HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Se tisztábbak, se átláthatóbbak nem lesznek a választások az új törvény szerint

Választási szakértők szerint politikusok önmegtartóztatásán és bölcsességén múlik a kampányok tisztasága. Nem akarok senkit elkeseríteni, de ha ez így van, akkor az eddigi gyakorlat alapján teljesen felesleges választásokat tartani.
 
Abszurd kerekasztal beszélgetésen vettem részt a múlt csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Political Capital által szervezett,Célegyenesben a választási reform című konferencián. Az volt a feladatom, hogy az új választási eljárásról szóló törvény alapján bemutassam a kampányfinanszírozás új szabályait. Ami azért kulcskérdés, mert ha tudjuk, milyen üzleti csoportok költenek sokmilliót a pártok kampányaira, akkor könnyen követhető, hogy hatalomra kerülve ezeknek a csoportoknak vagy a közérdeknek kedveznek-e (ld. trafiktörvény). Magyarországon eddig ez követhetetlen volt, a jó szabályozás célja az lenne, hogy nyilvános legyen ki áll a hatalom mögött.
 
Sajnos ezt az igényt a mostani szabályok nem elégítik ki.
 
A választási eljárásról szóló törvény hatálya a kampányidőszakra terjed ki, ami 50 nap. Hogy előtte ki, miből és hogyan kampányol, magánügy. A választási eljárásról szóló törvény csak a jelöltek és a pártok kampánytevékenységét szabályozza. A Magyar Vizsla, a CÖF és a Haza és Haladás Egyesület és a többi civil szervezet nyugodtan kampányolhatnak kedvükre láthatatlan forrásokból. Nem beszélve a kormányról és az önkormányzatokról, semmi nem tiltja, hogy közpénzből kampányoljanak.
 
Sokféle kampányeszköz létezik. Ezek közül nem szabályozza a törvény a választási gyűlések, a közvetlen megkeresések és a plakátok, köztük az óriásplakátok pénzügyeit, se kampányidőszakban, se előtte. A sajtótermékekben megjelenő politikai hirdetések szabályozása viszont ehhez képest meglepően – és nagyon helyesen – szigorú. Aki ott akar hirdetni, csak a sajtóorgánumok által közzétett listaáron teheti meg. Miért is nem lehet ugyanezt a szabályt az óriásplakátokra is alkalmazni? Vajon van-e összefüggés az óriásplakátos kampányköltések átláthatatlansága és aközött, hogy 2012. első félévében az állami hirdetések 80%-a óriásplakátokra költődött, közpénzből?
 
Ezen kívül van még a politikai reklám, amit csak közszolgálati médiumokban lehet sugározni, ingyen. Na jó, a kereskedelmi médiában is, de csak az EP választások során, az országgyűlési választások során nem. Miért is ez a megkülönböztetés? Mert ez a szabály súlyosan sérti az esélyegyenlőséget, és nem összeegyeztethető az uniós választásokra vonatkozó szabályokkal.
 
A szabályok egyáltalán nem szólnak arról, hogy egy pártnak vagy jelöltnek be kell-e számolnia a bevételeiről és kiadásairól a kampány után, azt ki ellenőrzi és hogyan és ha véletlenül törvényt sértene, mi a következménye. Azóta a sajtóban megjelent, hogy 5 m Ft lesz a költési korlát jelöltenként, és ebből 1 m Ft-ot ad az állam, hitelkártyán. Bravó! 5 M Ft-ból 1-et nyomon tudunk követni, azaz minden 100 Ft-ból 80 Ft rejtve marad.
 
Összefoglalva tehát, a választási eljárásról szóló törvény sérti az esélyegyenlőséget, és mindössze 50 napnyi pártok vagy jelöltek által sajtóban folytatott kampányt szabályoz, mindenféle ellenőrzés és következmény nélkül.
 
Ezután az elég szomorú felvezető után következett a kerekasztal beszélgetés, ami ha lehet, még súlyosabb képet mutatott. Vitapartnereim szerint ezek az ügyek nem a választási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódnak, hanem a politikusok önmegtartóztatásán és bölcsességén múlnak. Szerintük jogszabállyal kampányfinanszírozást nem lehet kordában tartani. Én is csak biztos azért gondolom, hogy ér valamit a jog, mert nem vagyok jogász. És milyen igazuk van: nem sokat ér ma a jog Magyarországon, az Alaptörvény negyedik módosítása erre kiváló példa. De hogy szakértők, akiknek a választási rendszer korrektsége és tisztasága a céljuk megkérdőjelezzék a jog uralmát, igazán lesújtó képet fest a közállapotokról.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr175252704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2013.04.30. 11:59:42

Mit lehet ehhez hozzátenni?
Legfeljebb ezt: mek.oszk.hu/01900/01906/html/index168.html
:-)))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.30. 12:01:18

nem is volt cél, hogy tisztábbak, vagy átláthatóbbnak legyenek, pont az ellenkezője volt a cél.

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.04.30. 12:03:36

Véleményem szerint nincs értelme küzdeni a jelenlegi rendszer ellen. Általában az vezet eredményre, amikor az ember csinál egy másmilyet. Az egyén elfordulhat ettől, és együttműködéssel meglehetősen gyorsan megteremtheti a vízszintes szerveződést. Ebben az esetben a föntről beszélő politikusok egy nap észreveszik, hogy senki nem figyel fölfelé. Függőlegesen. Ha nem vetül rá figyelem, az ereje, hatása is eliminálódik. De amúgy jó írás. Rávilágít a rendszer sajátosságára. És ez magába a rendszerbe kódolt...

Netuddki. 2013.04.30. 12:07:17

"Vitapartnereim szerint ezek az ügyek nem a választási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódnak, hanem a politikusok önmegtartóztatásán és bölcsességén múlnak."

Idestova 23 éve a kecskére van bízva a káposzta. A többi csak porhintés. Pont Magyarország az ahol szükség lenne a minél nagyobb kontrollra. Ha ezzel szembe mennek a "tisztelt" választott vezetőink akkor egyértelműen lopni akarnak. legközelebb ezt nem ártana megemlíteni nekik. Mármint azt, hogy választott vezetők és ezzel a viselkedéssel gyakorlatilag azt akarják elérni, hogy még többet lophassanak. nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani...

Netuddki. 2013.04.30. 12:08:46

@egyseg.org: Egy probléma van az egésszel, amíg az adót befizeted vagy be tudják szedni addig nem érdekli őket. Házi feladat: Miért emelkednek állandóan az adók?

Netuddki. 2013.04.30. 12:17:38

"Vitapartnereim szerint ezek az ügyek nem a választási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódnak, hanem a politikusok önmegtartóztatásán és bölcsességén múlnak."

Majd elfelejtettem, a politikusaink már számtalanszor bebizonyították, hogy messze nem önmegtartóztatók és főleg nem bölcsek. A többi ezek után csak terelés...

Fecooka · http://www.boorze.com/ 2013.04.30. 13:26:15

Jó ki van ez találva, kérdés kinek lett lesz átláthatóbb....

s 2013.04.30. 13:55:41

"Sokféle kampányeszköz létezik."

Igen, de mind közül a legnagyobb hatású, a legnagyobb lefedettségű, a legjobban a célcsoportot elérő a valóság. A valóság az egyik legjobb kampányeszköz.

blah 2013.04.30. 14:12:08

oké, ezek után magunkra vessünk ha nem húzzuk ki a belüket az orrukon

von Putri 2013.04.30. 14:26:58

"az eddigi gyakorlat alapján teljesen felesleges választásokat tartani"

Bocs, de megkérdem hogyan Lehet ilyet írni egy (elvileg) a demokrácia mellett elkötelezett szervezet részéről?

Tökéletes demokrácia, korrupciómentes politika sehol nincs a világon. A közpénzeket mindenütt megcsapolják, az USA-ban jellemzően a lobbiérdekből, Európában a politikai maffiák, tőlünk nyugatabbra is bőven, hát még keletebbre. Hány pártfinanszírozási botrány pattant már ki, és mennyivel több ami nem fog soha. De erre a tényre azzal reagálni, hogy akkor felesleges az egész választás ... nem is folytatom

Ami még baj ezzel, hogy lenézi a választót, még jobban mint az eleve a választók becsapására hajtó pártok. Mintha nem tudna önállóan dönteni, kizárólag a médiafelület nagysága határozná meg a választások kimenetelét. Hogy az óriásplakátoknál maradjunk (ha már azt hozta fel a szerző) akkor a 2010-es választáson intenzíven óriásplakátoló SZDSZ kellett volna hogy befusson, de nem így történt

von Putri 2013.04.30. 14:35:03

@kovi1970:
"politikusaink már számtalanszor bebizonyították, hogy messze nem önmegtartóztatók "

Ha a képviselőkön múlik, soha nem szavazták volna meg a Parlament létszámának csökkentését. Ehhez kellett egy szupererős ember, akit még a saját pártja se tudott megzsarolni, és keresztülvitte, szerintem helyesen. Ennek is csak a negatív oldaláról hallottunk eddig

Az egyfordulós választás szintén rengeteget spórol a kampánykiadásokon, tehát elvileg üdvözlendő volna, csak a politikailag erősen elfogult TI sose fog ilyet leírni

von Putri 2013.04.30. 14:38:43

"a politikai reklám, amit csak közszolgálati médiumokban ... súlyosan sérti az esélyegyenlőséget, és nem összeegyeztethető az uniós választásokra vonatkozó szabályokkal."

???
Nem kéne ezt valahogy levezetni?

Csak azért kérdem, mert ez a megállapítás pont ellentétes az egész írománnyal, ami arról szólna, hogy csökkentsük és átláthatóbbá tegyük a kampánykiadásokat

von Putri 2013.04.30. 14:43:42

"nem sokat ér ma a jog Magyarországon, az Alaptörvény negyedik módosítása erre kiváló példa."

Erről meg lehetne vitázni, de az Alaptörvény 4. módosításából konkrétan levezetve a következtetést. Így csak egy politikai szlogen, átlag zsurnaliszta teljesítmény, ami sajnos hiteltelenné teszi az egész írást, ami a legkevésbé se az Alaptörvényről szólna. Sőt még csak nem is a jelenlegi kormányról, mert a kampányfinanszírozás eddig még átláthatatlanabb volt (ezt sem ártana kicsit alaposabban elemezni)

von Putri 2013.04.30. 15:14:20

Szóval szerintem ez egy nem túlságosan jól sikerült írás a létező, de nem új keletű problémáról. Sok helyen kilóg belőle a lóláb, a szerző elfogultsága a jelenlegi kormánnyal szemben, ezt már korábban is tapasztalni lehetett a TI részéről

Nyilván nekik is megvannak az adományozóik, akiknek szinén elvárásaik vannak, már csak ilyen a világ. Van ahol védelmi pénznek hívják, amikor azzal zsarol valaki hogy "ha nem fizetsz lejáratunk", a politikában sem ismeretlen az ilyen akciózás, lásd Laborc-Portik találkozó leiratát. A TI-n keresztül pedig másfajta politikai "aktorok" igyekeznek elérni a céljaikat:

Transparency International donors:

European Commission
Norwegian Ministry of Foreign Affairs
French Ministry of Foreign Affairs
US Agency for International Development (USAID)
American Jewish World Service

Mifelénk úgy mondják: aki fizeti a romát, az rendeli a nótát
süti beállítások módosítása