HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Minek nevezzelek, ha a „Nokiás doboz” már foglalt…

Zuglóban állítólag 100 milliót kellett visszacsorgatni egy 500 milliós önkormányzati közbeszerzés megszerzéséért. Ha ez igaz, a kormány által megalkotott új Büntető Törvénykönyv alapján az elkövetők annyit kapnak, hogy még a műanyaglakat is rájukrozsdál a börtönben. Feltéve, hogy bebizonyosodik a vesztegetési botrányról szóló hangfelvételről, hogy valódi. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy a rendőrség vagy az ügyészség nyomozást indítson. Erre kötelesek is, ha „hivatali hatáskörükben” vagy „hivatali minőségükben” bűncselekményre utaló jelet észlelnek.

Jogosan gondolja egy becsületes állampolgár, hogy egy ügyész vagy egy nyomozó keresve sem találhatna olyan gyanújelet, ami ennél tisztábban utalna korrupciós bűncselekmény elkövetésére. A százmilliós kenőpénzt „elhordó” vállalkozó elpanaszolja sérelmeit a zuglói alpolgármesternek. Pontosabban: az állítólagos 100 millió forintos kenőpénzt panaszolja el. Mert Papcsák Ferenc zuglói polgármester mindezt egészen másképpen látja. Róla amúgy a vesztegető vállalkozó nem kevesebbet állít, minthogy, ismét csak állítólag, 20% helyett 2-5% kenőpénzzel is beérte volna. Vagyis a polgármesteri tarifa szerényebb, mint a helyi vagyonkezelő cég vezetőjének a jutaléka. De Papcsák Ferenc szerint „megrendezett beszélgetés az, amelynek hangfelvétele a kerület polgármesterének lejáratására” készült. Ezt a hangfelvételen a vesztegető vállalkozóval beszélgető alpolgármester kikéri magának.

Mindenki feljelent mindenkit…

Ezúttal nem kell arra várnunk, hogy az ügyészség vagy a rendőrség magától lépjen. Ugyanis Papcsák Ferenc feljelentést tett becsületének a megsértése miatt. Meg azért, mert helyettese, Ferdinándy István úgymond nem tett feljelentést, holott ez kötelessége lett volna, hiszen a nyilvánosságra került beszélgetésből az derült ki, hogy tud egy korrupciós ügyről. Ellenzéki feljelentésből meg rögvest több is született – ők nyílván azt akarják bebizonyítani, hogy Papcsák Ferenc vagy a helyi vagyonkezelő tényleg elfogadott kenőpénzt.

Itt tartunk most. Van tehát két állításunk, amelyek kölcsönösen kioltják egymást. Az egyiket –Papcsák Ferencét – miszerint valakik tudatosan rágalmazzák, az ügyészség bizonyosan ki fogja vizsgálni. Az ügyészség ugyanis megígérte: amennyiben érkezik feljelentés a rágalmazás miatt, „azt a törvényes határidőn belül kivizsgálja.”  A többire – amelynek a lényege, hogy Papcsák Ferenc korrupt – még nem reagált az ügyészség.

Érdekes a helyzet akkor is, ha a zuglói vezetés éppen azért rendezte meg a hangfelvételen is rögzített beszélgetést, hogy maga leplezze le a korrupciót. Ha ez így lenne, azt a kérdést kellene feltennünk, hogy miért késlekedtek a feljelentéssel.

A tisztánlátás érdekében itt az ideje, hogy az ügyészség végre rendet vágjon a feljelentések sűrűjében. Tisztelt Ügyészség!  Ne pazarolják az időt a feljelentések elbírálására. Éljenek a törvény adta eszközökkel, és saját hatáskörben rendeljenek el nyomozást a feltételezett zuglói korrupció ügyében!

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr995541655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.10.01. 11:52:30

Most akkor kössünk fogadásokat?
Haláli izgatott vagyok. Merik vagy nem merik?

Jenyei 2013.10.01. 11:57:44

Akár Móricka is írhatta volna ezzel a címmel: Ahogy elképzelem. :)

tisztapista 2013.10.01. 12:03:17

"Minek nevezzelek, ha a Nokiás doboz már foglalt"

Nem ártana művelődni, egy-két nagyobb összegű kenőpénz átadásában-átvételében gyakorlatot szerezni, mielőtt ilyen cikket ír valaki.

Minek nevezzelek? Mondjuk táskának. A Nokiás doboz maximum 20 milláig jó, 100 misihez már táska kell. A vállalkozó ezt nem mondta el a rendőrségen? Csodálkoznék...

red shield rapresentative 2013.10.01. 12:06:06

Ez az ügy nem lesz megoldva!

FIDESZ (Orbán) dönt, nincs vizsgálat, nincs ügy! Nem erre szakosodott a rendőrség, ügyészség, bíróság.

Rendőrség feladata: FIDESZ ellen nem vizsgálódni (Pintér)
Ügyészség elsőrendű feladata a rendőrségről érkező FIDESZ ügyek leplezése, megsemmisítése. (Polt)
Bíróság feladat esetleges FIDESZ ügyekben felmentő ítélet. (Szájer-Handó)

komplikato 2013.10.01. 12:07:45

A legszebb az egészben, hogy a soha nem létezett 100 millió forint nem eltétele után az érintett nem vett egy 100 millió közeli ingatlant a régi lakása helyett. :D
Persze mivel nem történt semmi, ezért a NAV vagy a hatóság nem fogja vizsgálni miből nem vette meg ...

nu pagagyí 2013.10.01. 12:08:25

Azért szívesen olvastam volna egy riportot a beszélgetésen résztvevő vállalkozóval és a volt alpolgármesterrel. Ha vállalják, ami a hangfelvételen elhangzott, mindjárt tisztábban látnánk. Nem tudom miért nem őket keresi a sajtó, ez lenne a dolga.

lobaszopiatej 2013.10.01. 12:09:19

Hallottam már hasonló történeteket a közbeszerzés lezsírozásáról közvetlen imserőstől aki adott kenőpénzt, szóval ha hamis is a felvétel viszont jellemző az egész állami gépezetre (eddig nem okvetlen a Fideszről beszélek).

Szóval aki tagadja hogy ilyen létezik, az biztosan vagy elképesztően hiszékeny vagy aljas hazug ember! Ez utóbbi viszont a Fideszre pontosan igaz, hiszen még a gyanút is kizárva kommunikálnak!
Mszp-nél legalább fejek hulltak: "nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani" szlogen ott azért működött. Ma viszont mindenki "patyolattiszta" (létezhet egyáltalán ilyen?! aki volt magas körben tudja hogy nem).

GonoszMostoha 2013.10.01. 12:23:59

Hát még ha a helyi zuglói Papcsák-öntömjénező lapot olvasgatnátok!
Nyílna a szemetek a csodálkozástól, miféle csodák vannak a XIV. kerületben!
És még fel is kérik az embert a helyi lapban, miszerint szóljon bele a lakóhyelét érintő dolgokba!
Találgathattok, hány nem-narancsszínű mer hozzászólni...
Rögtön kinézne neki egy TEK-es kilakoltatás, mert jogcím az bizony lenne (pl. kicsi a fű, nagy a fű a portája, kapuja előtt, 16 óra előtt jönnek haza a gyerekei a suliból, nem takarítja ki rendesen a kukáját, sőt, a mosogatójában is rumli van este 6-ig, stb.).
Szóval, akinek nehezen megy a hányás, de időnként jólesne, csak lapozgasson egy kis helyi témát...

sorstalan gáz 2013.10.01. 12:39:02

"Feltéve, hogy bebizonyosodik a vesztegetési botrányról szóló hangfelvételről, hogy valódi."

Egy bűncselekményt bizonyítékkal lehet bizonyítani. Bizonyíték lehet például tárgyi bizonyíték, tanúvallomás (névvel, konkrétumokkal, hivatalos formában). Jelenleg egyik sem áll rendelkezésre, egy ismeretlen hang mesél a helyettesének Papcsákról, miután hallott valamit valakitől. Konkrétum annyi, hogy mindketten nagyon utálják

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.01. 12:39:49

@tisztapista: Egyszerre egy táska vagy ötször egy nokiás doboz :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.01. 12:42:52

@nu pagagyí: A múlt heti HVG-ben volt a bombagyáros Clodo-val interjú, de a szerkesztők az összes megvádolt politikus nevét kiszedték belőle...

béla a görög (törölt) 2013.10.01. 12:46:34

Nyugodtan nevezd annak, hogy papcsák a pénzjegynyomdában utazik

Mlinarcsik 2013.10.01. 12:46:55

Ugyan mar gyerekik! Ugy csinaltok mintha ez olyan kulonleges dolog lenne. Ez mindig is igy volt, es mindig is igy lesz csak a szazalekok valtoznak. Mi a faszt gondoltok, miert akar mindenki politikus lenni???

Es kerdem en, mi a faszert hisz meg barki is barmelyik partban meg barmilyen igeretben???

De most komolyan! A posztiro is ugy csinal mintha ez olyan nagy dolog lenne. :)

KORRUPCIO, KENOPENZEK, MUTYI. Es az orszag olyan szegeny, hogy a sok kis ember tobb evtizedes nyugdijmegtakaritasat kellett ellopni. De ilyenre, meg kepviseloi autopark frissitesre mindig van penz.

Emiksz 2013.10.01. 12:52:14

A Nokiás doboz ismét szabad, a Hagyó perben visszavonták a vallomást!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.10.01. 13:12:45

Veszélyes ez a Ferenc. Nagyobb a parkolóhelye, mint Viktornak. Ezt már a Viktorral sem lehet megbeszélni, mert kényes dolog.

Vahakomb 2013.10.01. 13:34:33

Mivel a post így kezdődik: "Zuglóban állítólag ...", már nem is olvastam tovább!
Ilyet én is tudok írni! Pl.:
- Állítólag Bajnai Gordon édestestvére Barack Obama ...
- Állítólag az Együtt 2014 létszáma elérte a 200 milliót ...
- Állítólag az uborka az alma ...
és akinek van ideje, vitatkozhat ezekről a témákról is! :))

Szelid sunmalac 2013.10.01. 13:50:23

@sorstalan gáz: Minden normalis birosag elott a hangfelvetel hiteles bizonyitek. Mert a hang egyedi. Nem lenne olyan nehez osszehasonlitani a felvetelen levo hangot a megnevezett ket ferfi hangjaval.

Karipapa01 2013.10.01. 14:11:13

Minek ide doboz? Az büntetendő cselekmény! Egyszerűen ki kell pakolni a pénzt az asztalra, az nem büntetendő, hiszen a cinikusságot a BTK nem bünteti!

Netuddki. 2013.10.01. 14:42:55

@Vahakomb: Mivel MÉG nincs rábizonyítva, ezért állítólag. Te, fideszes, te...

protézisesh 2013.10.01. 15:14:17

100/500= 20%, most TÉNYLEG ezen vagytok fennakadva?! te is valami bőcsésziskolába jártál, mi? Ahol a matek addig terjedt, hogy a kampók feletti számokat el tudd olvasni a ruhatárban...

zeddez 2013.10.01. 15:23:01

azért van egy kis diszkrét báj abban, hogy pont az ex-elszámoltatási kormánybiztos elvtárs keveredik bele közpénz nyúlási mutyiba... ;)

s 2013.10.01. 15:32:12

Mindent megold a

SÖRÉTES PUSKA.

Ne feledje Ön sem: Legjobb rétes a sörétes.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.01. 15:34:27

Mi az, hogy nincs bizonyíték? Már miért ne lenne?

Rendelkezésre áll egy megrendelés valamilyen munkáról. Azt kell csak megvizsgálni, hogy az árból -100 millióból valóban meg lehetett-e csinálni. Ha nem , akkor egyértelműen rágalmazás, ha viszont igen, akkor...
Rágalmazás miatt nyomozás esetén van lehetőség a valóság bizonyítására, vagyis lehet bizonyítani, hogy az állítás nem valótlanság, ergo nem rágalom.

Valami hasonlókért agyba-főbe jelentgettek az elmúlt három évben. Ez az ügy is bele fér azok sorába.

Shopping 2013.10.01. 16:13:27

@nu pagagyí: mert az az újságíró aki megkeresné őket, már másnap állástalan lenne...

tnt 2013.10.01. 16:21:29

Itt már korábban leírták pintér, handó, polt szerepét....szóval...minek is nokiás doboz? Olyan ártatlanok, mint a ma született bárány....akár tálcán is vihetik mindenki szeme láttára ez a bamba ország akkor sem csinálna semmit...mindenki szavazzon belátása szerint 2014-ben...csak sajnos egy fogas kérdés van...hogy KIRE?

dr kíváncsivagyok 2013.10.01. 16:27:45

A sok kretén éppen a 2Nokiás-doboz2 miatt adott 2/3 - ot ennek a pénzre nyolc éve éhező pártnak és sleppjének !
Hiába ugattuk többen is , hogy Nem az emeszpé lop , hanem bűnöző emberek , amilyenek szép számmal vannak a fideszben is !!
Ez lett az eredménye , most már kontroll nélkül, nem pofátlanul , hanem VÉRLÁZÍTÓAN , a szemünkbe röhögve lopnak SOKKAL TÖBBET , mint ami kiderült a szocikról !
Eltelt 3 év és most kezdenek kibukni az óvatlan tolvajok...
Lesz még !
Most kezdődik csak a java , hiszen pusmognak sokkal többről , amiről nincs felvétel !

dr kíváncsivagyok 2013.10.01. 16:30:37

@Mlinarcsik:
"Ugyan mar gyerekik! Ugy csinaltok mintha ez olyan kulonleges dolog lenne."

Igenám ,...csakhogy 3 éve ilyen miatt választásokat vesztett egy párt....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.01. 16:33:32

nokiás doboz kicsi is lenne 100 millára. legalább egy raklapnyi nokiás doboz.

a kormány embere 2013.10.01. 16:37:42

@sorstalan gáz:
Ha jól emlékszem, sacc/kb,a Nokiás dobozt pont ennyi bizonyítékkal csukták le.Valaki mesélt valamit,amit valakitől hallott az ismeretlen ismerőse.
Konkretum annyi.hogy valakik utálták.

a kormány embere 2013.10.01. 16:40:37

@dr kíváncsivagyok:
"pusmognak sokkal többről...",még,De majd súlyt helyezünk a pofájukra,oszt nem pusmognak többet.

driopios 2013.10.01. 16:48:14

Hogy ha a narancs-univerzumban nincs Hernádi-ügy, akkor hogyan is lehetne Papcsák ügy??

Tessék, tovább, tovább, nincs itt semmi látnivaló.

komplikato 2013.10.01. 16:50:27

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Minden normalis birosag elott a hangfelvetel hiteles bizonyitek."

Hát nekem rémlik, hogy engedély és tájékoztatás nélküli hangfelvétel (kivétel külön engedéllyel rendőrségi és titkos szolgálati lehallgatás!) NEM lehet perben bizonyítékként használni. Pont ezért van egy csomó intézménynél a figyelmeztetés, hogy rögzítik a telefonbeszélgetésedet.

2013.10.01. 16:54:59

@kovi1970: "Mivel MÉG nincs rábizonyítva, ezért állítólag"

Nem úgy van az. Nem kell oda az állítólag. Papcsák bűnöző, és kész. Hiszen Papcsák és Budai sem állítólagozott soha, elég konkrétan nevezte bűnözőknek mindazokat, akiket el kívántak számoltatni. Nem mintha túl sokak ellen született volna elmarasztaló bírósági ítélet. Valahogy a bíróknak nem volt elég az, hogy "Hát mert a Budai azt mondta", nekik konkrét bizonyítékok kellett volna.

Érdekes mód akkor nem zavarta a narancsoldalt, hogy bizonyíték egy szál se. Naponta mutogatták a bilincsbe vert elszámoltatottakat. Most meg még a bizonyítékokra is azt mondják, hogy nem bizonyítanak azok semmit.

De legalább az egész ország látja, hogy mit jelent Magyarországon a keresztény erkölcs.

komplikato 2013.10.01. 16:55:08

@protézisesh: Egyébként "csak" 480 millió, szóval ha TÉNYLEG 100 millió volt (mert a szövegben azt hiszem közel 100 millió szerepelt), akkor az TÖBB mint 20% jatt.

komplikato 2013.10.01. 16:59:07

@komplikato: Persze csak ha nem számítjuk bele azt a röpke 50 milliót amit "elfelejtettek" a fazon cégének kifizetni, nem szólva sok más kisebb alvállalkozónak. Speciel emiatt (is) van ügy ottani vagyonkezelő ellen. (Mondjuk megérne egy külön posztot, hogy ki nem fizetett 10, 100 milliókért hány vagyonkezelőnél van hasonló ügy, a csepelinél pl. biztos, de nem lepne meg ha még több helyen lenne így.)
Szóval ha ezt is beleszámolom akkor 150/480, az bőszen 31.5% sarc.

Minorkavidor 2013.10.01. 17:07:13

HA 100 milla, akkor a legnagyobb címlettel- a 20.000- számolva, 5.000 db 20.000-es. Ez százasával számolva kötegenként 50 köteg.
96 millia esetén 48 kötegnyi pénz.

De nem lett volna egyszerűbb a kajmán-szigeteken nyitni egy számlát?:))

Ezek nem ismerik a XXI. századi technikákat? Készpénzben? Ez "kőkorszak":))

komplikato 2013.10.01. 17:23:37

@Minorkavidor: Vagy fizethettek volna World of Warcraft aranyban, ahogy pénzmosásnál a maffia szokta. :D
Nincs ezeknek fantáziájuk. Ráadásul szatyor pénzzel mászkálsz, és valaki ne adj' Isten megfújja, akkor rendőrségnek mit kamuzik? Vagy annak mit mond aki várja a lóvét? Egyébként szintén a felvétel alapján ez több részletben csúsztatott pénz volt, hiszen azt mondja "oda hordta", nyilván nem egyszeri alkalommal.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.10.01. 17:41:10

A warren bizottsag megallapitasa szerint - a mai napig ez a hivatalos allaspont - egy hatlovetu fegyverbol 11 szer lottek kenedire, meghozza eltero kaliberu golyokat. Ezt a demokracia oshazajaban allitjak, de egy nyolceves gyerek is rakerdezne hogy "eztmeghogy?" Amit nem akar kideriteni a hatalom azt nem is fogja. A zemberek meg marcsak olyanok hogy elfelejtik a dolgokat es lesz ujabb csont amit ragni lehet.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.10.01. 17:44:30

Kubaban van a piros es kek penz. Ez kene otthon is. A mindennapokra kek, vesztegeteshez, uzsorara, kajman szigetekre piros. A piros piros penzbol lenne tizmillios is, megiscsak konnyebb igazan nagy cimletekben lefizetni valakit, nem kene nokisdoboz meg ilyen marhasagok. Az " itt a piros hol a piros" uj ertelmet nyerne :)

sorstalan gáz 2013.10.01. 18:45:52

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
@a kormány embere:
Hagyó ellen többen is tanúskodtak, így Balogh Zsolt BKV vezérigazgató arról, hogy összesen 70 millás kenőpénzt adott át neki, ebből 15 millát a nokiásdobozban. Itt még nem tartunk, a hangfelvételen a fickó sem állítja, hogy kenőpénzt adott volna Papcsáknak
Kíváncsian várom a folytatást, jó nektek hogy előre tudjátok a végeredményt

Kiáltsátok együtt hogy FREEDOM FOR HAGYÓ!

barkacs 2013.10.01. 19:31:23

@tisztapista: "Nem ártana művelődni..."

egyem a kis szívedet, azon bizony átsiklottál, hogy nem egyszerre adták oda azt a kenőpénzt. mindegy is.

bekerült 2013.10.05. 16:46:10

Még, hogy a bírói kar nálunk független ? Akkor mi a fészkes fenének vegzálják a rendőri vezetőket éppen most a választások közeledtével ? Ki rendelte ezt így meg ? Volt rá 3 évük, megtehették volna már eddig is, miért nem tették ?
Egy sor döntést hoz fel a blogíró, amely elmeszelt dolgokat és ezzel próbálja bizonyítani a függetlenséget ! Egy sort pedig lehetne mondani, amiért bebizonyosodott az, hogy nem független a bíróság ! Egy csapatnyi ellenzéki politikust tartottak bűnösnek és letartóztatva mondvacsinált ürüggyel és bírói segédlettel ! Ítélet még nincs, de már egyre másra derül ki, hogy az egész megalapozatlan ! Igen, Hunvald ügy is, a Hagyó ügy is és a Sukoró ügy is, meg a többi ! A Hagyó ügyről most derült ki, hogy hamisan vádolták és nincs Nokiás doboz, ezenkívül a FIDESZ éppen úgy viszi tovább az ügyeket, amiért Hagyót próbálják meg most elítélni !
Persze lehet mondani, hogy ez is bizonyíték, mert kiderülhet. Az, hogy ártatlan embereket sároznak be közben és tesznek tönkre politikai célok érdekében, még, ha ki is derül az ártatlanságuk, az már senkit nem vigasztal, mert közben amit szerettek volna elérni, azt már megkapták.
Lehet a Horvátokkal izmozni, de előbb itthon kellene példát mutatni.

Rájuk fog rohadni a műanyag lakat, ha kibuknak a hatalomból !
süti beállítások módosítása