HTML

A Transparency International Magyarország blogja

Az a célunk, hogy Magyarországon csökkenjen a korrupció mértéke, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzek elköltése átlátható és számonkérhető legyen, a közérdekű adatok pedig könnyen hozzáférhetőek. Ezért küzdünk. Bátran. A korrupció ellen.

Támogassa a korrupció elleni küzdelmünket!

fb_1szazalek_2015.jpg

Impresszum

Kiadó: Transparency International Magyarország Alapítvány
Székhely: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Kiadásért felelős személy: Szabó Dániel

Megtudjuk-e valaha, hogy mire, mennyit költ az állam? Ez az új Ombudsmanon múlik!

A Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és a K-Monitor 2013. június 26-án nyílt levélben fordult a legfontosabb jogvédő, igazságszolgáltató főhatóságokhoz. Arra kértük az alapvető jogok biztosát, a Kúria elnökét és a legfőbb ügyészt, hogy kezdeményezzék az információszabadság törvény módosításának a megsemmisítését az Alkotmánybíróságnál. Arról a módosításról van szó, amelynek köszönhetően gyakorlatilag már nem lehet sikeresen kikérni a „közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának átfogó, számlaszintű, illetve tételes ellenőrzésére irányuló” adatokat. Vagyis nem tudhatjuk meg, hogy mire költi az önkormányzat, az állam a pénzünket. Titok maradhat, mert ezekre az adatokra már nem terjed ki a közérdekű adatok megismerhetősége, azaz az információszabadság. Az álláspontunk az, hogy ez sérti az Alaptörvényt, erről az érintetteknek többször is írtunk nyílt levelet, utoljára, 2013. július 29-én.

Választ kaptunk a levélre, előbbre nem jutottunk. Szabó Máté, az időközben leköszönt ombudsman 2013. szeptember 9-én írt nekünk. Megtudtuk, hogy ugyan az Alkotmánybírósághoz nem fordult, de írt egy levelet! Július 17-én kereste meg Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét. Arra kérte, fejtse ki, hogy az információszabadság törvény módosítása „mennyiben felel meg a közérdekű adatok nyilvánosságából és a személyes adatok védelméből levezethető garanciáknak.” Válasz erre a megkeresésre a mai napig nem érkezett.

Nem pesszimisták vagyunk, hanem realisták: valószínűleg, ha érkezne válasz, azzal sem jutnánk előbbre. Péterfalvi Attila a parlamentnek május 30-án írt levelében ugyanis egyetértett azzal, hogy a „nagy mennyiségű közérdekű adatra vonatkozó, visszaélésszerű adatigénylések” veszélyeztetik a “közérdekű adatok megismeréséhez való jogot.” Így aligha bízhatunk abban, hogy most esetleg belátná: a módosított szabályozás alapján az adatkezelők akár önkényesen is megtagadhatják a közérdekű adatkérések teljesítését. Péterfalvi Attilára tehát valószínűleg ebben az ügyben nem számíthatunk.

Most az új ombudsmant, Székely Lászlót, kérjük arra, hogy segítsen abban, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön ez a törvény. Van okunk az optimizmusra, mert Székely László első interjúi egyikében kifejtette: növelni akarja az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványok „találati pontosságát.” Székely László ezt úgy akarja elérni, hogy csak azokban az ügyekben fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyekben „valóban van alapjogi visszásság.”

Márpedig itt van „alapjogi visszásság”, hiszen az információszabadság törvénymódosítása óta az adatkezelők bármilyen adatot visszatarthatnak, elég csak arra hivatkozniuk, hogy nekik erre nincs idejük, mert  az információkat kiadni túl sok munka lenne. Ezzel a dolog részükről szabályosan el is van intézve.

A módosított információszabadság törvény Alkotmánybíróság által történő felülvizsgálata sürgősen szükséges. Ombudsman Úr! Az első beadványához megírtuk az érveket, tesztelje le azokat, forduljon az Alkotmánybírósághoz, bele fog férni a „találati pontosságba”!

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korrupcio.blog.hu/api/trackback/id/tr55539683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.29. 22:49:59

de hiszen ennek sok sok magyar örül, hiszen így reménykedhetnek abban hogy ők is megcsíphetnek jó zsíros-lógós állami melókat, számonkérés, felelősségrevonás nélkül

különösen az értelmissség

prolee 2013.09.29. 23:18:39

Sosem tudtuk/tudjuk meg, hogy az állam mire költi a pénzünket. Ahhoz sem szoktak engedélyt kérni, hogy hitelt vegyenek fel, amit aztán velünk fizettetnek vissza.
Én még sosem vettem fel hitelt, nem is fogok. Elvárnám, hogy az állam se vegyen fel hitelt az én kontómra.
Éppen ezért baromság számon kérni, hogy mire költi a pénzünket.
Minden állam arra költi, amire akarja.
Ma már minden kutyapisilte körtefánál van egy hivatal, annak egy vezetője, aki hivatali autóval, hivatali benzinnel, hivatali mobillal, repikerettel, titkárnővel, kiemelt fizetéssel és jutalommal él a pénzemből, hivatali ebédeken fal és vedel, azt hivatali luxusbudiban szarja/hugyozza ki, hivatali manager-szűrésre jár, különkórházban kúráltatja magát, ha már feldobta végre a bakancsot, akkor a hivatal saját halottjának tekinti és közpénzből temeti el.
A hivatalvezető alatt ezernyi vezetői szint van még, azoknak mind jár valami luxus közpénzből.
Ilyen "legális" költekezés mellett nem teljesen mindegy, hogy mennyit költenek illegálisan? Kár ezen rugózni.
FEUDALIZMUS!!!!

mrZ (törölt) 2013.09.30. 00:12:09

Miért változna meg valami egy új ombudsmantól?
A saját emberüket teszik oda.

2013.09.30. 00:49:25

Csak ki kéne mindent tenni netre, akkor nem kell a folyamatos igényekkel bíbelődni.

Köves D. Gábor 2013.09.30. 01:41:05

Helóka, Transparency!

Végigbogarásztam a belinkelt dolgokat, és szeretném tudni, hol olvastátok, hogy Péterfalvi Attila a parlamentnek május 30-án írt levelében egyetértett azzal, hogy a „nagy mennyiségű közérdekű adatra vonatkozó, visszaélésszerű adatigénylések” veszélyeztetik a “közérdekű adatok megismeréséhez való jogot.”

A cikkben citált állítás sem szó szerint, sem értelmét tekintve sehol nincs benne a parlamentnek írt levélben. Nehezen megy a szövegértés? Vagy csúsztatással próbálkoztok?

torró 2013.09.30. 07:49:11

@prolee:
"Sosem tudtuk/tudjuk meg, hogy az állam mire költi a pénzünket."
ENNYI!!! Pont!!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.30. 07:59:33

Az államot emberek működtetik. Ők nem akarnak elszámolni, nem az állam.

Netuddki. 2013.09.30. 08:42:16

" a „nagy mennyiségű közérdekű adatra vonatkozó, visszaélésszerű adatigénylések” veszélyeztetik a “közérdekű adatok megismeréséhez való jogot.” "

Ó bammeg! Hogy oda ne rohanjak! Ekkora egy álszent dumát!
A XXI. században mennyibe fájna ha az összes közpénzből gaz-dálkodó intézmény a szerződéseit, könyvelését és a számlakivonatát kinyomná az internetre? Onanntól kezdve nem lenne mit igényelni, mert bárki aki akar kutakodni bármikor megnézhetné.

Ha rajtam állna, a magyar korrupciót ismerve ugyanígy kötelezném a közpénzzel kapcsolatba kerülő embereket, hogy tegyék nyilvánossá az összes bankszámlakivonatukat. Továbbá kötelezném őket arra, hogy a készpénzes forgalmukról havi kimutatást vezessenek. A bevételeikről és a kiadásaikról, számlákkal, nyugtákkal igazolva.
Azt aki mindenféle személyiségi jogokra hivatkozva ezen kötelezettség alól ki akarna bújni, akkor azonnali hatállyal felmenteném és vennék fel a helyére olyat aki ezekkel a feltételekkel vállalja a közpénzek kezelését! Munkanélküléség van kérem, biztos, hogy találnék olyat aki vállalná. Igen, mert én vagyok ezeknek az embereknek a munkáltatója, a magyar állampolgár, és én finanszírozom ezeknek az embereknek az átlagon felüli életszínvonalát...

Netuddki. 2013.09.30. 08:47:50

@prolee: @torró: Ha jól értem, szerintetek jól van az, hogy az adófizetők nem ismerhetik meg mire költik az általuk befizetett adót? Most azt teljesen mindegy, hogy az állam vagy az állam alkalmazásában álló emberek.
Komolyan érdekelne, hogy ezt miért gondoljátok így! Az is érdekelne, hogy mit gondoltok arról aki a nyilvánosság kizárását arra használja fel, hogy sikkasszon a közpénzből?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.30. 09:20:27

ettől az új ombudsmantól tuti nem. :S

Lencsés István 2013.09.30. 09:27:08

Ha valaki figyel , és lát nem csak néz , akkor most is láthatja mire mennyit költ az állam .

prolee 2013.09.30. 10:16:11

@kovi1970: Nem jól érted. Ha egy ország feudális tartalommal működteti a demokratikus intézményrendszert, akkor szinte mindegy, hogy mit préselsz ki belőlük.

Azért nem érted, mert én nem pártszimpátia alapján mondom fel a verset, hanem a saját gondolataimat írom le, ezért nehezen tudod bepasszírozni a fejedben lévő skatulyába a mondandómat.
süti beállítások módosítása