HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Most az alkotmánybírák élethosszig tartó mandátuma a nemzeti érdek

A kormány benyújtotta az Alaptörvény ötödik módosításával összefüggő törvénymódosításokat. A korrupció elleni küzdelem szempontjából ezúttal arra a rendelkezésre figyelünk, aminek köszönhetően a jelenlegi kormánytöbbség által megválasztott alkotmánybírák akkor is kitölthetnék a mandátumukat, ha közben elmúlnak hetvenévesek. Így Szívós Mária, Pokol Béla, Salamon László, Balsai István és Dienes-Oehm Egon 2023/2024-ig maradnának alkotmánybírák. Némelyikük tehát közel a nyolcvanhoz is végezhetne alapjogi bíráskodást.

Mindez annak a fényében különösen érdekes, hogy a rendes bíróságok bíráit előbb 62, majd, éppen az Alkotmánybíróság és később az EU bíróság döntéseinek a hatására 65 éves korukban kényszernyugdíjazták. Akiket az első körben kirúgottak közül kényszerből visszavettek, azok se kapták meg újra a korábbi kollégiumvezetői, elnöki, stb. beosztásukat. Mert akkor éppen a fiatalítás volt a szempont, így lehetett ugyanis megszabadulni a jelenlegi kormány hivatali idejét megelőzően kinevezett bírósági vezetőktől.

Arról persze nem tehet a kormány, hogy az összes többi alkotmánybíró hetvenéves kora előtt kitölti a 12 éves mandátumát. A kritizált szabály tehát annyiban „demokratikus”, hogy azonos feltételekkel, mindegyik alkotmánybíróra vonatkozik. A gyakorlatban azonban éppen annak az öt alkotmánybírónak hosszabbítja meg a mandátumát, akik közül többen a 70 éves felsőkorhatár elérése miatt a következő egy-két évben kikerültek volna a testületből. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a szintén a jelenlegi kormánytöbbség jelöltjeként újra talárt öltött Bihari Mihályt nem részesítették ebben a kedvezményben. Ne feledjük, ő volt az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit az Alaptörvénnyel ellentétesnek minősítő AB határozat előadója!

A Transparency International már több alkalommal figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon a korrupció rendszerszintűvé vált, amit az is elősegített, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere gyakorlatilag szétesett, a kormány hatalmát korlátozni hivatott kontrollintézmények majdnem mindegyike elveszítette a függetlenségét. Korábban azt is jeleztük, hogy a jogalkotási folyamat átláthatatlanná vált. Legalább ebben az utóbbiban tévedtünk. Ezúttal nagyon is átláthatóvá vált a jogalkotás folyamata. A kormány politikailag elkötelezett személyeket juttat kulcspozícióba egy tőle – elvileg – független állami intézménynél. A törvény így nem gátjává, hanem eszközévé válik a kormányzati akaratnak.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr905616036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tímár Mihály 2013.11.05. 19:26:45

A Fidesz hozza a törvényeket. Rájuk nyilván nem vonatkozik!

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.05. 19:31:04

Ez már megint nemzeti szarháziság fidesz módra.

Olyan kíváncsi lennék, ha egy jó gondolkodású, normális fideszes -ha van ilyen- ezeket a szarháziságokat hogyan éli meg. Van lelkiismerete, szégyen érzete?

emlős 2013.11.05. 20:27:36

@barli: pálinkafőzde, vagy el is lehet menni...

tobeor 2013.11.05. 20:33:36

Törvénybe foglalt kettős mérce.

Fidesz-bulla.

Jogrendszer helyett: Fideszrendszer

mitmiért? 2013.11.05. 20:58:47

Eddigi működésük semmi kétséget nem hagyott róla, hogy mi célból vannak. Tisztelet a kivételnek, mert van köztük pár rendes ember.
Pokol és Balsai hogy lehetett alkotmánybíró? Meg tudja mondani valaki?

mitmiért? 2013.11.05. 21:01:07

Ezek után mit lehet joghallgatóknak tanítani jogi etikáról, jogállamról, jogbiztonságról? Mert ami ma magyar törvénykezés es alkotmanybiroskodas címszó alatt megy, az szembeköpése az első szemeszternek a jogi karon

barli 2013.11.05. 21:40:54

A demokratikus ellenzék megoldási javaslata:
1. A fideszeseknek el kell menniük nyugdíjba
2. Az összes többinek nem

tobeor 2013.11.05. 22:15:46

@barli: Melyik párt álláspontja ez, és belinkelnéd a forrást?
süti beállítások módosítása