HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Rossz kérdésre rossz válasz a Hernádi-ügyben

Félrecsúszott a Hernádi-ügy értelmezése Magyarországon. Nem, most nem a kormányzati kard-ki-kard hozzáállásra gondolunk, amely egyszerű nemzeti érdeksérelemként állítja be a Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató ellen felhozott korrupciós vádakat. Ebben nagy újdonság nincs, a magyar kormány politikusaitól már megszoktuk, hogy támadást gyanít és befeszül, ha a dolgok nem úgy zajlanak, ahogy azt elképzelik. (Legfeljebb az a pikáns, hogy ezúttal Bajnai Gordon is kiáll a kormány mellett, de ez mellékszál.) 

Emellett egyre-másra jelennek meg azok az értelmezések is a sajtóban, amelyek szerint Magyarország csak azt kapja vissza, amit maga is tesz külföldi partnereivel szemben. Ahogy a magyar kormány politikailag támadja a hazai multikat, ahogy gazdaságon kívüli eszközökkel próbál ellehetetleníti (külföldi) cégeket és ágazatokat, ahogy felülírja a piaci törvényeket valamiféle felsőbbrendű államérdektől vezérelve, nos azt kapja most meg a Mol Horvátországban. A fagyi visszanyal.

Ezzel az érveléssel több probléma is van. Mindez ugyanis adottnak veszi, hogy Horvátországban az igazságszolgáltatás ítéletei politikai alapon születnek, a Hernádi-ügyben mindenképpen. A magyar véleményformálók többsége abból indul ki, hogy Európának ezen a táján a kormányok fogják a bírók kezét. Az igazságszolgáltatás tehát nem autonóm, pláne nem független, hanem a politika szolgálóleánya.

Na most, ezt semmiféle bizonyíték nem támasztja alá. Aminthogy nincs bizonyíték arra, hogy Hernádi Zsolt valóban vesztegetett-e, arra sincs, hogy Zágrábban Turudic bíró politikai megrendelésre ítélte volna el Ivo Sanader volt kormányfőt, és szintén politikai megrendelésre hallgatná ki a Mol vezérigazgatóját. (Az ügy hátteréről és a Transparency International álláspontjától itt olvashat.) A horvát igazságszolgáltatás színvonalához ugyan férhet kétség, de evidenciának venni azt, hogy a horvátoknál az ítéletek politikailag megmutyizva születnek, egyszerű inszinuáció. Arról nem beszélve, hogy ha a politika ennyire beférkőzött a horvát tárgyalótermekbe, megsértve ezzel az egyik legalapvetőbb uniós normát, nem világos, hogy miért gondolta úgy pár hónappal ezelőtt 27 tagállam (élén Magyarországgal), hogy Horvátországnak helye lehet az EU-ban. Friss nyilatkozatában a horvát miniszterelnök a folyamatban lévő büntetőeljárásnak még a kommentálásától is elzárkózott, mondván, az nem a kormány feladata. És arra szólította fel a minisztereit, hogy azok is hasonlóan járjanak el.

A kölcsön kenyér visszajár megközelítéssel az is a baj, hogy a magyar igazságszolgáltatást szintén lenézi. Való igaz, a magyar kormány egész ágazatokat sodor veszélybe akkor, amikor hatósági eszközökkel akar érvényt szerezni társadalminak álcázott politikai szempontjainak. De eközben a bírói kar kormánypártisága, politikai elfogultsága nálunk sem bizonyított. Szerencsére. Nem kimutatható az, hogy a kormány javára (és a külföldi cégek ellenében) születtek bírósági ítéletek az elmúlt három évben. Sőt, a rezsiharc és a devizahiteles mentőakciók előzménye többször is egy-egy, a kormánynak nem tetsző bírósági ítélet volt. A bírók nem ugyanazt gondolták a szerződések érvényességéről és az állami beavatkozásról, mint a kormány. A fékek és ellensúlyok rendszerének talán utolsó bástyája éppen a bírói kar.

A Hernádi-ügyben tanúsított kormányzati magatartással tehát nem az a gond, hogy Budapest most rácsodálkozik: a horvátok gyepálják a magyar cégeket. A baj az, hogy a magyar kormány a vélt vagy valós nemzeti érdekvédelmet összekeveri az igazságszolgáltatással. Ezen érdekek védelme természetesen minden kormánynak feladata, de ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy egy ember, aki történetesen cégvezető, egy adott ügyben bűnös-e. Az utóbbi kérdést az igazságszolgáltatásnak kell kivizsgálnia, amelynek éppen azért kell függetlennek lennie a kormányoktól, hogy felülemelkedjen a rövidtávú politikai és gazdasági érdekeken. Ezért sürgetjük, hogy a magyar kormány minél előbb kezdje meg az együttműködést a nemzetközi hatóságokkal, hogy végre hitelt érdemlően kiderüljön: Hernádi Zsolt bűnös-e vagy sem.

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr395551893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karipapa01 2013.10.05. 10:42:09

"Ezért sürgetjük, hogy a magyar kormány minél előbb kezdje meg az együttműködést a nemzetközi hatóságokkal, hogy végre hitelt érdemlően kiderüljön: Hernádi Zsolt bűnös-e vagy sem."

Ez az egésznek a lényege!! Ha volt korrumpálás, akkor a törvények szerint kell ellene eljárni, ha meg nem, akkor sorry a gyanúsítgatásért. Sajnos ma Magyarországon még a fingszagba is belekeverik a politikát.

tisztítottVihar 2013.10.05. 11:00:49

Bűnpártolás

Btk. 282. § (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna,
a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön,
b) a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik, vagy
c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűnpártolást haszonszerzés végett követik el.

(3) A büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűnpártolást
a) a XIII., a XIV. vagy a XXIV. Fejezetben meghatározott bűncselekménnyel [kivéve az állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása [263. § (1) bekezdés],
b) emberöléssel [160. § (1)-(3) és (5) bekezdés], emberrablással [190. § (1)-(4) bekezdés], emberkereskedelemmel [192. § (1)-(6) bekezdés], terrorcselekménnyel [314. § (1)-(2) bekezdés], terrorizmus finanszírozásával [318. § (1)-(2) bekezdés], jármű hatalomba kerítésével [320. § (1)-(2) bekezdés],
c) az a)-b) pontokban fel nem sorolt, életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekménnyel kapcsolatban követik el, vagy
d) hivatalos, külföldi hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével vagy közfeladatot ellátó személy eljárása során követi el.

(4) A (2) bekezdést és a (3) bekezdés d) pontját kivéve nem büntethető, aki az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bűnpártolást hozzátartozója érdekében követi el.

bgp 2013.10.05. 11:25:44

>A kölcsön kenyér visszajár megközelítéssel az is a baj, hogy a magyar igazságszolgáltatást szintén lenézi.

Már bocs, de ezen nincs mit lenézni. Polt meg az a nő mindent megtesznek, hogy Orbanescu akarata érvényesüljön. Persze a bírák próbálkozhatnak, de eléggé lejt a pálya.

A horvátok meg csak azt teszik, amit saját érdeküknek gondolnak. Persze, hogy nem tetszik nekik, hogy elvesztették a szavazati jogot a saját olajvállalatuk felett. Mi se szerettük az OVM-et, vagy az oroszokat pláne.

Ducasse 2013.10.05. 11:32:27

Ami azt illeti, Hernádinak, miután megjelent Belgrádban fel kellene jelenteni az horvátokat becsületsértésért, vagy akkor esetleg késő lesz?

tükörfúró 2013.10.05. 11:48:05

"Független bírói kar"..anyámborogass. Szédülök valahányszor ezt leirva látom, micsoda naiv butasággal lehet itt etetni még mindig az arra vevő közönséget.

Ha ez így lenne, nem nevetgélne kulcsár minközben esély nincsen kideríteni, hogy ténylegesen mi is történt, nem ugy alakult volna az un "romagyilkosságok" tárgyalása ahogyan, és nem lenne ott azegyébként egyik legtiszteletreméltóbb és legalaposabb büntetőbíró kézjegye egy olyan itélet alatt, aminek tényállitás része hemzseg a feltevéstől, ismeretlen elemektől, személyektől, összefüggésektől, miközben a bizonyitás is enyhénszólva hiányos, általában azt részletezik miért, milyen hatósági hibák miatt nem is teljesen bizonyított, amit egyébként bizonyitottnak tekint, mert csak.

Ez csak két példa a közelmultból arról, hogy a pilotika tetszőlegesen befolyásol egyes bírókat és gyakorlatilag korlátlanul egyes ügyeket, nincsen itt semmiféle "egységes tisztesséegs bírói kar", nemcsakhogy világnézeti, de erkölcsi, szakmai és egyéb alapon sincsen.

Maximum van egy bizonyos összezárás, mint minden brancsban, adott pontig. De még mindig alapjáratban is óriási az együttműködés, összekacsintás, összecimibizés a karhatalommal, rendőrség, ügyészség...ezek pedig napi közvetlen politikai paranccsal irányitott szervezetek, nem mintha a bírói kar vezetőit, igy a legfőbb bírót is, nem politikai csatornákon kikényszerített eljárással, politikai pártok érdekeinek megfelelően választanák ki.

mérgező 2013.10.05. 11:48:59

Hogy jön ide a magyar bíróság?

Polt Péterék, azaz a magyar ügyészség állítja hogy nem történt bűncselekmény Horvátországban, amit Hernádi követett volna el. Hogy ezt mi alapján állapította meg Polt Péter a budapesti irodájából az rejtély...

Polt Péter, a magyar ügyészség pártatlan szakmaiságára meg nem érdemes karaktereket fecsérelni. Végrehajtották amire utasították őket, oszt jó napot!

Nem véletlen, hogy a Fidesz annyira kardoskodott az ügyáthelyezés mellett, mert Szájerné - a jogsértően eltávolítottak helyére - frissen kinevezett kormánypárti kedvencek között kedvére válogathatott volna kinek adja az ügyet, ügyeket. Ha már egyszer beültettük a tutiba szolgáljon is meg érte alapon.

Senkinek se legyenek illúziói a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban, még ha kényelmesebb is homokba dugni a fejünket és abban a hitben ringatózni, hogy ők függetlenek. Butaság és felelőtlenség. vagy sima porhintés.

béla a görög (törölt) 2013.10.05. 11:51:49

Mondjuk értem a problémát. Magyarul fogalmazva:
Magyarországon kívűl is van élet és attól, hogy itt van egy hülye kormány és egy eltorzult hatalmi struktúra, még nem következik, hogy máshol is ez van. Tökéletesen igaz. Csak, ha
" A fékek és ellensúlyok rendszerének talán utolsó bástyája éppen a bírói kar."
akkor már nem tök mindegy mit gondol az ember? (sírva-röhög)
De legyen, elfogadom, hogy a bírói kar még idehaza is független. Kérdés meddig és nekem mint állampolgárnak számít-e ez még valamit? Hol volt a bírói kar a MANYUP idején? Azok után engedd meg nekem mint állampolgárnak, hogy megkérdőjelezzek minden szervet és annak függetlenségét. Sajnos.

tükörfúró 2013.10.05. 11:57:33

A konkrét ügyről pedig annyit lehet elmondani, az általános mutyizás és multimilliárdos lopás közben egy szomszédos országban kiborult a bili, nemtudni mennyi löttyent ki, és azt most kire kenik, ott is hatalmi játszmák zajlanak, de legalább van vesztes vagy részleges vesztes, tehát valamennyi visszatartó erő.
Ennyivel "tisztább a buli", nem az a következmények nélküli szabadrablás folyik ,mint itt az emult 25évben.

Mert éppenséggel minálunk az ilyesmit gyorsan felhigitják, összetakaritják, elkenik, eltakarják, mindegy melyik kormány és milyen kurzus.
Ez pedig ahhoz vezet, hogy egy szomszádos országban magaspolitikus ül börtönben, az unios jog miatt átterjedne az egységes igazságszolgáltatás számonkérése miránk is, a mi pont ennyire mocskos magaspolitikánkra.
Ezt pedig nyilván nem fogja hagyni egyik magaspolitikai vezető sem, nem véletlen, hogy bajnaitól gyurcsányferkón át bármi aki a magaspolitka közelébe került, ebben egyetért, jé.
Nyilván érzi, ha egyszer borul a bili, vége lesz a jó játéknak, a rengeteg 70-150 évre titkositott lopásokat és meggazdagodásokat tartalmazó "államtitok" is nyilvánossá válhat..ajajaj...
Még az ő milliárdjait (kisebb lúzereknek csak 10millióit, de ezek is ugyanugy paráznak) is megkapargatják egyszer esetleg, mégis milyen összzefüggésben szerezte.

portuserus 2013.10.05. 12:10:51

Nem eltévesztette a kormány amikor próbálja politikai síkra terelni a kérdést, hanem az egyetlen lehetséges utat választotta. Azt meg lehet etetni a hívőkkel, hogy támadnak bennünket, de azt már nehezen lehetne magyarázni, ha kiderülne, hogy valóban megtörtént megvesztegetés. Ugye senki nem hiszi azt, hogy Hernádi úr magánakciója volt az INA befolyásért indított akció, és a pénz átadása (fikcióként írom). Hatalmas menedzsment áll mögötte, a kormány befolyásolja a stratégiát, mint legnagyobb részvényes(ahogy Orbán szereti nyilatkozni). Így azért már marha kínos és hatalmas presztízsveszteség lenne a világ előtt, hogy Magyarország kormányáról, mint a MOL főtulajdonosáról kiderülne része van egy szomszédos állam nagyvállalatának megszerzésében, korrupció segítségével.
Remélem és egyetértek a cikk írójával, arra nincs bizonyíték, hogy a zágrábi bíró politikai megrendelésre ítélte volna el Ivo Sanader volt kormányfőt. Annál rosszabb a helyzet, mert különben újra elővehető lenne a gyakran használt, hívőknél hatásos gondolatcsomagok sokasága. De így, a bíró legjobb tudása, és meggyőződése, az eléje tárt bizonyítékok és következtetések alapján hozta meg az ítéletét.
Ha a fellebbviteli bíróságok majd helyben hagyják az I. foku döntést, az ránk nézve is kikerülhetetlenül és visszavonhatatlanul óriási károkat okoz majd.
Hökkenj meg nyugodtan, korrupcióhoz legalább két fél kell! Ha az egyiket már elítélték, akkor a dolog logikájából következően a másik fél is bűnös. Egyedül nem lehet korrupcióban részt venni. (Mert ha nincs aki megvesztegessen, nincs megvesztegetés, de ha nincs akit megvesztegessenek, akkor sincs megvesztegetés!)
Konklúzióként: ha jogerősen kimondatik, hogy Hogy Ivo Sanader volt horvát kormányfő, korrupció vádjában bűnös, akkor a gondolatainkban lévő bíróság elött ott ül Hernádi Zsolt és a mögötte lévők is, akik a mi nevünkben képviseltek bennünket ebben a disznóságban! Ezért kell politikai síkra terelni a szópárbajt!

Pamuk 2013.10.05. 12:19:40

Megy a mismásolás, mint minden kínos kérdésben. Pedig a dolog egyszerű. Vesztegetni bűn. A magyar törvények szerint is, más országok törvényei szerint is. A kihallgatásokra el kell mennni, vagy ha az illető nem megy önként, akkor rendőrt kell küldeni érte.
Ehelyett elkezdenek minden másról beszélni, pirosfehérzöld meg nemzeti érdek meg akármi más nevében, de itt csak egyetlen dologról van szó, ami közérdek: Minden szemétláda korrupt és korrumpáló kerüljön börtönbe. Ennyi.

padlogaz 2013.10.05. 13:11:53

szvsz mind poszt, mind a kommentelők többsége kizárólag jogi megközelítésre egyszerűsítik le a problémát. szerintem a nyilvánosságot kapott elemek egy ennél jóval bonyolultabb játszmának csak egy-egy részét képezik.

mit akarnak a horvátok:
- visszaszerezni az ina tulajdonjogát?
-visszaszerezni az ina irányítási jogát?
-visszaszerezni mindkettőt?
-egyik sem érdekli őket, hanem jogi kezdeményezésből kizárólag hernádi ellen akarnak fellépni?
- még hernádi személye sem érdekli őket, csak sanader másodfokú eljárásához kell muníció (mert csak első fokon kapott 10 évet, és az még nem jogerős)?
- stb., stb.?

mit akarunk mi?
- megtartani a tulajdonrészt?
- megtartani az irányítási jogokat?
- megvédeni hernádi személyét akár az előbbi kettő árán is? (miért is?)
- eladni az inát, mert kell a pénzt a költségvetésbe, csak ezt nem lehet bevallani?
- el akarjuk adni az inát az oroszoknak, ki tudja miért cserében?
- stb., stb.

szerintem ezen ismeretek hiányában tök felesleges találgatni, hát még kategórikus állításokat tenni. a portfolio.hu-nak elég jó elemzései vannak a témában, kár, hogy a transparency international csak ezt a leegyszerűsített megközelítést használja.

andraszuzu 2013.10.05. 13:16:02

Egyszer érném már meg hogy ha valakinek nikotinos lesz a gatyája nem a fejere huzza a tartalmaval hanem kiteriti a szennyest. Milyen fura vilag lenne.

Erő e-meló 2013.10.05. 13:24:41

"A fagyi visszanyal."

Ez egy ide nem illő szlogen. Ráadásul nagyon bugyuta, hiszen pont abból a konspirációs elméletből keletkezett, amit az írás másrészről meg cáfolni szeretne. A horvátok nem az osztrák és német cégekkel szembeni magyar fellépést akarják megtorolni, hanem saját érdekeiket nyomják keresztül.

Nem volna egyszerűbb tudomásul venni, hogy ilyen a világ? Érdekek feszülnek egymásnak, ebből konfliktusok lesznek, és a gazdasági konfliktusok inspirálják cselekvésre a kormányzati szereplőket. Magyarországgal szemben, más országok egymással szemben, különösen ha olajról van szó.

El kéne végre már felejteni azt a gyermekmesébe illő képet a nagybetűs Nyugatról, ahol minden olyan szép, jó, békés mint egy falvédőn. És Magyarországnak igenis erős, határozott, konfliktusoktól se visszariadó kormányra van szüksége, mert enélkül leradíroznak minket az erőszakosabbak.

Erő e-meló 2013.10.05. 13:38:28

A horvát államigazgatás elfogulatlanságával kapcsolatban - amit az írás igyekszik szépen kilakkozni - visszautalnék arra az esetre, amikor magyarok házait dózerolták el a tengerparton. Ehhez tudni kell, hogy ezerszámra épültek építési jog szempontjából rendezetlen házak, nyaralók a múltban és a nem olyan régmúltban a horvát tengerparton, de azok most is állnak.

Nem állítom, hogy a magyarokkal szembeni utálat állna a háttérben, mert ilyen nincs, sőt én inkább szimpátiát tapasztaltam mindenütt. Hanem inkább arról van szó, hogy a helyiek jobban ismerik a dolgok "elintézésének" (értsd: a megfeleő hivatalnokok korrumpálásának) útját-módját, mint egy helyi nyelvet se beszélő külföldi.

De a végeredmény sajnos ettől függetlenül az lesz, hogy hazai terepen mindig hátrányban van egy külföldi befektető.

Erő e-meló 2013.10.05. 13:46:44

A Transparency International pedig egy elfogult, jól meghatározható érdekeltségek által mozgatott lobbiszervezet.

Konkrétan azt látom aggályosnak jelen esetben, hogy a TI teljesen másképp ítélte meg a Julija Timosenko ellen lefolytatott korrupciós eljárást, mint most az Ivo Sanader ellen lefolytatottat. Pedig a két eset kísértetiesen hasonló, külföldi olajcégekkel (egyik esetben a Gazprom, másikban a Mol) létrejött háttérmegegyezés miatt indult a korrupciós vád a megegyezésből kimaradt ellenérdekeltségű politikai tábor részéről.

Mikor fog majd kampányt folytatni a TI és a többi szabadsághős olyan jelszavakkal hogy szabadságot Sanadernek? (Timosenkónak már volt)

Transparent = átlátszó, hát ez így tényleg elég átlátszó

Erő e-meló 2013.10.05. 13:49:49

@Karipapa01:
Papa! Tudod mikor, melyik kormány idejént történt az állítólagos megvesztegetés?

Erő e-meló 2013.10.05. 14:06:29

@padlogaz:
A szokásos locsogás-fröcsögés megy, a legtöbb hozzászóló leragadt a szurkolói klubban sörözgető focidrukker színvonalán. Mintha Orbán utasította volna Hernádit megvesztegetésre (2009-es esetről van szó, ki volt akkor a miniszterelnök?).

Magyarország meg adjon ki elfogatóparancsot a Siemens, a Strabag meg a többi "ügyes" külföldi cég vezérigazgatója ellen?

Azt se tudják mit beszélnek.

Bambano 2013.10.05. 15:25:35

Jó kis poszt, bár a valóságot nagy ívben kerüli.

A Hernádi ügyben sem feltétlenül a horvát bíróság keveri a fekáliát, ott is a főügyészre kenik a dolgokat. Az pedig, hogy a legfőbb ügyészség nálunk tud-e például járni (értsd: fogja-e a kezét valaki vagy sem), kiderül pl. a hm-es volt államtitkár blogjából.

Hogy miért voltunk 27 ország élén, mikor felvették a horvátokat az eu-ba, az más esetekhez hasonlít, bizonyos favágó eszközöket emlegetve példának.

Azt az apró tényt felejti el minden ebben a témában nyilatkozó poszter, hogy volt itthon nyomozás a Hernádi ügyben és nem találtak semmit a mol háza táján, ezzel szemben megtalálták a valódi bűnöst. Volt róla cikk az indexen. Hogy a teljesen igazságos és politikai megrendelésektől mentes horvát ügyészséget ez a két tény miért nem érdekli, azt kérdezd meg tőlük.

A horvát miniszterelnök a friss nyilatkozatával meg kb. semmit nem mondott, nagyon kényelmes helyzetben van, mert a publikusan kifejtett álláspontja egyezik az européer elvárásokkal. A nem publikusan kiadott parancsairól meg nem tudunk semmit. Politikus, tehát azt sem kell elhinni, amit kérdez.

dr kíváncsivagyok 2013.10.05. 15:44:56

Minél többet rágódik a kormány ezen az ügyön,...annál jobban az érdekel : BŰNÖS , VAGY ÁRTATLAN HERNÁDI ?!?! Mindenesetre a horvát csókát már elítélték !A vád köztörvényes , nem politikai...

dr kíváncsivagyok 2013.10.05. 15:47:38

@Bambano:
"Azt az apró tényt felejti el minden ebben a témában nyilatkozó poszter, hogy volt itthon nyomozás a Hernádi ügyben és nem találtak semmit a mol háza táján, ezzel szemben megtalálták a valódi bűnöst. Volt róla cikk az indexen. Hogy a teljesen igazságos és politikai megrendelésektől mentes horvát ügyészséget ez a két tény miért nem érdekli, azt kérdezd meg tőlük. "

Kurvára nem csodálkoznék , ha mondjuk van annyi pénz , amennyiért találtak bűnbakot !!!
A magyar ügyészség viselt dolgaitól ( pl. a Fidesz elleni nyomozások megtagadása , szabotálása...) hányok...

dr kíváncsivagyok 2013.10.05. 15:50:38

@Erő e-meló:
" Mintha Orbán utasította volna Hernádit megvesztegetésre (2009-es esetről van szó, ki volt akkor a miniszterelnök?). "

Viszont az első adandó alkalommal ÁRON FELÜL és feleslegesen megvette a részvények huszonvalamennyi % - át.... vajon miért ???
Ez az ügy már akkor is futott !!
Tudottan balhés cég részvényeit miért vette meg ( a pénzünkön...)?!

Bambano 2013.10.05. 16:03:24

@dr kíváncsivagyok: nagy orosz állami olajvállalat leányvállalatát találták bűnösnek. arrafelé pedig vagy kőkemény bizonyítékaid vannak, hogy ezt le merd írni, vagy kisvártatva ólom/polónium mérgezéssel "balra a második ajtó" (C) Tankcsapda mennyország turiszt

regress 2013.10.05. 16:08:49

ha tiszta lenne ez a szarházi hernádi,már régen kiment volna tisztázni magát.evvel csak azt bizonyítják,hogy korrupt maffiózók

Szolo 2013.10.05. 16:13:04

A horvátok indítékait egyetlen tény egyértelművé teszi.
Magyarország felajánlotta több alkalommal is a MOL-INA-Sanader ügy kapcsán, hogy Hernádit hallgassák ki a horvát nyomozók Magyarországon. Ezt mindannyiszor elutasították a horvátok.
Ebből nyilvánvalóan látszik, hogy a horvátok nem információt várnak Hernáditól, hanem a saját országukban szeretnék tudni mindenáron, ahol már a horvátokon múlik a sorsa. Egy horvát cellában már annyira megtörhetik hogy akár azt is aláírja, hogy ő jelent meg a Kígyó testében a Paradicsomban.
Amíg Magyarországon van Hernádi, addig nagyjából védve vagyunk/van, de ha kiadjuk, akkor alig marad remény a MOL-Horvátország csatából legalább kis kárral kikerülni.

Bambano 2013.10.05. 16:34:38

@regress: te sem mennél ki, ha előre lehetne tudni, hogy az ellened lefojtatott eljárásnak nagy vonalakban sem lesz köze se az igazsághoz, se a joghoz.

te is koncepciósan elítéled, holott nem bűnös, de téged sem érdekel ez a tény. pont a horvátokat fogja érdekelni, mikor politikai nyomás van rajtuk, hogy bűnösnek hozzák ki?

komplikato 2013.10.05. 17:16:14

@Bambano: Marhaság, Horvátország nem Belorusszia, de nem is Magyarország ... még. Ne telne a magyar kormánynak erős jogi védelemre vagy magának a MOL-nak? Ne tudnának mindenféle EZ jogi képviseletet oda rángatni, hogy biztosan tiszta legyen az eljárás?
Csak nálunk lehet több éves eljárást indítani Nokiás dobozos bemonsára, meg Whiskis üveges sztorikra bizonyítékok és konrét ügy nélkül ...

CICMÓK 2013.10.05. 17:27:42

MOL-INA-HERNÁDI-MAGYAR ÁLLAM-HORVÁT ÁLLAM
A MOL teljesen legális üzlet eredményeképpen szerezte meg az INA részvényeket.
A MOL legális szerződéssel szerezte meg az irányítási jogot az INA-ban.
Hogy történt-e vesztegetés azt nem tudjuk, de nem is lényeges.
De......
Az irányítási jog átadása nem szokásos ilyen esetekben. (Példa mindenre van.)
Az várható volt, hogy Sanadert támadni fogja az ellenzéke ezért és hogy nem lesz miniszterelnök örökké.
Az is várható volt, hogy a MOL irányítása rengeteg konfliktust fog okozni (átszervezés, személyi változások, elbocsájtás, stb.)
Az is tudható volt, hogy a MOL-INA konfliktus előbb-utób megjelenik a politika szinterén is, elsősorban a horvátoknál, ami kihat a két ország kapcsolatára.
Tehát az irányítási jog ilyetén történő megszerzése érinti a politikát és a nemzetbiztonságot.
Hernádi Zsolt nem kezdő, nem buta, tehát tisztában volt azzal, hogy egy ilyen döntést állami és politikai jóváhgyás nélkül nem hozhat meg!
Egyeztetni kellett a kormánnyal, az éppen kormányzó párttal és a várhatan győztes ellenzékkel.
Az egyszemélyi (MOL igazgatósági) döntés valószínűsége nulla!
........ 10.000.000 EUR = 3.000.000.000 HUF az nagyon sok pénz!

Link elek 2013.10.05. 18:03:26

@Karipapa01:

Valoszinuleg azert, mert pontosan tudjak mi tortent. Ha hernadi artatlan lenne, akkor konnyu lenne elintezni EU-n keresztul, hogy korrekt eljaras legyen, ami nyilvanvaloan felmentessel vegzodne, mivel artatlan.
Na ezert nagyon gyanus, hogy nem adjak ki.

unionista (törölt) 2013.10.05. 18:32:48

@CICMÓK:
talán egyeztettek is. egyes vezető politikusok talán nem véletlenül szereztek jelentős részesedést mol-ban. az igazság valószínűleg sohasem fog kiderülni. mert senkinek sem érdeke.

Bambano 2013.10.05. 18:35:32

@komplikato: mert Írország Belarusz? És mégsem adják ki tobynt.

Jól láthatóan nem csak nálunk lehet bemondásra eljárást indítani.

Egyébként az ügy legrosszabb részlete, hogy annyit sulykolták már kimondva-kimondatlanul a médiában a téves véleményt, hogy most már mindenki elhiszi. Itt is mindenki arról beszél, hogy (ilyenolyan negatív jelző) hernádinak TISZTÁZNIA kellene magát. Mi alól? A jog legelső, legfontosabb szabálya, hogy addig ártatlan, amíg rá nem bizonyítják. Tehát ártatlan, nincs mit tisztázni. Az majd akkor következne, ha mégis rábizonyítják, hogy bűnös, ráadásul tiszta, objektív tárgyaláson (amiről nem hiszem, hogy valaha is be fog következni). Mindenki elkönyvelte Hernádit bűnösnek, holott jól láthatóan nemhogy tájékozatlan a többség az ügyben, még azt sem hajlandó elolvasni vagy emlékezni rá, ami a hírekben megjelent.

@CICMÓK: marhaság, azok az idők, amikor egy tőzsdei cég befektetéséhez engedély kellett a politikához, 23 éve elmúltak.

@Link elek: az eu-n keresztül kb. semmit nem fogsz tudni "könnyen" elintézni, lásd Tobyn, azt is könnyen intézik évek óta. Pláne nem fogsz olyat elintézni, amit gazdasági kérdésnek, magánjogi kérdésnek állít be mindenki. Az eu-nak semmi köze két marakodó cég belügyeihez.

Ébredjetek már fel, mert itt annyi marhaság elhangzott a hozzászólások között is, mintha még mindig kádár rendszer lenne.

unionista (törölt) 2013.10.05. 18:54:14

@padlogaz:
semleges nézőpontból elég egyértelműnek tűnik a sztori. a magyarok kenőpénzért cserébe irányítási jogot kaphattak. azt nem tudjuk, hogy ki volt a közvetítő. lehet, hogy hernádi, de az is lehet, hogy nem ő volt. azt sem tudjuk, hogy ki volt a megbízó. csak azt, hogy hernádi kinek az embere. de az biztos, hogy ezt a politikai pártok nélkül nem lehetett megcsinálni. ha történt valami egyáltalán. gyurcsánytól bajnain át orbán viktorig nem nagyon szokott a politikai osztály egy platformon állni. ha a semmin a végletekig összevesznek, akkor valami mégis csak lehet a háttérben ha most puszi pajtásokká válnak.

a legegyszerűbb az lenne ha a horvátok visszavásárolnák a tulajdonrészt, akár több év alatt, végül megkapnák az irányítási jogokat. ejtenék a vádakat, vagy legalább nem erősködnének. hernádit pedig leváltanák.

vladimir964 2013.10.05. 19:21:44

Én csak egyet mondok, amiről eddig még senki sem blogozott. Nevezetesen: ha más Hernádiként olyannyira kibaszottul ártatlan vagyok, akkor előszöris átveszem a nekem címzett idézéseket, nem bujkálok előle és nem küldetem vissza azokat, másodszor pedig elmegyek a tárgyalásra, hiszen tutkó biztos ártatlan vagyok, nincs vaj a fülem mögött, nem kentem meg soha senkit, mindig tisztességesen üzleteltem, ergo: felmentenek.
Bujkálni ideig-óráig lehet a nk. elfogató parancs elől, de a végtelenségig nem. Lásd épp a horvát Gotovina tábornok esetét, akit fel is mentettek, hiszen Ő tényleg ártatlan volt, a bíróság is kimondta.
Nosza akkor Zsoltikám...

zobod 2013.10.05. 19:35:47

@unionista: a megoldás az lenne, ha harmadik fél vizsgálná és bírálná el az ügyet, az összes jogorvoslati lehetőséggel, és amíg az ügy jogerősen le nem zárul valami nemzetközi bíróságon, addig a MOL zavartalanul élhetne minden jogával. Nem garázsboltokról van szó, ott is, és itt is nagy a tétje a zavartalan működésnek. A horvátok érdekeltek az események egyfajta értelmezésében, és a tanuk horvát őrizetben vagy börtönben vannak. Pártatlan, objektív vizsgálatot kár lenne várni, főleg, hogy a horvát éves GDP legalább 5% kitevő ügyletről van szó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.05. 19:42:06

Sanadert Horvátországban elítélték, vélhetően nem koncepciós perben, hanem kőkemény bizonyítékok alapján. Ebből valószínűsíthető, hogy valóban volt megvesztegetés.

Kinek származott haszna abból, hogy a Mol megszerezte az irányítási jogot? A Molnak, senki másnak.

Ebből erősen valószínű, hogy a Molnál valaki valóban megvesztegette Sanadert. Márpedig 10 millió eurót a vezérigazgató tudta nélkül nemigen használhatott fel senki, szóval Hernádinak mindenképpen tudnia kellett a dologról, még akkor is, ha ténylegesen nem ő intézte a megvesztegetést, hanem közvetítőkön keresztül.

Mindez persze csak egy gondolatsor, amely akár téves is lehet. Ennek a legtisztább módja pedig az lenne, ha Hernádi elmenne Horvátországba a tárgyalásra/kihallgatásra.

zobod 2013.10.05. 19:49:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ott bukik a fejtegetésed, hogy Ivo Sanadert egy egészen más ügyben ítélték el.

Erő e-meló 2013.10.05. 19:57:01

@vladimir964:
"elmegyek a tárgyalásra, hiszen tutkó biztos ártatlan vagyok, nincs vaj a fülem mögött, nem kentem meg soha senkit, mindig tisztességesen üzleteltem, ergo: felmentenek. "

Te olyan buta vagy, hogy erre még a tájékozatlanságod se mentség.

Horvátország korrupció terén bőven veri Magyarországot, és a horvát igazságszolgáltatást a lakosság a második legkorruptabb intézményrendszernek tartja:

"According to Transparency International's Global Corruption Barometer 2013, the judiciary in Croatia is perceived by the population to be the second most corrupt institution in the country."

És a problémák egy kicsit részletesebben:

"political interference continues to be a problem in staffing the courts. A similar point has been emphasised by the Bertelsmann Foundation 2012, according to which, the judiciary is not viewed as entirely independent from politics. According to Freedom House 2013, the judiciary is highly influenced by business and media interests, which is particularly reflected in the judiciary’s select prosecution of corruption cases."

Ezek után is átadnád magad a horvát hatóságoknak?

www.business-anti-corruption.com/country-profiles/europe-central-asia/croatia/corruption-levels/judicial-system.aspx

Az meg már egyenesen groteszk, hogy a Transparency International Budapest mintha nem tudna a Transparency International global HQ állásfoglalásáról Horvátországot illetően?

Szolo 2013.10.05. 20:00:33

@vladimir964: Megfordítva a gondolatmenetedet: Ha biztosak lehetnénk abban, hogy tisztességes kihallgatást/tárgyalást biztosítanak neki a horvátok, akkor nem is problémáznánk az ügyön. Sajnos a horvát hatalmi réteg számtalan pontjáról (és a nép oldaláról) évek óta folyamatosan érkezik előítéletes megnyilvánulás a MOL-lal kapcsolatban, ezért a vizsgálat végkimenetele határozottan nem nyílt.

unionista (törölt) 2013.10.05. 20:03:36

@zobod:
nézd, valószínűleg az történt, hogy magyarok az irányítási jogokért fizettek. de ezt sem tudjuk pontosan. másrészt nem tudjuk, hogy konkrétan kik azok a magyarok. az is lehet, hogy az egész ügy hátterében az oroszok állnak. és a magyarok csak közvetítettek. nem tudjuk pontosan. és szerintem nem is lehet ezt kideríteni.

távlatosan lehetne valamilyen közép-európai szövetségi nyomozóiroda. ami a szervezett bűnözés visszaszorítására szakosodik. úgy, hogy minden régióban vagy szövetségi államban van a rendőrségtől független központja. közép-európai fbi. ezt a transparency akár kezdeményezhetné is. de a politikai osztály sohasem menne bele abba, hogy ez a múltba kutasson. nem csak a magyar, de az osztrák, vagy a német sem. abban biztos lehetsz, hogy ebben az ügyben vannak, akik sárosak. de ezt sohasem fogod kideríteni. és talán nem is kell. ha ezek az emberek belemennek abba, hogy a belügyminisztérium alá rendelt nemzeti nyomozóiroda helyett távlatosan legyen valamilyen federal bureau.

CICMÓK 2013.10.05. 20:09:54

Mi van ha a MOL-tól visszaveszi az INA a részvényeket és az íránítási jogot?
A Sanader ügy hogyan folytatódik tovább?
Koncepciós per, másodfokon is elitélik, mert mindenképpen el akarják itélni. Ebben az esetben a Hernádit tovább fogják körözni.
Másodfokon felmentik a Sanadert mert csak a MOL volt a célpont. (Az irányítási jog átadasá törvényesen történt.)
Ebben az esetben a MOL jár rosszul, de Hernádi megmenekül.
Hernádi miért ér ennyit?

Erő e-meló 2013.10.05. 20:13:42

@dr kíváncsivagyok:
Orbán ugyanazért vette meg a Mol részvényeket az oroszoktól, amiért most a horvátok erősködnek az INA feletti rendelkezési jog visszaszerzéséért. Azért, mert a gazdasági önállóságon felül még az energiaellátás biztonsága is alapvető kellék a nemzeti szuverenitáshoz

Persze ha neked jó úgy ha egy szurguti panelház valamelyik lakásába bejegyzett orosz "befektetői társaság" birtokolja a magyar nemzeti olajvállalat részvényeinek jelentős hányadát, akkor tényleg felesleges ezt tovább ragozni

vladimir964 2013.10.05. 20:24:37

@Erő e-meló: Már bocsánat, ha már korrupcióellenességről beszélünk: Horvátország tudtommal immáron jogerősen elítélte volt MINISZTERELNÖKÉT korrupció miatt. Oszt nálunk???????

Erő e-meló 2013.10.05. 20:37:51

Azoknak, akik nem értenek angolul, és lusták fordítóprogramot használni, itt van egy térkép Európa legkorruptabb országairól az igazságszolgáltatás függetlensége szempontjából (a vörös színnel kiemelt országok):

www.transparency.org/gcb2013/results

A horvát igazságszolgáltatás korruptsága egy szinten van Algériával, Ukrajnával, a kaukázusi államokkal (Magyarország nem problémás állam a felmérés szerint)

Ezt a felmérést a Transparency International készítette, de úgy látszik elfelejtették megküldeni a budapesti irodának

Erő e-meló 2013.10.05. 20:40:12

@vladimir964:
Most azt reklamálod, hogy Gyurcsány még mindig szabadlábon van?

Ügyesebben csinálta mint Sanader, vagy csak a magyar bíróság jobban távoltartja magát a politikától

zobod 2013.10.05. 20:51:52

@unionista: Igen, jó lenne ilyen fórum. Csakhogy a történet nem egy fehérgalléros ügyről szól, ez csak egy csata, nem a háborúskodás oka. Úgy tűnik, ahogy nálunk, úgy ott is a rezsi (konkrétan lakossági gázárak), és a munkahelyek megtartása motiválja a helyi kormányt, hogy így vagy úgy, de visszaszerezze az irányítást egy ilyen stratégiai cég felett. Nagyon is át van ez politizálva horvát oldalon (is). A horvát lakossági gázárhoz képest még a mi rezsicsökkentett áraink is magasak, a horvát kormány évek óta nem hajlandó eleget tenni a privatizációs szerződéseben vállaltaknak, és a piaci szinthez közelíteni a gázárakat. Ez politikailag érthető. Érthető az is, hogy a 20% feletti munkanélküliségi mutatók mellett hallani sem akarnak róla, hogy a két horvát INA finomítóból az egyiket a MOL bezárja, pedig ez lenne a hatékonyság növelését lehetővé tevő döntés, a végtermékek gyenge - egyébként összeurópai - kereslete miatt. Ennek fényében ez az háborúskodás szerintem másról sem szól, mint a horvát kormány kétségbeesett küzdelme, hogy a stratégiai jelentőségű döntésekben nem egy külföldi (=kontrollálhatatlan) cég profitszempontjai döntsenek, hanem a belföldi politikai/társadalmi szempontok. Én ezt megértem, elfogadom, de erre van intelligens megoldás: ugyan az, ahogy mi megvettük az oroszoktól a MOL tulajdonrészt, vagy most az e.on-tól a magyarországi gázüzletágat. A probléma ott van, hogy a horvátok velünk ellentétben nem csak a liberális sajtó és egyes sebeiket nyalogató érdekcsoportok propagandája szerint vannak durván rossz helyzetben, hanem valóban cudarul állnak - hozzánk képest mindenképpen. Egészen biztos nincsen annyi pénzük, hogy kivásárolják a MOL-t. Szerintem a legkényelmesebb nekik az lenne, ha elhúznák az ügyet, mondjuk Hernádit őrizetbe vennék, az ügy ejtéséért cserében valahogy kizsarolva a menedzsment szerepkörök egy részének visszaszerzését és megtartva a MOL-t csendestársként. Így nem kellene milliárdokat fizetniük és a politikailag jelenleg nagyon húzós vállalások teljesítésére sem lenne szükség, mert nem is hozná őket fel folyamatosan az INA vezetés. Ez viszont nekünk - azért nekünk mert a MOL negyede állami -, nyilván elfogadhatatlan, annyira jól mi sem állunk, hogy adjunk a horvátoknak pár milliárd euronyi vagyont. Nem véletlen áll ki Bajnai is a kormány mögött, pedig őt aztán fidesznyikezni elég vicces volna.

Erő e-meló 2013.10.05. 21:17:03

@zobod:
Anélkül hogy teljes mélységében ismerném az ügyet (mint ahogy más se ismerheti) a korrupciós vád bizonyítéka nagyon gyenge lábakon áll, egy magyar bíróság kapásból ejtette volna. A fő bizonyíték egy videofelvétel, amin Hernádi és Sanader több órán keresztül egy asztalnál ülnek és beszélgetnek egy nyilvános étteremben. Hangfelvétel nincs, nem tudjuk miről beszélgetnek, nem ad át pénzt Hernádi

Mivel teljesen nyilvánvaló, hogy a beszélgetés ténye nudli mint bizonyíték, én csak arra tudok tippelni, hogy eleve belekalkulálták a vádba Hernádi vallomását. És mivel senki nem fog önmagától bevallani egy korrupciót, reálisan gondolkodva a nyomásgyakorlást is eleve be kellett hogy kalkulálják. Mivel Horvátországban a kínvallatásnak nagy hagyományai vannak, és ezt nem a történelmi időkben kell keresni (a délszláv polgárháború ott még mindig a "kezekben" él), ez a forgatókönyv nagyon is valóságos

Persze nem gondolom, hogy Hernádit bikacsökkel akarnák vallatni, de ha egyszer a kezükbe kerül, van bőven módja a megpuhításának. Pár hónap magánzárka, egy kis szívatás, alvásmegvonás "finom" eszközökkel (a szomszéd zárkában valaki egész éjszaka zajong) és szinte bárkit vallomásra lehet bírni

Erő e-meló 2013.10.05. 21:35:50

@komplikato:
Nézzél már kicsit utána a dolgoknak, mielőtt leírsz valamit !

Horvátország korrupciós mutatója sokkal rosszabb Magyarországénál: Magyarország a rangsorban a 46., Horvátország a 62,. Belorusszia pedig a 123. helyen áll

cpi.transparency.org/cpi2012/results/

És ráadásul Horvátországban az igazságszolgáltatást tartják a második legkorruptabb hatalmi ágazatnak, ahogy előbb már hivatkoztam rá (a belinkelt térképen a 9. ikonra kell rákattintani, amelyiken a mérleg látható, nagyítasz egy kicsit és látni fogad)

Bambano 2013.10.05. 21:44:22

@vladimir964: helyes, akkor te ezentúl is vedd át azokat az idézéseket, amikről tudod, hogy olyan tanúk fognak "kő kemény bizonyítékokat" szolgáltatni ellened, akiket előtte szétkaptak már többször és bebizonyosodott, hogy hazudnak, mint a vízfolyás.

@unionista: ez kb. annyira semleges nézőpont, mintha egy bíborost kérdeznél az iskolai hitoktatásról. nem kenőpénzért kaptak irányítási jogot, hanem 3 milliárd euró befektetésért. mert normális helyen ez így megy, ha telerakod a kasszát, tudni akarod, mire költik.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hernádi egyszer találkozott Sanaderrel, erről van bizonyíték (ha jól emlékszem). erről, hogy találkoztak, és semmi többről. Ja, az persze lehetetlen esemény, hogy nagypolitika koncepciós perben ítélje el kormányváltás után az előző, bukott, most már ellenzéki politikust... ahha, sose láttunk még ilyet, nálunk is ismeretlen fogalom az elszámoltatási kormánybiztos pozíció... volt hm-es államtitkár is a levegőbe blogol.. ahha...

maradjunk annyiban, hogy ha meg is vesztegették volna, nem bizonyítja, hogy Hernádi és a mol tette. 10 millió euró az elég nagy összeg ahhoz, hogy megtalálták volna a nyomát a könyvelésben, mert ennyi fekete pénze senkinek sincs privátban.

unionista: "valószínűleg az történt, hogy magyarok az irányítási jogokért fizettek.": mi az, hogy *valószínűleg* ? publikusan, hivatalosan, legálisan fizettek egy teherautónyi pénzt az irányítási jogokért. le van írva mindenhol. miért kell még a nyilvánvaló és elfogadható tények mögé további összeesküvéselméleteket gyártani?
"nem tudjuk pontosan. és szerintem nem is lehet ezt kideríteni.": de, tudjuk pontosan, kiderítették, volt róla újsághír.

@CICMÓK: a részvényt meg az irányítási jogot csak úgy visszavenni nem lehet, annak konkrét piaci ára van. ha nem fizetik ki, az lopás. ha ezt meglépik, a nemzetközi hitelezők, befektetők 32 másodperc alatt akkora csődbe lökik a horvátokat, hogy arról kódulnak. ha pedig a mol a valódi cél, akkor teljesen mindegy, hogy hernádival mi lesz, tehát akkor miért is ne mentenék meg?

vladimir964 2013.10.05. 20:24:37
"@Erő e-meló: Már bocsánat, ha már korrupcióellenességről beszélünk: Horvátország tudtommal immáron jogerősen elítélte volt MINISZTERELNÖKÉT korrupció miatt. ": te sem láttál még olyat, hogy kormányváltás után az új kormány a régivel nem bánik kesztyűs kézzel? Az, hogy Sanadert elítélték, max. annyit jelent, hogy nem tudott eleget az utódjáról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.05. 21:59:11

@Bambano: "maradjunk annyiban, hogy ha meg is vesztegették volna, nem bizonyítja, hogy Hernádi és a mol tette."

Persze, hogy nem, na de nem épp ezt hivatott tisztázni a kihallgatása ?

"persze lehetetlen esemény, hogy nagypolitika koncepciós perben ítélje el kormányváltás után az előző, bukott, most már ellenzéki politikust"

Az ún. rendszerváltás óta hány jelentősebb (tehát nem Zuschlag vagy Wieszt kaliberű) magyar politikust ítéltek el? Ez Európában valahogy nem jellemző, így még akár az is lehetséges, hogy Sanader valóban bűnös.

"10 millió euró az elég nagy összeg ahhoz, hogy megtalálták volna a nyomát a könyvelésben"

Offshore cégek, tanácsadói megbízások stb., a lehetőségek tárháza végtelen.

Mindezzel nem azt állítom, hogy Hernádi bűnös, csak azt, hogy akár az is lehet, s ezt a kihallgatásán bizonyára tisztázni lehetne.

Az előbbiektől függetlenül számomra nagyon visszataszító, ahogyan a magyar hatóságok a joggal visszaélve védik Hernádit (pl. nem adják át neki az idézést, aztán arra hivatkoznak, hogy nem kapott idézést). Ez még akkor is gyanút kelt, ha az illető valóban ártatlan.

unionista (törölt) 2013.10.05. 22:09:12

@Bambano:
az üzletrész megvásárlása tiszta. a többi jog eladása nem. azt azért tudjuk, hogy valaki fizetni akart valakinek. mert mégis csak ott mozgott az a pénz. azt nem lehet mondani, hogy nincs ügy. ha egyszer nyilvánvalóan van. de azt nagyon nehéz lesz bizonyítani, hogy kik voltak a megbízók. lehettek éppenséggel oroszok is, de egy külső szemlélő számára egyértelműnek tűnik, hogy a magyarok. szerintem nincs ma magyarországon olyan külföldi újságíró, aki nem ezt gondolja. azért, mert ha itt nem történt semmi, akkor miért zár olyan szorosan gyurcsány, bajnai és orbán. azok az emberek, akik semmiségek miatt végtelen módon összevesznek. ha nem történt semmi, akkor most is egymásnak kellene esniük. ha nem lennék magyar, akkor kívülálló újságolvasóként számomra elég egyértelmű lenne ez a sztori. de nem nagyon hiszek abban, hogy ezt az egészet fel lehetne fejteni. és igazából abban sem, hogy feltétlen érdemes lenne. ha mindenki az ügy elsimításában érdekelt, akkor azt el kell simítani. és ilyenkor az igazság sohasem szokott kiderülni.

a horvátoknak az üzletrészt el kell adni. akár apránként is. az irányítási jogot a legvégén visszaadni. fizessék meg az árát. a magyar-horvát viszonyt maradhat baráti. ha ejtik a vádat, vagy nem erősködnek, akkor hernádi leváltásával megoldódhat a dolog. de ha valaki azt gondolja, hogy itt nem történt semmi, akkor az vagy nem ismeri a magyar feudális politikai osztály és a hozzá kapcsoló oligarchikus elit habitusát, vagy nagyon naiv.

unionista (törölt) 2013.10.05. 22:12:49

@Erő e-meló:
ez megint egy tipikus összemosás a magyar sajtóban. a gazdasági visszaélések feltárása terén jól áll horvátország. mindenki dícséri őket. a háborús ügyek kivizsgálása miatt minősítik le őket.

Bambano 2013.10.05. 22:30:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Persze, hogy nem, na de nem épp ezt hivatott tisztázni a kihallgatása ?": nem, hanem a vágyott belpolitikai cél elérését biztosítja.
"Mindezzel nem azt állítom, hogy Hernádi bűnös": de, a hozzászólók zöme (itt és más fórumokon is) ezt állítja. prejudikál.

Számomra meg az a visszataszító, hogy a horvátok ennyire látványosan nem akarnak együttműködni az ügyben, hanem hajtják a saját hülyeségüket, mint a vízimalmot.

@unionista: de, a többi jog eladása is tiszta.
"azt azért tudjuk, hogy valaki fizetni akart valakinek": tudjuk? még a bulvármédia sem állítja ezt ilyen határozottan.

"mert mégis csak ott mozgott az a pénz": ezt honnan tudjuk? mert a mol könyvelésében nem találták meg ennek a nyomát, pedig keresték rendesen.

"de egy külső szemlélő számára egyértelműnek tűnik, hogy a magyarok.": nem, én is külső szemlélő vagyok és semmiféle egyértelműen tűnő dolgot nem látok. max. annyit, hogy a horvát főügyész agyatlanul tolja az ügyet.

"szerintem nincs ma magyarországon olyan külföldi újságíró, aki nem ezt gondolja. ": és itt a szerinteden van a hangsúly. olyan dolgokat állítotok sorozatosan itt tényként, ami egyáltalán nem igaz, sőt, azt sem lehet érteni, hogy miért ezt a nyakakitekert gondolkodást követitek, hogy mi a bánatért könyvelte el mindenki bűnösnek.

"mert ha itt nem történt semmi, akkor miért zár olyan szorosan gyurcsány, bajnai és orbán": talán pont azért, mert nem történt semmi? ráadásul bajnai rendes vadkapitalista, mint volt wallisos, ő pontosan tudja, hogy hogyan működik egy ilyen cég és neki bizonyára nagyon fáj ez a téma.

Ja, ha már felhoztad bajnai nevét, nagyon-nagyon szép példa. Őt még ma is nagyon sokan libásnak nevezik, holott (kapaszkodj!) a Magyar Nemzet hozta le bírósági határozat által kötelezve a helyreigazítást, hogy semmi köze nem volt azokhoz a bűnökhöz, amivel a libásozás fedőnév alatt vádolják. Annyit sulykolták ezt, hogy a tisztelt honpolgárnak eszébe sem jut, hogy legalább a saját pártközpontjának a folyóiratát elolvassa, benne a helyreigazítást, hogy nem libás, megértse, és azontúl befogja a száját ilyen téren. Hát most is ez zajlik, sok segg újságíró lebegteti ezt a hernádi bűnös témát, így már az is bűnösnek hiszi (pl. ti itt sokan), akinek egyébként halvány lila gőze sincs az egészről.

Az index is igen szánalmasan viselkedik ezügyben, ha 50 cikket nem írtak már erről, egyet se, de minden nap le kell írni, hogy ma felkelt hernádi, fingott, kapott idézést. másik cikkben leírják, hogy az idézés háttere mi. Majd estére kijön a hír, hogy nem is fingott olyan nagyon, és idézést sem kapott, amelynek ismét külön cikkben újra és újra elmagyarázzák, hogy miért is kellene idézést kapnia. És ez megy napok óta, minden egyes történéskor van három cikk, ami sulykolja, hogy mi van.

Arról biztosan nem lesz 500 cikk, ha kiderül, hogy ártatlan. Hernádinak meg marad a kabátlopásba keveredett jelző.

Erő e-meló 2013.10.05. 22:32:01

@unionista:
Elolvastad, amihez hozzászóltál? Én nem a magyar sajtóból idéztem, hanem civil szervezetek jelentéseiből, mint például a Transparency International.

De belinkelem még 1x, le is fordítom , hátha úgy sikerül megérteni hogy mi a probléma a horvát igazságszolgáltatással:

"political interference continues to be a problem in staffing the courts. A similar point has been emphasised by the Bertelsmann Foundation 2012, according to which, the judiciary is not viewed as entirely independent from politics. According to Freedom House 2013, the judiciary is highly influenced by business and media interests, which is particularly reflected in the judiciary’s select prosecution of corruption cases."

"a politikai befolyás továbbra is probléma a bírók kiválasztásánál. Hasonlót emelt ki a Bertelsmann Alapítvány 2012-ben, miszerint az igazságszolgáltatást nem tekintik függetlennek a politikától. A Freedom House 2013-as (jelentése) szerint az igazságszolgáltatást nagyon erősen befolyásolják az üzleti- és médiaérdekeltségek, amit erősen tükröz az igazságszolgáltatás válogatása az egyes korrupciós esetek között"

www.business-anti-corruption.com/country-profiles/europe-central-asia/croatia/corruption-levels/judicial-system.aspx

Sikerül kapisgálni?
Ez színtisztán a politika és az igazságszolgáltatás közötti összefonódásról, a korrupció hatalmáról szól, nem háborús bűnösökről

Erő e-meló 2013.10.05. 22:49:25

@unionista:
Egyébként azt a következtetést, hogy a horvát igazságszolgáltatás a második legkorruptabb hatalmi ágazat (a pártok mögött), a horvát állampolgárok megkérdezése után vonta le a Transparency International. Ez a CPI (corruption perception index) vizsgálómódszer lényege.

Namármost a horvát polgár nem annak alapján ítéli meg kedvezőtlenül a horvát igazságszolgáltatást, hogy nem adja ki a háborús bűnökkel gyanúsítottakat, hiszen ilyen szempontból pont fordított a hatás. Az ottani emberek nagy többsége kiáll mellettük és háborús hősnek tekinti őket, nem pedig bűnösnek, óriási kultusza van például Gotovinának.

Ne a magyar állapotokból indulj ki, ahol a média és egyesek automatikusan a másik oldalra állnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.05. 23:01:08

@Bambano: "a horvátok ennyire látványosan nem akarnak együttműködni az ügyben,"

Én itt inkább a magyar hatóságok együttműködésének hiányát látom. Adott egy bírósági idézés, amelyet a magyar hatóság nem továbbít a címzettnek - itt akkor ugyan ki az, aki nem működik együtt?

Akár bűnös Hernádi, akár nem, a magyar hatóság feladata lenne az együttműködés a horvát igazságügyi szervekkel. Én úgy látom, hogy a magyar hatóságok ezzel szemben inkább politikai utasításra cselekszenek. Legalábbis kétlem, hogy egy Kovács 23 József részére küldött horvát idézést is így visszatartanának.

És nem, nem prejudikálok. Még ha úgy vélem is, hogy Hernádinak talán lehetett köze a vesztegetéshez, az ítélkezés nem az én dolgom, ahogy nem is a magyar vagy horvát politikusoké. Az a bíróság dolga és joga, jelen esetben az eljárást lefolytató horvát bíróságé. Ami ellen, ismétlem, szükség esetén lehet fordulni a strasbourgi nemzetközi bírósághoz, tehát mindenképpen biztosítva van a fair eljárás.

Bambano 2013.10.05. 23:09:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szemészeten gyógyítják.

például ha a horvátok együtt akarnak működni velünk, akkor azoknak a tanúknak a tanúvallomását, amik nem támasztják alá az előzetes ítéletet, miért nem fogadják el? például miért nem jönnek ide és hallgatják ki Hernádit? például a jogszerűen elvégzett magyar ügyészségi nyomozás anyagait miért nem nézik meg?
megmondom: azért, mert akkor nem tudnák a saját piti politikai céljaikra felhasználni az ügyet.

Senkit nem érdekel a végeredmény, a horvátokat különösen nem, arról szól a történet, hogy a következő választásokig zengjen a sajtó a mol nevével, nehogy leépítsenek és racionalizáljanak. Meg hogy továbbra is legyen egy gazdag munkaadó, ahova be lehet ültetni a haverokat zsíros fizetésekért.

Persze, lehet fordulni strasbourghoz, pár év alatt ki is hoznak a börtönből, és addig? majd fizetnek pár kuna kártérítést, hogy jogtalanul tartottak fogva, miközben a befektetéseid meg az eddig megkeresett pénzed lemegy a retyón. ez fair eljárás?

Ilyeneket írtál:
"Sanadert Horvátországban elítélték, vélhetően nem koncepciós perben, hanem kőkemény bizonyítékok alapján. Ebből valószínűsíthető, hogy valóban volt megvesztegetés." ez nem prejudikálás? már az sem igaz, hogy nem koncepciós perben ítélték el, mikor ott állt a bíróság előtt egy faszi, azt mondta, hogy a kérdéses ügyben ő vesztegetett, de nem fogadták el a beismerő vallomását. Tehát koncepciós per volt. Következésképp valószínűsíteni, hogy volt megvesztegetés, prejudikáció.

A magyar hatóság feladata lenne az együttműködés? eddig együttműködtek, elküldték őket a fenébe. ezek után én sem erőltetném.

unionista (törölt) 2013.10.05. 23:18:43

@Erő e-meló:
bakker, te nem olvastad azt a jelentést. a nemzetközi szervezetek a háborús ügyek elkenésért húzzák le a horvát ügyészéget, és a gazdaságiak miatt dicsérik meg.

unionista (törölt) 2013.10.05. 23:30:50

@Bambano:
nézd, van valami fogalmam arról, hogy mi történt a debreceni barnevállal. amit te úgy ismersz, hogy hajdú-bét ügy. ez a sztori nem bajnaival kezdődik, hanem egy bizonyos ács elvtárssal, aki még a rendszerváltás előtt felpörgeti a libabizniszt a hortobágyon. aztán ezt a vállalatot legalább kétszer ellopják. és akkor lép be a wallis, és bajnai. de ezt hagyjuk.

Erő e-meló 2013.10.05. 23:33:23

@unionista:
Szerintem te összekevered az ítélkezést az igazságszolgáltatással.

Tény, hogy a horvátok nagyon elkezdtek pedálozni, de a saját biciklijüket hajtják, erre utalt az általam beidézett "szelektív korrupcióüldözés". A Sanader ügy pont erről szól, egy leváltott miniszterelnökre feni a fogát az ellentábor, és ráadásként még az ország legnagyobb külföldi befektetőjét is sakkban tudják tartani vele.

Ha legközelebb hivatkozol valamire, vedd már a fáradságot hogy belinkeled, ahogy én tettem!

Erő e-meló 2013.10.05. 23:39:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"tehát mindenképpen biztosítva van a fair eljárás"

Európa egyik legkorruptabb és a politika által kiemelkedően befolyásolt igazságszolgáltatási rendszerében szerinted mi az ami mindenképpen biztosítja a fair eljárást?

Erő e-meló 2013.10.05. 23:44:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Te kiadnál egy vállalati korrupciós ügyben megvádolt cégvezetőt Algériának vagy Örményországnak, zéró bemutatott bizonyíték alapján, akit egy ottani politikai leszámolási perben akarnak tanúként vagy vádlottként felvonultatni ?

Csak azért kérdem, mert a horvát igazságszolgáltatás korrupciós mutatója ezekkel az országokkal van egy kategóriában

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.06. 09:26:55

@Erő e-meló: Az általad idézett félmondatom első felében ott van a válasz.

zotyesz11 2013.10.06. 12:03:20

@portuserus: Egy a baj a gondolat meneteddel; az idő rend.

Mikor vásárolt be az INA-ba a Mol?
Mikor növelte a részvényhányadát?
Mikor próbálta a Mol átvenni a menedzsment jogokat?
Mikor történt a kérdéses (feltételezett) korrupciós ügy?
És mikor lett a legnagyobb részvényes újra a zállam?

Tudod, mikor a Tobin-ügyben, miután megölt két gyereket, a diplomata papírjaival szépen hazament az ír gázoló.
Majd az unió alapjogi biztosa pedig szólt, hogy jó hogy...

Ja.
A bíróság pedig tényleg nem tökéletes, még ha bárki azt is hinné.
Vannak egyértelmű, erkölcsileg jó döntéseik.
És egy nagy rakás szar érthetetlen ítélet.
Mint amikor a 5 rendőr azt vallja, hogy rájuk támadtál, a kamerák meg máshogy látták, az ítélet pedig bűnös...

Erő e-meló 2013.10.06. 12:24:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A strasbourgi bírósághoz akkor lehet fordulni, ha az országon belül az összes jogorvoslati, fellebbezési lehetőséget kimerítette már valaki. Horvátországban még jobban elhúzódnak a perek, mint Magyarországon, tehát eltarthat 5 évig, mire eljut at ügy Strasbourgig egyáltalán.
Más bőrére könnyű okoskodni

Erő e-meló 2013.10.06. 12:30:11

@portuserus:
Látom nem sokat tudsz a folyamatban levő perről. Sanadert többrendbeli korrupcióval vádolják, eredetileg nem is volt benne a Mol ügy, menetközben kapták elő. Az elsőfokú ítéletben sem szerepelt a Hernáditól esetlegesen kapott vesztegetés

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.06. 12:34:34

@Erő e-meló: Az elhúzódó eljárások miatt is lehet strasbourghoz fordulni, erre már magyar példa is volt, ha jól emlékszem.

Egy dolgot nem lehet(ne) megtenni: előre eldönteni valakiről, hogy bűnös vagy nem bűnös és az utóbbi esetben nem kiadni egy EU-tagállam bíróságának.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.06. 13:02:55

@Bambano: "szemészeten gyógyítják."

A személyeskedéseddel menj el a k. anyádba.

exley 2013.10.06. 18:26:55

@Karipapa01: Így van, aki bujt bujt, aki nem nem. Egy hónapja Cha-nnyt stárolták(legjobb benkos a legjóbb húsos, úgy csapta ki saját részesedését az Eu numeró einc benkól a menegmenttel eggyütt, hogy öröm volt nézni valószínűlegszeg hernyó is kitárazott a balhé elött az otibó mollyból jön vona talán még a croát hazi örizet is biztibb leszz mint a Hungáriában a j@bbik elszámoltatásában görnyedni) , most Her-nadyt, jövő hónapban + a Római pápát. Oszt utána lóf@sz voksolók v@lagába. Jön a voksolás kell a zsuga most a croát átadhat a molyért cca 1000 millárdot oszt az is mögy a csumicska birodalomba oszt jó napot. Én asszondom nullázák le a csókát acrátok oszt lökjék Magyarországra ahol hajléktalan lesz oszt a T@rlos úgy lecsukatja a közterületen lakhandyért, hogy megződül a oligcharga búrája.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.10.06. 22:23:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hernádit tanúként idézték, ami persze nem jelenti azt, hogy menet közben ne minősíthetnék át. Már emögött is gyanítható a jogi trükközés, mert ha közlik hogy gyanúsított, akkor rögtön beléphetne a magyar ügyészség és hivatalosan lefolytathatná a nyomozást.
Szerintem vagy borzasztó naív vagy és a konkrét ügyben tájékozatlan, vagy direkt a vesztét akarod.
süti beállítások módosítása