utolsó előttiek voltunk ebben a mutatóban, a mostani felmérésben nálunk volt a legalacsonyabb az elutasítottság aránya (Lettországban az arány 39 százalékra javult).

A friss Eurobarometer megállapításai sok szempontból rezonálnak a Transparency International Magyarország a CEU Közpolitikai Iskolájának (SPP) Policy Labs programjával közösen készített, a Tárki által lekérdezett közvélemény-kutatásával, amelynek eredményeit szintén a múlt héten ismertettük (részletesen angolul itt, a legfontosabb eredményeket pedig ebben a magyar nyelvű összefoglalóban). Az alábbiakban rámutatunk néhány izgalmas egybeesésre vagy éppen feltűnő különbségre a két felmérés között.

Mennyien adnak hálapénzt?

A hétköznapi korrupció egyik jellemző megnyilvánulási formájaként az egészségügyi hálapénz problémaköre mindkét felmérésben kitüntetett figyelmet kapott. A Transparency International Magyarország és a CEU SPP közös felmérésében három kérdés is érintette a jelenséget.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyarok hogyan értelmezik a korrupció kifejezést, a felsorolt opciók között pedig a hálapénz is szerepelt. A válaszokból világosan kiderült: azt, hogy „egy páciens közkórházban hálapénzt fizet orvosának egy olyan ellátásért, amit a társadalombiztosítás is fedez”, mindössze a válaszadók 40 százaléka tartotta korrupciónak, szemben a közhatalommal való visszaélésekkel és a rendőrök megvesztegetésével.

Forrás: a Transparency International Magyarország és a Közép-európai Egyetem (CEU) Közpolitikai Iskolájának (SPP) közös felmérése

A fenti aránnyal szoros összhangban, amikor a hálapénz elfogadhatóságáról kérdeztük a válaszadókat, 39,4 százalék nyilatkozott úgy, hogy elfogadhatatlannak tartja a jelenséget (21,5 százalék szerint etikátlan, míg 17,9 százalék szerint egyenlőtlenségeket teremt az egészségügyben). A legtöbben (a válaszadók 40,6%) passzív elfogadással viszonyultak a jelenséghez, mondván, „akár egyetértünk vele, akár nem, a dolgok már csak így működnek”.

A friss Eurobarometer eredményeivel leginkább a hálapénz fizetésben való közvetlen részvételre vonatkozó adatok vethetőek össze:

míg a mi felmérésünkben 9,9 százalék nyilatkozott úgy, hogy „hálája jeléül” fizetett valamilyen közszolgáltatásért vagy közfeladatot ellátó személynek, az Eurobarometer kutatásában a magyarok 13 százaléka mondta azt, hogy az „egészségügyi rendszerben” „valaki ajándékot, szívességet vagy extra pénzt” kért tőle a szolgáltatásaiért cserébe az elmúlt 12 hónapban. Ez egyébként a legmagasabb arány volt az Európai Unióban, Litvánia és Románia (12-12 százalék előtt).

Azt, hogy a kérdések pontos megfogalmazása milyen fontos különbségekhez vezethet, mi sem példázza jobban, mint hogy ugyanennek a felmérésnek az arra vonatkozó kérdésére, hogy „a hivatalos díjakon felül kellett-e extra díjat fizetnie vagy értékes ajándékot adnia egy ápolónak vagy orvosnak, vagy adakoznia a kórháznak?” már a magyarok 14 százaléka válaszolt igennel, s a többi ország esetében is némileg eltértek az arányok az előző kérdésre adott válaszoktól (az EU-átlag ebben a tekintetben 5 százalék volt).

Forrás: a Transparency International Magyarország és a Közép-európai Egyetem (CEU) Közpolitikai Iskolájának (SPP) közös felmérése

Mivel a saját felmérésünk különbséget tett a „hálából” és a szolgáltatáshoz való hozzáférés/jobb szolgáltatás érdekében kifizetett informális juttatások között, ezért nem tűnik merészségnek kijelenteni, hogy azok aránya, akik bevallottan fizettek valamilyen informális juttatást az egészségügyben, a kérdés pontos megszövegezésétől függően 13 és 19 százalék között mozog, a valós arány pedig az ilyen kérdésekre jellemző válaszmegtagadás miatt minden bizonnyal magasabb ennél.

Az állami szintű korrupció szintjének változása

Az eredmények összehasonlíthatósága szempontjából szerencsés, hogy mindkét felmérés tartalmazott arra vonatkozó kérdést, hogy a válaszadók értékelése szerint hogyan változott a korrupció szintje az elmúlt három évben. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy míg a saját felmérésünk kifejezetten az „állami szintű korrupció” értékelésére kérte a megkérdezetteket, addig az Eurobarometer általánosságban a „korrupció szintjének” változására kérdezett rá.

Ennek fényében az eredmények között is jelentős eltérést találunk:

míg a CEU SPP és a TI Magyarország felmérésében a legnagyobb csoportot azok tették ki, akik szerint az állami szintű korrupció szintje nem változott az elmúlt három évben (50%), az Eurobarometer felmérése szerint azonban a magyarok 57 százaléka szerint nőtt a korrupció ebben az időszakban.

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében az adatokat egy közös ábrán is megmutatjuk.

 

A fentiek tanulsága szerint bár mindkét felmérésben abszolút többséget alkotnak azok, akik szerint a korrupció szintje nem csökkent az elmúlt három évben, a válaszadók borúlátóbbnak bizonyulnak akkor, ha a korrupcióról általában kérdezik őket, mintha egy kifejezetten az állami szintű korrupcióval kapcsolatos, specifikusabb kérdéssel szembesítik őket. A javuló tendenciát érzékelő válaszadók mindkét felmérésben kisebbséget alkottak (11, illetve 5 százalékos aránnyal).

Mely intézmények képesek hatékonyan fellépni a korrupció ellen?

Szintén közös eleme a két felmérésnek, hogy arról is megkérdezték a polgárokat, hogy mely intézményeket tartják a legalkalmasabbnak a korrupció elleni fellépésre. A kérdésfeltevés módja azonban némileg eltért: míg a CEU SPP-vel közös felmérésünk egyes állami intézmények 1-5-ig tartó skálán való értékelésre kérte a válaszadókat, az Eurobarometer felmérésében a megkérdezettek több, szerintük alkalmas intézményt jelölhettek meg, az eredményeket pedig a válaszadók százalékában tetté közzé. Mivel az adatok így közvetlenül nem összehasonlíthatóak, két külön grafikonon mutatjuk be őket.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, a CEU SPP és a TI Magyarország közös felmérésében a felsorolt közintézmények mind viszonylag pozitív, 1-5-ös skálán 3-3,5 közötti értékeléseket kaptak. Ugyanakkor szembetűnő, hogy a bíróságok megítélése pozitív irányban kilóg a mezőnyből, illetve ennél talán meglepőbb módon az ügyészség megítélése is átlagon felüli.

Forrás: a Transparency International Magyarország és a Közép-európai Egyetem (CEU) Közpolitikai Iskolájának (SPP) közös felmérése

Mivel az Eurobarometer kérdőíve nem tett különbséget az igazságszolgáltatás egyes szervei között, ezért a fenti arányok összehasonlítására nincs lehetőségünk. Ami viszont nagyon látványosan különbözik a két adatsorban, az a rendőrség megítélése. Míg a saját felmérésünk szerint a felsorolt állami intézmények közül a rendőrség korrupció elleni hatékony fellépésében bíznak a legkevésbé a magyarok, paradox módon mégis a rendőrséghez fordulnának a legtöbben (40%), ha valamilyen korrupciós cselekményt tapasztalnának. Ez az eredmény annak fényében nem meglepő, hogy az általános hivatali utat figyelembe véve kézenfekvőnek tűnik egy konkrét esettel először közvetlenül a bűnüldözési szervekhez fordulni, ahelyett, hogy például levelet írnánk az amúgy kedvezőbb megítélésű miniszterelnöknek.

Ugyanakkor az az ellentmondás, miszerint a magyarok többsége egy olyan szervhez fordulna korrupció esetén, amelyben csak kevéssé bízik, arra is magyarázatul szolgálhat, miért ilyen kirívóan alacsony (27 százalékos) a bejelentési hajlandóság Magyarországon (ez a legalacsonyabb érték az EU-ban, az uniós átlag 44 százalék).

Jobban elmélyedve a bejelentéstől való vonakodás okaiban az Eurobarometer adataiból kiderül, hogy legtöbben attól félnek, hogy nem tudnák bizonyítani állításukat (45%), ugyanakkor szintén jelentős (39%) azok aránya, akik szerint az elkövetőket nem büntetnék meg, ezért értelmetlen bejelentést tenni. Az Európai Unió bejelentővédelmi irányelvének implementálása kapcsán különösen fontos lehet figyelembe venni, hogy a harmadik leggyakrabban (24% által) említett ok az, hogy a bejelentők nem élveznek érdemi védelmet Magyarországon.

Forrás: Eurobarometer, korrupcióval kapcsolatos különkiadás (Special Eurobarometer 502, 2020. június)

További részletekért érdemes elolvasni a mindkét felmérés eredményeiről kiadott jelentéseket. Az Eurobarometer korrupcióval foglalkozó különkiadása itt, a TI Magyarország a CEU Közpolitikai Iskolájával közösen készített anyaga pedig ezen a címen érhető el.

 

A szerző Mikola Bálint, a TI Magyarország projektmenedzsere

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr6115811254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.06.16. 08:48:20

Bezzegországokban az ottani "lojális" média nem vesz tudomást a létezéséről, internáci hülyelvtárs firkászok. Bajos lehet az Eurobarometer kutatási módszertana.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 08:55:07

Mert a korrupció narratíva alapvetően egy liberális mese.

Wildhunt 2020.06.16. 09:14:30

Itt még nem nevezték át lobbizásnak ugyanis.

nemecsekerno_007 2020.06.16. 09:41:09

Amennyi pénzről itt a ,,függetlenobjektív,, ellenzék összehordott hetet-havat, korrupció címszó alatt, abból már megépült volna az összes eddig tervezett autópályánk, vasútvonalunk meg még egy reptér is. Egy szerencséjuk van, hogy az emberek nem tudják a 100 milliárd Ft feletti összegeket értelmezni.

birkamenet 2020.06.16. 12:12:21

@Európai téridő: @MAXVAL bircaman közíró: @Wildhunt: @nemecsekerno_007:

Hú, milyen kétségbeesetten bebégettetek már fidess trollok!
Hiába, az érintettség kihozza az azonnali reakciót.

nemecsekerno_007 2020.06.16. 13:05:08

@birkamenet: Mindig megnyugtat ha látom, hogy az ellenzék és szavazóik továbbra se értenek semmit.

nemecsekerno_007 2020.06.16. 13:08:16

A korrupció ott kezdődik, hogy félmillió külföldön dolgozó helyett mi fizetjük a nyugdíjasaikat. Csak ugye ez egy klasszikus és többszintű tabu, ezért hallgatunk róla mint a családon belüli erőszakról.

sas70 2020.06.16. 13:29:28

@nemecsekerno_007: De legalább őket is beleszámolják a szárnyaló munkaügyi statisztikákba! Ez azonban nem korrupció, csak adat mintavételi, statisztikai módszertani sajátosság!

illaim 2020.06.16. 13:58:18

Az Észak-Erdélyi autópálya építési költsége éppen a fele a magyar M4 építési költségénél! A fideSS SA csürhéje meg azt próbálja bizonygatni, hogy nálunk Magyarországon nincs túlárazás, nincs korrupció! LOL

konrada 2020.06.16. 14:35:08

@illaim: Azonos műszaki tartalommal??? LOL

nemecsekerno_007 2020.06.16. 14:49:49

@sas70: Aztán minek számoljuk őket hülyegyerek?! Munkanélkülinek?! Segélyt ne adjunk nekik.
Rúgóztok itt Mészároson évek óta, pedig az aprópénz az évi 1000 Mrd Ft-hoz képest amit a szent európai érték a szabad munkaerő-áramlás okoz.
Amig ez így van, a többség pont leszarja korrupciós nyivákolást.

Galerida 2020.06.16. 14:51:29

Sajnálatos módon 2010 után az Orbán kormányra szórt mérhető vádak megbuktak, ezért a forradalmi ballib oldal kénytelen volt áttérni a mérhetetlen: demokrácia, sajtószabadság és korrupció nevű gumicsontokra.
Ezekkel meg az a baj, hogy annyit ismételgették, hogy a lakosság immunizálódott...
Azért ne adjátok fel, hátha egyszer bejön...

nemecsekerno_007 2020.06.16. 14:52:24

@konrada: Jó kérdés :) Többféle autópálya szabvány van, nálunk mindig a top verziót építik. Németországban símán van olyan autópálya minősítésű út ami nálunk símán autóút.

nemecsekerno_007 2020.06.16. 15:00:48

@Galerida: Szó szerint. Kommunikációs taktika update.

konrada 2020.06.16. 15:22:11

@nemecsekerno_007:
Na ja. De nálunk divat (oldalfüggetlenül!) összehasonlítgatni olyan szakaszok költségeit, ahol az egyikben kilométernél hosszabb híd van a töltéseivel, és le- meg felhajtók sorával - olyan szakaszokkal, ahol tömör talajon csak két pár betoncsík van...

nemecsekerno_007 2020.06.16. 15:25:49

@konrada: Jaja, én meg annak örülök, hogy nem kell ilyenekkel együtt dolgoznom.
Főleg nem tűzszerészként :))))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 15:35:40

@birkamenet:

Az igaz birca bégeti az igazságot, míg a balliba csak bukott gazdái keserű nótáját gágogja.

Nem leszünk gyarmat ! 2020.06.16. 17:13:01

A gyurcsány duiktatúra megszűntével gyakorlatilag megszűnt a korrupció. Csak koeeupció látszatát keltő balliberális uszítás zajlik

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.06.16. 17:24:08

Anyád a megengedő. A gerintelen fideszes takonyférgek fogadják el a korrupciót, mert ugyanolyan tolvaj, adócsaló szarok mint a királyuk.

Bogyó 2 2020.06.16. 19:05:29

@nemecsekerno_007: "Rúgóztok itt Mészároson évek óta, pedig az aprópénz az évi 1000 Mrd Ft-hoz képest amit a szent európai érték a szabad munkaerő-áramlás okoz."

Mi van?????? Te látod amit írsz??? Azt, hogy valaki 100 évre visszamenőleg a talán legnagyobb magyarországi vagyont közép-ázsiai módon harácsolja össze 8-9 év alatt a mi pénzünkből a túlárazott beszerzésekből valójában a törvények kijátszásával azzal hasonlítod össze, hogy az ország egyes polgárai a jobb megélhetés és életminőség miatt kimegy dolgozni külföldre? Szerinted jókedvükből teszik? Mégis mit kellene tenni? Röghöz kötni őket mint a jobbágyokat? Nem az a baj, hogy már nem fér el a döbrögik hasa a kanapén, hanem az, hogy még van szabad költözködés a jobbágyoknak? Kapjál már az agyadhoz!

Mellesleg kedves fideszkéd 10 éve kormányoz, tegyen ellene, börtönözze be a lakosságot, hogy neki szolgáljanak, mert akkor milyen jó lesz nekünk. Ja, de persze az uniós támogatás azért jó, ha belecsorog a zsebeikbe. Mellesleg nem jelentéktelen pénz folyik befelé is az országba abból, amit kint keresnek, rengetegen abból építkeztek, indítottak vállalkozást, vagy csak időnként küldenek haza. Nyilván van aki meg nem. Senki nem menne el, ha itt is keresnének annyit, minden terror-riogatás, meg haldokló nyugatos komcsi vízió felfestés ellenére, most ez a legújabb, hogy szegény költségvetés ezért nem tud teljesíteni? Komolyan azt akarod mondani, ha betiltanák a külföldi munkavállalást akkor milyen jól menne az országnak? Valójában az új földesuraknak menne jól, a tömegek minimálbéren tengődnének, hiszen nem volna választási lehetőségük, de mivel ott nincs szabad európai munkavállalás az orosz, meg a posztszovjet munkavállalók biztos azért élnek olyan boldogan és magas színvonalon a saját országukban,, és mindenki őket irigyli, oda vágyik a fél világ. Ja, mégsem. Hihetetlen ez a szolgaság, hogy a magyar újkori történelem legnagyobb korrupciós bizniszét így lehet mosdatni és bagatellizálni, de egyszer majd elmúlinak ezek az idők is, ha lesz szabadság, akkor ezt elrettentő példaként fogják a történelemkönyvekben tanítani. Szegény Széchenyi a saját pénzét adta oda közcélra, amivel az akkori kor természetes viszonyai között rendelkezett, nem abból, amit a haverság révén és a törvények ellenében. szerzett. Nem kicsit akadna ki.

Bogyó 2 2020.06.16. 19:29:56

@Nem leszünk gyarmat !: Szerintem ez a legviccesebb a mai hozzászólások közül. A gyurcsányi lopások nagyjából a Józsi bácsi uborkáját lerabló falusi hordákhoz hasonlíthatóak, amikor a helyi vezetők nem tudtak rendet tartani. Ezért új vezetőket akartak, de 2010-ben jó autókkal, elegánsan és higiénikusan, jól szervezetten megérkezett a maffia a választási irodába, nyertek és már védelmi pénzt szednek, természetesen mindenkitől, Nemcsak attól, akinek uborkája van. Józsi bácsinak odaadják az aprót, aki ezért hálásan tölti ki a nemzeti konzultációs ívet, hiszen most már nem viszik el az uborkáját. Azt se bánja, hogy már nem kell önkormányzatot meg polgármestert választani, hanem odateszik a jó embert, aki féken tartja a csúnya tolvajokat. A maffia rendet tart, külföldről is kap pénzt a nyugdíjasotthon felújítására. Józsi bácsi fia persze néha kekeckedik, mert ő szeretné , hogy a falusiak döntsék el mi legyen a faluban, szeretne üzletet nyitni, de nem lehet, mert a maffia helyi vezetőjének már van ilyen és újra meg nem ad engedélyt a hivatal, mert ott is a helyi maffiatag a vezető. Azt ajánlják, hogy menjen el a boltba takarítani, esetleg raktárosnak, ne akarjon többet. Józsi bácsi nem érti mi a fia baja, hiszen ennél sose volt jobb, meg hát milyen jó biztos állás volna az takarítani az uraságnál. De Józsi bácsi fia tartja magát annyira okosnak mint a helyi maffiózó, csak tisztességesnek is, ezért fájó szívvel, de inkább elmegy Hollandiába és siratja a megrekedő hazáját. Józsi bácsi pedig nem érti miért kellett elmennie, hiszen egészen szép a nyugdíj is, az uborka is megmarad, végre valaki rendet tart. Kell ennél több?

Bogyó 2 2020.06.16. 19:44:32

@MAXVAL bircaman közíró: "Mert a korrupció narratíva alapvetően egy liberális mese."

Te kitűnő példája vagy annak, hogy milyen emberekből állhat egy orwelli világ végrehajtó apparátusa. Egyetlen egy paranoia fényében látsz és láttatsz mindent, s a teljesen nyilvánvalóról is állítod, hogy nem az.
Igen, Mészáros Lőrinc teljesen törvényesen, a törvényes elveknek megfelelően, etikusan szerezte a vagyonát, politikai kapcsolat ebben semmi szerepet nem játszott. Semmi különleges nincs abban, hogy valaki 8 év alatt nagyobb vagyont tud így, kizárólag állami forrásokból felhalmozni, mint a világ leghíresebb popsztárjai vagy focistái évtizedek alatt. És mindig is Kelet-ázsiával álltunk háborúban.

Valójában te komoly bűnöket követsz el ez ellen a nemzet ellen igyekezve sötétségben tartani a fejeket.

nemecsekerno_007 2020.06.16. 21:18:34

@Bogyó 2: Számoljál mán kretén. Évi 1000 Mrd Ft kiesés a külföldön dolgozók. Persze rúgózhattok Mészároson. Aprópénz.

DR. Smit Pal 2020.06.16. 23:42:39

Szerintem csak a lipsi korrupcio szamit, mert ok kulfoldre viszik a penzt, ami orokre elveszik. Mig a nemzetioldal esetleges sokkal ritkabb korrupcioja SEMMI kart sem okoz, mert az itt marad az orszagban es csak ido kerdese, hogy a magyar emberek erdekeben hasznosuljon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.17. 06:24:36

@Bogyó 2:

Mindig vicces, amikor a profitfelhalmozást a liberálisok egyszer tisztességes vállalkozáésnak mondjék, másszor meg csúnya korrupciónak. Az előbbi: ha az ő emberük gazdagszik, az utóbbi ha az ő ellenségük.

Ennyi az egész.

nemecsekerno_007 2020.06.17. 10:20:51

@Bogyó 2: Képmutatás, kettős mérce. Ezt úgy hívják. Az évi 1000 Mrd-os ,,lopás,, a közösből az oké, a Mészáros féle ,,lopás,, meg nem. Pedig az tényleg aprópénz.
Arról már nem is beszélve, hogy az utóbbi legalább működő tőke, itt Magyarországon.
süti beállítások módosítása