HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Talán mégis jó valamire a vagyonnyilatkozati rendszer…

Varga Tibor, a Kecskeméti Törvényszék bírája azért veszítheti el bírói állását, mert vagyonnyilatkozatában nem tudott számot adni gazdagodásának a forrásairól. A bírák jogállásáról szóló törvény alapján minden bíró köteles háromévente nyilatkozni arról, hogy milyen vagyontárgyakat birtokol. A törvény a bíróság vezetőjét pedig arra kötelezi, hogy vesse össze a bíró aktuális vagyonnyilatkozatát a korábbival.  Varga Tibor ezen a teszten bukott el: a főnöke megállapította, hogy a „szolgálati viszonyából vagy a munkáltató által ismert más törvényes forrásból származó jövedelme nem ad magyarázatot a vagyongyarapodására”. Ilyen esetben szigorú eljárást kell lefolytatni, ami Varga Tibor esetében állásvesztéssel végződhet. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy a Kecskeméti Törvényszék elnöke azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól és kezdeményezte eltávolítását a bírói karból.

Kezdetnek nem rossz! Hogy a folytatás is ilyen szép legyen, azt várjuk az adóhatóságtól, hogy vagyonosodási vizsgálattal derítse fel Varga Tibor bíró vagyonának tényleges eredetét. És ha netán kiderülne, hogy a vagyon bűncselekményből származik, az ügyészség indítson ellene büntetőeljárást.

Vannak persze további ötleteink is. Mondjuk a politikusok, parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait is alaposabban ki lehetne vizsgálni. Ezt a feladatot pedig a politikustársaktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehetne telepíteni. Ellenkező esetben még az a minden alapot nélkülöző híresztelés kaphatna szárnyra, hogy azért nem indul egyetlen politikus ellen se vizsgálat a vagyonnyilatkozata alapján, mert ugyebár „holló hollónak nem vájja ki a szemét.” A NAV rögvest kezdhetné Zsiga Marcellal a sort.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr395671497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jogalany 2013.12.02. 22:21:44

Valamiért a vezetője pikkelt rá. Most jön a nyertem a lottón magyarázat, vagy a baráti kölcsön, ami szinte mindegyik politikusnál megtalálható.
Ilyen vagyonosodási vizsgálatot lefolytathatnának - előre mondom kis sikereséllyel, a smittelőnél is, mit mondana honnan van 3,5 milliárdja. Bevallaná, hogy nyert a lottón? talán azt is, előre tudta, hogy nyerni fog. Vagy egy nemrég férjhez ment hölgynél, honnan van 3 milliárdja. Bár Ő őszintén mondhatná, a hozományom.
NAV, Lottó, trafik, föld, casinók, de van ellentételezés is, rezsi csökkentés, pénzfelvétel, .......................

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.12.03. 05:17:54

"Ezt a feladatot pedig a politikustársaktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehetne telepíteni."
Mert az olyan független, és tiszta? MAx. annyi hogy akkor legalább az ellenzékieket megvizsgálnák. Ja, meg ugye úgysincs semmisemnem a nevükön, nem tudom, minek erőlködni.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.03. 08:00:48

Volt néhány olyan döntés, ami veszélyes orbán álomvilágára.

Rendet kell vágni a bírók között, tudják, hol a helyük. Mostantól majd gondolkoznak, hogy a törvény vagy orbán.

CsakMintTe 2014.01.24. 19:16:23

OFF: valaki egy másik blog kommentjei közt azt állítja, hogy ide nem lehet kommentelni, mert nem engedi elküldeni. Csak próbát teszek.
süti beállítások módosítása