HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországról tűnjön el a kenőpénz, és szűnjön meg az uram-bátyám világ. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Adója 1%-ával a korrupció ellen!

fb_1szazalek_2015.jpg

Facebook

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Martin József Péter

Átláthatatlan egyeztetések

Agyalok egy ideje, hogyan lenne érdemes összefoglalni az elmúlt hetek eseményeit. Írjak arról, hogy hogyan éljük meg a káoszt az irodában? Hogy hányszor foglalja át Dia (Sebestyén, irodavezető) a hotelt, telefonál a képviselők asszisztenseinek ezredszer is? Vagy arról, hogy milyen, amikor egy békésnek induló péntek felborul, jönnek a TV stábok és Ádámnak (Földes, jogi igazgató) esélye nincs mást csinálnia, mint nyilatkoznia a pártok állami támogatásáról? Vagy arról, hogy engem ez a káosz mennyire kihoz a sodromból?

Inkább megpróbálok tényszerű lenni és a személyes véleményemet visszafogottan jelezni.

Április 4-én a parlamenti pártok aláírtak egy nyilatkozatot a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről. Ebben többek között vállalták, hogy a tavaszi ülésszakban törvényjavaslatot nyújtanak be, és rögzítették, hogy a pártok költségvetési támogatásban is részesülnek. A megbeszélésen abban maradtunk, hogy május végéig törvényszöveg készül. A TI vállalta az egyeztetések koordinációját mindaddig, amíg azok a vállalt alapelvek szerint történnek. Az első egyeztetést május közepére terveztük, hogy a kérdéses pontok hosszú listájáról minden pártnak legyen ideje kialakítani a saját álláspontját.

A május 14-ére tervezett egyeztetés előtti napon megállás nélkül kerestük Lázár János és Gulyás Gergely titkárságát, ők vettek eddig részt a tárgyalásokon. Gulyás Gergely jelezte, nem tud jönni. A frakcióvezetői irodától nem kaptunk választ, más se jelentkezett a Fidesztől, hogy jönne. Mivel nem láttuk értelmét, hogy egy kétharmados törvényről a kétharmad birtokosa nélkül egyeztessünk, a rendezvényt lemondtuk. Másnap Papcsák Ferenc állítólag megjelent a helyszínen, nem értve, hogy miért marad el a megbeszélés.

Kértük a frakcióvezetőt, hogy erősítsünk a kommunikáción. Így is lett, a május 25-ére összehívott újabb megbeszélésen való részvételét minden párt, így a Fidesz is időben visszaigazolta. Egy nappal az egyeztetés előtt a Fidesz jelezte, mégsem jó nekik az időpont, mert a KDNP is szeretne részt venni (eddig őket a Fidesz képviselte), és ők nem érnek rá. Nélkülük a Fidesz sem jön; újra elmarad az egyeztetés.

A KDNP részvételi szándéka gondolom összefügg azzal a ténnyel, hogy május 17-én a miniszterelnök bejelentette, hogy megvonná a pártok költségvetési támogatását. Ez a javaslat épp ellentétes a nyilatkozatban foglalt 6. alapelvvel, amely szerint "Biztosítani kell, hogy a pártok működésükhöz szükséges minimális forrásokat állami támogatásként kapják meg, ám a túlzott állami függőséget el kell kerülni".

A fenti történéseket nagyon igyekszem úgy értelmezni, hogy a pártfinanszírozás ügye pusztán logisztikai nehézségek áldozata és a kormánypártok számára az átláthatóság és számonkérhetőség biztosítása továbbra is prioritás. Igyekszem, de nem megy. Ha május végéig egy olyan időpontot sem lehet összehozni, ami minden pártnak megfelel, akkor nem tudom elképzelni, hogy lenne esély tartalmi kérdésekben megállapodni.

Vajon a parlamenti munka is hasonló szervezettséggel folyik? Vagy csak a pártfinanszírozás ügye ennyire mostoha? Jobb ebbe nem belegondolni.

 

0 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr224544653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Átláthatatlan egyeztetések 2012.05.30. 10:54:01

Igyekszem a történteket úgy értelmezni, hogy a kormánypártok számára az átláthatóság és számonkérhetőség biztosítása továbbra is prioritás. Igyekszem, de nem megy.

Trackback: Az újbeszél, a duplagondol, a múlt változtathatósága és az oligarchák – Mi köze van Orbán szómágiájának az orwelli diktatúrához? 2012.05.25. 14:47:56

“A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki…” – fejtegette Orbán Viktor. Na de kit érdekel, hogy mi ennek a pimasz arcú, gátlástalan, cinikus kis méregzsáknak a “felfogása” egy évszázadok óta azonos érte...

Trackback: Miért vet be taktikai atomfegyvert saját nemzetgazdasága ellen a Fidesz-kormány? 2012.05.25. 14:44:05

“A pénzügyi tranzakciós illeték egy 21. századi taktikai atomfegyver” - mondta Matolcsy György. “Amit a kormány csinál a gazdaságpolitikában, az valóban felér egy atomfegyver pusztításával” - reagált rá az MSZP-s Burány Sándor. ...

Trackback: A negyedik opció 2012.05.25. 14:21:29

Elégedetlenek vagyunk Magyarország állapotával, és nem számítunk semmi jóra a meglévő politikai osztálytól, sem annak bal-, sem pedig jobboldalától.  Hagyományosan három lehetőség közül választ ilyenkor az egyszeri gondolkodó magyar ember. 1. Elmerül ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.